• No results found

Hoe test ik of mijn prototype voldoet aan de wensen en eisen van Skillskompas en de gebruiker?

In document Skillskompas Mobile (pagina 39-49)

De gebruikerstesten worden uitgevoerd aan de hand van een opgesteld plan (zie

bijlage 11.8). Deze tests worden uitgevoerd nadat het prototype is getest met experts binnen Mirabeau. Aan de hand van de uitkomst van de tests worden de laatste wijzigingen doorgevoerd om het definitieve eindproduct voor Skillskompas B.V. inzichtelijk te maken.

Sessies met experts binnen Mirabeau

Nadat de eerste schermen samen met een informatie analist en interaction designer binnen Mirabeau zijn geanalyseerd zijn er nog een aantal wijzigingen doorgevoerd welke voornamelijk betrekking hebben op het overzichtelijk houden van de verschillende pagina’s welke veel data en content bevatten. Doordat de testgebruikers al ervaring hebben met het gebruik van Skillskompas is er ook besloten dat er gerust wat elementen in de webapplicatie mogen zitten die voor een eerste keer gebruiker in eerste instantie niet geheel duidelijk zijn maar voor de Skillskompas gebruiker wel. Er is echter wel rekening gehouden met het feit dat de Skillskompas gebruiker niet dagelijks gebruik maakt van de webapplicatie.

De belangrijkste bevindingen en beslissingen die uit deze sessie naar voren kwamen zijn hieronder opgesteld. De rest van de uitkomsten en wijzigingen aan de hand van deze sessies zijn terug te vinden in het overzicht van de iteraties (zie bijlage 11.10)

Affordance actiemenu

Er bestonden nog twijfels over de affordance van het actiemenu. Er is voor gekozen om deze te versterken door het element wat zwaarder te maken doormiddel van een dikke zwarte pijl en donkere achtergrond

Reminder

Het tonen van een reminder op de homepage kon nog verder uitgewerkt worden door middel van het verbinden van een actie aan de reminder. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe opleiding voor de gebruiker beschikbaar is kan hij op de reminder drukken en zo direct naar de desbetreffende opleiding gaan.

Gebruikerstesten

De gebruikerstesten zijn uiteindelijk de belangrijkste graadmeter om te bepalen of het door mij ontworpen prototype ook aan de wensen van de gebruiker voldoet. Ondanks dat de keuzes tijdens het ontwerpproces zijn gebaseerd op de interviews met de gebruikers en gesprekken met Skillskompas, kan de uitwerking hiervan wellicht niet helemaal zijn zoals de gebruiker dit wenst.

Daarom zijn er met vier gebruikers van Skillskompas testen uitgevoerd om te kijken of het prototype voldoet aan de wensen en behoeften van deze gebruikers. Voorafgaand aan de testen zijn er verschillende scenario´s opgesteld die de gebruikers tijdens de testen moeten proberen te volbrengen(zie bijlage 11.8). Tijdens deze testen zijn notulen gemaakt en is er een videoregistratie gemaakt. De bevindingen van de testen zijn terug te vinden in het overzicht van de iteraties(zie bijlage 11.11). Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste bevindingen tijdens de gebruikerstesten.

Legenda en schaalverdeling

Bij de weergave van de balken bij taken en kennis en vaardigheden ontbrak er een legenda en schaalverdeling. Ik had verwacht dat de gebruiker deze content ook zonder de legenda en schaalverdeling zou begrijpen maar dit was niet het geval. Deze is nu toegevoegd aan de desbetreffende schermen.

Meer knop bij opleidingen

Bij het bekijken van de bijdrage van een opleiding aan een functie moet de gebruiker op de “meer” knop naast relevantie drukken. Drie van de vier gebruikers gingen hier de fout in of waren hier te lang naar opzoek waardoor ervoor gekozen is om dit op een andere manier aan te bieden.

Interactie bij het tonen van meer informatie

Door de gehele webapplicatie heen was het voor de gebruiker niet altijd even duidelijk hoe hij op bepaalde pagina’s terecht kon komen. Dit kwam doordat er soms verschillende manieren van interactie door de applicatie gebruikt worden. Er is daarom voor gekozen om voor twee soorten interactie te kiezen binnen de webapplicatie. De meeste pagina’s worden simpelweg ingeladen en de gebruiker heeft vervolgens de mogelijkheid om via de vorige knop terug te gaan. Wanneer de gebruiker meer informatie over het onderdeel kan ophalen kan hij op het i-icoontje drukken en schuift er een paneel in beeld met meer informatie. Deze kan de gebruiker vervolgens met en druk op de pijl weer verbergen.

Bron van toegevoegde opleiding/functie

Wanneer de gebruiker zijn POP bekijkt wil hij graag zien waar de toegevoegde functie of opleiding vandaan komt. Er zijn namelijk verschillende plekken binnen de applicatie van waaruit de gebruiker deze kan toevoegen. Door binnen het POP aan te geven wat de bron van de opleiding of functie is kan de gebruiker deze in een context plaatsen.

Actiemenu

Er heerst tussen de gebruikers een verdeeldheid over de duidelijkheid van het actiemenu. Twee gebruikers wisten de knop eenvoudig te vinden, echter waren er ook twee voor wie het niet duidelijk was dat de actieknop voor een actiemenu stond. Echter was het na eenmalig gebruik wel duidelijk dat hier functionaliteit afhankelijke acties gevonden kunnen worden. Daarom is ervoor gekozen om deze knop zo te laten

Alles tonen/alles verbergen bij functies

Wanneer de gebruiker een functie, doorgroeifunctie, beoordeling bekijkt of een functie of beoordeling vergelijkt ziet hij eerst op hoog niveau de taken en kennis en vaardigheden. Om dit meer in detail te bekijken kan de gebruiker op alles tonen drukken om zo de gedetailleerde balkweergave te bekijken. Het was echter niet duidelijk voor de gebruiker dat hiermee de balkweergave werd geopend ook al wordt dit op dezelfde manier op desktop gedaan. Daarom is ervoor gekozen om onder de spidergraphs een button te plaatsen waarmee de gebruiker respectievelijk de taken en de vaardigheden kan openen.

A/B testen

Voor het A/B testen worden normaliter twee versies van een ontwerp voorgelegd aan de gebruiker waaruit een voorkeur ontstaat. Echter had ik hier niet de middelen voor dus is er voor gekozen om de verschillende versies aan experts(interaction designer en informatie analist) binnen Mirabeau voor te leggen. De experts kregen prints van de verschillende versies te zien en keken vooral op het gebied van interactie en consistentie naar de schermen. De resultaten waren niet verassend, er was namelijk een enkel scherm wat aangepast werd na afname van de A/B testen. Het ging hierbij om het bekijken van de toelichting binnen het POP. De interactie was nog niet consistent met betrekking tot de rest van de applicatie.

Het drukken op de kruis om deze pagina te sluiten is vervangen door een pijl net zoals in de rest van de applicatie.

7 -

Eindproduct

In de volgende subparagrafen worden de belangrijkste onderdelen van Skillskompas Mobile toegelicht, met daarbij de onderbouwing van de ontwerpkeuzes die zijn gemaakt. De onderbouwingen zijn gebaseerd op de resultaten van de deelvragen. Het prototype is te vinden op onderstaand URL:

http://share.axure.com/HIB9IS/Mobile_Prototype.html

7.1 - Kern

Ten opzichte van de desktop versie zijn er belangrijke beslissingen genomen met betrekking tot de functionaliteiten. Uit deelvraag 1 (kern van Skillskompas) is naar voren gekomen dat de behoeften van de gebruiker op mobile devices verschilt ten opzichte van de behoeften op desktop.

De behoeften op de desktop versie zijn voornamelijk gericht op het invoeren van content, zoals het doen van een beoordeling over zichzelf of een andere medewerker. Dit wordt allemaal gedaan ter voorbereiding van de functioneringsgesprekken

Op de mobiele versie daarentegen ligt de behoeften bij het halen van de content om de gebruiker een snel en simpel inzicht te geven in alle benodigde content voorafgaand aan het functioneringsgesprek. Door het verschil van behoeften is er een schifting gemaakt binnen de functionaliteiten en is er een andere kern ontstaan. Onderstaand volgt een overzicht van de kern en bijbehorende flow van de mobiele webapplicatie van Skillskompas.

Flow van de mobiele webapplicatie van Skillskompas

7.1.1 - Functionaliteiten

De focus op mobiel ligt bij het bekijken van;

 de beoordelingen

 de POP

 de huidige functie

 relevante opleidingen

 de doorgroeifuncties

Al deze functionaliteiten samen geven de gebruiker een goed overzicht van zijn functioneren, waar zijn zwaktes en sterktes liggen en geven hem een inzicht welke opleidingen er nodig zijn om zijn zwakte punten te verbeteren om tot een voldoende niveau te komen wat vereist wordt binnen zijn functie. Deze functionaliteiten worden bij binnenkomst op de mobiele website meteen aan de gebruiker getoond, in tegenstelling tot de huidige webapplicatie waarbij de gebruiker een overvloed aan informatie wordt gegeven.

Bovenstaande afbeelding is het huidige dashboard, waar de gebruiker een enorme hoeveelheid aan ingangen tot informatie wordt gegeven.

Bovenstaande afbeelding is het dashboard van Skillskompas Mobile, waar enkel de meest belangrijke functionaliteiten in een opslag terug te vinden zijn.

De functionaliteiten die op de mobiele versie van Skillskompas weg zijn gelaten zijn functionaliteiten waarbij de gebruiker zelf content dient in te voeren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het doen en wijzigen van een beoordeling.

Uit de gebruikerstesten is gebleken dat door het specificeren van de kern tot enkel read-only onderdelen de gebruiker soms het gevoel heeft functionaliteiten te missen. Zo heeft de gebruiker de behoefte om bij het tonen van de reminder over een openstaande beoordeling, deze meteen in te vullen. Echter is dit op de mobiele versie niet mogelijk. Aan de andere kant gaf de gebruiker aan dat enkel het beschikbaar hebben van de kernfunctionaliteiten om zich voor te bereiden op het functioneringsgesprek een hoop zoekgedrag scheelt.

In document Skillskompas Mobile (pagina 39-49)