• No results found

De invloed van Corona op de werkvloer

In document Praktijk update Arbeidsrecht (pagina 79-89)

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW 1)

• De hoogte van de subsidie: A x B x 3 x 1,3 x 0,9 A= verwachte omzetdaling

25% omzet 2019 tegenover periode maart/april/mei 2020 of april/mei/juni 2020 of

mei/juni/juli 2020 (keuze maken bij aanvraag!)

B=Loonsom (alle lonen per LH nummer in januari 2020 met een max van € 9.538,- per werknemer per maand) 3=subsidie over periode van 3 maanden (maart/april/mei ongeacht meetperiode omzet)

1,3= toeslag van 30% aan werkgeverslasten (pensioenpremies/verzekeringspremies/vakantietoeslag) 0,9= maximale subsidie is 90%

De invloed van Corona op de werkvloer

Voorwaarden NOW 1

• Omzetverlies minimaal 20%

• Werkgever is verplicht loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden

• Werkgever verplicht zich tijdens tegemoetkomingsperiode geen ontslagvergunningen bij het UWV aan te vragen wegens bedrijfseconomische redenen

(ontslag in de proeftijd, ontslag op staande voet, niet verlengen bep. tijd contract, ontslag op andere gronden is wel mogelijk)

• Subsidie uitsluitend aanwenden voor betaling loonkosten

De invloed van Corona op de werkvloer

Korting op subsidie NOW 1

Als de loonsom over de maanden maart tot en met mei 2020 (C) lager is dan driemaal de loonsom van januari 2020 (Bx3) dan wordt de subsidie verlaagd met:

(Bx3 – C) x 1,3 x 0,9

Voor iedere euro dat de loonsom lager wordt doordat er mensen uit dienst gaan in de subsidieperiode (ongeacht de reden), wordt de subsidie verlaagd met 90 cent. Hierbij vindt geen correctie plaats met de omzetdaling.

Indien de werkgever in de periode van 17 maart -31 mei 2020 een ontslagaanvraag indient ogv artikel 7:669 lid 3 sub a BW wordt de subsidie verlaagd met:

D x 1,5 x 3 x 1,3 x 0,9

D staat voor het loon dat de werknemers voor wie ontslag wordt aangevraagd hebben ontvangen in januari 2020. Dit gaat maal 150% maal 3 maanden maal 1,3 maal 0,9.

Door ontslagboete was inzetten reorganisatie onder NOW 1 weinig aantrekkelijk.

De invloed van Corona op de werkvloer

Tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW 2)

• De hoogte van de subsidie bij aanvraag: A x B x 4 x 1,4 x 0,9 A= verwachte omzetdaling

omzet 2019 gedeeld door 3 tegenover omzet in aaneengesloten periode van 4 kalendermaanden in de periode van 1 juni 2020 tot en met 30 november 2020 (moet aansluiten op gekozen omzetperiode onder NOW1)

B=Loonsom (alle lonen per LH nummer in maart 2020 met een max van € 9.538,- per werknemer per maand) 4=subsidie over periode van 4 maanden ( juni t/m september ongeacht meetperiode omzet)

1,4= toeslag van 40% aan werkgeverslasten (pensioenpremies/verzekeringspremies/vakantietoeslag) 0,9= maximale subsidie is 90%

Voorschot is 80% van de te verwachten tegemoetkoming

De invloed van Corona op de werkvloer

Nieuwe voorwaarden NOW 2

• Bedrijf dat gebruik maakt van NOW 2 mag over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.

Het betreft het uitkeren van dividend en bonus over 2020 waarover in de regel in de jaarvergadering van 2021 wordt beslist.

(Geldt alleen als voorschot minimaal € 100.000,- en subsidie minimaal € 125.000,- bedraagt)

De voorwaarde ziet niet op dividend, bonussen en aandelen over 2019 die pas in 2020 tot uitbetaling zullen leiden omdat de beslissingen daarover al zullen zijn genomen.

Voor bedrijven met een gebroken boekjaar geldt de verplichting voor het boekjaar waarin de maanden juni tot en met september 2020 vallen. Indien er twee boekjaren in die periode vallen geldt de verplichting voor beide boekjaren.

De invloed van Corona op de werkvloer

Nieuwe voorwaarden NOW 2

Het begrip bestuur, directie (of management) moet breed worden opgevat (beleidsbepalers

ongeacht of zij tekenbevoegd zijn en ongeacht of zij geregistreerd zijn in de KvK). Het verbod strekt zich niet uit tot het overige personeel dat in het bedrijf werkzaam is en dat mogelijk variabel

beloond wordt via bonussen.

Een rechtspersoon mag geen dividend uitkeren aan aandeelhouders binnen het concern en geen bonussen uitkeren aan de directie of het management van het concern. Dit ziet op de

rechtspersoon. De overige rechtspersonen van het concern, mits zij zelf niet aanvragen en er geen aanvraag op het niveau van de werkmaatschappij wordt gedaan, mogen dit wel.

Indien de subsidie niet wordt aangevraagd met omzetvergelijking op concern niveau maar op het niveau van de werkmaatschappij (omdat het concern niet 20% omzetverlies heeft en de

werkmaatschappij wel), geldt de verplichting om geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen in te kopen breder -> namelijk voor het concern. Ook geldt hier geen grens van een minimale subsidie.

De invloed van Corona op de werkvloer

Nieuwe voorwaarden NOW 2

• Werkgever heeft een inspanningsverplichting om werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen, zodat werknemers zich kunnen aanpassen aan de nieuwe

economische situatie.

• Werkgever die 20 of meer werknemers wil ontslaan (collectief ontslag) moet een akkoord hebben met de vakbond of een personeelsvertegenwoordiging over de noodzaak van het aantal te

vervallen arbeidsplaatsen of, als geen overeenstemming is bereikt, moet een commissie van de Stichting van de Arbeid gezamenlijk zijn verzocht om te beoordelen of het aantal te vervallen arbeidsplaatsen noodzakelijk is.

• Bij een collectief ontslag moet werkgever gericht overleg voeren met de vakbonden of een andere vertegenwoordiging van werknemers. Niet eerder dan 4 weken na de WMCO melding mag het UWV om toestemming worden gevraagd om de arbeidsovereenkomsten op te zeggen.

De invloed van Corona op de werkvloer

Korting op subsidie NOW 2

Als de loonsom over de maanden juni tot en met september 2020 (C) lager is dan viermaal de loonsom van maart 2020 (Bx4) dan wordt de subsidie verlaagd met:

(Bx4 – C) x 1,4 x 0,9

Voor iedere euro dat de loonsom lager wordt doordat er mensen uit dienst gaan in de subsidieperiode (ongeacht de reden), wordt de subsidie verlaagd met 90 cent. Hierbij vindt geen correctie plaats met de omzetdaling. Dit is gelijk aan NOW 1.

Indien de werkgever in de periode van 1 juni t/m 30 september 2020 een ontslagaanvraag indient ogv artikel 7:669 lid 3 sub a BW wordt de subsidie verlaagd met:

D x 3 x 1,4 x 0,9

D staat voor het loon dat de werknemers voor wie ontslag wordt aangevraagd hebben ontvangen in maart 2020. Dit gaat maal 3 maanden maal 1,4 maal 0,9. De subsidie wordt verstrekt voor 4 maanden maar om een dubbeltelling met

bovenstaande formule te voorkomen is in deze formule gekozen voor een terugbetaling over 3 maanden.

De ontslagboete van 150% is hier verdwenen/gewijzigd in 100%.

De invloed van Corona op de werkvloer

Korting op subsidie NOW 2

Werkgever die 20 of meer werknemers wil ontslaan (collectief ontslag) in de periode van 30 mei t/m 30 september 2020 en een WMCO melding doet of het UWV toestemming vraagt om 20 of meer werknemers per werkgebied te ontslaan, moet een akkoord hebben met de vakbond of een

personeelsvertegenwoordiging over de noodzaak van het aantal te vervallen arbeidsplaatsen of, als geen overeenstemming is bereikt, moet een commissie van de Stichting van de Arbeid gezamenlijk zijn verzocht om te beoordelen of het aantal te vervallen arbeidsplaatsen noodzakelijk is.

Indien hier niet aan is voldaan wordt het subsidiebedrag na toepassing van de hiervoor genoemde kortingsformules verlaagd met 5% (ontslagboete NOW 2).

NOW 3: vanaf 1 oktober 2020 4x 3 maanden

Uitgangspunten tranche I

* Subsidiepercentage: 80% (+10% omscholing)

* Omzetdaling: 20%

* Subsidiepercentage: 70% -> blijft 80% -> wordt 85%

* Omzetdaling: 30% -> blijft 20%

* Vrijstelling loonsomcorrectie: 15% -> blijft 10%

* Maximum: 2x dagloon

* Ontslagboete a-grond: Nee

* Bonus- dividendverbod: Ja

Uitgangspunten tranche III

• Subsidiepercentage: 60% -> blijft 85%

* Omzetdaling: 30% -> blijft 20%

* Vrijstelling loonsomcorrectie: 20% -> blijft 10%

* Maximum: dagloon -> blijft 2x dagloon

* Ontslagboete a-grond: Nee

* Bonus- dividendverbod: Ja

Tranche IV: 1 juli t/m 30 september 2021 De uitgangspunten lijken gelijk te blijven.

Februari 2021 als nieuwe referentiemaand.

In samenwerking met

In document Praktijk update Arbeidsrecht (pagina 79-89)