• No results found

Economie

In document dpartnerschap Zwolle (pagina 27-59)

binnenstad en het stimuleren van het gebruik van digitale producten van gemeente / overheid.

 programma 12 Inwonersondersteuning: verbeteren van de digitale vaardigheden van burgers, zodat deze zich beter kunnen redden met de informatie en de producten die ook de overheid steeds meer digitaal aanbiedt. Daarnaast speelt verstrekking van informatie, advies en cliëntondersteuning WMO en tijdig afhandelen van aanvragen van maatwerkvoorzieningen

 programma 14 Inkomensondersteuning: op peil houden van tijdigheid en accuratesse in dienstverlening bij het verstrekken van (bijzondere) bijstand en schulddienstverlening.

 programma 16 Bestuur en dienstverlening: doorontwikkeling digitale dienstverlening en klantcontactcentrum, verminderen van regeldruk en administratieve lasten en behandeling van bezwaarschriften en klachten.

Beleidsparagraaf 2 Sociaal domein

In juni 2014 heeft de Raad de uitvoeringsprogramma's sociaal domein vastgesteld. “Iedereen telt mee” is daarbij het uitgangspunt. Daarom willen we dat iedereen kan meedoen in de Zwolse samenleving. Als gemeente zorgen we voor goede basisvoorzieningen, zodat iedereen kans heeft op goede scholing, werk en mogelijkheden om op andere manieren mee te doen. Mensen die hulp nodig hebben kunnen op ons rekenen. Daarbij gaan we altijd eerst uit van wat mensen (en soms ook familie, vrienden of buren) zelf kunnen. Zo sluiten we aan bij de eigen kracht van Zwollenaren.

Met het sociaal domein wordt uitvoering gegeven aan de nieuwe Jeugdwet, Participatiewet en Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, wordt integratie gezocht met reeds bestaande (beleids)verantwoordelijkheden.

Het sociaal domein is in de begroting ingedeeld op basis van 4 nieuwe programma’s, te weten (1) Samenleving, (2) Inwonersondersteuning (3) Inkomensondersteuning (4) Opvang en Bescherming. De visie achter de indeling van deze begrotingsprogramma’s is in hoofdlijnen als volgt:

1. Samenleving versterken als geheel (Samenleving).

De grootste groep Zwollenaren draagt volop bij aan de samenleving en is in staat op eigen kracht of met hulp van eigen sociale netwerken en verbanden mee te doen in de samenleving. De gemeente beperkt zich daarbij in hoofdzaak tot het invullen van een aantal voorwaarden zodat organisaties en particulieren initiatieven kunnen nemen. Te denken valt aan onderwijs, cultuur, sport, en welzijn. Het nieuwe programma Samenleving bestaat in hoofdzaak uit de producten die in 2014 in het

begrotingsprogramma Leefbaarheid en Welzijn zijn ondergebracht. Die producten zijn aangevuld met voorzieningen waar een brede groep Zwollenaren gebruik van maakt (bijv. de jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning) dan wel een sterk preventief karakter hebben (gezondheidsbeleid). Cultuur, Onderwijs en Sport blijven aparte begrotingsprogramma’s.

2. en 3. Ondersteunen van inwoners daar waar nodig (Inwonersondersteuning’ en ‘Inkomensondersteuning).

De gemeente heeft naast een voorwaardenscheppende rol in het sociale domein ook een compenserende/ondersteunende rol.

De gemeente compenseert, via algemene of maatwerkvoorzieningen, datgene wat inwoners niet zelf op eigen kracht of met hulp van het eigen sociale netwerk kunnen realiseren. Denk aan maatschappelijk werk, de voorzieningen Wmo 2015

(waaronder dagbesteding en diensten aan huis), de (ambulante) jeugdzorg, een beschutte werkplek, een traject naar werk , het regelen van schulden of het verlenen van een bijstandsuitkering, zodat iedereen kan meedoen in de samenleving.

Allemaal voorzieningen die door of via de sociale wijkteams aan inwoners wordt verstrekt.

4. Bieden van opvang en bescherming aan de meest kwetsbaren (Opvang en bescherming).

Als mensen niet voldoende voor zichzelf kunnen zorgen, dakloos worden of er ontstaat onveiligheid biedt de gemeente opvang en bescherming aan de meest kwetsbaren. Te denken valt aan maatschappelijke opvang, beschermd wonen ggz en

vrouwenopvang/aanpak huiselijk geweld (vanuit de Wmo) alsmede jeugdbescherming en beschermd wonen voor jeugdigen (vanuit de Jeugdwet). Deze voorzieningen worden veelal regionaal beschikbaar gemaakt en op veel onderdelen heeft de gemeente Zwolle ook een centrumgemeentelijke rol.

In 2015 beginnen we aan de eerste cyclus van een veel omvattende en nieuwe verantwoordelijkheid. Inhoudelijk is daarom gekozen voor een “zachte landing”. Deels opgelegd door (overgangs)regels, deels vanwege eigen keuzes. Doel is om per 1 januari 2015 de sociale wijkteams ingericht te hebben, dit in nauwe samenwerking met de betrokken partijen. Doel is ook dat de diensten Individuele Begeleiding & Huishoudelijke Hulp, Dagbesteding, Beschermd Wonen en Jeugdzorg zijn

gecontracteerd, zodat per januari 2015 sprake is van continuïteit van zorgaanbod voor de inwoners. Met deze basis kan in de komende jaren worden gewerkt aan verdere ontwikkeling van het sociaal domein in een continue proces van innovatie en samenwerking met partijen en inwoners. Het is zo dat inzichten van nu in de toekomst in de context zullen veranderen. Het is een logisch element bij deze grote koerswijzigingen en opgaven. We willen daarom met de inwoners en de partijen in de stad afspreken dat we naar elkaar blijven luisteren en open staan voor nieuwe inzichten en veranderingen, die ten goede komen aan de geformuleerde doelen. Dit alles met realisme want er zullen zich in de uitvoering onvermijdelijk onvoorziene ontwikkelingen voordoen. Hierop transparant en oplossingsgericht reageren is van groot belang, daarvoor is ruimte nodig.

Organisatorisch lokaal

Vanaf 2015 kunnen de inwoners van Zwolle met al hun ondersteuningsvragen terecht bij sociale wijkteams. Een netwerk van professionals en informele zorg draagt bij aan het snel en efficiënt kunnen inspelen op ondersteuningsvragen. Zorg en ondersteuningsvragen organiseren we dicht bij de mensen op wijk en/of buurtniveau. De aanpak gaat uit van één regisseur en één plan voor een huishouden. En omdat de inwoner zelf stuurt op de oplossing, is er vrijheid van keuze, ook als er sprake is van meer gespecialiseerde zorg. Dat kan in Zorg in Natura of in een Persoonsgebonden Budget. We zoeken hierbij nauwe afstemming met wijkverpleegkundigen die namens de zorgverzekeraars in de wijken werken om daadwerkelijk tot ontdubbeling te komen. Het sociale wijkteam wordt een handzaam team van professionals dat het persoonlijk netwerk van de inwoners kan inschakelen, vragen van mens kan doorgeleiden en zo mogelijk lichte ondersteuning geven. Het sociale wijkteam staat in nauwe en directe verbinding met aanbieders van bijvoorbeeld individuele begeleiding en huishoudelijke hulp. Als het ware een eerste schil om het sociale wijkteam heen. Deze schil bestaat uit een divers aanbod van partijen waarmee keuzevrijheid ten aanzien van intensievere persoonlijke begeleiding wordt gewaarborgd.

Regionale samenwerking

In het kader van de decentralisatie Jeugdzorg wordt samengewerkt met de IJsselland gemeenten. De nieuwe Jeugdwet schrijft deze samenwerking voor. Doel van deze samenwerking is om voldoende slagkracht te organiseren, bijvoorbeeld als het gaat om gezamenlijke inkoop. De colleges van de IJsselland-gemeenten hebben voor de uitvoering van deze samenwerking gekozen voor de rechtsvorm van de bedrijfsvoeringsorganisatie. Dit is een nieuwe rechtsvorm die in

de Wet gemeenschappelijke regelingen is geïntroduceerd (art. 8 lid 3 Wgr). Het betreft een rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam, met een enkelvoudig bestuur (er is maar één bestuursorgaan). De bedrijfsvoeringsorganisatie mag slechts worden opgericht voor ondersteunende taken (denk aan personeelszaken, financiën, huisvesting) of uitvoerende taken (zoals inkoop).

Bij de behandeling van de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen in de Eerste Kamer heeft de

regering expliciet aangegeven dat inkoop tot de mogelijkheden behoort. In het kader van de hervorming van de Langdurige Zorg waaronder de Wmo is er eveneens regionale samenwerking gestart. Hiervoor zijn incidentele middelen beschikbaar gesteld door het rijk. Doel is om op deze manier samen met regiogemeenten en zorgverzekeraar te komen tot een regionale agenda hervorming langdurige zorg/Wmo waaruit gezamenlijk gewerkt kan worden.

In het kader van Beschermd Wonen hebben we voor de komende jaren een centrumgemeente rol, die ook aansluit bij bestaande centrumgemeentelijke verantwoordelijkheden voor maatschappelijke opvang.

Contractering 2015 en verder

Met betrekking tot de contractering Jeugdzorg is in het Regionaal Transitie Arrangement overeengekomen dat de zorg aan zittende cliënten en cliënten op de wachtlijst, wordt geboden door de huidige aanbieders. Deze ‘zachte landing’ geldt voor 2015 en 2016; nieuwe cliënten die voor jeugdhulp in aanmerking komen worden eveneens ondergebracht bij de huidige aanbieders. Concreet betekent dit dat in de periode 2015 en 2016 nauw wordt aangesloten bij de werkwijze in de vroegere domeinen, met een opstap in de richting naar een integrale transformatie in de jeugdzorg vanaf 2017. De contractering in de jeugdzorg valt uiteen in subsidies (jeugdzorg/opvoedhulp), contractering op basis van ingediende offertes (jeugd-GGZ) en raamovereenkomsten (Jeugd-LvB). Om de gemaakte keuzes bestuurlijk en politiek te verantwoorden, zijn deze transparant gemaakt in een ‘inkoopkader’. Daarin worden de verschillende kwaliteitseisen en voorwaarden voor uitvoering vanuit de drie inkooptafels gebundeld en geïntegreerd.

De gemeente Zwolle heeft voor de aanbesteding van Individuele Begeleiding en Huishoudelijke Hulp gekozen voor de methode van bestuurlijk aanbesteden. Op basis van een aantal criteria, waaronder doelgroep en omvang heeft de gemeente Zwolle een keuze gemaakt uit de geïnteresseerde aanbieders, ketenpartners en cliëntenvertegenwoordigers. Met deze partijen vindt contractering plaats via de Deelovereenkomst Maatwerk Begeleiding met partijen.

In het uitvoeringsprogramma is gekozen om het cluster dagbesteding (bestaande uit twee producten: Dagbesteding en Logeren) zo veel mogelijk als algemene voorziening in te richten en deze voorziening via een subsidierelatie te bekostigen.

Voor wat betreft beschermd wonen GGZ heeft de raad besloten om in het contracteringsproces in te zetten op het contracteren van de huidige in 2014 door het Zorgkantoor gecontracteerde partijen voor het bestaande aanbod en ook hierbij te werken met een subsidierelatie.

Financiën

In juni 2014 heeft de raad een besluit genomen over de financiële kaders en uitgangspunten sociaal domein voor de periode 2015 tot en met 2018. Daarnaast hebben de collegepartijen bij de totstandkoming van het Coalitieakkoord 2014 – 2018 afspraken gemaakt over de inpassing van het financieel kader voor het sociaal domein in het financieel meerjarenperspectief 2016 – 2018. In juni heeft de raad besloten tot een wijziging van de indeling van de programmabegroting. De budgetten voor het sociaal domein zijn in deze begroting ingedeeld naar of herschikt over de vier nieuwe programma’s Samenleving,

Inwonersondersteuning, Opvang en bescherming en Inkomensondersteuning. Deze Begroting 2015 is inmiddels conform deze besluiten ingericht. Bij het inrichten is tevens rekening is gehouden met de nieuwe IV3-verantwoordingsvoorschriften van het Rijk. In juni 2014 heeft de raad eveneens de notitie ‘Risicomanagement in het Sociaal Domein’ vastgesteld. De risico’s zijn nu in de risicoparagraaf van deze Begroting 2015 ‘op geld gezet’ en daarmee ingepast in het gemeentelijk risicobeleid conform de bestaande werkwijze met de Risicomatrix. Na vaststelling van de Begroting 2015 en de nieuwe verordeningen is de strategische financiële kaderstelling voor het sociaal domein afgerond en onderdeel van de bestaande gemeentelijk werkwijze.

Beleidsparagraaf 3 Bezuinigingen

In deze beleidsparagraaf wordt een overzicht gegeven van beleidsbezuinigingen die in 2015 in werking treden en waartoe in vorige jaren besloten is. Tevens gaan wij in op de bezuinigingsvoorstellen die wij voor 2015 e.v. doen. Dit doen wij met de bundel bouwstenen voor bezuinigingen. Tevens wordt ingegaan op de voortgang van de bezuinigingen op de bedrijfsvoering.

Voortgang Bezuinigingen 2015 op basis van eerdere besluitvorming

De bezuinigingen op inhoudelijke programma’s waartoe de raad in de afgelopen jaren besloten heeft, liggen op koers qua uitvoering. In de betreffende programmateksten is verwezen naar de maatregelen. Een overzicht van deze bezuinigingen, ingaande per 2015, vindt u in onderstaande tabel:

Bezuinigingen vanaf 2015 o.b.v. eerdere besluitvorming

(bedragen x € 1.000) 2015 2016 2017 2018

Onderwijs 30 30 30 30

Cultuur 1092 1092 1092 1092

Sport 10 20 30 40

Samenleving 505 505 505 505

Inwonersondersteuning 245 245 245 245

Bestuur en dienstverlening 150 150 150 150

Totaal programma’s 2.032 2.042 2.052 2.062

Financieel-technische en overige mutaties

Parkeren: doorbelasting hogere forfaitaire BTW 100 100 100 100

Afval: doorbelasting hogere forfaitaire BTW 835 835 835 835

Riolering: doorbelasting hogere forfaitaire BTW 281 281 281 281

Riolering: doorbelasting onderhoud stedelijk water 65 65 65 65

Totaal financieel-technisch en overig 1.281 1.281 1.281 1.281

Totaal bezuinigingen vanaf 2015 3.313 3.323 3.333 3.343

Voorstellen bezuinigingen 2015 nieuw college

We hebben besloten het financieel perspectief 2015 en verder in te vullen met onder andere aanvullende bezuinigingen ter hoogte van 2,0 miljoen. We willen dat ook concreet invulling geven en lichten hieronder de diverse voorstellen toe. Veel voorstellen vinden hun basis in de bundel 'bouwstenen voor bezuinigingen' zoals de ambtelijke organisatie die in voor jaar 2014 heeft opgesteld. We achten deze voorstellen uitvoerbaar, ook voor haar effecten op de bedrijfsvoering van de ambtelijke organisatie en gesubsidieerde instellingen.

Daarmee is niet de totale financiële opgaaf tot 2018 vorm gegeven, we verwijzen hiervoor naar het hoofdstuk 'Van coalitieakkoord naar perspectiefnota'.

De maatregelen die we vanaf 2015 voorstellen zijn:

2015 2016 2017 2018

1. Volkshuisvesting Bestuursdwang kostendekkend maken 15 15 15 15

Beëindigen subsidie vrouwen adviescommissie 3 3 3 3

2. Economie Minder events economie 50 50 50 50

Ombuigen Stadsmarketing 0 150 150 150

3. Bereikbaarheid en mobiliteit Parkeren aanbesteding 200 200 200 200

Parkeren Beheer en onderhoud 100 100 100 100

4. Groene Leefomgeving en milieu Uitbesteden controle RUD 0 40 40 40

5. Ruimte en cultuurhistorie Ondersteuning aantal ruimtelijke initiatieven 70 70 70 70

Aframen budget planschade 6 6 6 6

Verlaging bezwaar&beroep ruimte 38 38 38 38

6. Onderwijs Gymvervoer 0 47 47 47

Brede School 129 157 157 157

8. Integraal beheer Openbare

ruimte handhaving 250 kg grens 0 150 150 150

Uitstellen investeringen 2015 100 0 0 0

10. Sport Incidentele subsidies binnensportaccommodaties 21 21 21 21

Subsidies en vergoedingen

buitensportaccommodaties 0 80 80 80

11. Samenleving Synergie Jeugdhulp, opvoedingsondersteuning en

jeugd gezondheidszorg (maatwerkdeel) 150 300 300 300

Gezondheidsbeleid 75 75 75 75

12. Inwonersondersteuning Innovatie Maatschappelijke particpatie 200 200 200 200

13. Opvang en bescherning MO/VS/OGGZ/nazorg ex-gedetineerden 65 79 79 79

14. Inkomen Armoedebestrijding: duurzame gebruiksgoederen 300 300 300 300

15. Raad en raadsgriffie Diversen 62 62 62 62

16. Bestuur en Dienstverlening Bouwleges 250 250 250 250

Diverse Burgerzaken 50 50 50 50

Diverse Verkiiezingen 40 40 40 40

Geo/BGT/BAG 70 70 70 70

JZ: budget stadsadvocaat 20 20 20 20

Bestuur en Communicatie 20 60 60 60

Onderzoeksverordening minimaal uitvoeren 30 30 30 30 17A Exploitatie gronden

17B Vastgoedmanagement Effect afstoten 35 gebouwen 100 200 200 200

Differentiatie in verzekeringsstrategie 10 10 10 10

Totaal 2173 2872 2872 2872

1 Volkshuisvesting

 Bestuursdwang kostendekkend maken: Dit betreft de uitvoering van de wettelijke taak bij ontruimingen van woningen en het verhalen van kosten voor tijdelijke opslag inboedel en verwijdering afval.

We stellen voor om kosten, voor zover niet verhaalbaar, te laten drukken op de afvalstoffenheffing. Dit is mogelijk ter hoogte van €15.000.

 Vrouwenadviescommissie: Betreft advisering door deze vrijwilligersorganisatie aan corporaties en ontwikkelaars over indeling van nieuwbouwwoningen voor wat betreft verbetering van gebruiksgemak en kwaliteit. We stellen voor deze subsidie te schrappen, omdat er andere mogelijkheden zijn om dit doel te bereiken.

2 Economie

 Minder events economie: We stellen voor om minder events te organiseren, omdat we effectiever gebruik kunnen maken van andere mogelijkheden om de relatie met bestaande en nieuwe bedrijven op te bouwen en te onderhouden.

 Ombuigen stadsmarketing: Als college hebben we in oktober 2014 een nieuwe manier vastgesteld om stadsmarketing vorm te geven. Dat biedt tevens ruimte om dit budget met €150.000 te verlagen.

3. Bereikbaarheid en mobiliteit

 Parkeren aanbesteding: De aanbesteding parkeerhandhaving is gunstiger dan verwacht. We stellen voor het budget af te ramen en de winstafdracht reserve parkeren aan de algemene middelen te verhogen.

 Parkeren Beheer en onderhoud: Het betreft de inrichting, beheer en onderhoud van parkeerinstallaties, garages en -terreinen, waaronder verlichting en dergelijke. We stellen voor deze kosten te verlagen en de winstafdracht reserve parkeren aan de algemene middelen te verhogen. We accepteren dat de kwaliteit en aantrekkelijkheid van accommodaties enigszins kan afnemen.

4 Groene leefomgeving en milieu

 Uitbesteden controle aan de Regionale UitvoeringsDienst (RUD): Dit betreft het afhandelen van vergunningsaanvragen en meldingen (klachten), en toezicht & handhaving op het gebied van milieu. We stellen voor het adviestraject te verbeteren en efficiencyvoordeel te behalen door uitbesteding van de controle naar de RUD. We accepteren hierbij en sturen op de bijbehorende mogelijke risico's (onveilige situaties bij bedrijven en afname van de klanttevredenheid).

5 Ruimte en cultuurhistorie

 Ondersteuning ruimtelijke initiatieven: Het betreft het faciliteren en begeleiden van ruimtelijke initiatieven. We stellen voor de capaciteit voor projecten en initiatieven te limiteren tot een basisniveau, waarmee circa 2 grote ontwikkelingen en 5 kleine initiatieven kunnen worden opgepakt. Mochten meer initiatieven zich voordoen, dan zal een beroep gedaan moeten worden op de algemene incidentele middelen.

 Aframen budget planschade ruimte: We stellen voor dit niet gebruikte budget af te schaffen.

 Het budget ‘ procedure bezwaar- en beroep van bestemmingsplannen' wordt al jaren niet volledig benut. Benutting is afhankelijk van het aantal procedures en dat kan fluctueren. Wij stellen voor dit budget met 50% te verminderen.

6 Onderwijs

 Gymvervoer: Dit betreft de vergoeding van gymvervoer voor leerlingen waarvan de school op een afstand van meer dan 1 km hemelsbreed van een voorziening voor bewegingsonderwijs ligt. De ontwikkeling rondom De Vlieger in Stadshagen (gereedkomen Het Anker) maakt het mogelijk om het budget terug te brengen .

 Brede school: We zijn bezig met nieuw beleid doorontwikkeling brede school, waarbij meer wijkgericht zal worden gewerkt. Dit biedt de mogelijkheid om te bezuinigen op dit budget.

8 Beheer Openbare ruimte

 De opbrengst €150.000 van het tegengaan van oneigenlijk gebruik aanbieden huishoudelijk afval bij de ROVA houden wij beschikbaar voor integrale afweging bij de PPN 2016. Bij de ontwikkeling van de woonlastensystematiek zal deze potentiële bezuiniging worden meegenomen. Daarmee wordt een inkomst verwacht van €150.000 vanaf 2016.

 Wij stellen voor de planning van een deel van het onderhoud Openbare Ruimte met een jaar op te schuiven.

Incidenteel valt hierdoor in 2015 €100.000 vrij.

10 Sport

 Binnensport: Het betreft hier een begrotingspost “incidentele subsidie aan instellingen” waarop geen kosten worden geboekt. Deze post kan derhalve worden ingeleverd

 Buitensport: Wij zien mogelijkheden om de betrokken buitensportaccommodaties te versterken en de financiële bijdrage te verminderen. Dat wordt in de PPN 2016 nader besloten. Ter stimulering van dit proces en als bijdrage aan de bezuinigingsopgaaf wordt voorgesteld per 2016 het nadelig saldo op de subsidies klein dagelijks onderhoud en diverse vergoedingen met €80.000 te verbeteren door een mix van subsidieverlaging en tariefsverhoging.

11 Samenleving

 Synergie Jeugdhulp, Opvoedingsondersteuning en Jeugdgezondheidszorg (maatwerk deel): De gemeente is op grond van de nieuwe Jeugdwet verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, inclusief preventie. Hieronder vallen ook maatwerk jeugdgezondheidszorg (JGZ, voorheen Wet Publieke Gezondheid) en opvoed- en opgroeiondersteuning (voorheen Wet Maatschappelijke Ondersteuning, prestatieveld 2). We stellen voor het maatwerk jeugdgezondheidszorg in samenhang te brengen met het aanbod van opvoed- en opgroeiondersteuning en andere vormen van jeugdhulp.

Bij de vormgeving van deze synergie is het vanaf 2015 onze intentie om de door ons voorgenomen uitbreiding van preventieactiviteiten voortvloeiend uit het project doorontwikkeling CJG (2013-2014) te financieren uit nieuwe jeugdzorgmiddelen (onderdeel versterken preventie). Daarmee vallen andere geraamde budgetten vrij.

Voor 2016 en verder zien we met betrekking tot preventief jeugdbeleid/CJG bezuinigingsmogelijkheden door het benutten van efficiencyvoordelen als gevolg van integratie van CJG en Sociale Wijkteams, door verschuiving van zwaardere naar lichtere zorg en preventie en door steeds kritisch te blijven kijken naar efficiency mogelijkheden. Dat dient ook te leiden tot een verdere daling van de kosten van €150.000.

 Gezondheidsbeleid: Betreft een structureel budget welke op dit moment wordt ingezet voor incidentele bijdragen en activiteiten gericht op het bereiken van de doelstellingen van het gemeentelijke gezondheidsbeleid. We stellen voor dit deel van het budget op te heffen

12 Inwonersondersteuning

 Innovatie maatschappelijke participatie: We willen het budget maatschappelijke participatie blijven gebruiken voor het ontwikkelen innovatieve manieren van werken. Het participatiebudget en sociaal wijkteams bieden mogelijkheden om in aansluiting met de directe omgeving van inwoners tot participatie. Voor innovatie blijven middelen nodig. We stellen voor om voor maatschappelijke participatie €380.000 te behouden en €200.000 vrij te laten vallen wijzigen.

 Duurzame gebruiksgoederen bijzondere bijstand: we zijn in 2014 met een nieuwe werkwijze gestart bij aanvragen bijzondere bijstand. Hierbij wordt gekeken of van tweede handsgoederen gebruik gemaakt kan worden. Wij verwachten op basis van de eerste ervaringen minder te hoeven begroten.

13 Opvang en Bescherming

 Maatschappelijke Opvang/Verslavingszorg/Openbare Geestelijke Gezondheidszorg: Betreft een structureel budget voor niet-structurele taken van bovengenoemd taakveld. We stellen voor dit op te heffen.

 Nazorg ex-gedetineerden: Betreft een structureel budget voor niet-structurele taken van bovengenoemd taakveld. We stellen voor dit budget op te heffen en accepteren een beperktere flexibele inzet en mogelijkheden van de gemeente om participatie van ex-gedetineerden te bevorderen en daarmee mede recidive te voorkomen.

14 Inkomen

 Duurzame gebruiksgoederen bijzonder bijstand: we zijn bezig in 2014 deze werkwijze in te voeren en verwachten o.b.v. deze ervaringen minder te hoeven begroten.

15 Raad en raadgriffie

 Het presidium ziet diverse mogelijkheden (Transitie van Notubiz naar Babs, integratie sectretarisfunctie/griffie, halvering frequentie vergoeding ICT) om € 62.000 te bezuinigen.

16 Bestuur en Dienstverlening

 Bouwleges: Wij stellen voor de bouwleges, behorende bij een bouwsom tussen 225.000 en 1.000.000, te verhogen met 4% en daarboven 20%. Dit is in de tarievennota verder toegelicht.

 Burgerzaken

 Loketfunctie Informatiecentrum Stadskantoor: Het is mogelijk dit te integreren in de nieuwe publieksbalie. Dat betekent ook het afschaffen van welkomstpakketten en het toesturen van de gehandicaptenkaart. De mogelijke risico's (langere wachttijd, onduidelijkheid) achten we beheersbaar

 Betreft het gratis verstrekken van het digitale GBA uittreksel ter stimulering van digitaal werken: Het doel is

 Betreft het gratis verstrekken van het digitale GBA uittreksel ter stimulering van digitaal werken: Het doel is

In document dpartnerschap Zwolle (pagina 27-59)