• No results found

Kesteren, 13 januari 2010

Betreft: Onderzoek integratie productiebedrijven

Beste «Voornaam»,

Zoals we weten, is de wereldwijde economische recessie ook Vlastuin Group niet voorbij gegaan. In 2009 werden de bedrijven Vervat Staal, VRE en VSMC geïntegreerd. Dit was voor ons allemaal een ingrijpende gebeurtenis, die niet zonder slag of stoot plaatsvond.

Gerrit van Vlastuin wil het integratieproces graag evalueren. Eind vorig jaar is hij benaderd door Marius Vierwind, student aan Universiteit Groningen die dit onderzoek in het kader van zijn afstudeeropdracht graag wil uitvoeren. Vlastuin heeft hieraan haar medewerking

toegezegd.

Voor een representatief onderzoek is het van belang dat elk van de geïntegreerde bedrijven en afdelingen in het onderzoek vertegenwoordigd zijn. Marius zal daarom diverse medewerkers individueel interviewen. De gegevens van het interview worden vertrouwelijk behandeld en blijven anoniem.

Graag wil ik jou vragen om mee te werken aan het interview. Ik nodig je daarom uit voor een afspraak met Marius op «Datum» om «Tijd» uur in de spreekkamer op Hogeveldseweg 7 in Kesteren. Het interview zal ongeveer 90 minuten duren.

In de bijlage vind je informatie over Marius en zijn onderzoek. Het is belangrijk deze informatie door te lezen voordat het interview plaatsvindt.

Mocht je verhinderd zijn voor de geplande afspraak of vragen of opmerkingen hebben over bovenstaande, meld je dan zo spoedig mogelijk bij ondergetekende.

Alvast hartelijk dank voor je medewerking.

Met vriendelijke groet,

«Voornaam» «Tussenvoegsel» «Achternaam»

«Adres» «Huisnummer» «Huisnummer_toevoeging» «Postcode» «Woonplaats»

Bijlage: Introductie interview opzet, door Marius Vierwind

Beste meneer ……., hierbij wil ik u bedanken voor de mogelijkheid die ik krijg om u te interviewen over het integratieproces tussen VRE, VSMC & VervatStaal. Voordat ik u het onderzoeksdoel en de interviewvragen voorleg stel ik mezelf graag even kort aan u voor.

Mijn naam is Marius Vierwind en ik ben 24 jaar oud. Sinds twee maanden woon ik weer bij mijn ouders in Putten. Naar 4 jaar Management, Economie & Recht te hebben gestudeerd (te Zwolle en Curaçao) volg ik nu de opleiding ‘Organisatie Veranderingen’ aan de Universiteit in Groningen. Als afsluiting voor deze studie mag ik een scriptie schrijven over een

organisatieverandering.

Hoe ben ik bij u terecht gekomen?

Tijdens de zomer vertelde u collega, Klaas Jan v.d. Kamp, mij over de organisatieveranderingen binnen Vlastuin Rolling Equipement. Dit

integratie/veranderingsproces sprak mij om verschillende redenen erg aan. Dhr. v.d. Kamp heeft mij vervolgens in contact gebracht met Gerrit Vlastuin. Dhr. Vlastuin geeft mij nu de mogelijkheid om mijn afstudeerscriptie te schrijven over het integratieproces tussen VRE, VSMC & VervatStaal.

Hopelijk bent u bereid, tijdens het interview, uw persoonlijke beleving van dit integratieproces met mij te delen. Hierdoor zal duidelijk worden wat de belangrijke succesfactoren waren bij de uiteindelijk gekozen veranderbenadering. Bovendien zal het beslissingsproces van de gekozen veranderbenadering geëvalueerd worden

Onderzoeksdoel

Het doel van deze scriptie is het geven van aanbevelingen, aan Vlastuin Group, over hoe integratie/verander projecten in de toekomst beter gemanaged kunnen worden. Om dit doel te bereiken zal dus het integratieproces tussen VRE, VSMC & Vervat Staal worden geëvalueerd. Interviewopzet

Om het onderzoeksdoel te realiseren zal antwoord gegeven moeten worden op de volgende onderzoeksvraag, namelijk: “wat zijn de succesfactoren in het integratieproject van VRE?” Om deze vraag te kunnen beantwoorden worden ongeveer 20 medewerkers geïnterviewd. Deze 2 medewerkers zijn afkomstig uit de onderstaande groepen.

1. Directeur Vlastuin Group 2. Afdeling managers

Interviewvragen

Het interview zal ongeveer 1 uur duren en bestaat uit twee onderdelen, namelijk:

1. Een openvraag: “ Wilt u heel kort vertellen hoe u de integratie beleefd hebt? Wilt u daarbij noemen wat er in uw beleving goed gegaan is en wat er in uw beleving minder goed gegaan is?”

2. Gestructureerde vragen: Tijdens het interview zal ik onderstaande factoren kort introduceren.

a. Vervolgens wil ik graag van u weten of deze factoren van belang waren tijdens het integratieproject.

b. En waarom deze volgens u wel/niet belangrijk waren! Te bespreken factoren:

3. Een openvraag: “Wilt u heel kort vertellen hoe u het beslissingsproces voor de gekozen verander benadering beleeft hebt? Wilt u hierbij noemen wat er in uw beleving goed gegaan is en wat er in uw beleving minder goed gegaan is?” 4. Voorbereiding voor het interview:

Hopelijk bent u hierbij voldoende geïnformeerd over de doelstelling van het interview. Hierbij wil ik u vragen of u in het bijzonder wilt nadenken over de vragen 1 &3. Tijdens het interview zal ik de bovenstaande factoren verder toelichten, zodat het beantwoorden van deze vragen beter en tegelijkertijd gemakkelijker zal zijn.

Gespreksituatie:

 De gegevens van het interview worden anoniem verwerkt. Dus buiten mijzelf om zal niemand het interview te lezen krijgen.

 Als u geen bezwaar heeft maak ik graag gebruik van een

cassetterecorder. (ook deze opname zal niet toegankelijk zijn voor derden)

 Duur van interview: +/- 90 minuten.

Alvast vriendelijk bedankt voor u medewerking en graag zie ik u tijdens de geplande interviewafspraak.

Kwaliteit v.d. interne communicatie Kwaliteit v.d. externe communicatie De manier van leidinggeven

Duidelijke doelstelling v.d. integratie

Duidelijkheid omtrent verantwoordelijkheden Omgang met de beschikbare tijd

Kwaliteit van integratieplan

Kwaliteit v. plan m.b.t. behoud/ontslag v. personeel Integratie van de ERP- Systemen