• No results found

Intervisie, praktijkopdrachten en assessment

Tijdens de opleiding ligt naast de theoretische component een accent op het ver-werven van competenties in het kunnen omgaan met je eigen rol en positie van praktijkopleider in gezondheidszorg en welzijn en reflectie op het functioneren.

Hierin spelen intervisie, praktijkopdrachten en assessment een belangrijke rol. Deze elementen worden hieronder verder toegelicht.

Begeleiding/coaching vanuit de praktijk van de cursist is wenselijk, echter geen ver-plichting vanuit de opleiding. Het is voor de cursist prettig leren als de cursist ge-steund wordt in de uitvoering van praktijkopdrachten.

3.6.1 POP en Portfolio

Om je eigen ontwikkeling in de rol als praktijkopleider zichtbaar te maken stelt de cursist een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) op. Dit komt samen met nog ande-re persoonsgegevens in het Portfolio.

Tijdens begeleidingsbijeenkomsten die opgenomen zijn in de module intervisie, staat het ontwikkelingsproces van deze stukken centraal en worden deze documen-ten besproken. Over de eigen leerervaringen bij het maken van een POP en portfo-lio wordt ter afronding van het leerproces een reflectieverslag geschreven dat in het portfolio wordt opgenomen.

Opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg Studiegids

Breederode Hogeschool - 5 -

3.6.2 Intervisie

Intervisie is een middel om probleemsituaties in de uitvoering van je functie als praktijkopleider bespreekbaar te maken. Dit leidt tot het vergroten van inzicht in de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden.

De cursist schrijft met behulp van een richtlijn een profiel van zichzelf waarin hij zijn sterke en zwakke kanten in de uitvoering van het beroep beschrijft. Dit profiel met op basis daarvan geformuleerde leerdoelen zijn de uitgangspunten bij de intervi-siebijeenkomsten. Deze leerdoelen zijn erop gericht om de vaardigheden die nodig zijn in de functie van praktijkopleider beter te leren beheersen. Actieve participatie tijdens de bijeenkomsten en reflectieverslagen van de bijeenkomsten vormen de toetsing van dit onderdeel.

3.6.3 Praktijkopdrachten

Bij elke module maakt de cursist een aantal praktijk- en/of reflectieopdrachten. Deze opdrachten worden op het eind van de opleiding door de docent beoordeeld.

3.6.4 Assessment

Tot slot zal er aan het einde van de opleiding een individueel inhoudelijk en pro-cesmatig assessment plaatsvinden. De duur van het assessment zal 45-60 minuten zijn inclusief de beoordeling. Bij een assessment wordt er niets anders gedaan dan het beoordelen of de cursist voldoet aan de theoretische, praktische en communica-tieve competenties (volgens de 7 CanMedsrollen) die bij de functie van praktijkop-leider in gezondheidszorg en welzijn horen. Ook wordt beoordeeld of de cursist in staat is om op reflectieve wijze zijn eigen leerproces dusdanig te sturen dat hij laat zien dat hij een zelfstandige ontwikkelende professional is die zijn eigen leerproces kan aansturen en dat van de studenten/leerlingen en werkbegeleiders.

Dit assessment zal mede als “toetsing” dienen voor de afsluiting van de opleiding.

Men kan pas aan de assessments deelnemen als alle eindopdrachten met minimaal een voldoende zijn beoordeeld.

3.6.4.1 Toelating tot het assessmentgesprek :

Om tot een assessment toegelaten te kunnen worden moet het portfolio volledig zijn.

Dit wil zeggen dat daarin de volgende producten zijn opgenomen:

• curriculum vitae

• profiel bij aanvang van de opleiding

• bijgesteld profiel bij afronding van de opleiding

• bijgewerkte POP

• praktijkopdrachten per module, voorzien van een beoordeling met minimaal voldoende en eventueel feedback van de docent die de praktijkopdracht heeft verstrekt

• reflectieverslagen, eveneens voorzien van handtekening en feedback docent

• en al datgene wat de cursist als ‘bewijs’ wil laten zien (bijvoor-beeld een inwerkschema en/of begeleidingsplan voor nieuwe leerlingen dat hij als praktijkopleider voor de eigen organisatie of afdeling heeft ontwikkeld t.b.v. het leerproces van studen-ten/leerlingen).

De cursist is zelfverantwoordelijk dat het portfolio met de opdrachten volledig is. Er bestaat de mogelijkheid om tussentijds begeleiding/coaching te vragen bij de do-cent, mocht het leerproces stagneren.

Indien door de assessoren wordt vastgesteld dat het portfolio niet voldoet aan de gestelde criteria wordt de cursist niet toegelaten tot het assessmentgesprek.

In dit geval geldt de procedure voor herkansing (zie bij 3.6.3.3).

3.6.4.2. Beoordeling van het assessment

Het assessment wordt als ‘voldoende’ beoordeeld, wanneer aangetoond wordt dat de theoretische kennis vertaald kan worden naar de praktijk en dat men voldoet aan alle CanMedsrollen met de daarbij behorende competenties.

Het gesprek bestaat uit een docent van de opleiding en een voor de deelnemer on-bekende assessor en de deelnemer.

De assessoren spreken samen het eindoordeel uit.

3.6.4.3 Herkansingsprocedure

Wanneer blijkt dat een assessment met “niet voldoende” beoordeeld is, heeft de cursist recht op 1 herkansing. Deze herkansing zal in overleg worden afgesproken, maar dient uiterlijk 3 maanden na het 1e assessment plaats te vinden.

De kosten voor een extra assessment (een 2e herkansing) bedragen € 250,- . Wanneer het ‘herkansingsassessment’ met ‘niet voldoende’ wordt beoordeeld, wordt in overleg met de assessoren besloten welke opdrachten opnieuw in de prak-tijk uitgevoerd moeten worden of wordt een aanvullende opdracht verstrekt. Ook kunnen de assessoren van mening zijn dat één of meerdere modules opnieuw ge-volgd moeten worden.

De kosten die verbonden zijn aan het opnieuw volgen van een module in de eerst-volgende cursusgroep bedragen € 250,-- per module, inclusief één assessment per module.

Opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg Studiegids

Breederode Hogeschool - 7 -

4 Programma en studiebelasting