• No results found

Aanbevelingen, beperkingen en reflectie

Bijlage 5: Interviewverslag Jan Willem Hemeltjen

Eggink Maalderink Makelaardij 3 april 2013

Veel mensen zijn passief. Valt mij ook tegen. Al zijn er ook een aantal die er zelf ook boven op zitten. Die bellen zelf concurrent makelaars van dit heb ik en dit wil ik. Maar er zijn ook weinig kopers. Er zijn er wel veel die willen, maar niet kunnen.

Het initiatief van de woningruil bijvoorbeeld: het aantal reacties is zo weinig. Dus sommige mensen maken je verwijten, maar ze doen zelf ook weinig, ze hebben het idee van het lukt toch niet. Ruilen zou wel een van de middelen kunnen zijn, maar het moet breed gedragen worden.

Zie mede makerlaars niet als concurrent maar meer als collega. In deze markt is het gewoon belangrijk dat er wat verkocht wordt. Dat is belangrijk voor de markt.

Wij zetten nu bij elke kopers in de agenda wat zij zoeken. Zo kunnen we ze ook bedienen als er nieuwe woningen in de verkoop komen. Daar kun je je volgens mij als makelaar nu ook mee onderscheiden. Mensen nabellen.

Aan de ene kant is het een voordeel dat ik in de crisis ben binnen gekomen. Nu moet je echt werken om iets te verkopen. maar je wil wel een x verkopen.

Denk inderdaad dat oude makelaars conservatief zijn. Terwijl je nu wel infinitief moet zijn. Denk ook dat oude makelaars minder handig zijn met internet.

Door internet is de woningmarkt transparant geworden, zou de makelaardij ook

transparanten moeten worden? Ja ik denk het wel. Wij geven wel een duidelijk inzicht wat we achter de schermen doen om een woning te verkopen door middel van deze brochure. Achter de schermen ben ik mensen aan het nabellen, achter uitgedeelde brochures

nabellen. Daarnaast als je mensen na belt dan denken zij goh die zit er wel dicht op, die zou ik als makelaar wel willen hebben.

Wij geven presentatiegarantie, houseview maakt plattegronden en 360 graden foto’s, hierdoor komen de woningen hoger in de zoekklasse bij Funda. Die 360 graden foto’s moeten wij wel voor betalen, maar dat kun je uitleggen want dan wordt je beter gevonden. Papieren krantje werkt naar mijn idee helemaal niet meer, het is iets van vroeger en het is duur.

Hoe denk je over een stylist? De fotografe die we hadden deed het er eigenlijk bij.

Houseview waarmee we nu werken die sturen mensen vooraf een mail met wat er allemaal moet gebeuren. Maar ik vind dat het ook niet te steriel moet, er wordt wel in een huis geleefd.

Met Art impressions denken mensen: “ja, zo kan het worden maar dat kost geld”. Maar je ziet wel dat het werkt, woningen waar je zo in kan worden beter verkocht.

Vastleggen van profiel van elke zoeker dat werd vroeger in goede tijd niet gedaan. Dat doen wij nu wel. Het is moeilijker om met potentiele koper in contact te komen. Je ziet op Funda dat een woning veel bekeken wordt, maar je hebt geen idee door wie.

‘Neem je aankoopmakelaar mee’ komt niet lekker van de grond. Zonder aankoopmakelaar sleep je er als verkoopmakelaar veel meer uit.

Wij doen mensen handreikingen om sociale media te gebruiken, linken delen via eigen accounts. Het is geen bedreiging, het is meer een middel. Mensen vinden het leuk om het erbij te doen, maar die rompslomp er om heen hebben mensen geen zin in, daar hebben ze toch makelaar liever voor.

Maar rol van de makelaar kan hierdoor wel veranderen. Bijvoorbeeld dat er veel makelaars op één kantoor gaan zitten en dat winkelfunctie van alle kantoren weg valt.

Mensen die hun woning niet per se kwijt hoeven willen niet veel zakken. Dat verpest wel de markt. Er zijn gewoon woningen waar we afscheid van moeten nemen, waarvan bijvoorbeeld de buurman het huis voor twee ton verkocht een diegene heeft het huis voor 280 duizend te koop, dat is kansloos. Ik ga dan ook adviseren: haal hem uit de verkoop. Zulke mensen willen alleen maar lagere lasten.

Ik denk dat 40% of meer is te hoog geprijsd, prijsverlagingen lopen achter de markt aan. Maar sommige mensen kunnen ook niet zakken. Maar ze moeten zakken of uit de verkoop halen.

Je kan niet zomaar een intrek opleggen, maar wij hebben kosteloze intrek dus dan kun je wel wat zeggen. Je moet gewoon kritisch zijn, ik neem geen woningen meer aan van mensen die denken dit wordt het toch niet.

Initiatief woningruil is goed, maar Funda moet een tool inbouwen waar iedereen z’n top vijf kan inleveren. Scheidingen reageren bijvoorbeeld niet op die woningruil omdat ze niets meer kunnen kopen.

Je merkt nog wel eens dat aankopers denken dat jij hun makelaar bent. Je moet uitkijken dan jou verkopers niet op een woning vallen die jij ook in verkoop hebt. Ik ben daar altijd heel transparant in. Ik heb natuurlijk de pet van mijn verkoper op.

Je kan niet altijd voor iedereen goed doen. Maar je moet scherp blijven dat je het goed blijft doen, dat niemand je kan betrappen op rare dingen omdat je omzet achterblijft.

Ik zeg eerlijk tegen aankoper, ik vind dit teveel, je moet het zelf weten, als de verkoper niet lager wil, moeten ze het echt zelf weten maar ik zeg ze eerlijk dit huis is te duur.

Het gaat wel weer een x omdraaien want NL bouwt nu gewoon te weinig woningen voor de toekomst.