• No results found

Interviews organisaties

In document Wie worden de samenwerkingspartners? (pagina 41-46)

4.3 Wat zijn de institutionele factoren van organisaties met een maatschappelijk doel in de

4.3.2 Interviews organisaties

Bij de organisaties zijn gestructureerde interviews gehouden. In dit interview zijn voornamelijk de begrippen beleid, planning, financiering uit de institutionele factoren van het HALL-framework bevraagd. Daarnaast zijn er ook nog vragen gesteld over het aanbod van Zeelandia Middelburg en de samenwerkingsmogelijkheden.

4.3.2.1 Beleid

Bij het onderwerp beleid zijn de doelen, de missie en de visie van de organisaties gevraagd.

Alle organisaties hebben verschillende doelen voor hun organisatie. De meeste streven ernaar om de organisatie te laten bestaan, kwaliteit binnen de organisatie te leveren en de organisatie te laten groeien. De oprichter van organisatie C zegt het volgende hierover:

R6: ‘’We proberen wel een bepaald traject uit te stippelen in kwaliteitsverbetering, zodoende zijn we bezig om kwalitatief beter te worden door trainingen en extra workshops en ja ook door te werken naar bepaalde dingen.’’

Doordat alle organisaties verschillend zijn, hebben ze ook een verschillende missie en visie. Wat voornamelijk wel op elkaar neerkomt, is dat plezier en sociaal of samenwerken naar voren komt. De regiomanager van organisatie G zegt daar het volgende over:

R10: ‘’Ja weetje, dat is wij willen, uiteindelijk gaat het om sporten en bezig zijn, je happy voelen, mensen die in groepsverband lekker met elkaar bezig zijn. Het is gewoon aan je zelf om eruit te halen wat erin zit en uhm. Die missie willen wij verder landelijk, dat is ook onze ambitie, landelijk neer gaan leggen. Daar de grootste in zijn, dat zijn we op dit moment ook. Uhm en dat is voornamelijk waar wij als organisatie mee bezig zijn.’’

In onderstaand tabel 10 staat een overzicht van het beleid van de acht organisaties weergegeven. Van het beleid zijn de missie en de visie weergegeven.

Beleid organisaties

Organisatie A

Het ondersteunen en het voorzien van een dak boven het hoofd van de bewoners. Daarnaast de bewoners proberen om klaar te stomen naar een eigen huis.

Zoals hier zou ik in hoofdstuk resultaten plaatsen, hele beschrijvingen. In dit hoofdstuk het beleid per organisatie samenvatten in steekwoorden – korte zinnen

Organisatie B

De organisatie blijven voortbrengen en zorgen dat het spel goed verloopt op tijdens de activiteit. Het plezier binnen de vereniging is het belangrijkste.

Organisatie C

Proberen op een leuke manier met zijn alle de activiteit te beleven en daardoor ontspanning te leveren en sociaal contact. Proberen om een bepaald traject uit te stippelen in

kwaliteitsverbetering, zodoende wordt er gewerkt om de kwalitatief beter te laten worden door trainingen, extra workshops en er professioneler uit te zien.

Organisatie D

Niet alleen de gasten een hele mooie avond te bezorgen maar ook onze vrijwilligers weer een plek in de maatschappij te geven. De vrijwilligers zijn bijvoorbeeld mensen via vluchtelingenwerk, mensen die in een re-integratie traject zitten, mensen met een psychische achtergrond, of mensen die tussen twee banen in zitten. Het speerpunt is om naamsbekendheid te krijgen. Zowel jong, oud, ongeacht welke achtergrond, rijk of arm, iedereen is welkom. Het is niet de bedoeling om iets te organiseren om geld binnen te halen. Het is de bedoeling om de mensen bij elkaar te brengen en iets op sociaal gebied te

organiseren. Er wordt per avond gestreefd naar 40 gasten. Organisatie

E

Het huidige leerjaar richt de organisatie zicht op het speerpunt CLS, dat betekent

Coöperatieve Leerstrategieën. Dat is voornamelijk de samenwerkingsvorm tussen kinderen, om op die manier te leren. De kinderen leren hierdoor ook veel van elkaar. In de

samenleving moet je ook samenwerken om iets te bereiken. De maatschappij wordt ook naar binnen gehaald door een cultuurprogramma, waarin binnen- en buitenactiviteiten plaatsvinden.

Organisatie F

De organisatie wil verbinding leggen met de maatschappij, de omgeving en werken aan een cultureel en sportief netwerk. Hierdoor kunnen de kinderen allerlei activiteiten doen, die ze leuk vinden, maar waar ze ook vooral van leren en waar ze hun talenten leren te ontdekken en ontwikkelen. Daar is de organisatie 4 of 5 jaar mee bezig om dat helemaal in te voeren. Daarnaast wil de organisatie als belangrijk doel ook een centrum worden. Dus dat betekent dat ze een doorgaande lijn willen hebben van 0 t/m 13 jaar compleet met een aanbod. De organisatie is ook een Jeelo school aan het worden, dat betekent dat ze zich richten op de drie pijlers van Jeelo. De drie pijlers zijn samen leven, samenwerken en zelfstandig leren. Ze willen een school zijn die midden in de samenleving staat en toegankelijk is voor in principe alle kinderen. Tenzij er hulp gevraagd wordt van een kind waar ze niet aan kunnen voldoen. Organisatie

G

Een commerciële onderneming die in heel Nederland activiteiten wil aanbieden, ook in de kleinere dorpen. De activiteiten moet ervoor zorgen dat de mensen zich happy voelen en in groepsverband lekker met elkaar bezig zijn. Er kan op verschillende niveaus deelgenomen worden, er is tijd voor de sociale omgang, een grap en een grol en natuurlijk de sport. Het is aan je zelf om eruit te halen wat erin zit. Landelijk wil deze organisatie de grootste zin. Organisatie

H

De leefbaarheid in de wijk verbeteren. Nieuwe ideeën kunnen door de wijk zelf worden opgepakt. Het kan ook zijn dat er vanuit de gemeente wat wordt gevraagd.

4.3.2.2 Planning

Bij het onderwerp planning, zijn vragen gesteld over welke periode, dagen en tijden in het jaar de organisatie actief is. Ook zijn er vragen gesteld hoe flexibel deze periode, dagen en tijden te veranderen zijn.

Over het algemeen zijn de periodes van de activiteiten bij elke organisatie elk jaar hetzelfde.

Sommige organisaties, zoals organisatie G, organisatie A en organisatie H gaan heel het jaar door. De meeste organisaties hebben in de zomervakantie een korte of lange stop en beginnen in september weer met de activiteiten te organiseren. De regiomanager van organisatie D zegt daar het volgende over:

R7: ‘’We doen dan wel twee avonden per week dat we echt een activiteit aanbieden. Maar daarnaast organiseren we ook extra activiteiten naast die reguliere. Ja dat is op maandag en dinsdag, dat is vast. In de zomervakantie zijn we 3 weken gesloten, maar in de rest van het jaar zijn we de hele week open. Net als in de week van de kerst als dat op maandag of dinsdag valt, dan zijn de locaties gesloten en dan zijn wij ook dicht.’’

De meeste organisaties zijn niet flexibel om de dag- en tijdsplanning van hun vaste activiteiten te veranderen, er is namelijk een vast schema ieder jaar waar de mensen aan gewend zijn. Een aantal organisaties gaven wel aan dat wanneer er echt geen andere mogelijkheid is, het overwogen kan worden om de planning te veranderen. De directeur van organisatie F zei het volgende:

R9: ‘’Het is eigenlijk een beetje de traditie dat dat de laatste dinsdag van het jaar is.’’

De organisaties hebben aangegeven dat ze wekelijks of incidenteel of geen gebruik zouden willen maken van het clubhuis of de accommodatie. In welke periode de organisaties actief zijn en welke dag in de week deze

In tabel 11 hieronder is weergegeven welke dagen in de week de organisaties wekelijks, incidenteel of eenmalig gebruik willen maken van de accommodatie van Zeelandia Middelburg.

Tabel 11 Overzicht gebruik organisaties van de accommodatie bij Zeelandia Middelburg Dagen Accommodatie Maandag 8:00- 12:00 12:00- 18:00 18:00- 23:00 Dinsdag 8:00- 12:00 12:00- 18:00- 23:00 18:00 Woensdag 8:00- 12:00 12:00- 18:00 18:00- 23:00 Donderdag 8:00- 12:00 12:00- 18:00- 18:00 23:00 Vrijdag 8:00-12:00 & 12:00-18:00 18:00- 23:00 Zaterdag 8:00- 12:00 12:00- 18:00 18:00- 23:00 Zondag 8:00- 12:00 12:00- 18:00 18:00- 23:00

In de tabel 12 wordt weergegeven welke organisaties wekelijkse, incidentele, eenmalige of geen gebruik van de accommodatie van Zeelandia Middelburg maken. Daarnaast wordt er ook weergegeven of deze organisaties de datum en tijd van de activiteit flexibel kunnen veranderen.

Organisaties Wekelijkse, incidentele of eenmalig gebruik van de accommodatie van Zeelandia Middelburg.

Flexibel in het veranderen van datum en tijd?

Organisatie A Eenmalige activiteit Zaterdag of zondag een wedstrijd spelen tegen Zeelandia Middelburg

Ja

Organisatie B Geen N.v.t. Organisatie C Wekelijkse Activiteit

Donderdag 19:45-22:00+-

Nee Organisatie D Incidentele activiteit

Woensdag t/m zondag 17:30-21:00

Ja

Organisatie E Eenmalige activiteit Vrijdag 20 april 2018

Nee

Incidentele activiteit Elk jaar verschillend

Nee

Organisatie F Eenmalige activiteit Vrijdag 20 april 2018

Nee Wekelijkse activiteit

Elk jaar verschillend

Nee Eenmalige activiteit

Dinsdag 3 juli 2018

Nee Organisatie G Wekelijkse activiteit

Woensdag 19:30

Nee Organisatie H Geen N.v.t.

Tabel 12. Overzicht van de flexibiliteit van de organisaties die wekelijkse, incidentele, eenmalige of niet de accommodatie van Zeelandia Middelburg willen gebruiken.

4.3.2.3 Financiering

Bij het onderwerp financiering, zijn vragen gesteld over de huur, contributie en overige kosten. Bijna elke organisatie waar een interview mee is gehouden betaald huur om een accommodatie te gebruiken. De organisaties E en F betalen geen huur, omdat zij van de gemeente een bepaald aantal uur gratis gebruik mogen maken van de accommodatie. Organisatie H en G betalen ook geen huur. De andere organisaties betalen wel maandelijks huur aan een accommodatie waar ze gebruik van maken. Organisatie C maakt gebruik van twee locaties, de één kost wel huur en de ander niet. De regiomanager van organisatie D zei hier het volgende over:

R7: ‘’Ja de ene wel, het wijkcentrum wel die is van de gemeente Middelburg, dus daar moeten we huur voor betalen per keer. En de andere locatie mogen we gratis gebruik van maken.

We zijn geen commerciële organisatie en vooral afhankelijk van fondsenwerving. Dus we hebben natuurlijk wel een klein budget om dingen te huren of wat dan ook.’’

Een aantal organisaties gaf ook aan dat ze extra kosten hadden binnen hun organisatie, bij een aantal organisaties is dat onderwerp niet ter sprake gekomen en kan geen uitspraak worden gedaan of ze extra kosten hadden. Het lid van organisatie H zei het volgende over de extra kosten:

R11: ‘’Onze organisatie die geeft ook in hun wijk een wijkkrantje uit en dat kost natuurlijk ook wat.’’

Bij de meeste organisaties wordt er maandelijks contributie betaald of andere vaste kosten die de deelnemers moeten betalen voor de activiteit. Bij de organisaties E en F worden ervoor sommige activiteiten een bijdrage gevraagd in het begin van het jaar en bij organisatie H wordt er alleen aan fondsen om een bijdrage gevraagd. Bij organisatie A is het volgens de sportcoach als volgt geregeld voor de mensen:

R4: ‘’Ja, per persoon is er een budget voor sportactiviteiten, organisatie A wil dat toch wel graag motiveren om mensen daaraan te zetten. Die vijf passen van basic fit, organisatie A betaald die vijf passen. Dat verdienen ze dan met de bewoners die hier dat per maand terug betalen. En bij optisport is dat die sport voor goodwill, leveren ze een gereduceerde prijs en bewoners betalen een deel en organisatie A heeft ook een potje activiteiten zeg maar. Dus in principe kunnen de mensen vijftig procent korting krijgen. Bijvoorbeeld ze gaan zwemmen voor 4 euro, als ze dan het bonnetje inleveren krijgen ze de helft terug. En dan hebben ze per persoon een budget van 120 euro per maand om wat te doen.’’

Sommige organisaties maken tijdens of na de activiteit ook gebruik om consumpties te nuttigen in de accommodaties waar ze gebruik van maken. De opbrengst van deze consumpties is voor de

organisatie die de accommodatie beheert. Bij het organisatie C is er wat anders afgesproken, de oprichter zegt hier het volgende over:

R6: ‘’De opbrengsten van koffie en thee zijn voor ons zelf en de frisdrank is voor de wijkvereniging. Ja dat was met het huidige bestuurslid waar we toen een gesprek mee hadden, iedereen doe de koffie en thee voor zichzelf, juist ook een beetje stimulans dat je zelf wat verdient, waar je wat dingen mee kan doen. Ze zegt dus dat is ook voor jullie. Later is het huidige bestuur daar meer over te stemmen, want ja we dronken meer koffie en thee dan dat we frisdrank dronken hahaha. Ja en ze namen hun eigen fles water en sap voor tussen door mee. Repetitie, even snel wat te drinken. Dus ja er werd niet veel frisdrank afgenomen.’’

Bij elke organisatie zijn de financiën verschillend geregeld. Drie organisaties betalen een vaste huurprijs per maand voor hun vaste activiteiten. Twee andere organisaties betalen eenmalig extra kosten voor hun activiteit. Drie organisaties betalen geen kosten voor hun accommodatie. Wanneer de acht organisaties met Zeelandia Middelburg zullen samenwerken zijn de financiën geregeld zoals ze in tabel 12 staan weergegeven.

Organisatie Overzicht financiën wanneer er een samenwerking plaatsvindt bij Zeelandia Middelburg

Zal er sprake zijn van sponsoring of donaties wanneer er wordt

samengewerkt met Zeelandia Middelburg?

Betalen de deelnemers een vast bedrag of contributie voor de activiteit bij Zeelandia Middelburg? Kunnen er drankjes gedronken worden in de kantine voor of na de activiteit? A Nee Ja Ja B Ja Ja Ja C Ja Ja Ja D Ja Ja Ja E Ja Nee Ja F Ja Nee Ja G Ja Ja Ja

H Nee Nee Nee

Tabel 12 Overzicht financiën organisaties bij Zeelandia Middelburg

Bij twee organisaties zal er geen sprake zijn van sponsoring of donaties wanneer er samengewerkt wordt met Zeelandia Middelburg en bij de andere zes organisaties wel. Bij drie van de organisaties betalen de deelnemers geen vast bedrag of contributie bij Zeelandia Middelburg en bij vijf wel. Bij één van de organisaties kunnen er geen drankjes gedronken worden in de kantine voor of na de activiteit en bij zeven wel.

4.4 In hoeverre sluiten de mogelijkheden voor samenwerking

In document Wie worden de samenwerkingspartners? (pagina 41-46)