• No results found

Transcript interview medisch specialist in het ziekenhuis

Waarom gekozen voor het ziekenhuis met betrekking tot deze kliniek?

Hier moet je kunnen terugvallen op bijv. De intensive care, andere specialisten zoals bijvoorbeeld chirurgen. Het is redelijk tertiaire zorg die je niet zomaar ergens kunt doen, moet in een groot centraal ziekenhuis.

Wat vindt u van de offisina’s?

Die praktijk vind ik een slechte zaak. In Nederland zo’n 50 jaar geleden al afgeschaft. Als je eigenlijk bezig bent met je eigen zaak ligt je focus daar. Het ziekenhuis is dan een bijzaak, en betekent dat je dus niet gericht bent met zijn allen op de zorg binnen het ziekenhuis. Allerlei negatieve aspecten die -hoe goed je ook zelf wil, want er zijn er ook die hun hart voor het ziekenhuis hebben - maar die kun je niet wegnemen. Als je in je poli bezig bent en er is een acuut geval in het ziekenhuis ga je niet zomaar even weg naar het ziekenhuis. Als je in het ziekenhuis zit kun je gemakkelijk even weg. Dat is maar een voorbeeld van de nadelen ervan.

Knelpunten in de zorg

Grootste knelpunten in de zorg: zijn er heel veel. Grootste knelpunt is geld. Ik denk ook dat het ziekenhuis een organisatie is die niet optimaal is. Dat heeft te maken met het gebrek aan geld, en ik denk dat door verkeerde keuzes die gemaakt worden waardoor uiteindelijk de zorg veel duurder wordt. Als voorbeeld het cathlab, dat had veel eerder kunnen starten maar dat is niet gebeurd vanwege gebrek aan visie en geld. Als je ziet welke besparingen wij realiseren. Soms als je een beslissing niet neemt vanwege het gebrek aan geld kost dit uiteindelijk veel meer geld.

Nu rond de 3,5 miljoen dollar besparen per jaar. Om dit te starten zijn er miljoenen nodig. Tussen de 4-5 miljoen dus binnen 1,5 terugverdiend. Dit is mijn voorbeeld maar zijn er meer. Dit is ook van invloed op de kwaliteit van de zorg. Het belangrijkste is het ontbreken van geld en visie.

Grootste verschil tussen Nederland en Curaçao, hier is het een stuk slechter georganiseerd is. Je raakt een hele hoop tijd en energie kwijt aan inefficiëntie. Kort gezegd zou je in Nederland veel sneller stappen kunnen maken. Ik doe er veel langer over om dingen voor elkaar te krijgen wat onnodig is en alles te maken heeft met de organisatie van dit instituut. Als je te maken hebt met een eiland is het ook lastig om gekwalificeerd personeel te vinden. Bovendien verschilt de arbeidsethos hier van die van nederland. Is de cultuur anders? Ja, het is in Nederland toch meer professioneel. Het niveau ligt hoger, het niveau van opleiding, bijv. Van verpleegkundigen. In Nederland zijn ze veel verder dan hier. Dat stukje ethos is ook anders. Mensen werken hier ook heel hard, je kunt bijvoorbeeld niet parttime werken. Mensen zetten zich in voor weinig geld. In Nederland krijg je ook veel meer betaald. Maar het is wel anders. Het is gemengd, aan de ene kant ook positieve dingen zoals men zet zich echt wel hard in maar het is wel minder professioneel en het niveau is lager.

Houdt u uw BIG registratie bij?

Houdt BIG registratie bij, want ik ben opgeleid in Nederland, ik wil me houden aan het niveau van NEDerland. Volgens mij doen de meeste dat op het eiland. Hoop ik. Aanname: specialisten wel. Huisartsen een hoop niet uit Nederland afkomstig, dus weet het niet.

Keuze die je moet maken: willen we het niveau zorg als in NL. Ik zou daarvoor pleiten. Maar die discussie is nog niet gesloten. Niveau zorg Nederland is duur. Hier in de omgeving zitten we toch wel in de top. Vergelijking met NL kunnen we wel mee, maar varieert per vakgroep. Maar wat de eilanden betreft zitten we echt in de top. Wellicht vergelijkbaar met Puerto Rico. Maar iedereen hier hetzelfde(private en publiek), systeem als in NL dus heel duur. Willen we hetzelfde systeem qua kwaliteit als in NL dan is het noodzakelijk om BIG te registreren.

Klachtenafdeling ziekenhuis en inspectie. Volgens mij werkt die hetzelfde als in NL. Ik weet dat de afgelopen jaren daar heel veel om te doen is geweest. Dat er perioden zijn geweest dat er geen inspecteur was. Nu sinds een aantal maanden een nieuwe.

Ik weet niet precies hoe de procedure in het ziekenhuis werkt, ik weet wel dat er een klachtenfunctionaris is. Nooit te maken gehad met de Inspectie, heb wel ontmoet. Hebben hun gevraagd om te komen kijken hoe we het doen of dat goed is. Zij hebben geen reden gehad om hier te komen. Hij is wel een keer onaangekondigd geweest, rondgekeken en documenten opgevraagd. Verder daar niets over gehoord. Denk ook wel dat hij tevreden was. Wij willen ook graag visitatie, ook gevraagd aan de NL vereniging van x. Zij zeggen jullie zijn buitenland en daar doen wij geen visitaties. Dus wij zitten in een probleem. NL heeft aangekondigd patiënten niet naar Curaçao te sturen vanwege niet goede kwaliteit. Toen waren wij er nog niet. Aruba en Bonaire zouden patiënten willen sturen maar door dat besluit kan dit niet. We hebben overigens wel toeristen gehad, met buitenlandse verzekeraars die niet gebonden zijn aan het verbod. Dus impasse: wij willen wel gevisiteerd worden, we zijn op niveau van NL qua resultaten, maar willen niet visiteren maar aan de andere kant is er wel een oordeel dat dateert van voor onze tijd. Dus zijn nu bezig om dat politiek voor elkaar te krijgen om een collegiale audit te doen maar dat zijn dus de problemen waar je hier mee kampt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering via het ziekenhuis geregeld. Maar weet niet of dit in NL is of op curacao. Zelf te maken gehad met 1 schadeclaim. Was een incident met een patiënt waar vergeten was medicatie te geven die heeft het ziekenhuis aansprakelijk gesteld en dat wordt dan gewoon afgehandeld. Meestal wordt dit onderling geregeld tenzij er echt een dispuut is. In dit geval was daar geen sprake van en is het gewoon geregeld.

VIM

Er was een VIM systeem en dat is op een gegeven moment getopt, de Inspectie wil dat dat zo snel mogelijk weer hersteld wordt. Wat de status daarvan is weet

ik niet. In mijn opinie is het essentieel. Veelvuldig gebruik van gemaakt, maar als je blijft melden en er gebeurt niks mee dan heeft het geen zin.

Het komt basically neer op dat we moeten gaan naar een meer Nederlands systeem met een ziekenhuis intramuraal gevestigd. Maar je kunt keuze maken of je doet je werk op een invalshoek van ik kijk naar mijn werk of een meer zakelijke kant, dan zullen je keuzes daarop gebaseerd worden. Ik hoop dat het nieuwe ziekenhuis zo gaat werken. Volgens mij gaan ze dat proberen te forceren. Denk dat dat een absolute must is. Maar een ding dat niet reëel is de lonen die ze bieden. Dus ze moeten marktconform gaan zitten of accepteren dat er zich als in NL maatschappen gaan vormen.

Geïnterviewde 2

Transcript interview medewerker Volksgezondheid Instituut Curaçao. Wat doet het Volksgezondheid Instituut precies?

Informatie verzamelen voor beleidsvorming van ministerie, op verschillende manieren, enerzijds zelf onderzoek nationale gezondheidsenquête, zorgkaart en gegevens opvragen bij de SVB maar ook opvragen bij ziekenhuizen laboratoria (verschillende instanties) en alle informatie die we hebben zetten we op de website. Omtrent gezondheidsindicatoren, opleidingsniveau, leeftijdsniveau, determinanten van ziekten : roken, alcohol, ziekten en wat zijn de kosten. Alles bij elkaar een breed overzicht van de kwaliteit van de zorg, en gezondheid van Curaçao.

Belangrijkste verschillen tussen Nederland en Curacao?

Hele andere organisatie, wordt vaak gedacht dat Curaçao een soort kopie zou zijn van Nederland, voormalige kolonie dus op dezelfde manier geïmplementeerd. Grote kader is wel hetzelfde, bijv. Poortwachterfunctie huisarts. Dat is wel hetzelfde, ook hetzelfde is dat de zorg universeel is, grootste deel van de bevolking komt in aanmerking voor vergoeding. Invulling daarna is compleet anders. Bijv. Inrichting paramedische zorg. Of zelfstandige verloskundigen, zijn niet aangesloten bij overkoepelende organisatie waardoor ze zich minder hoeven te richten op administratie. Zijn dus echt zelfstandige ondernemers. Heeft er deels mee te maken dat het klein is, maar aan de andere kant, omdat we zo klein zijn zou het juist efficiënter geregeld moeten worden, zodat bijv administratieve last verkleind wordt van bepaalde zorgverleners. Bijv. Een overkoepelende huisartsenpost die alleen de administratie doet. Of medisch specialisten in dienst of andere constructie met het ziekenhuis zodat ze zich echt kunnen richten op het vak dat zij verstaan. Ik denk dat daar in NL veel efficiëntie mee gewonnen is. Veel medisch specialisten hebben eigen offisina, maar er is een ontwikkeling gaande dat meer in loondienst. Deze verschillen zijn zeker van invloed op kwaliteit. Voor meten kwaliteit heb je meetinstrumenten nodig. Daarvoor heb je ook een klimaat nodig waar je fouten kunt aangeven. Incentive om aan te geven. Bij je eigen shop wordt een klacht wel heel persoonlijk. Bij loondienst kan organisatie dat opvangen, dan gaat het niet meer om de persoon zelf maar om de zorgprocessen etc.. Klachtmogelijkheden bijv. Bij het SEHOS wordt waarschijnlijk wel gebruikt, weet alleen niet of je wel iets terug hoort en hoe snel en hoe transparant en of er teruggekoppeld wordt. Als ik op

persoonlijke verhalen moet afgaan dan is dat niet goed. Er zijn veel mensen met frustraties met betrekking tot voorvallen die zijn gebeurd toen ze behandeld zijn in het SEHOS maar ook andere artsen. Maar ze kunnen ook naar de Inspectie, maar daar is grote achterstand, maar daar moet in principe ook teruggekoppeld worden. Tuchtcollege niet openbaar.

Kwaliteit beroepsbeoefenaren: om te bepalen moet je echt meten. Maar de meetmaten die daarvoor worden gebruikt die worden niet op Curaçao gemeten, een van die maten zou bijv zijn hoeveel infecties ontstaan er na een operatie. Grotendeels te voorkomen. Als dat er te veel zijn wil dat zeggen dat er in het proces iets niet goed gaat. Als je dat ziet kun je ook afspreken we willen volgend jaar minder etc. maar op hoger niveau, bijv. Kindersterfte of levensverwachting. Daarachter kan wel een hele hoop zitten dat niet per se te maken heeft met gezondheidszorg. Je ziet bijv. Een lagere levensverwachting op Curaçao, of hogere kindersterfte. Daaruit kun je in ieder geval afleiden dat de gezondheid minder goed is.

BIG register

Denk bijv. BIG register; het enige wat je eigenlijk doet is een register maken van alle zorgverleners die zich moeten registreren en bijscholing bepaalde voorwaarden. De huisartsenvereniging heeft dit zelf al gedaan. Zelf SVB benaderd en bepaalde studiepunten ingevoerd waar iedere huisarts aan moet voldoen, weet niet wat de sancties zijn daarop maar je ziet vanuit de beroepsgroep wel betere handhaving mbt kwaliteit.

IVG

Met betrekking tot Inspectie; hoe bepaal je of een organisatie actief is, is dat als ze veel in de krant komen, of veel instellingen gesloten zijn. Is heel lastig te bepalen, weet niet wat er intern bij de inspectie. Kan dat dus niet zo zeggen. Wat wel is, is dat je regelmatig in de media ziet terugkomen dat mensen een klacht hebben ingediend, dat ze geen gehoor krijgen, dat het al te lang voort duurt, dat ze vinden dat er geen transparantie is, hoe een klacht werd afgewikkeld.

Maar goed dat er iets moet gebeuren, de zorg kost erg veel, groot percentage van het BBP. Als je het gaat vergelijken met andere landen, zitten we net na Amerika. Enorm veel geld spenderen we maar komen weinig extra levensjaren bij. Grootste kostenpost geneesmiddelen. Echt enorm veel voor zijn klein eiland. Wordt wel naar beneden gebracht. Hoe het plaatje er nu uitziet durf ik niet te zeggen. Verwacht niet dat dit snel gaat dalen, maar proberen het in toom te houden. Waarom zo duur? Goede vraag. Is het omdat iemand een monopolie heeft? Ja een aantal bedrijven heeft de vergunning op geneesmiddelen. Wordt vaak geopperd om centraal in te kopen voor het gehele eiland. Publieke middelen dus belangrijk om zo efficiënt mogelijk te besteden. Maar bepaalde dingen zijn erin gekomen en dat is lastig om te veranderen. Daar valt zeker efficiëntie slag in te maken. In 2012 voor het eerst zorgrekeningen in kaart gebracht. Voor het eerst dat zorguitgaven vergelijkbaar waren met die van andere landen. Methode gebruikt die direct vergelijkbaar is. Wat je daarin kunt vinden is wat de grootste kostenposten zijn en waar het geld ook vandaan komt. Grote bedragen voor het aantal mensen dat er zijn.

Geïnterviewde 3

Transcript voormalig medewerker IVG IVG

De inspectie op Curaçao is de grote klachten instantie, anders dan in Nederland. Klachtencommissies daar niet operationeel. Voor ik kwam was het 90% klachtenverwerking. Getracht daar verandering in te brengen.

Gezondheid en gezondheidszorg op curacao. Paar dingen in je achterhoofd houden

1. omvang: 160.000 (zo groot als een stad als Nijmegen) binnen die grens moet het wel allemaal aanwezig zijn. Zo min mogelijk uitzenden want dat is duur. Redelijk wat op dat eiland aanwezig hebben; meer dan je in een stad van 160.000 aanwezig zou moeten hebben

2. de bevolking  basis gezondheid  elk eiland heeft in bepaalde mate last van inteelt. Selectie leidt in the long run tot een slechtere situatie 80% bevolking bestaat uit nakomelingen geïmporteerde slaven; degenen die achterbleven op het eiland waarschijnlijk de minst gezonde. Verhoudingsgewijs op curacao basale gezondheidstoestand is al minder dan de gemiddelde nederlander. De last is al zwaarder. Aantal mensen dat gedialyseerd wordt is gewoon veel hoger dan in nederland. Gemiddelde levensverwachting veel lager.

3. Hoge kosten

Je mag de Curaçaose gezondheidszorg niet een op een vergelijken met Nederlandse gezondheidszorg. Vergelijken met een land met gelijk bruto nationaal product (pp). Curaçao zit ongeveer op de helft van NL. Percentage dat besteed wordt aan gezondheidszorg is ongeveer gelijk als in NL. Dus wordt ongeveer de helft besteed. Maar sommige kosten zijn daar ook veel lager; zoals bijv kosten verpleegkundigen. Dat inkomen ligt ongeveer op de helft. Niettemin zijn de kosten op Curaçao eigenlijk het dubbele van wat je zou verwachten. Vergelijken met bijv. Turkije en Mexico; 50-60% minder kosten dan Curaçao. De kosten zijn in vergelijking dus erg hoog. Relatief duur systeem

Problematiek

1. geneesmiddelen – veel meer voorgeschreven van in NL. Er is daar een kartel; zeer machtige importeurs die hun posities ook veilig stel. Discussies over terugdringen kosten stuiten op veel verzet

2. laboratoriumkosten – op curacao heb je tenminste 8 labs. Voormalig landslab en een aantal commerciele labs. Kijkend naar de omvang; waarschijnlijk met 1 apparaat/1 backup zou er genoeg zijn maar er zijn er dus 6-7. Ook dit wordt in stand gehouden vanwege de

3. output financiering; arts krijgt betaald voor verrichting. Hoe meer geneesmiddelen hoe meer hij krijgt, hoe meer lab hoe meer. Iedereen vaart hier wel bij; behalve de patiënt

Systeem van geldontvangers die erg veel baat hebben bij het systeem; dit zorgt ervoor dat de kosten zo hoog zijn. Zorg kan aanzienlijk goedkoper zonder een inbreuk te hoeven doen op de kwaliteit. Er wordt relatief veel geopereerd, veel laboratoriumkosten en veel medicijnen. Dit kan allemaal naar beneden zonder inbreuk te doen op de status van de gezondheidszorg. Voor een aantal mensen is dit een zeer onwelkome boodschap.

Kwaliteit van de zorg mag je niet vergelijken met Nederland. Een eiland op zich; er is bijv. Maar 1 MRI op het eiland. Op het moment dat daar een onderdeel kapot van is, dan staat hij stil. Als dat hier gebeurt dan is er waarschijnlijk nog 1 en anders kun je naar een ander ziekenhuis. Voor reparatie op Curaçao moet iemand worden ingevlogen. Als je minder te besteden hebt is het moeilijker om de zelfde kwaliteit als hier te handhaven. De kwaliteit kan aanzienlijk beter omdat je eigenlijk niet meer geld hoeft uit te geven. Om de kwaliteit op niveau te krijgen moet je zorgen dat zorgverleners kwaliteit belangrijk vinden. Zij daar bewust van zijn, meer bewust dan geld verdienen. En er moet een apparaat zijn dat hierop toeziet. De inspectie had matig gefunctioneerd voor ik kwam. Het niet updaten van de site betekent ook iets voor de kwaliteit. Betekent dat je niet bezig bent met je eigen organisatie. Over de gehele linie zou hij beter zijn als transparant is wat we doen, hoe we het doen etc. laten beoordelen door externe instantie. Zo werkt een kwaliteitssysteem. Als een aantal onderdelen hiervan ontbreken dan zakt dat in elkaar, en werkt het niet. Aan de andere kant zijn er best onderdelen waarvan de kwaliteit van zorg best goed is. Ik heb mijn vraagtekens bij de chirurgie. Delen van interne geneeskunde/kindergeneeskunde/urologie is prima. Dus er zijn ook voldoende professionals die vanuit hun eigen drive willen werken aan een goede kwaliteit. Het is nonsens om te zeggen het Sehos deugt niet. Als je dat doet bewijs je meteen je onvermogen. Het sehos is alleen maar de muren, het gebouw. Wat gebeurt er binnen dit gebouw? Hygiëne, verpleging, hoe zijn de verschillende specialismen? Dit is heel divers. Je kunt alleen specifieker zijn. Zeker in 2011 was het een groot probleem. In 2012 zijn er heel langzaam stapjes gemaakt. Bereikbaarheid van artsen is een notoire ramp. Meest schrijnende verhalen over gehoord.

Kwaliteit

Kwaliteit kan veel beter maar het zal alleen veel beter gaan als het topdown wordt opgelegd. Vrijwillig en van onderaf zal het niet komen. Inspectie, goed functionerende inspectie. Wat hem betreft hoeft wetgeving niet aangepast te worden, behalve dan met betrekking tot die landsverordening BIG die is daar aangenomen maar nooit uitgevoerd. Het big register moet ingevoerd worden. Zorgverleners leg je dan de verplichting op zich bij te scholen. Doen ze dat niet dan verliezen ze hun registratie. Ooit examen gedaan, altijd arts. Je ziet dat er op Curaçao een lobby is van een groot aantal artsen die niet willen dat die landsverordening wordt ingevoerd. Dan komt het register, moeten ze zich bijscholen en zou het kunnen dat ze door de mand vallen.

Er is een tweedeling van artsen die zich wel volgens de Nederlandse wetgeving laten bijscholen.

Toezicht

Toezicht moet beter/sterker. Effectieve inspectie is essentieel om te zorgen dat mensen ook doen wat ze zeggen dat ze doen. Inspecteur zijn is niet alleen verkeersagent spelen, het is ook organisaties bijstaan. Juist met de organisatie om de tafel zitten; hoe doen we het beter? We spreken dan wel wat af; dit gaan we doen dat gaan we doen en terug rapporteren om te zien wat er gebeurt. In de oude situatie lieten ze als het ingewikkeld werd de

GERELATEERDE DOCUMENTEN