• No results found

Introductie

Goedemiddag meneer/mevrouw (naam),

Mijn naam is Koen Heijndijk, student Bestuurskunde met als specialisatie Besturen van Veiligheid. Momenteel ben ik voor Platform IV-HO een scriptie aan het schrijven om deze masteropleiding met goed gevolg af te ronden.

Mijn scriptie richt zich op de systeemverantwoordelijkheid van het ministerie van OCW, in relatie tot veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel. Het begrip systeemverantwoordelijkheid houdt de verantwoordelijkheid voor het functioneren van het gehele onderwijsstelsel in. Deze vorm van verantwoordelijkheid past bij een complex bestuurlijk systeem als het onderwijsstelsel, waarbij de minister bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor ‘het onderwijs’, maar instellingsbesturen zelf gaan over het individuele instellingsbeleid.

De invulling van deze systeemverantwoordelijkheid wil ik in mijn scriptie belichten en duiden, toegespitst op het begrip veiligheidsrisicomanagement. Onder veiligheidsrisicomanagement wordt het inventariseren en beoordelen van veiligheidsrisico’s verstaan. Deze veiligheidsrisico’s kunnen zich bijvoorbeeld uiten in risico’s met betrekking tot cybersecurity, pandemieën, sociale veiligheid en kennisveiligheid. Het inventariseren en beoordelen van deze risico’s vindt plaats volgens zes processtappen; het vaststellen van doelstellingen, het identificeren van risico’s en kansen, het inschatten van gevolgen, het beoordelen van risico’s en kansen, het beheersen van risico’s en kansen, en monitoring.

Samenvattend gaat mijn scriptie over de verantwoordelijkheid voor het functioneren van veiligheidsrisicomanagement in het gehele onderwijsstelsel.

Inleidende vragen

1. Heeft u bezwaar tegen het maken van een audio-opname voor dit interview?

Na afloop van de uitwerking van het interview zal ik u de spreektekst doen toekomen, waarna u de tekst inhoudelijk kunt beoordelen. De opname zal na uitwerking worden verwijderd. Transcripties van interviews worden daarnaast niet meegenomen in de scriptie zelf, wel zal uw inbreng in de vorm van (anonieme) quotes ter ondersteuning terugkomen in het resultatenhoofdstuk.

Pagina 79 van 83

2. Heeft u voorafgaand aan het interview nog vragen over het doel of de inhoud van mijn scriptie?

* start audio-opname *

3. Zou u willen beginnen met een toelichting van uw functie?

Tijdens het interview zal de blik voornamelijk op het onderwijsstelsel zijn gericht. Binnen dit stelsel vallen binnen deze scriptie het ministerie van OCW, onderwijsinstellingen, koepelorganisaties, de Inspectie van het Onderwijs en platform IV-HO.

4. Zijn er volgens u nog andere partijen die deel uit maken van het onderwijsstelsel?

Inhoudelijke vragen

Deel 1: formeel-juridische systeemverantwoordelijkheid

Ik zou nu graag beginnen met de inhoudelijke vragen, waarbij ik met u wil spreken over verschillende verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen het onderwijsstelsel (doorvragen op incidenten).

1. Op welke manier zijn volgens u de verantwoordelijkheden en bevoegdheden ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel belegd?

2. In hoeverre overlappen deze twee volgens u met elkaar? Heeft een partij met veel verantwoordelijkheden een vergelijkbare hoeveelheid bevoegdheden?

Naast het vastleggen van verantwoordelijkheden is tevens sprake van een ministeriële verantwoordelijkheid voor het onderwijsstelsel.

3. Kunt u wat meer vertellen over deze ministeriële verantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel?

Deel 2: financieel-economische systeemverantwoordelijkheid

Naast verantwoordelijkheden en bevoegdheden is het ook van belang om in te gaan op financiële aspecten van veiligheidsrisicomanagement binnen het stelsel (doorvragen op incidenten).

4. Wat kunt u vertellen over de verdeling van financiële middelen ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het stelsel?

Pagina 80 van 83

4b. Geschiedt dat volgens u op een efficiënte manier?

Deze mate van overleg en afstemming met betrekking tot financiële middelen heeft invloed op de informatiepositie van het ministerie van OCW.

5. Op welke manier zou u de informatiepositie van het ministerie van OCW ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel duiden?

Deel 3: politiek-bestuurlijke systeemverantwoordelijkheid

Volgend op de financiële aspecten wil ik het ook graag hebben over politiek-bestuurlijke aspecten (doorvragen op incidenten).

6. Op welke manier is volgens u sprake politieke controle en verantwoording ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel? Met andere woorden; is er sprake van een zekere afrekenbaarheid van partijen?

6b Bij welke partij ligt volgens u de verantwoordelijkheid voor politieke controle en verantwoording?

6b Bij welke partij ligt volgens u de aansprakelijkheid voor politieke controle en verantwoording?

7. Wie heeft volgens u de laatste stem ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement waar het aankomt op het doen meebewegen van andere partijen binnen het onderwijsstelsel?

Deel 4: sociaal-maatschappelijke systeemverantwoordelijkheid

Net sprak ik met u over de eindverantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement, nu wil ik graag vragen naar sociaal-maatschappelijke aspecten binnen het onderwijsstelsel (doorvragen op incidenten).

8. Op welke manier is volgens u sprake van aandacht voor de onderlinge relaties tussen het ministerie van OCW en andere partijen ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel?

De mate van aandacht voor onderlinge relaties is van invloed op de mate waarin onderlinge verstrekking van informatie op transparante wijze plaatsvindt.

Pagina 81 van 83

9. In hoeverre is volgens u sprake van een transparante informatieverstrekking tussen de verschillende partijen ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement binnen het onderwijsstelsel?

Deel 5: systeembesturing van veiligheidsrisicomanagement

Volgend op de informatieverstrekking spreek ik graag met u door over de verhoudingen ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement tussen de verschillende partijen (doorvragen op incidenten).

10. In hoeverre is volgens u sprake van een gelijkwaardige verhouding ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement tussen de minister van OC&W en andere partijen binnen het onderwijsstelsel?

11. In hoeverre is volgens u sprake van een gedeelde visie en gezamenlijke doelstellingen ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement tussen verschillende partijen binnen het onderwijsstelsel?

Afsluitend wil ik u nog een tweetal concluderende vragen stellen met betrekking tot samenwerking in het onderwijsstelsel.

12. In hoeverre is volgens u sprake van een grijs gebied ten aanzien van samenwerking op het gebied van veiligheidsrisicomanagement door de betrokken partijen uit het onderwijsstelsel?

13. In hoeverre worden tegengestelde belangen ten aanzien van samenwerking op het gebied van veiligheidsrisicomanagement door de betrokken partijen uit het onderwijsstelsel erkend?

13b. Welke suggesties zou u doen om samenwerking ten aanzien van veiligheidsrisicomanagement in het onderwijsstelsel te verbeteren?

Slot

Dank voor uw antwoord. We zijn daarmee aan het einde gekomen van dit interview. Heeft u nog vragen of opmerkingen over zaken die al dan niet aan bod zijn gekomen?

Hartelijk bedankt voor uw deelname aan dit interview.

Pagina 82 van 83