• No results found

Interviewee: Big Data Warehouse Architect Company: SAP

Duration: 0:41:13

Time Who? Text

0:00:05 A Hoor je mij?

0:00:07 I Hi Sven, ik hoor je nu.

0:00:09 A Hi, ja, top! Goedemorgen.

0:00:12. I Goedemorgen.

0:00:14 A Allereerst enorm bedankt voor je tijd! Dat is het belangrijkste om mee te beginnen. Ik zal je even in het kort de context van mijn onderzoek schetsen. Ik ben bezig met mijn Master's thesis momenteel en wat ik eigenlijk aan het doen ben... Wat je momenteel ziet is dat over de hele wereld eigenlijk restricties en regulaties op het gebied van data nemen toe. De meeste mensen zien hierbij China als het leidende voorbeeld, maar ook andere landen zijn streng op het dit gebied.

De bredere context is dat het vrije verkeer van data wordt steeds moeilijker gemaakt. Wat ik nu eigenlijk aan het doen ben is aan het kijken, van wat is het effect daarvan nu eigenlijk op de dagelijkse day-to-day operations van multinationals. Dat betekent dat ik tot op heden met bedrijven heb gesproken als IBM, Alibaba, maar ook Philips, Whirlpool. Dus dat laatste zijn meer consumentenproducten. Een beetje 2 sectoren waar ik naar gekeken heb, consumentenproducten en meer data-centrische bedrijven zoals dat van jullie. Het doel daarmee is eigenlijk om een exploratief onderzoek uit te zetten en hiermee een lijst van mogelijke effecten te formuleren waar toekomstig onderzoek weer op voort kan bouwen. Er is tot op heden nog weinig literatuur als het gaat om dit gebied. Vandaar.

We weten nog precies wat de exacte effecten. Wat je terugkrijgt van bedrijven is bijvoorbeeld dat ze bepaalde projecten liever in markten met minder strikte data regulaties uitvoeren. Dit omdat dit het makkelijker maakt om na afloop van het project, het eindproduct ook weer naar een andere markt te verplaatsen. In markten met hele strikte data regulaties is dit moeilijker en dus vaak kostbaarder. Dat is een voorbeeld waar je bijvoorbeeld aan zou kunnen denken. Of een voorbeeld dat in het

oog springt is dat van Scania, het Zweedse truck bedrijf. Hun vrachtwagens zitten vol met sensoren, diagnostische sensoren, die data sturen naar het hoofdkantoor in Zweden om allerlei analyses te draaien etc. Op het moment zo'n vrachtwagen China binnenrijdt moeten al die sensoren worden uitgeschakeld omdat de Chinese wetgeving niet toe staat dat een bedrijf data naar servers buiten China wordt gestuurd.

Dat is een beetje de bredere context en wat ik aan het doen ben is eigenlijk 2 type professionals aan het spreken. Aan de ene kant de policy-achtige professionals. Dus bijvoorbeeld een hoofd van overheidsrelaties en dergelijke. Dat soort mensen. En daarnaast mensen die dichter bij de dagelijkse gang van zaken staan en met de producten zelf werken. Dus bijvoorbeeld een Principal Data Architect. Kijkend naar jouw profiel zou je dan ook eerder bij die tweede groep passen. Ik zou dan ook willen benadrukken dat alle antwoorden goed zijn, er is geen goed of fout. Als je bijvoorbeeld hier nog nooit van gehoord hebt, dan is dat ook interessant voor mij.

Ik heb een viertal talking points, vier tot vijf. Is de context voor nu duidelijk voor jou?

0:03:46 I Uhm. Enigszins. Enigszins duidelijk. Dus, ik vraag me af wat de onderzoeksvraag is van je thesis?

0:03:59 A Ja, de onderzoeksvraag is breed, maar komt neer op: Wat de effecten zijn van dit soort regulaties op bedrijven die across borders opereren? Hierbij laat ik dan even de academische termen uit de literatuur weg, maar gestript is dit de hoofdvraag. Het across borders aspect hierbij is belangrijk, omdat je daarmee. Kijk, als je alleen in Nederland zit als bedrijf dan hoef je alleen met Nederlandse regulaties en dergelijke te doen en dan houdt het daar op. Waar ik met name geïnteresseerd ben is wat er gebeurd wanneer dit soort datastromen landsgrenzen gaan passeren en daarmee dus ook verschillende regulatory environments moet bewegen. Daar zie je hele interessante cases zoals bijvoorbeeld het voorbeeld van Scania wat ik aanhaalde. Dat soort situaties.

Dus dat is heel breed de onderzoeksvraag. Die is heel breed en de talking points zijn dat tot op zekere hoogte ook, maar op deze wijze hoop ik zoveel mogelijk resultaten te generen. Echter, dat kan ook betekenen dat het af en toe even samen zoeken is naar de meest relevante antwoorden, maar maak je daar vooral geen zorgen om. Zoals ik zei, er zijn geen goede of foute antwoorden.

0:05:39 I Ja, absoluut. Ik zou niet wil zeggen dat ik een geboren expert ben op dit gebied, maar ik heb er uiteraard zeker mee te maken gehad in mijn werk. Ik focus voornamelijk op de techniek dus ik werk bij SAP om de klanten te vertellen wat voor datamanagement we ze kunnen aanbieden. Ik help ze vaak ook om uit te vogelen hoe ze dat het beste kunnen gebruiken, dus dan gaat het om het helpen bij het opzetten van architectuur. Dus aan de ene kant praat ik met klanten op meer een sales manier om uit te leggen wat we ze kunnen aanbieden, wat relevant zou kunnen zijn voor hen. Aan de andere kant is het meer technisch om echt te kijken welk landschap ze draaien en hoe we onze producten kunnen implementeren. Of we gaan echt hands-on aan de slag. Dus ik zit eigenlijk in een globaal team van SAP dat ook ingezet kan worden als er echt dingen gedaan moeten worden. Als producten geïmplementeerd moeten worden en er nog wat bij geprogrammeerd moet worden bijvoorbeeld.

Maar we focussen wel echt op data dus ik denk zeker dat het relevant is. Ik denk niet direct dat ik je inzicht kan geven hoe die restrictions er op een legal niveau uit zien, als het gaat om het hele bedrijf SAP. Hoe wij ons daarop organiseren, als organisatie. Op productaanbod niveau en klantcontact zou ik je echter zeker wat kunnen vertellen.

0:07:00 A Ja, maar dat is perfect. Want inderdaad over het algemeen, wat ik idealiter heb gedaan, is spreken met mensen die een birds-eye view hebben en mensen die meer in de praktijk aan het werk zijn. Dus ik voorzie daar op dit moment geen problemen. Ik heb eerder bijvoorbeeld ook binnen hetzelfde bedrijf gesproken met iemand die puur op regulaties zat en iemand die meer op praktische manier binnen het bedrijf met data bezig was. Juist die combinatie kan, heb ik tot op heden ervaren, tot interessante inzichten leiden. Dus wat mij betreft is dat helemaal top en geen probleem.

Als het oké is voor jou zou ik zeggen laten we die talking points doorlopen en kijken hoever we kunnen komen?

0:07:54 I Ja, nee, dat is prima. En als jij denkt van, hey ik zou eigenlijk met zo'n soort persoon in contact willen komen en praten binnen SAP, misschien kan ik je helpen om iemand te vinden.

0:08:08 A Mocht je na afloop inderdaad zeggen, ik ken nog iemand. Ik heb inderdaad ook een hoop uitgezet bij SAP dus ik moet je eerlijk zeggen dat ik het overzicht binnen mijn LinkedIn inbox enigszins kwijt ben op dit moment.