• No results found

Gedrag Jongeren ontmoetingsplaats

Bijlage 2 Interview verslag Dhr Van Ewijck, dd 20-2-

Eric van Ewijck is wijkmanager van de gemeente Nijmegen in Dukenburg, waarbij diverse wijken onder zijn beheer bevallen. Het beheer bestaat hier uit het zorgen voor een veilige, schone en leefbare omgeving. Hij heeft daarbij ook te maken met de jongeren ontmoetingsplaatsen in de wijk. Van de 17 formele ontmoetingsplaatsen die Nijmegen rijk is, liggen er momenteel 5 van in Dukenburg. De heer van Ewijck is verantwoordelijk voor al deze 5 JOP’s.

Beleid jongeren ontmoetingsplaatsen in Nijmegen

Uit het interview met de heer van Ewijck komt naar voren dat er geen beleid bestaat in Nijmegen ten aanzien van de jongeren ontmoetingsplaatsen. De reden dat de JOP’s er liggen heeft meer te maken met de aanleiding die gecreëerd wordt, waardoor jongerenwerkers de jongeren makkelijk op de locatie kunnen aanspreken. De keuze voor de formele JOP wordt gefundeerd door de opvatting dat de gekozen oplossing niet bedoeld is voor zogenaamde ‘peer groups’, dit zijn groepen die een selectieve samenstelling kent. De JOP is voor alle jongeren toegankelijk en bereikbaar, en niet voor bijvoorbeeld alleen skaters.

Nijmegen kent wel een speelvoorzieningen beleid, maar dit is toegespitst op de doelgroep kinderen tot 12 jaar, waarvoor speeltuintjes gerealiseerd dienen te worden. De jongeren in Nijmegen doen het met de locaties die ze worden toegewezen.

De JOP’s in Dukenburg

Zoals gezegd liggen er in Dukenburg 5 jongeren ontmoetingsplaatsen te weten op de locaties:

-Tolhuis 44e straat

-Zwanenveld Van Schuylenburgweg

-Meyhorst Achter het zwembad

-Wezenhof 55e straat

-Malvert 86e straat

Al deze locaties hebben volgens de heer Van Ewijck wel een eigen verhaal, zo is de JOP in Malvert ontstaan nadat er een zedendelict was gepleegd in de wijk. De jongeren kregen hiervoor een eigen duidelijke plek in de wijk. Volgens van Ewijck is deze JOP erg succesvol. Het is alleen een probleem om te bepalen wat nu een goede JOP is. Voor de heer Van Ewijck is een JOP geslaagd als er gebruikt wordt gemaakt van de locaties. Het gebruik is echter gebaseerd op de geluiden die hij uit de wijk hoort (bewoners, politie en de jongeren zelf). Er

wordt ook niet zoveel gekeken naar het gebruik, omdat de belangrijkste redenen zijn voor de gemeente dat er een activeringsplek in de fysieke omgeving ligt. Het ontplooien van activiteiten en de koppeling met de jeugdwerkers in de buurt staan centraal.

Dit omschrijft de heer van Ewijck ook als het doel van de JOP: “bestrijding van overlast van jongeren in de wijk, het creëren van een verwijsplek en de mogelijkheid tot activering van deze jongeren.” In Dukenburg zijn ook tal van informele verblijfsplekken van jongeren, veroorzaken ze daar overlast dan kunnen ze door de wijkagent richting één van de JOP’s gestuurd worden.

JOP convenant Zwanenveld Malvert

In de wijken Zwanenveld en Malvert bestaan er ten aanzien van de ontmoetingsplaatsen een convenant tussen omwonenden, politie, jongerenwerkers en de jongeren zelf. Hierbij worden niet bindende afspraken gemaakt over de ontmoetingsplaats. De gemeente neemt het initiatief voor deze convenant, maar doet dit feitelijk voor het gezicht geven van de betrokken partijen naar omwonenden. Deze hebben altijd het meeste te maken met de locatie, en zij zijn degenen die vaak de ‘overlast’ ondervinden. De heer Van Ewijck onderschrijft het fenomeen dat er nogal snel geklaagd wordt door omwonenden zodra er een groep jongeren zich in hun nabije buurt ophoudt. Het doel van de convenant is om duidelijk te maken wie er betrokken zijn en wie de personen zijn die aangesproken dienen te worden bij overlast. Deze constructies zijn volgens de heer Van Ewijck zinvol en leveren in ieder geval meer draagvlak op bij omwonenden.

De inrichting van de locaties

De formele jongeren ontmoetingsplaatsen in Nijmegen hebben allen dezelfde uitrusting, ze worden gebouwd naar het idee dat er een sportlocatie aan een ‘chill’- locatie verbonden dient te zijn. Zo wordt sport en relaxtijd met elkaar gecombineerd. Tevens geeft het de locatie om bij georganiseerde activiteiten gebruik te maken van de sportlocatie die aan de JOP verbonden is. De overweging om de ruimte zo in te vullen is gebaseerd op de gedachtes die de gemeente Nijmegen heeft over de invulling van de ruimte. Er ligt geen grondlegger of basisdocument aan ten grondslag met daarin de overwegingen om te kiezen voor de JOP inrichting van de ruimte. “De uiterlijkheid is een compromis met de buurt” laat de heer Van Ewijck optekenen. Vanuit de overweging dat er gecontroleerd ongecontroleerd gehangen kan worden is voor deze oplossing gekozen, waarbij de jongeren in redelijke anonimiteit toch in de gaten gehouden kan worden.

Afsluiting

De heer Van Ewijck is zeer tevreden met de bestaande JOP locaties in Dukenburg, al kan hij niet feitelijk vaststellen wat de intensiteit van het gebruik is. Voor hem is dat ook geen criteria, het gaat hem dat er locaties zijn waar vanuit jongeren geactiveerd kunnen worden. In Dukenburg worden de locaties gebruikt, ook al zijn er tal van informele ontmoetingsplaatsen die ook populair zijn bij de jongeren.

Bijlage 3 Enquête jongeren ontmoetingsplaatsen Nijmegen