• No results found

OVERLEG HANDBOEK:

Betreft : Overleg BvB - AvH Datum : 17-02-2011

Projectnummer VDE : Handboek hardware engineering Locatie : VDE Boekel

Projectnummer klant : N.V.T. Voorzitter : BvB

Aanvang gesprek : 07:30 Duur gesprek : 75 minuten

Aanwezig Aanwezig Afwezig Verzenden

aan

Arno van Hout : Hardware Engineer X

Bart van Beek : Afstudeerder Engineering X

1. Stappen die genomen worden binnen een project op gebied van hardware engineering: Actie Vraag Beschrijf hoe een project van begin tot eind wordt doorlopen door een hardware engineer.

waar wordt mee begonnen? Is er een structuur waar aan gehouden dient te worden of is dit gewoon naar eigen idee. Wat zijn de stappen die genomen worden?

Antwoord Arno heeft verteld hoe hij een project zou engineeren wanneer er geen voorschriften of richtlijnen van de klant zijn. Aan de hand van een project heeft hij uitgelegd wat de manier van engineeren en tekenen is binnen Van Doren Engineers. Het begint bij informatie verzamelen voor het project en eindigt met het opleveren van een tekeningen pakket voor de klant. De informatie die Arno heeft gegeven is verwerkt in het handboek voor hardware engineering.

BvB

2. Grote / type van kast bepalen Actie

Vraag Welke informatie is nodig om de grote of type van een kast te bepalen?

Er zijn geen klant eisen, geen voorschriften. Hoe pak je het aan? Welke factoren zijn belangrijk Antwoord Arno vertelt dat het lastig is om in het begin van een project de kast grootte te bepalen. Hij zegt:

“Je krijgt vanuit de calculatie een kast voor gecalculeerd en eerste instantie probeer je daar alles in te tekenen, aan het einde van het tekenen weet je hoeveel en welke componenten er in de kast gaan. Als je dat weet dan kan je de kast grootte pas echt bepalen ” Als Van Doren Engineers zijnde ligt er nog niks vast voor dit punt, dit zou in een standaard kunnen worden vastgelegd. Bv wanneer er geen klant specifieke eisen zijn gebruiken we altijd kasten van rittal om dat hiervan de levertijd zeer klein is. Je kan dus op dag 1 de kast grote bepalen en bestellen en dag 2 of 3 krijg je de juiste kast binnen.

BvB

3 Kabel berekenen Actie

Vraag Bereken je alle kabels? Waarom niet of waarom wel? Welke factoren zijn belangrijk bij kabel Berekening?

Antwoord Niet alle kabels worden berekend zegt Anro “Dit kan wel maar bij een groot gedeelte van kabels in een installatie weet ik dat een bepaalde diameter gewoon klopt, dit kan je narekenen maar door routine en ervaring weet je dat soort dingen gewoon” Bij grotere vermogens wordt er altijd wel een kabel berekening uitgevoerd, vooral bij de voedingskabel is dit nodig. De kabelberekeningen worden in Intelec uitgevoerd en de belangrijkste factoren voor de berekening zijn de voorzekering van de kabel, de lengte van kabel, vermogen over de kabel, het type kabel, of de kabel in een bundel ligt of niet en met hoeveel stroomketens de te berekenen kabel ligt.

BvB

4 Warmte berekening Actie

Vraag Hoe kom je aan de gegevens die nodig zijn voor warmte berekening.

Zijn de gegevens een schatting of is dit op te zoeken?

Welke factoren spelen een rol bij de berekening?

Wordt de warmte berekening met een rekenprogramma gedaan of is dit ook uit de hand te doen met formules?

Antwoord De warmte berekening komt ook ver aan het einde van het tekenwerk. Dit omdat je dan weet welke componenten er in de kast zitten en welke warmtedissipatie ze hebben. Deze factor kan worden opgezocht in de product specificaties. De totale warmtedissipatie van een kast bepaald of er ventilatoren, verwarming of koeling in de kast moet worden geplaatst. Andere factoren die belangrijk zijn voor het bepalen of er koeling of verwarming er nodig is zijn de grote van de kast, de plaats waar de kast komt te staan(tegen muur of naast andere kasten)en de omgeving waar de kast staat(in een warm land of fabriekshal misschien wel buiten). De berekening kan worden uitgevoerd met het software programma van Rittal: Rittal Therm 6.1 of met een aantal formules deze zijn te vinden in de beschikbare documentatie van Van Doren Engineers.

BvB

Bijlage 2.0 Normen

Als een installatie geëngineerd wordt moet rekening gehouden worden dat de installatie voldoet aan een aantal standaard normen eventueel aangevuld met een aantal gespecialiseerde normen.

De standaard normen waaraan een installatie binnen VDE aan moet voldoen zijn:

-NEN 1010: Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties

-NEN-EN 60204: Veiligheid van machines-Elektrische uitrusting van machines -NEN-EN 61439: Laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen

-NEN-EN-IEC 61000-6-1 (en;fr) Electromagnetic compability (EMC) - Part 6-1: Generic standards - Immunity for residential, commercial and light- industrial environments

-NEN-EN-IEC 61000-6-3 (en;fr) Elektromagnetische compabiliteit (EMC) - Generic standards – Section 3: Emission standards for residential, commercial and light-industrial environments Een aantal gespecialiseerde normen die voor kunnen komen bij een project zijn:

-NEN-EN-IEC 60079-11(en; fr) Explosive atmospheres - Part 11: Equipment protection by intrinsic safety "i" (IEC 60079-11:2006,IDT)

-NEN-EN-IEC 60079-27(en) Explosive atmospheres - Part 27: Fieldbus intrinsically safe concept (FISCO) (IEC 60079-27:2008,IDT)

-NEN-EN 415-4 Veiligheid van verpakkingsmachines - Deel 4: Palletiseer- en depalletiseer- Machines

-NEN 3585 Veiligheidseisen voor vast opgestelde goederenheffers: Safety requirements for immobile material hoists

-NEN-EN-IEC 50110-1 (en) Operation of electrical installations -NEN 3140 (nl)