• No results found

Interview guide (beleidsanalyse) gemeente en institutie

Bijlage 1.0 Overzicht onderzoeksontwerp

Bijlage 2.0 Topiclijst interviews

Volgens Billiet & Waege (2003) is het raadzaam een topiclijst op te stellen om interviews te structureren, zowel bij het houden van het interview als bij de uitwerking. Hieronder een overzicht van onderwerpen en sub onderwerpen die zijn opgesteld aan de hand van de probleemstelling.

Ruimtelijke schaal

 Type project

 Locatie

 Dimensie niveau

Sociaal- en culturele dimensie

 Betrokkenen

 Kenmerken van betrokkenen

 Belang en visie

 Buurt-/ wijkcontacten

 Investering

 Rol- en machtsverhouding

Netwerk

 Intern netwerk (binnen initiatief)

 Extern netwerk met andere projecten

 Project – Gemeente - Organisaties

Beleid

 Instrumenten/ materieel/ subsidie

 Verantwoordelijkheden

 Grondgebruik

 Regels en gewoonten

 Zelforganisatie en zelfbeheer

Verklaringen & Visie

 Zelforganisatie

 Positionering

Bijlage 2.1 Interview guide (beleidsanalyse) gemeente en institutie

Informatieverzameling:

Naam: Michael Myles

Interviewnr: ____________

Interview type: Diepte interview, tijd +/- 1,5 uur

Doelstelling: Achterhalen hoe zelfbeheer van bewoners beleefd wordt in de groene publieke ruimte van zowel formele als informele projecten.

Deelvraag: 1/ 2/ 3

1. Wat is het huidige beleid van de gemeente Groningen voor zelfbeheer van groene openbare ruimte in de context van de stadswijk?

2. Welke middelen gebruikt de gemeente voor het inzetten en stimuleren van burgers voor zelfbeheer van groene openbare ruimte in stadswijken?

3. Welke factoren zijn volgens betrokkenen die onderdeel uitmaken van een institutioneel gestuurd initiatief bepalend voor het falen of succes van het zelfbeheer van groene ruimte in de Oosterparkwijk?

Introductie:

Het doel van dit onderzoek is een bijdrage te leveren aan de theorie over actief burgerschap en zelfbeheer in het publieke domein, teneinde te komen tot betere processen om het zelforganiserend vermogen van burgers te sturen. Hiervoor zullen de verschillende motieven van burgers achterhaald worden van twee groepen. Enerzijds zullen deze onderdeel uitmaken van een institutie gestuurd geheel (formeel) en anderzijds burgers die zelforganiserend zijn in het beheer van openbare ruimte (informeel). Dit interview is bedoeld te achterhalen hoe de gemeente omgaat met zelfbeheer van bewoners, hoe dit gestimuleerd wordt en welke middelen bewoners hebben en gebruiken.

Body: - feiten, beleving en verklaringen -

1) Vindt u het goed als het interview opgenomen wordt? 2) Wat zijn uw taken die in de dagelijkse praktijk uitvoert?

 Hoe worden deze taken aan u toegewezen? 3) Hoe lang bent u actief binnen uw organisatie? Ruimtelijke schaal

Projectsoort:

4) De gemeente biedt bewoners de mogelijkheid grond te adopteren en in zelfbeheer te nemen, dit kan gaan om een boomspiegel, moestuin of geveltuin. Hoe heeft de gemeente dit vastgelegd? 5) Kunt u vertellen hoe locaties worden bepaalt voor initiatieven van bewoners?

 Wie bepaalt waar bewoners publieke ruimte in zelfbeheer mogen nemen? Sociale dimensie

Wie zijn betrokken:

 Hoe verloopt de communicatie tussen initiatiefnemers en gemeente?

7) Wat zijn volgens u motieven van bewoners om mee te doen met het beheren van groen publieke ruimte? Waaruit blijkt dat?

Belang en visie:

8) Kunt u vertellen waarom de gemeente Groningen inzet op groenparticipatie (zoals bedoeld in de beleidsnota 2010) in wijken en buurten van Groningen?

 Is het een roep vanuit de bewoners of is er een belang vanuit de gemeente?  Zijn hier sociale of economische redenen in aan te wijzen?

9) Kunt u iets vertellen over de visie en verwachtingen van de gemeente?

10) Uit gemeentelijke stukken (begrotingsnotitie) blijkt het aantal initiatieven voor groenbeheer in de publieke ruimte te zijn toegenomen, wat is volgens u de oorzaak?

11) In de Oosterparkwijk is veel gedaan voor het optimaliseren van de leefbaarheid. Kunt u vertellen welke bijdrage de project(en) voor zelfbeheer van de publieke ruimte hebben op de leefbaarheid in de Oosterparkwijk?

 Wat zou beter kunnen?

 Welke problemen blijven zich aandienen?

12) Welke verbindende factoren zijn volgens u van belang voor het tot stand brengen van bewonersinitiatieven?

Investering:

13) De verhouding overheid burger verandert, initiatieven komen van burgers en worden door burgers uitgevoerd. Hoe zit het met de verwachtingen?

 Welke problemen doen zich voor?

 Hoe zit het met regels voor het investeren van tijd en energie?  Wat gebeurd er bij verloedering?

Machtsverhouding:

14) Wat is de rol van de gemeente bij lopende projecten?

 Welke mogelijkheden heeft de gemeente om in te grijpen bij zelfbeheerprojecten? Netwerk

15) Wat zijn uw ervaringen in de samenwerking tussen gemeente en zelfbeheer projecten? 16) Kunt u vertellen hoe de communicatie verloopt tussen projectgroep en gemeente?

17) Welke factoren zijn te noemen die de samenwerking tussen gemeente en initiatieven bemoeilijkt? Beleid en visie

Instrumenten:

18) Op welke wijze is de gemeente Groningen actief met het stimuleren van bewoners om te participeren en mee te doen met groen?

 Welke middelen heeft de gemeente ter beschikking om zelfbeheer te stimuleren?  Wat kunt u vertellen over eventuele problemen?

19) Wat wordt door de gemeente gezien als succesfactoren wanneer het gaat om het activeren van bewoners te participeren? En Welke faalfactoren zijn hierin te noemen?

 Welke verklaringen zijn te geen voor het succes of falen van projecten of middelen voor het inzetten van bewoners voor het beheren van publieke ruimte?

Verantwoordelijkheden:

20) Hoe zit het met de verantwoordelijkheden voor publieke ruimte dat in zelfbeheer wordt gegeven, hoe worden grenzen bepaalt?

 Waar liggen de grenzen in de verantwoordelijkheid voor de bewoners? Grondgebruik:

21) Bewoners maken gebruik van publieke grond, hoe heeft de gemeente dit vastgelegd?  Welke problemen doen zich op dit gebied voor?

Regels:

22) Welke regelingen zijn er voor burgerinitiatieven voor het krijgen van geld van de gemeente?  Wat gebeurd er als er geen geld meer is?

Toekomstplannen

23) Hoe ziet u zelfbeheer van publieke ruimte in de toekomst?  Kansen voor de toekomst

24) Welke plannen heeft de gemeente Groningen voor de toekomst?

Sluiting: