• No results found

Internationaal Onderwijs

In document Versterken Leer- en Werkomgeving (pagina 51-54)

Leven Lang Leren en kenniscirculatie

Strategie 3: Kenniscirculatie optimaliseren

2 Internationaal Onderwijs

Ambitie

Internationaal onderwijs: een aansprekend aanbod van internationaal onderwijs voor leerlingen van 2 tot 18 jaar.

De Metropoolregio Amsterdam trekt meer dan ooit internationale bedrijven naar zich toe en gevestigde bedrijven breiden groots uit. De regio wil deze aantrekkingskracht op de bedrijven en internationals behouden en uitbreiden.

Het grootste obstakel daarbij vormen de huidige wachtlijsten op internationale scholen. Concreet geven bedrijven aan dat ze personeel niet kunnen werven uit het buitenland omdat de kinderen niet naar school kunnen in de Amsterdamse regio. Naast werk, huisvesting en kwaliteit van leven is de aanwezigheid van kwalitatief goed internationaal onderwijs een zeer belangrijke randvoorwaarde voor internationals. Hierbij gaat het zowel om de internationalisering van het reguliere onderwijs als de aanwezigheid van kwalitatief goede en voldoende internationale scholen.

In Almere zijn twee internationale scholen gevestigd: de International School Almere (ISA) in Poort (voortgezet onderwijs, onderdeel van het Baken) en Letterland internationale school in Literatuurwijk (primair onderwijs, onderdeel van ASG). Beide scholen zijn IGO-scholen, Internationaal Georiënteerd Onder-wijs; een internationale afdeling van een Nederlandse school die is erkend en mede wordt gefinancierd uit structurele subsidies van de Rijksoverheid. Het zijn publieke scholen, geen private scholen.

Het leerlingenaantal van ISA is groeiende en de school verwacht eind 2017 vol te zitten. De school krijgt zowel meer aanmeldingen van expats die in Almere wonen als van expats die in de Amsterdamse regio wonen. De school is niet altijd eerste keus, maar doordat alle internationale scholen in Amsterdam wachtlijsten hebben en doorverwezen worden, komen de leerlingen in Almere terecht. Eenmaal bekend met de ISA is de tevredenheid groot. Hierdoor besluiten meer en meer expat families om in Almere te gaan wonen. Er zijn dan ook forse groeiambities. Bij de huidige groei is de school over twee jaar te klein en zal er uitbreiding van klaslokalen nodig zijn. Het leerlingenaantal van

50

Letterland is ook groeiende. De school wil daarnaast uitbreiden met pre-school (kinderopvang) en special-needs kinderen.

Beide scholen hebben de ambitie om op één locatie samen te werken en een internationale doorlopende leerlijn op te zetten van 2 tot 18 jaar. Zo kan een school ontstaan voor 600 - 800 leerlingen met een herkenbaar profiel. Door een dergelijk schaalniveau kan dé internationale school – en daarmee Almere als onderwijsstad – ook internationaal herkenbaar zijn en een school zijn waar ouders hun kinderen naartoe willen laten gaan. Daarmee wordt Almere een stad waar expats willen wonen en (internationale) bedrijven zich willen vestigen.

Urgentie

Er zijn nu meer dan 2700 buitenlandse bedrijven in de MRA gevestigd. Deze bedrijven zijn goed voor 216.000 directe arbeidsplaatsen. In 2014 kwam een recordaantal van 139 nieuwe buitenlandse bedrijven naar de MRA. Het aantal internationale bedrijven in de Amsterdamse regio is ondanks de recessie sinds 2008 toegenomen met 26% en de prognose is dat het aantal nog fors zal toenemen door internationalisering en scale ups (exponentiële groei). In de hele MRA zijn er huisvestingsproblemen bij de internationale scholen. De groei van het aantal expats is zodanig groot, dat er meer vraag dan aanbod is. De scholen in Amsterdam zijn vol en hanteren wachtlijsten. In Amsterdam wordt koortsachtig gezocht naar uitbreidingsmogelijkheden van hun internationale scholen. In de regio is een aantal gerenommeerde internationale scholen: de British School of Amsterdam (BSA), International School of Amsterdam (ISA) en Amsterdam Internationaal Community School (AICS) die allen kampen met

51

lange wachtlijsten (honderden leerlingen per school). In de afgelopen jaren is gebleken dat bij elke uitbreiding de scholen in korte tijd helemaal gevuld waren.

Deze 3 scholen staan allemaal op het punt om uit te breiden en zijn daarbij op zoek naar steun. Zo heeft de AISC plannen voor uitbreiding met 800 plekken.

Het Ministerie van EZ en het Ministerie van OCW starten binnenkort een onderzoek hoe te anticiperen op de groeiende behoefte aan internationaal onderwijs. Te verwachten valt dat er dus nog stevige druk zal ontstaan in de regio om het aantal plaatsen in internationale scholen te verhogen.

Almere onderscheidt zich hierin positief en kan (nog) wel ruimte bieden. Dit is van belang voor expats van bestaande bedrijven in Almere (zoals Csmart en Yanmar), voor acquisitie van nieuwe bedrijven en voor expats in de regio die nog woonruimte zoeken. Een plek op een school is vaak leidend voor de locatiekeuze van het huis. Almere kan hiervan profiteren door deze (koopkrachtige) doelgroep aan te trekken.

Voor Almere geldt een dubbele opdracht. Allereerst is het zaak om de huidige positie rond internationaal onderwijs te behouden en ook een rol te spelen bij het accommoderen van de groei van internationale bedrijven. Daarenboven geldt de opdracht om een extra stap te zetten. Almere is immers nog steeds een stad met relatief weinig hoog opgeleiden. Wil de stad extra investeren in hoger opgeleiden, dan geldt dat de aanwezigheid van goed internationaal onderwijs voor een deel van hen een cruciale factor is.

De aanwezigheid van internationaal onderwijs is daarnaast van belang voor het economisch vestigingsklimaat van internationale bedrijven en expats.

In de toenemende concurrentie van vestigingsplaatsen is het voor bedrijven belangrijk om niet alleen een geschikte locatie voor hun bedrijfshuisvesting te vinden, maar ook een plek op internationale scholen voor (de kinderen van) hun medewerkers.

Doelstelling

We zetten in op een internationale schoolvoorziening in Almere Poort. Een setting waarbij zowel pre-school, primary school en secondary school aanwezig is. De ambitie is door de integratie van beide scholen en pre-school tot een

52

doorlopende internationale leerlijn van 2 tot 18 jaar te komen. Niet op twee verschillende locaties zoals nu het geval is, maar op een locatie in Almere Poort. Almere Poort ligt dichtbij Amsterdam, hier is nog ruimte, er is een goede bereikbaarheid en het biedt de internationals goede woonmogelijkheden in Almere Poort en Duin.

Samenwerking

De Almeerse Scholengroep (ASG) werkt samen met het Baken aan de plannen voor een internationale doorlopende leerlijn. Samen met de gemeente zullen de locatieplannen verder worden uitgewerkt.

In document Versterken Leer- en Werkomgeving (pagina 51-54)