• No results found

Intern begeleider

In document Schoolgids cursusjaar (pagina 32-35)

De intern begeleider maakt onderdeel uit van de zorgstructuur op school. Onder andere bewaakt hij gemaakte afspraken, voert gesprekken met leerkrachten, ouders, kinderen en kan samen met leerkrachten en ouders naar oplossingen aangaande zorgkinderen zoeken. Ook kan hij helpen bij hulpplannen, houdt contact met de schoolbegeleiding, coördineert de LVS-toetsen, enz. Meester Ymker is de intern begeleider van de Eben-Haëzerschool.

Wekelijks is er een overlegmoment tussen de directie en de intern begeleider. Ook is de IB’er voorzitter van het ondersteuningsteam (OT).

ZORGVERBREDING

Leerlingvolgsysteem (LVS)

Op school hebben we een vrij uitgebreid leerlingvolgsysteem. Het gaat hierbij om toetsen die op regelmatige, vooraf vastgelegde, momenten in een cursusjaar worden afgenomen, onafhankelijk van de methodetoetsen. Zo kun je de leerresultaten van ieder kind volgen, de hele schoolloopbaan door. Vandaar de naam leerlingvolgsysteem. Van rekenen, spelling, lezen en begrijpend lezen is bij het schoolrapport een overzicht van de ontwikkeling in grafiekvorm gevoegd.

De LVS-toetsen worden gecoördineerd door de zorgcoördinator en afgenomen door de groepsleerkrachten. Hiervoor gelden vastgelegde toetsafname afspraken.

Aan bod komen: spelling, rekenen, lezen, woordenschat en begrijpend lezen (groep 3 – 8). We volgen de kinderen in groep 1 en groep 2 heel nauwlettend m.b.v. een observatiesysteem: Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind. Deze gegevens uit de onderbouw worden ook gebruikt bij het overgangsprotocol groep1/2.

Hiernaast gebruiken we een pedagogisch leerlingvolgsysteem met de naam Zien! Hier wordt een kind gevolgd op sociaal emotioneel niveau.

We toetsen niet om te toetsen. Aan de hand van de uitkomsten van deze toetsen worden de kinderen o.a. in de groepsgesprekken met de IB’er en leerkracht besproken. Waar nodig zal extra hulp worden ingezet. We proberen deze LVS – gegevens zo te gebruiken, dat de kinderen die zorg krijgen, die ze nodig hebben.

Leerlingenzorg

De zorg voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

Voor leerlingen die meer nodig hebben dan het basisaanbod in de groep is extra ondersteuning mogelijk. We maken hierbij onderscheid tussen specifieke onderwijsbehoeften op het gebied van de aangeboden leerstof en specifieke onderwijsbehoeften op sociaal-emotioneel gebied of op het gebied van een (lichamelijke) beperking.

Schoolgids 2021 - 2022 van de Eben-Haëzerschool te Hollandscheveld

34

Specifieke onderwijsbehoeften op het gebied van de leerstof

Er wordt door de leerkrachten gewerkt vanuit de zeven principes van Handelingsgericht Werken (HGW). Daaruit voort vloeiend werken we voor de kernvakken Rekenen, Taal, Spelling, Lezen en Begrijpend Lezen zoveel als mogelijk met groepsplannen. Hierin wordt gedifferentieerd in niveau, tempo en hoeveelheid en wordt gekeken naar wat een kind nodig heeft om verder te kunnen.

Mocht dit aanbod niet voldoende zijn, dan wordt gekeken naar mogelijkheden van RT buiten de klas, waarvoor met een individueel hulpplan wordt gewerkt.

Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de ondersteuning door de intern begeleider, onze onderwijsadviseur of orthopedagoge.

Relevante informatie wordt opgenomen in ons administratie programma ParnasSys middels notities of plannen. De ouders worden in deze zaken betrokken en op de hoogte gehouden.

In de geplande groepsgesprekken tussen leerkracht(en) en de intern begeleider komen deze zaken ter sprake. Daarnaast is er altijd ruimte om tussentijds over leerlingen of andere zorgzaken te spreken.

Dit kan in een gesprek met de IB ’er of in een teamvergadering waar altijd het agendapunt ‘leerlingenzorg’ opgenomen is.

Specifieke onderwijsbehoeften op sociaal-emotioneel gebied of t.g.v. een (lichamelijke) beperking

De leerkrachten zijn voldoende bekwaam en geschoold om om te kunnen gaan met diverse problematieken – zie hiervoor ons vastgestelde schoolprofiel. Passend onderwijs was en is voor ons team niet verrassend of nieuw. Voor externe ondersteuning vanuit ambulante begeleiding kan in voorkomende gevallen een beroep worden gedaan op diverse kundige ambulant begeleiders.

Voor leerlingen met sociaal-emotionele problematiek of problematiek op het gebied van ASS is, in onderling overleg met IB’ r, de locatieleider allereerst verantwoordelijk.

Ook hier geldt dat ouders volledig betrokken worden in de

Vernooij – van Putten zullen onze school adviseren en begeleiden.

Wanneer er leerlingen zijn met leer- of gedragsproblemen kan de onderwijsadviseur ingeschakeld worden om de betreffende leerlingen te onderzoeken (testen), waarna een handelingsplan of hulpplan wordt opgesteld. Zo kunnen de problemen verminderd of zelfs opgelost worden. Uiteraard wordt eerst aan u als ouders toestemming gevraagd om bij problemen de onderwijsadviseur in te schakelen (e.e.a. via school).

Ook kan de onderwijsadviseur gebruik maken van video-opnamen in de klas. Deze worden uitsluitend gebruikt bij nabespreking met de desbetreffende leerkracht en hierna direct gewist.

Ondersteuningsteam (OT)

Sinds het schooljaar 2015-2016 is er een OT op school. Dit team bestaat uit een orthopedagoog van Driestar-Educatief, een schoolmaatschappelijk werkster (vanuit/namens de gem.

Hoogeveen), een directielid (Eben-Haëzerschool) en de intern begeleider (Eben-Haëzerschool), die tevens de voorzitter van het OT is.

Het OT heeft een aantal vaste overlegmomenten in een schooljaar.

Deze worden van tevoren gepland en aan het team bekendgemaakt. In voorkomende gevallen kan hiervan worden afgeweken.

Alle leerlingen waar op één of andere wijze zorg aan is/wordt verleend zijn bij dit team bekend en worden gevolgd, maar lang niet altijd besproken.

Een leerkracht kan, in overleg met de IB’r, een leerling aanmelden bij het OT. Dit betreft leerlingen die uitstijgen boven de reguliere zorg en waarover ook al contact is geweest met de IB’r. Voor de aanmelding is een intake-formulier opgesteld.

Een leerling kan alleen met naam worden ingebracht na (schriftelijke) toestemming van de ouder(s). Er kan ook een anonieme inbreng door de leerkracht gebeuren, zonder de naam van de leerling.

Van deze besprekingen wordt een verslag gemaakt.

In document Schoolgids cursusjaar (pagina 32-35)

GERELATEERDE DOCUMENTEN