• No results found

9. wat zijn relevante ontwerpprincipes/richtlijnen voor ontwerp van interfaces met als doel een verhoogde efficiëntie, gemak, toegankelijkheid, uniformiteit en gebruikers-ervaring?

10. Welke wetgeving geldt er voor handelssystemen?

11. Hoe zitten de interfaces van huidige handel- en deelinterfaces in elkaar? 11.1 Zijn er problemen met deze interface?

11.3 Wat zijn de nadelen van deze interfaces 12. Welke vormen van interactie zijn er tussen de gebruikers?

12.1 Zijn er nieuwe vormen van interactie tussen de gebruikers te beden-ken?

13. Welke vormen van interactie zijn er tussen de gebruiker en het systeem?

13.1 Zijn er nieuwe vormen van interactie tussen de gebruiker en het sys-teem te bedenken?

implementatie

14. Hoe kan men er voor zorgen dat mensen van het oude systeem naar het nieuwe sys-teem overstappen?

14.1 Wat gebeurt er met het oude systeem?

14.2 Welke manieren van marketing werken het best op de doelgroep? 14.3 Wat is de impact op de gebruiker?Wat is de impact op de stakehol-ders?Welke mogelijkheden kunnen er bedacht worden voor de definitie-ve vormgeving van het handelssysteem?

14.4 Welke mogelijkheden passen het best bij de doelgroep?

15. Welke informatie moet overgedragen worden aan de technisch uitvoerende partij ?Wat is de werkwijze van de uitvoerende partij?

Strategie

Een iteratief ontwerpproces heeft de voorkeur gekregen boven het klassieke lineaire traject. De na-druk van het iteratieve proces ligt meer op het meerdere malen evalueren van het ontwerp met de gebruiker wat resulteert in het meer doelgericht kunnen verzamelen van informatie en een ontwerp waar de gebruiker écht belang bij heeft. Dit in plaats van een ontwerp waarvan de ontwerper dénkt dat de gebruiker er baat bij heeft. Figuur 1. Illustreert de verschillende stappen van de iteratiecyclus. De iteratie zal drie maal doorlopen worden, met de nadruk op systeemvorm/inhoud, interactie en implementatie respectievelijk.

Tabel X. De tools die per stap gekozen kunnen worden. Deze middelen komen voort uit technieken ge-leerd tijdens de bachelor fase, persoonlijke methoden, ‘Designing interactive systems’ door D. Benyon (2005), ‘Sketching User Experiences’ door B. Buxton (2007) en ‘Human Centered Design’ door IDEO studio’s (2015).

Analyse Ideeontwikkeling Prototype Evaluatie Literatuuronderzoek Inspirerende verhalen en

ervaringen Storyboard Feedback gebruiker Interview (‘Card Sort,

Draw It, Resource Flow, Collage’)

Top vijf ideeën Rollenspel Feedback stakehold-er

Groep interview Key drivers Wizard of Ozz Feedback expert Expert interview Hoe kunnen we? Animatie ‘Ways to grow’

dia-gram Enquête Informatie Netwerk ‘Remote cursor

con-trol’ DPU

Spontane gesprekken ‘Conversation Starters’

Brainstorm Papieren prototype Product Lifecycle Extreme gebruikers Brainstorm met gebruiker Digitaal prototype Dirty Dozen of

Sys-tems Engineering Immersie Brainstorm met

stakehold-ers Rapid prototyping ‘Peers observe peers’ Combinatie van ideeën Live prototyping

Scenario’s TRIZ DPU

Persona’s ‘Business Model Canvas’ InVision Rondleiding Externe inspiratie

Taak analyse Concept

Programma van Eisen Morfologisch schema AskNature.org

Jordan 4 Pleasure Model Rollenspel

Schetsen

Visuele ideevorming met gebruikers

Begripsbepaling

1. Primaire proces: Het primaire proces betreft de kernactiviteiten van een universiteit. Deze activiteiten zijn wetenschappelijke educatie en wetenschappelijk onderzoek.

2. Doelgroep: de beoogde gebruikers van het systeem; Studenten

3. Gebruikers: Alle personen die daadwerkelijk gebruik maken van het systeem.

4. Student: Individu participerend aan een van de aangeboden opleidingen van Universiteit Twente.

5. Diensten van de universiteit: Organen met ondersteunende functies aan het primaire pro-ces. CES, Marketing en Communicatie, Eenheid Campus, Facilitair bedrijf, Strategie en Beleid en Human Resources.

7. Platform: De dienst of website die gebruikt wordt om de digitale component van het systeem te faciliteren. Het huidig platform is Facebook.

8. Systeem: Alle samenhangende onderdelen die op opgezet zijn om tweedehands handel mo-gelijk te maken en mensen samen te brengen. Deze onderdelen kunnen bestaan uit digitale, maar ook fysieke of beleidsmatige onderdelen.

9. Interface: Een interface is de communicatie tussen twee onderdelen van een systeem. In dit geval betreft het een interface tussen een computer en de gebruiker.

10. Stakeholder: ‘’stakeholder is a term that refers to all the people who will be affected by that system that results from the process of interactive systems design” (Benyon, 2005, p.51) 11. Persona: ‘’personas are concrete representations of the different types of people that the

system or service is being designed for. “ (Benyon, 2005, p.56)

Knelpunten

iteratiestappen

Het antwoord is niet in te vinden met de beschikbare tools beschreven in tabel 1. Om dit probleem op te lossen kan er literatuuronderzoek of ervaringsdeskundige geraadpleegd worden naar mogelijke andere methoden (tools) om de informatie te achterhalen.

het te gebruiken materiaal in de test/prototype is niet beschikbaar omdat het van te voren geboekt had moeten worden. Een oplossing hiervoor is vroegtijdig boeken van te verwachten materiaal op het moment dat er enige duidelijkheid is over het idee.

Gezien nog niet bekend is wat of hoe het idee gaat worden kan moeilijk worden ingeschat in hoeverre het prototype in het tijdframe behaald kan worden. Oplossingen zijn vroegtijdig overleggen met be-geleider en zo nodig inkorten of verlengen van verschillende fases en versimpelen van het prototype

implementatie

Er is niet direct informaticus beschikbaar die het ontwerp technisch wil uitwerken. Doelstelling (b) is dan niet behaald. Een alternatief is om het idee naar een persoon met veel verstand van applica-tiebouw te stappen om te vragen hoe de beschrijving het beste geschreven kan worden, zodat over-dracht later plaats kan vinden.

Wanneer overleg met de opdrachtgever of begeleider cruciaal is voor de volgende stap in het pro-ject maar de desbetreffende persoon geen tijd heeft om afspraken te maken. Er zal nooit naar een be-geleider toegestapt worden wanneer niet meerdere opties overwogen zijn en er zelf over nagedacht is, om toch verder te komen kunnen andere experts op het desbetreffende vakgebied gecontacteerd worden om zo toch verder te komen.