• No results found

4.3.1 Categorisering en samenvoegen van

ideeën

De uiteindelijke, meer realistische ideeën zijn gecatego-riseerd in (1) vernieuwing van het systeem ter vervan-ging van Facebook en (2) toevoevervan-ging aan het systeem wat naast facebook werkt. Wegens de vele ideeën richting een digitale applicatie of ter verbetering van de facebook groep is hiervoor een overzicht gemaakt (let op, geen aparte categorie). Deze samenvattende tabellen zijn te vinden in bijlage 3. Ter convergentie zijn de meest realistische ideeën omgevormd naar een zevental concepten die ongeveer op een lijn liggen qua niveau. Dit omdat veel ideeën los een specifieke eis vervulden maar niet op zichzelf een systeem zouden kunnen vormen. De concepten zijn als volgt:

1. Een nieuwe kringloop winkel op de campus. Gezien de suggesties van de studenten richting een dergelijke winkel is kortstondig onderzoek gedaan. Zoals blijkt in artikel van de Tulbantia (2008) is er een tweedehands winkel op de campus aanwezig geweest, samen met een verhuisservice. Na contact met bedrijf wat woongelegenheid faciliteert op de campus (Acasa, persoonlijke communicatie, 2015) bleek dat ‘’de commerciële doeleinden de winkel de

das om deden’’. In dit concept ligt het beheer

daar-om bij de universiteit. Om de wat een toegankelijke-re ervaring te toegankelijke-realisetoegankelijke-ren moet het een goed uitzien-de winkel met goed georganiseeruitzien-de collectie zijn die de producten op een manier presenteert dat ze nieuw zijn. Mogelijkheid om items te doneren en gratis op te laten halen zal aanwezig zijn.

2. Een nieuw digitaal platform ter vervanging van de Facebook groep. De advertenties worden over-zichtelijk aangeboden en zijn te sorteren. Inloggen gebeurt middels universiteit gegevens. Uitlenen en aanbieden van diensten wordt toegevoegd naast verkoop. Deze applicatie heeft daarnaast ruimte voor een grote diversiteit aan extra opties en ver-beteringen omdat een nieuw platform gering aantal restricties heeft. Zie ook de tabellen in bijlage 3 3. Een buurtschuur waar ruimte is voor het op-slaan van items. Opgeslagen items kunnen door an-dere bewoners zonder te vragen geleend worden. Voorbeeld van producten die vermoedelijk te vinden zijn; barbecues, decoupeerzagen, gereedschapskis-ten. Dit idee bestaat naast de Facebook-groep. 4. Een halfjaarlijks handels-festival waar men bij elkaar komt, sociale contacten kan leggen en items kan verkopen. Omdat nieuwe internationale stu-denten vaak dingen nodig hebben kan dit festival georganiseerd worden dicht bij het begin van hun jaar om de vraag naar producten te vergroten. Dit idee bestaat naast de Facebook groep

5. Een maandelijkse markt op de campus waar men eigen spullen aan kan bieden. Locatie is afhan-kelijk van tijd van het jaar. Mogelijk in koude maan-den binnen in het Atrium van de Bastille. Dit geldt ter vervanging van de Facebook.

place met dezelfde vraag (figuur 7). Ditmaal met een totaal van 14 reacties. De volledige post is beschikbaar in bijlage 3.

4.2.3 Mash- up

Ter generatie van de laatste extra ideeën is een min-der conventionele manier gebruikt; de Mash Up tool (IDEO.org, 2014 & eigen ervaring). De methode bied mogelijkheid tot toevallige nieuwe ideeën te creëren middels het combineren van een succesvol en werkend idee met gewenste eigenschap en de uitdaging vanuit het project. Een voorbeeld is een ‘Tupperware party X efficiëntie tweedehands handelen’ met als uitkomst een feestje bij studenten thuis, waar men kleding kan ruilen met andere personen.

4.3 Conceptvorming

Figuur 7 De Facebook post zoals geplaatst in de University of Twente Marketplace Facebook groep

Figuur 8. Alle analyses op tafel met daarbij de Key Drivers in roze, gebruiker gegenereerde items in paars, Mash- up in Blauw en

de opdrachtgever nog verwerkt worden. Per idee is be-sproken wat de voordelen en nadelen zijn. Het gesprek met elke redenering is te vinden in bijlage 3.

Zijn voorkeur gaat uit naar de volgende ideeën: (1) de applicatie omdat dat van deze tijd is en daarbij ook laagdrempelig is en veel mogelijkheden heeft; het kan breed getrokken worden. (2) Het Idee van een festival gaat ook voorkeur naar uit omdat de interactie die erbij komt leuk is en de expertise van meneer Reuvekamp juist op dit gebied ligt. De vraag die gesteld wordt is echter wel, zou je gaan? (3) The internet of Things ver-huur past perfect; nadeel is alleen dat het niet simpel in gebruik zal zijn en volgens Bas een complex systeem gaat opleveren in verband met onderhoud en derge-lijke.

In de interviews van vorige iteratie is het idee van de applicatie al kort geïntroduceerd, zoals ook te horen in de fragmenten van de interviews (map 4 in opna-mes). Het was namelijk een van de eerste dingen die ter spraken is gekomen aan begin van het project. Dit idee is daarom al geïntroduceerd tijdens de interviews en heeft daarom al een zekere vorm van verificatie met de gebruiker gehad. 6/7 geïnterviewde gaven aan het systeem wel te gaan gebruiken en waren positief. Om de voorgaande reden, de beschreven voorkeuren van de opdrachtgever en de toetsing aan de Key Drivers is er samen met de opdrachtgever voor gekozen om met het concept ‘applicatie’ verder te werken. De niet ge-kozen concepten hebben allen wel een goede kern, die meegenomen kan worden naar vervolgstappen van dit project. Deze zijn te vinden in bijlage 3.

6. Apparatenverhuur met apparaten in connectie met ‘the Internet of Things’, die gegevens verzame-len en eigen locatie laat zien aan andere gebruikers. Via een (smartphone)applicatie kan het apparaat gehuurd en opgehaald worden bij de vorige gebrui-ker. Zo worden apparaten doorgegeven. Het appa-raat kan bij de gebruiker blijven tot de volgende persoon het wil huren waardoor als opslag gebruik wordt gemaakt van wat de student te bieden heeft. Dit systeem werkt naast de University of Twente Marketplace.

7. Markt bij gebruikers thuis; per sociale groep van gebruikers wordt een ‘feestje’ georganiseerd waar men eigen items mee kan nemen en gaat ruilen. Een Tupperware party voor tweedehands items.

8. Facebook verbeteren door verbetering door te voeren in alle handelingen ná het contact op face-book. Het huidige digitale systeem loopt aan tegen de randen van wat technisch mogelijk is binnen de restricties is van Facebook. Verbeteringen liggen vermoedelijk bij het creëren van een constituante ervaring of vernieuwde manieren van bezorging. Zie ook de tabellen in bijlage 3

4.4 Keuze van concept

4.4.1 Toetsing aan de Key Drivers

De keuze van dit eerste vormende concept is gedaan met behulp van de geformuleerde Key Drivers. In tabel 7 is te zien hoe elk idee getoetst is aan de Drivers uit de eerste iteratie. Gezien het een schatting betreft is ge-bruik gemaakt van plus, min en ‘x’ (geen verbetering) in plaats van toekennen van cijfers. Een gedetailleer-de verantwoording en regedetailleer-denering voor gedetailleer-de toekenning van de scores in vorm van plus, minus en ‘x’ is voor elk concept te vinden in bijlage 3. De applicatie lijkt hierbij de meeste potentie te hebben om aan alle Drivers te voldoen, en heeft nu dan ook de voorkeur.

4.4.2 Gesprek met de opdrachtgever

De keuze, gebaseerd op Key Drivers hoeft in de ogen van de opdrachtgever niet het beste concept te zijn. Om deze reden worden de ideeën ook voorgelegd aan Bas Reuvekamp, begeleider vanuit de opdrachtgever. Zo kunnen eventuele meningen of eisen en wensen van

Concept / key driver

Toegankeli-jkheid Efficiëntie kosten efficiëntie vertrouwen ervaring inhoud bek- end-heid

gemak Maxi-maal

Kringloop + + -- + (+) x + + 4

nieuw digitaal platform (++) (++) (x) (x) (+) (++) x (x/-) 6-8

Buurtschuur (naast UoTM) + + - (+/-) (+/-) (+) + + 2-6

handel festival (naast UoTM) + (x) x + (++) - x x 3

maandelijkse markt - - + + (+) - x x 0

Apparaten Internet of Things x + - + + + x x 4

Tabel 6 Beoordeling van (potentiële) vervulling van de key drivers t.o.v. de huidige Facebook groep.

HOOFDSTUK 5. CONCEPT-