• No results found

Instructies, Profielen en Opmerkingen bij het Chatroom Experiment.

Wij willen graag iets meer weten over jullie sociale activiteiten… Jullie krijgen 10 minuten de tijd om met elkaar te chatten over jullie vrienden en studiegenoten.

Voorbeelden waar jullie het over kunnen hebben: hebben jullie nog veel contact met vrienden van basis/middelbare school/ wat doe je graag met je vrienden/ zie je je studiegenoten veel buiten de studie om/ heb je contact met vrienden van studie-/studentenverenigingen of sportverenigingen/ welke hobby’s van je deel je met vrienden/ wat vind je belangrijk aan je vriendschappen/ wat zijn goede eigenschappen van een vriend/ wat versta je onder gezelligheid? Veel plezier!

Figuur 1. Instructie Alcohol Conditie en Neutrale Conditie.

Wij willen graag iets meer weten over je sociale activiteiten… Je krijgt nu 10 minuten de tijd om te schrijven over je vrienden en studiegenoten.

Voorbeelden waar je het over kan hebben zijn: heb je nog veel contact met vrienden van

basis/middelbare school/ wat doe je graag met je vrienden/ zie je je studiegenoten veel buiten de studie om/heb je contact met vrienden van studie-/studentenverenigingen of sportverenigingen/ welke hobby’s van je deel je met vrienden/ wat vind je belangrijk aan je vriendschappen/ wat zijn goede eigenschappen van een vriend/ wat versta je onder gezelligheid?

Veel plezier!

Figuur 2. Instructie Controle Conditie.

 Profielnaam Nienke bij een vrouwelijke deelnemer en Robbert bij een mannelijke deelnemer.  Over mij: ik ben een sociale drinker, als ik met mijn vrienden ben komt er altijd wel alcohol

bij kijken. Ik vind het gezellig als mijn vrienden drinken en ik vind het ongezellig als iemand niet drinkt. Ik ga na college en doordeweeks vaak biertjes drinken met mijn studiegenoten of vrienden. In het weekend ga ik ook veel naar feestjes en/of naar het café. Ook andere activiteiten vind ik leuker met een drankje erbij. Ik zit niet bij een studentenvereniging.  Mijn hobby’s: biertjes drinken, etentjes met wijn erbij, naar de film, sporten, voetbal (en na

het sporten blijven hangen om een biertje te drinken (ik sta ook vaak met een kater op het veld), feestjes in het weekend (welke? Van alles eigenlijk.. meestal ga ik gewoon met m’n vrienden mee..)

 Vrienden van vroeger: ik zie nog 2 vrienden van de basisschool, meeste is verwaterd. Ik zie nog 3 mensen van de middelbare school. Ik ga meestal met hun biertjes drinken en bijkletsen, zij zitten ook in mijn voetbalteam. Ik werk in de horeca/bar.

 Ik vind vertrouwen het belangrijkste in een vriendschap. Onder goede eigenschappen van een vriend versta ik: loyaliteit, zelfde humor, staat voor mij klaar, kan ik goed mee praten.

 Wat versta ik onder gezelligheid? Lekker drinken met mijn vrienden!

Figuur 3. Profiel Leeftijdsgenoot Alcohol Conditie

 Profielnaam Nienke bij een vrouwelijke deelnemer, Robbert bij een mannelijke deelnemer.  Over mij: Ik ben sociaal, ga graag met vrienden leuke dingen doen zoals naar de film of koffie

drinken of sporten. Ik voetbal en we hebben een hecht team. Ik ben sportief, en probeer gezond te leven. Ik ben een beperkte drinker, ik drink eigenlijk niet zoveel.. wel eens in ‘t weekend en dan een glaasje bij het eten. > probeer het onderwerp drinken helemaal te vermijden door over andere dingen te beginnen maar bij een directe vraag waar je niet om heen kan ben je een (hele) beperkte drinker. Ik zit niet bij een studentenvereniging.  Mijn hobby’s: koffie drinken, etentjes met vrienden, naar de film, sporten, werk in het

weekend, gezellige collega’s/werk met vrienden dus dat is wel leuk.

 Vrienden van vroeger: ik zie nog 2 vrienden van de basisschool. Ik zie nog 3 mensen van de middelbare school. ik ga meestal met hun koffie drinken om bij te kletsen. Zij zitten ook in mijn voetbalteam dus we sporten ook samen. Ik werk in een lunchzaak.

 Ik vind vertrouwen het belangrijkste in een vriendschap. Onder goede eigenschappen van een vriend versta ik: loyaliteit, zelfde humor, staat voor mij klaar, kan ik goed mee praten.

 Wat versta ik onder gezelligheid? lekker sporten met mijn vrienden, koffie drinken, samen koken/eten. Ik vind het gezellig als mijn vrienden niet te veel drinken en ik vind het ongezellig als iemand dronken wordt.

Figuur 4. Profiel Leeftijdsgenoot Neutrale Conditie.

 Ik ga eigenlijk altijd de stad in met mijn vrienden om biertjes te drinken.  Ik ga ook vaak bij vrienden eten, gezellig flesje wijn erbij.

 Ik heb vanavond afgesproken met wat mensen van mijn studie om de kroeg in te gaan.  Ik heb eigenlijk college morgen, maar ik vraag me af of ik dat ga halen met een kater.  Door de weeks blijf ik vaak na college hangen met mensen van m’n studie om een biertje te

doen.

 Ik drink eigenlijk altijd in het weekend, en vaak ook wel door de weeks.  Als ik ga drinken weet ik al dat het niet bij 1 bier gaat blijven.

 M’n vrienden zitten bij mij in het voetbalteam en ik sta regelmatig met een kater op het veld.  Met mijn vrienden ga ik vaak eerst shotjes drinken voor we de stad in gaan.

Figuur 5. Opmerkingen Alcohol Conditie.

 Ik ga eigenlijk altijd de stad in met mijn vrienden, winkelen/ koffie drinken enzo.  Ik ga ook vaak gezellig bij vrienden eten (noem hier nooit wijn of andere drank).

 Ik heb vanavond (bijvoorbeeld) afgesproken met wat mensen van mijn studie om naar de film te gaan (welke film? naam vergeten, hebben zij uitgekozen)

 Doordeweeks blijf ik vaak na college nog even hangen met mensen van mijn studie, even koffie drinken (bij crea)

 In het weekend ga ik vaak sporten/ werken of naar de film.  Buiten mijn studie zie ik mijn studiegenoten niet zoveel eigenlijk  M’n vrienden zitten bij mij in het voetbalteam dus dat is gezellig  Met mijn vrienden ga ik vaak samen sporten of wat eten.

 Doordeweeks sport ik vaak, en ik het weekend eigenlijk ook wel.

 Met mijn vrienden spreken we meestal eerst bij iemand thuis af om te eten voordat we de stad in gaan.

F iguu r 7. A fbeel ding v an d e C ha tr oom va n het C ha tr oom E xpe rim ent in C ha tst ep .