• No results found

In het kader van een onderzoek naar de rijvaardigheid van bromfietsers fungeert u als leider van een serie tests van jonge bromfietsers.

Onderstaand zetten we op een rijtje wat deze tests inhouden.

De deelnemers aan het onderzoek hebben met de onderzoekscoördinator telefonisch contact gehad en weten dat ze meedoen aan een onderzoek waarbij ze worden getest op hun rijvaardigheid en waarbij ze ook nog vragen moeten beantwoorden. Met de coördinator hebben ze ook de afspraak gemaakt dat ze zich voor een serie tests zullen melden bij verkeersschool Knol op een bepaalde dag en tijdstip.

U ontvangt van de onderzoekscoördinator de tijdstippen en namen van de deelnemers die u moet begeleiden door de serie van tests. In het kort kent een testserie de volgende onderdelen:

1. ontvangst proefpersoon;

2. kiezen van juiste bromfiets en laten wennen aan bromfiets op oefenterrein;

3. uitvoeren van 3 onderdelen voertuigbeheersing; 4. testrit in het stadsverkeer;

5. schriftelijke vragenlijst; 6. afname kennistest;

7. afname interview a.d.h.v. 2 foto's; 8. afsluiting.

Het totaal zal naar verwachting ongeveer 90 minuten in beslag nemen.

Alle papieren die u nodig heeft voor uitvoering van de tests staan in één map met de naam van de proefpersoon erop. In deze map zijn de volgende documenten:

- naam en telefoonnummer proefpersoon;

- scoreformulier onderdelen voertuigbeheersing + testrit; - schriftelijke vragenlijst;

- antwoordenlijst kennistest; - interviewformulier;

- informatieformulier verder verloop onderzoek; - enveloppe met geldbedrag voor de deelnemer;

- formulier waarop deelnemer tekent voor ontvangst geldbedrag.

Onderstaand geven we kort enige toelichting op elk apart onderdeel

Onderdeel 1. Ontvangst proefpersoon

U wacht de deelnemer op voor de verkeersschool. U weet van de

onderzoekscoördinator de naam en het telefoonnummer van de deelnemer. Indien de deelnemer niet op tijd is, kunt u de deelnemer ook nog bellen. De deelnemers weten dat ze zullen worden getest op rijvaardigheid in het verkeer en dat ze daarna ook vragen krijgen. Ze weten ook dat de serie tests ongeveer 90 minuten gaat duren.

"Goedemorgen, je komt hier voor het bromfietsonderzoek? Laten we ons even voorstellen. Ik ben …. In dit onderzoek testen we de rijvaardigheid van jonge bromfietsers. Het gaat om een aantal tests die samen ongeveer 90 minuten duren: eerst een aantal oefeningen op het terrein, dan een ritje door de stad en daarna nog enkele vragen. Ben je er klaar voor? Dan gaan we nu eerst naar het oefenterrein."

Onderdeel 2. Kiezen van juiste bromfiets, uitleg van werking bromfiets en laten wennen aan bromfiets op oefenterrein

U weet waar de bromfietsen en helmen staan. U kent alle bedienings- technische aspecten van de bromfiets.

Onderdeel 3. Uitvoeren van 3 onderdelen voertuigbeheersing (ongeveer 8

minuten)

U weet waar de pilonen staan. U weet welke opzet u moet maken op het oefenterrein. U heeft van te voren deze opzet gemaakt of hierover een afspraak gemaakt met de verkeersschool.

Onderdeel 4. Testrit in het stadsverkeer (ongeveer 35 minuten)

U motiveert de deelnemer tot een goede en veilige rit door het verkeer met u gebruikelijke examen-peptalk. Stel de deelnemer wel duidelijk op zijn of haar gemak.

Onderdeel 5. Schriftelijke vragenlijst (ongeveer 10 minuten)

Wanneer de brommer weer is teruggezet, gaat u met de deelnemer naar het theorielokaal. U geeft nu eerst instructie voor de invulling van de vragenlijst, bijvoorbeeld als volgt: "We hebben nu de rit achter de rug. Later wil ik met jou daarover nog even spreken. Eerst zou ik graag willen dat je nog enkele vragen invult. Dit is de vragenlijst. Het is heel eenvoudig: je kunt gewoon bij elke vraag een kruisje bij het antwoord zetten. Voor het onderzoek is natuurlijk belangrijk dat je de vragen zo eerlijk en zo goed mogelijk probeert te beantwoorden. De vragenlijst is anoniem; je hoeft je naam er niet op te zetten. Als jij de vragenlijst invult, ga ik even wat te drinken voor je halen."

Onderdeel 6. Afname kennistest (ongeveer 10 minuten)

U kunt de CD-I bedienen en u weet hoe u de juiste reeks examenvragen kunt kiezen en hoe u het programma kunt instellen op vijf seconden per vraag. U kiest de versie van de examenvragen die op de antwoordlijst staat aangegeven. De instructie kan ongeveer als volgt luiden: "Ik ga je nu een kennistest afnemen over de verkeersregels. Je krijgt zo op het scherm een aantal verkeerssituaties te zien met een vraag over wat de bromfietser in de situatie wel of niet mag doen. Je kunt elke vraag beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Als je het echt niet weet, moet je dat maar zeggen. De situaties zijn duidelijk in beeld gebracht en ik mag je verder geen aanwijzingen geven, om je op weg te helpen. Ben je er klaar voor?"

U vult tijdens de afname van de test op het antwoordblad in ‘ja’, ‘nee’, daarbij erop lettend dat het antwoord ook wordt gekoppeld aan het vraagnummer.

scores te noteren: een score voor kennis van de regel; een score voor toepassing van de regel op eigen gedrag; een score voor toepassing van de regl op eigen gedrag bij complicerende omstandigheden. U heeft een aantal voorbeeldvragen ter beschikking om deze scores vast te stellen. Eventueel stelt u extra vragen totdat u voor u zelf voldoende zekerheid hebt verkrijgen over de te geven scores.

Onderdeel 8. Afsluiting (ongeveer 5 minuten)

Aan het einde van de testserie bedankt u de deelnemer voor zijn of haar medewerking, u geeft de deelnemer nog in positieve bewoordingen een slotadvies (mogelijke verbeterpunten) naar aanleiding van de ervaringen met de testrit, u betaalt de deelnemer uit en begeleidt hem of haar naar buiten.

Alle documenten (1) scoreformulier onderdelen voertuigbeheersing + testrit (2) schriftelijke vragenlijst (3) antwoordenlijst kennistest (4) interview- formulier (5) informatieformulier verder verloop onderzoek (6) enveloppe met geldbedrag voor de deelnemer (7) formulier waarop deelnemer tekent voor ontvangst geldbedrag, dienen opgeborgen te worden in een