• No results found

1.1 Algemeen

Voor u ligt het wegenbeheerplan 2017-2021 van de gemeente Blaricum.

In de gezamenlijke klusopdracht (BEL gemeenten) van juni 2015 is heeft de wethouder Openbare Werken ingestemd met het opstellen van een

wegenbeheerplan.

Het doel van de opdracht is op basis van de verzamelde gegevens

(inventarisatie en inspectie) over de staat van onderhoud van de wegen in Blaricum inzicht te geven over de kosten die de komende jaren, 2017-2021 aan wegenonderhoud dienen te worden uitgegeven.

Het dorp Blaricum ligt in de landstreek het Gooi. Van oorsprong is het een brinkdorp. Dit houdt in dat het dorp gebouwd is op een zandgrond en dit weer een zeer goede ondergrond voor het aanwezige wegennet is. De gemeente is er bij gebaat om dorpskarakter vast te houden. De wegen die in onderhoud zijn bij de gemeente zorgen ook voor toegang tot de omliggende

gebieden/gemeenten en dragen bij aan het dorpse karakter in het Gooi. Het beheer en onderhoud van de wegen is hier ook op afgestemd.

Blaricum is er bij gebaat om de wegen goed begaanbaar, schoon en veilig te houden. Hiervoor is het van belang dat de staat van onderhoud van onze wegen op peil blijft, zodat deze veilig zijn en blijven voor onze weggebruikers.

Ook maakt Blaricum een groei mee. De ontwikkeling van de nieuwbouwlocatie Blaricummermeent, gelegen tussen het Gooimeer en de wijk Bijvanck. Deze wijk is geïnspireerd op het oude dorp.

1.2 Voorwerk

In 2015 heeft de BEL Combinatie een nieuw een integraal beheersysteem in gebruik genomen. Na het intekenen van de gemeenten ten behoeve van de BGT zijn de wegvakken opnieuw ingedeeld en er heeft een inventarisatie van de verharding plaats gevonden. Er is precies bekend wat de gemeente aan verhardingen in haar beheer heeft. Vervolgens zijn deze verhardingen

“Wat is er in beheer en waar uit bestaat het onderhoud?”

BGT kaart (Basisregistratie Grootschalige Topografie)

De BGT is een digitale basiskaart, opgebouwd uit objecten als wegen, water, groen en spoor die in veel werkprocessen van de overheid nodig zijn. De standaarden die

bronhouders gebruiken om deze kaart te maken zijn beschreven in het informatiemodel geografie (IMGeo). Dit vormt de basis van de beheerkaart wegen.

Pagina 2 van 23 geïnspecteerd en zijn de gegevens in het systeem geplaatst. De daaruit

volgende resultaten zijn in het nu voor u liggende rapport verwerkt en worden toegelicht.

1.3 Juridisch kader

Wegbeheer kan worden gedefinieerd als de zorg voor het blijven voldoen van alle verhardingen aan de wettelijke eisen en richtlijnen, een en ander binnen de beleidskaders vastgesteld door de beheerder (gemeente).

De Wegenwet eist van de beheerder “goed rentmeesterschap”. Dit betekent dat hij ervoor moet zorgen dat het kapitaal dat in de wegen is geïnvesteerd in stand blijft door het tijdig plegen van onderhoud. Het betreft hierbij

voornamelijk technisch beheer.

Sinds de inwerkingtreding van het nieuw Burgerlijk Wetboek in 1992, is de gemeentelijke overheid, in de hoedanigheid als wegbeheerder, wettelijk

aansprakelijk. Onderdeel van die aansprakelijkheid is de risicoaansprakelijkheid (Art. 6:174 BW). De wegbeheerder is onder andere aansprakelijk voor schade, indien deze schade veroorzaakt is door een gebrek aan de verharding.

Daarnaast heeft de wegbeheerder volgens de Wegenwet de zorgplicht voor een goede staat van de weg. Onder openbare weg wordt ook begrepen het

weglichaam, ofwel die onderdelen die stabiliteit aan de weg geven. Dus ook de asfalt- en elementenverharding.

1.4 Wegbeheersysteem

Een optimaal beheer levert een spanningsveld op tussen de technisch beheerder en de budgethouder. Dit komt doordat verantwoord beheer veel geld kost en zwaar drukt op de gemeentelijke begroting.

Om inzichtelijk te maken wat er nodig is om een verantwoord beheer uit te voeren, is er een beheersystematiek opgesteld door het CROW (Kenniscentrum voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte). Deze systematiek is

Wegenwet Artikel 16

De gemeente heeft te zorgen, dat de binnen haar gebied liggende wegen, met

uitzondering van de wegen, welke door het Rijk of een provincie worden onderhouden, van die bedoeld in artikel 17 en van die, waarop door een ander tol wordt geheven, verkeer en in goeden staat.

Pagina 3 van 23 verwerkt in het databeheersysteem wegen van de BEL Combinatie

(Greenpoint).

Greenpoint is een integraal beheersysteem, dit betekent dat meerdere beheerdisciplines in 1 systeem worden bijgehouden. Met behulp van onder andere dit programma kunnen onderhoudswerken integraal worden opgepakt.

Onderhoud aan de riolering, groen en openbare verlichting worden

bijvoorbeeld uitgevoerd in combinatie met onderhoud aan de verhardingen. Op deze manier wordt er effectiever gewerkt.

Ook de kwaliteitsgegevens van de wegen worden in Greenpoint bijgehouden.

Uitgangspunt voor het bepalen van kwalitatieve gegevens en de

onderhoudsplanning vormt de jaarlijkse weginspectie. In deze rapportage worden kwantiteit, kwaliteit, kosten en budgetten voor het wegenonderhoud omschreven. De systematiek is gebaseerd op richtlijnen van het CROW.

1.5 Leeswijzer

 In hoofdstuk 2 wordt de wegenbeheersystematiek uitgelegd. Vervolgens wordt de hoeveelheid van de verhardingen weergegeven en worden er een aantal eigenschappen uitgelicht.

 In hoofdstuk 3 worden de weginspectieresultaten en de kwaliteit van de verhardingen beschreven.

 In hoofdstuk 4 wordt de onderhoudsplanning beschreven.

 In hoofdstuk 5 worden de conclusies en aanbevelingen gegeven.

Wegenbeheersysteem Greenpoint

De gemeenten in de BEL-Combinatie hebben het wegbeheer vastgelegd in het beheersysteem Greenpoint. Hierin zijn de arealen vastgelegd, maar ook de inspecties, de kwaliteit en de hieruit volgende onderhoudsmaatregelen.

Integraal werken

Integraal werken wordt steeds belangrijker omdat diverse sectoren binnen de gemeente overlappende taken of doelen hebben. Door werkzaamheden te combineren wordt bijvoorbeel overlast voor omwonenden en uitvoeringskosten beperkt. Werk wordt met werk gemaakt!

Pagina 4 van 23

In document WEGENBEHEERPLAN GEMEENTE BLARICUM (pagina 4-7)

GERELATEERDE DOCUMENTEN