• No results found

Ingevulde vragenlijst G Hospers

In document Gemeenteslogans, waarom (niet)?! (pagina 86-88)

Vraag 1: Vraag 1:Vraag 1: Vraag 1:

In de jaren ’80 is min of meer een omslag geweest binnen de citymarketing. Van op zich staande stadspromotie is een kentering zichtbaar dat steden een strategisch marketingbeleid zijn gaan voeren. Zijn er sinds de jaren ’80 andere veranderingen binnen het ‘vakgebied’ citymarketing te bespeuren? Is het bijvoorbeeld professioneler geworden of is men bijvoorbeeld op een andere manier of op andere doelgroepen de stad gaan promoten?

Zie mijn boek, p. 11: Zie mijn boek, p. 11: Zie mijn boek, p. 11: Zie mijn boek, p. 11:

- Citymarketing is professioneler gewordenCitymarketing is professioneler geworden Citymarketing is professioneler gewordenCitymarketing is professioneler geworden

- Er zijn nieuwe doelgroepen bijgekomen, vooral bollebozenEr zijn nieuwe doelgroepen bijgekomen, vooral bollebozen Er zijn nieuwe doelgroepen bijgekomen, vooral bollebozenEr zijn nieuwe doelgroepen bijgekomen, vooral bollebozen - Citybranding is opgekomen (inside out i.p.v. outside in)Citybranding is opgekomen (inside out i.p.v. outside in) Citybranding is opgekomen (inside out i.p.v. outside in)Citybranding is opgekomen (inside out i.p.v. outside in)

Vraag 2: Vraag 2:Vraag 2: Vraag 2:

In welke mate denkt u dat een gemeenteslogan onderdeel uitmaakt van een citymarketingbeleid? Denkt/ weet u in hoeverre een strategisch citymarketingbeleid aan de basis staat van een gemeente- slogan, of is een slogan een opzichzelfstaande leus?

Als het goed is, is de slogan het toefje op de Als het goed is, is de slogan het toefje op de Als het goed is, is de slogan het toefje op de

Als het goed is, is de slogan het toefje op de citymarketingtaart. Een stad hoeft niet eens een slogan citymarketingtaart. Een stad hoeft niet eens een slogan citymarketingtaart. Een stad hoeft niet eens een slogan citymarketingtaart. Een stad hoeft niet eens een slogan te hebben, terwijl ze ook aan citymarketing kan doen. Zie hiervoor tevens mijn boek.

te hebben, terwijl ze ook aan citymarketing kan doen. Zie hiervoor tevens mijn boek.te hebben, terwijl ze ook aan citymarketing kan doen. Zie hiervoor tevens mijn boek. te hebben, terwijl ze ook aan citymarketing kan doen. Zie hiervoor tevens mijn boek.

Vraag 3: Vraag 3:Vraag 3: Vraag 3:

In welke mate vindt u dat het bedenken van gemeenteslogans een taak is voor gemeente- en stads- besturen en, zo ja, in welke mate is het belangrijk dat een gemeente een slogan uitdraagt?

Idealiter is de slogan het resultaat van een democratisch proces, maar in de praktijk is dat niet mog Idealiter is de slogan het resultaat van een democratisch proces, maar in de praktijk is dat niet mogIdealiter is de slogan het resultaat van een democratisch proces, maar in de praktijk is dat niet mog Idealiter is de slogan het resultaat van een democratisch proces, maar in de praktijk is dat niet moge-e-e-e- lijk. Daarom kun je het maar beter aan een creatief bureau overlaten. Als

lijk. Daarom kun je het maar beter aan een creatief bureau overlaten. Als lijk. Daarom kun je het maar beter aan een creatief bureau overlaten. Als

lijk. Daarom kun je het maar beter aan een creatief bureau overlaten. Als steden hun slogan willen steden hun slogan willen steden hun slogan willen steden hun slogan willen uitdragen, dan moeten ze daar ook echt voor gaan, zoals we in het geval van Groningen zien. uitdragen, dan moeten ze daar ook echt voor gaan, zoals we in het geval van Groningen zien. uitdragen, dan moeten ze daar ook echt voor gaan, zoals we in het geval van Groningen zien. uitdragen, dan moeten ze daar ook echt voor gaan, zoals we in het geval van Groningen zien.

Vraag 4: Vraag 4:Vraag 4: Vraag 4:

In welke mate denkt u dat de slogan die door een gemeente uitgedragen wordt een invloed heeft op haar imago (van zowel huidige en potentiële doelgroepen – de 4 B’s)?

De slogan heeft nauwelijks invloed op het imago, alleen als het een tenenkrommende is, zoals Zin in De slogan heeft nauwelijks invloed op het imago, alleen als het een tenenkrommende is, zoals Zin in De slogan heeft nauwelijks invloed op het imago, alleen als het een tenenkrommende is, zoals Zin in De slogan heeft nauwelijks invloed op het imago, alleen als het een tenenkrommende is, zoals Zin in Zevenaar en Helemaal Hengelo. In dat geval doet de slogan afbreuk aan het imago.

Zevenaar en Helemaal Hengelo. In dat geval doet de slogan afbreuk aan het imago. Zevenaar en Helemaal Hengelo. In dat geval doet de slogan afbreuk aan het imago. Zevenaar en Helemaal Hengelo. In dat geval doet de slogan afbreuk aan het imago.

Vraag 5: Vraag 5:Vraag 5: Vraag 5:

U heeft in meerdere literatuurbronnen aangegeven dat een slogan niet veel effect lijkt te hebben op de doelgroepen van de stad . Wat weet u van de effecten en in welke mate zijn doelgroepen te ‘triggeren’ middels deze slogans?

Pellenbarg en Meester hebben onderzoek gedaan naar de Pellenbarg en Meester hebben onderzoek gedaan naar de Pellenbarg en Meester hebben onderzoek gedaan naar de

Pellenbarg en Meester hebben onderzoek gedaan naar de bekendheid van de slogan van Groningen, bekendheid van de slogan van Groningen, bekendheid van de slogan van Groningen, bekendheid van de slogan van Groningen, terwijl er verder bij mijn weten weinig expliciet en structureel onderzoek naar wordt gedaan (uiteraard terwijl er verder bij mijn weten weinig expliciet en structureel onderzoek naar wordt gedaan (uiteraardterwijl er verder bij mijn weten weinig expliciet en structureel onderzoek naar wordt gedaan (uiteraard terwijl er verder bij mijn weten weinig expliciet en structureel onderzoek naar wordt gedaan (uiteraard

78

doen adviesbureaus het wel in opdracht van gemeenten). Uit ad hoc interviews door studenten blijkt doen adviesbureaus het wel in opdracht van gemeenten). Uit ad hoc interviews door studenten blijkt doen adviesbureaus het wel in opdracht van gemeenten). Uit ad hoc interviews door studenten blijkt doen adviesbureaus het wel in opdracht van gemeenten). Uit ad hoc interviews door studenten blijkt wel dat bijvo

wel dat bijvowel dat bijvo

wel dat bijvoorbeeld ‘Altijd Nijmegen’ nauwelijks leeft bij de doelgroepen.orbeeld ‘Altijd Nijmegen’ nauwelijks leeft bij de doelgroepen.orbeeld ‘Altijd Nijmegen’ nauwelijks leeft bij de doelgroepen.orbeeld ‘Altijd Nijmegen’ nauwelijks leeft bij de doelgroepen.

Vraag 6: Vraag 6:Vraag 6: Vraag 6:

Wanneer we kijken naar de inhoud van de slogans: hoe denkt u dat deze tot stand gekomen zijn en waarom is het zo belangrijk (zoals u in uw literatuur aangeeft) dat ze niet te ver van de werkelijkheid af komen te staan? Denkt u wellicht dat een gemeente ook last kan hebben van ‘bedrijfsblindheid’ waar- door het niet kritisch en reëel naar haar eigen imago en identiteit kan kijken?

Veel slogans hebben het karakter van ‘Wij van WC Veel slogans hebben het karakter van ‘Wij van WCVeel slogans hebben het karakter van ‘Wij van WC

Veel slogans hebben het karakter van ‘Wij van WC----eend advieend advieend adviseren WCeend adviseren WCseren WC----eend’. De gemeente bepaalt seren WCeend’. De gemeente bepaalt eend’. De gemeente bepaalt eend’. De gemeente bepaalt wat doelgroepen mooi moeten vinden aan de stad, terwijl ze dat zouden moeten overlaten aan de wat doelgroepen mooi moeten vinden aan de stad, terwijl ze dat zouden moeten overlaten aan de wat doelgroepen mooi moeten vinden aan de stad, terwijl ze dat zouden moeten overlaten aan de wat doelgroepen mooi moeten vinden aan de stad, terwijl ze dat zouden moeten overlaten aan de doelgroepen zelf.

doelgroepen zelf.doelgroepen zelf. doelgroepen zelf.

Vraag 7: Vraag 7:Vraag 7: Vraag 7:

Stel dat we er vanuit gaan dat een slogan weinig of geen effect heeft: In hoeverre kan een (verkeerde) slogan leiden tot negatieve promotie? Kan een (verkeerde) slogan leiden tot negatieve effecten voor een stad/ gemeente?

Zie onder 4. Zie onder 4.Zie onder 4. Zie onder 4.

Vraag 8: Vraag 8:Vraag 8: Vraag 8:

In hoeverre is volgens u te verklaren dat gemeenten op relatief grote schaal door blijven gaan met het bedenken van (nieuwe) slogans? Met andere woorden: Waarom denkt u dat gemeentebesturen een slogan voor hun gemeente willen hebben?

Het is iets tastbaars. Het is iets tastbaars.Het is iets tastbaars. Het is iets tastbaars.

Vraag 9: Vraag 9:Vraag 9: Vraag 9:

Denkt u dat slogans een hype of een trend zijn? Ik wil u hierbij vragen wat u denkt met betrekking tot de toekomst van gemeenteslogans. Zijn ze toekomstbestendig, zullen gemeenten in de toekomst de slogans (in de huidige vorm) minder of meer prioriteit en aandacht geven?

Zolang er citymarketing is, zal er helaas sprake zijn van slogans. Zie bijvoorbee Zolang er citymarketing is, zal er helaas sprake zijn van slogans. Zie bijvoorbeeZolang er citymarketing is, zal er helaas sprake zijn van slogans. Zie bijvoorbee

Zolang er citymarketing is, zal er helaas sprake zijn van slogans. Zie bijvoorbeeld het artikel van Mald het artikel van Mald het artikel van Mald het artikel van Mar-r-r-r- tin Boisen in de VK die een debat oprakelt dat ik twee jaar geleden in de kiem hoopte te smoren. tin Boisen in de VK die een debat oprakelt dat ik twee jaar geleden in de kiem hoopte te smoren.tin Boisen in de VK die een debat oprakelt dat ik twee jaar geleden in de kiem hoopte te smoren. tin Boisen in de VK die een debat oprakelt dat ik twee jaar geleden in de kiem hoopte te smoren.

79

In document Gemeenteslogans, waarom (niet)?! (pagina 86-88)