• No results found

ONDERZOEK NAAR DE HULPVERLENING VAN MOEILIJK LERENDE JONGEREN Informatiebrief ouders

Beste ouder(s)/verzorger(s)/voogd,

Met deze brief wil ik u graag op de hoogte stellen van een onderzoek dat binnenkort van start gaat. Mijn naam is Daphne Colier. Ik studeer orthopedagogiek aan de Universiteit van

Amsterdam. Onder leiding van Dr. Xavier Moonen ga ik onderzoeken hoe moeilijk lerende jongeren uit drie verschillende zorgorganisaties denken over de bejegening in de

hulpverlening. Uw zoon/dochter is benaderd om mee te werken aan dit onderzoek. Omdat uw zoon of dochter de leeftijd van 16 nog niet heeft bereikt, vinden wij het belangrijk dat u als ouder(s)/verzorger(s)/voogd ook op de hoogte bent van dit onderzoek en instemt met het onderzoek.

Waarom dit onderzoek?

In dit onderzoek wil ik jongeren vragen wat hun mening is over de bejegening in de

hulpverlening. Wij stellen bijvoorbeeld vragen als: ‘Mijn persoonlijk begeleider laat merken dat hij interesse heeft in mij’ of ‘Mijn persoonlijk begeleider zorgt ervoor dat ik zelf met oplossingen voor mijn problemen kom’. Dit zouden wij graag willen weten om op basis van de antwoorden aanbevelingen te kunnen doen wat betreft de hulpverlening voor deze groep jongeren.

Wat is de bedoeling?

Uw zoon of dochter zal, als hij of zij daar zelf mee instemt, twee maal samen met een

vertrouwenspersoon van de organisatie een vragenlijst beantwoorden en hij/zij zal deelnemen aan een groepsinterview dat door mijzelf en een vertrouwenspersoon geleid zal worden. De eerste afname zal plaats vinden eind februari/ begin maart en de tweede afname in juni. De vragenlijst zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen en het interview zal ongeveer een uur duren. Wij letten er goed op dat het niet al te belastend is voor uw zoon of dochter.

In overleg met Lunet zorg, Koraalgroep, Prisma wordt een passende beloning gegeven voor deelname aan het onderzoek.

Belangrijk om te weten:

De jongeren hoeven niet mee te werken aan het onderzoek. Het gaat om vrijwillige deelname, dus alleen wanneer uw kind het zelf ook wil.

Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De gegevens wordt niet aan anderen gegeven en wordt bewaard in een veilige omgeving.

Al onze onderzoekers hebben een beroepsgeheim; alles wat uw kind vertelt blijft tussen de onderzoeker en het kind.

De resultaten worden anoniem gerapporteerd; ik zal geen uitspraken doen over individuele jongeren. De informatie wordt gebruikt voor onderzoek en zal niet te herleiden zijn naar uw zoon of dochter.

Deelname (of weigering) aan dit onderzoek heeft geen gevolg voor de behandeling van uw kind.

Indien u niet wilt dat uw kind aan dit onderzoek deelneemt, verzoeken wij u de volgende bladzijde in te vullen en op te sturen met bijgeleverde enveloppe (onder vermelding van

onderzoek hulpverlening van jongeren met een verstandelijke beperking). Als u geen

bezwaar heeft, hoeft u verder niets te doen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben na het lezen van deze brief, dan kunt u contact opnemen met Daphne Colier (daphne.colier@student.uva.nl)

Met vriendelijke groet,

Daphne Colier (onderzoeker)

Dr. X.M.H. Moonen (Onderzoeksbegeleider)

ONDERZOEK NAAR DE HULPVERLENING VAN MOEILIJK LERENDE JONGEREN

Ik geef GEEN toestemming voor deelname van mijn kind aan het onderzoek naar de mening van jongeren over de bejegening in de hulpverlening, dat wordt uitgevoerd door de

Universiteit van Amsterdam.

Datum:………..

Plaats:………

Naam kind:………

Naam Ouder(s)/ Verzorger(s)/

Voogd………

Handtekening Ouder(s)/ Verzorger(s)/

Voogd………...

Informatiebrief jongeren.

Beste jongere,

Ik ben Daphne Colier en ik zou jou willen vragen of je mee wilt doen aan een onderzoek. Je mag natuurlijk zelf beslissen of je dat wil.

Waarover gaat het onderzoek?

Het onderzoek gaat over wat jij goed of niet goed vindt in de hulpverlening. Daar wil ik jou een aantal vragen over stellen. Zoals ‘mijn persoonlijk begeleider laat merken dat hij interesse heeft in mij’.

Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt. Bij het beantwoorden van de vragen is er geen goed of fout antwoord.

Wat hebben we nodig?

Voor mijn onderzoek zou ik graag een paar vragen aan je willen stellen over wat jouw mening is van de hulpverlening en hoe je benaderd wordt. Naast het beantwoorden van een aantal vragen, zou ik ook graag met je in gesprek willen gaan. Samen met nog andere jongeren uit jouw organisatie wil ik graag jullie mening weten. Ik zorg ervoor dat alles wat jij zegt geheim blijft. Niemand komt te weten wat je gezegd hebt.

Hoe lang duur het?

Het beantwoorden van de vragen kost ongeveer 20 minuten en het gesprek ongeveer 1 uur. Als je meedoet aan het onderzoek krijg je een beloning?

Heb je nog vragen?

Ik hoop dat je meedoet. Als je meer wil weten wil ik jou dat graag vertellen. Als je dit goed hebt gelezen en mee wilt doen aan het onderzoek, zet dan je handtekening op het toestemmingsformulier. Deze brief mag je houden. Geef het toestemmingsformulier aan de onderzoeker of aan je begeleider terug. Bedankt!

TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR HET ONDERZOEK NAAR DE MENING VAN JONGEREN OVER DE BEJEGENING IN DE HULPVERLENING

Ik doe vrijwillig mee aan het onderzoek”. Ik begrijp waar het onderzoek over gaat. De vragen die ik had, zijn beantwoord.

Ik vind het goed dat wat ik heb gezegd, wordt gebruikt voor onderzoek. Ik begrijp dat niemand mijn informatie ziet (anoniem).

Ik begrijp dat de onderzoekers mijn informatie op een veilige plek bewaren. Ik begrijp dat wat ik heb verteld, tussen de onderzoeker en mij blijft (beroepsgeheim). De informatie wordt niet aan anderen gegeven (vertrouwelijk).

Ik begrijp dat ik mijn vragen altijd kan stellen aan de onderzoeker Daphne Colier, e-mail: daphne.colier@student.uva.nl

Naam: _________________ _____ Handtekening jongere: _______________ __

Datum: ______________________ Handtekening ouder/opvoeder: __________

Handtekening onderzoeker: _______ _____

ONDERZOEK NAAR DE HULPVERLENING VAN MOEILIJK LERENDE JONGEREN Informatiebrief persoonlijke begeleiders

Beste persoonlijk begeleider,

Met deze brief wil ik u graag op de hoogte stellen van een onderzoek dat binnenkort van start gaat. Mijn naam is Daphne Colier. Ik studeer orthopedagogiek aan de Universiteit van

Amsterdam. Onder leiding van Dr. Xavier Moonen (die daarnaast ook bij de Koraal Groep werkt) ga ik onderzoeken hoe moeilijk lerende jongeren uit drie verschillende

zorgorganisaties denken over de bejegening in de hulpverlening. U en uw cliënt zijn benaderd om mee te werken aan dit onderzoek.

Waarom dit onderzoek?

In dit onderzoek wil ik jongeren vragen naar hun mening over de bejegening in de

hulpverlening. Bijvoorbeeld: ‘Mijn persoonlijkbegeleider laat merken dat hij interesse heeft in mij’ of ‘Mijn persoonlijkbegeleider zorgt ervoor dat ik zelf met oplossingen voor mijn

problemen kom’. Hierover zouden we graag meer willen weten om op basis daarvan aanbevelingen te kunnen doen voor wat betreft de hulpverlening aan deze groep jongeren.

Wat is de bedoeling?

Uw cliënt zal twee maal samen met een vertrouwenspersoon van uw organisatie een

vragenlijst beantwoorden en hij/zij zal deelnemen aan een groepsinterview dat door mijzelf en een vertrouwenspersoon geleid zal worden. De eerste afname zal plaats vinden eind februari/ begin maart en de tweede afname in juni. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen en het interview ongeveer een uur.

Naast de mening van de jongeren zouden wij ook graag willen weten wat uw mening is over uw bejeging ten opzichte van de jongeren zodat wij die kunnen vergelijken met die van de jongeren. Daarom zou ik u willen vragen om twee maal een vragenlijst in te vullen. Dit zal

gebeuren namelijk eind februari/begin maart en in juni. Het invullen kost ongeveer tien minuten van uw tijd.

Belangrijk om te weten:

U hoeft niet mee te werken aan het onderzoek. Het gaat om vrijwillige deelname, dus alleen wanneer uw het zelf ook wil.

Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De gegevens wordt niet aan anderen gegeven en wordt bewaard in een veilige omgeving.

Al onze onderzoekers hebben een beroepsgeheim; alles wat u vertelt blijft tussen de onderzoeker en u.

De resultaten worden anoniem gerapporteerd; ik zal geen uitspraken doen over individuele jongeren en persoonlijke begeleiders. De informatie wordt gebruikt voor onderzoek en zal niet te herleiden zijn naar u en uw cliënt.

Deelname (of weigering) aan dit onderzoek heeft geen gevolgen voor u.

Indien u niet wilt deelnemen aan dit onderzoek, verzoek ik u de volgende bladzijde in te vullen en op te sturen met bijgeleverde enveloppe (onder vermelding van onderzoek

hulpverlening van jongeren met een verstandelijke beperking). Als u geen bezwaar heeft,

hoeft u verder niets te doen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben na het lezen van deze brief, dan kunt u contact opnemen met Daphne Colier (daphne.colier@student.uva.nl)

Met vriendelijke groet,

Daphne Colier (onderzoeker)

Dr. X.M.H. Moonen (Onderzoeksbegeleider)

ONDERZOEK NAAR DE HULPVERLENING VAN MOEILIJK LERENDE JONGEREN

Ik neem niet deel aan het onderzoek naar de mening van jongeren over de bejegening in de hulpverlening, dat wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam.

Datum:………..

Plaats:………

Handtekening ………...

GERELATEERDE DOCUMENTEN