• No results found

INFORMATIEBRIEF VOOR PROEFPERSONEN VAN 16 JAAR EN OUDER versie april

Beste deelnemer,

Voordat het onderzoek begint, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de procedure die in dit onderzoek wordt gevolgd. Lees daarom onderstaande tekst zorgvuldig door en aarzel niet om opheldering te vragen over deze tekst, mocht deze niet duidelijk zijn. De onderzoeksleider zal eventuele vragen graag beantwoorden.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om meer te begrijpen over het gebruik van

bètawetenschappelijke video’s door leraren in het secundair onderwijs, met het doel het stimuleren van bètawetenschappelijke interesse. Dat doen we door uw verschillende vragen te stellen in een interview.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

In dit interview zal ik u een aantal vragen stellen over uw gebruik van Bètawetenschappelijke video’s in uw lessen. Het interview zal ongeveer 20 minuten duren.

Vrijwilligheid

Als u nu besluit af te zien van deelname aan dit onderzoek, zal dit op geen enkele wijze gevolgen voor u hebben. Als u gaandeweg het onderzoek besluit om te stoppen, dan kan dat op elk moment, zonder opgaaf van redenen en zonder dat dit op enige wijze gevolgen voor u heeft. U kunt binnen 7 dagen na het onderzoek verzoeken om uw onderzoeksgegevens te laten verwijderen.

Ongemak, risico’s en verzekering

Zoals bij elk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam geldt een standaard aansprakelijkheidsverzekering.

Uw privacy is gewaarborgd

Uw persoonsgegevens (over wie u bent) blijven vertrouwelijk en worden niet gedeeld zonder uw uitdrukkelijke toestemming. Uw onderzoeksgegevens worden nader geanalyseerd door de onderzoekers die de data hebben verzameld. Onderzoeksgegevens die worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften zijn anoniem en zijn dus niet tot u te herleiden. Volledig geanonimiseerde onderzoeksgegevens worden publiek toegankelijk gemaakt.

Nadere inlichtingen

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker; Nina Zeevenhooven (nina.zeevenhooven@student.uva.nl). Voor eventuele formele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Facultaire Commissie Ethiek (FMG) van de Universiteit van Amsterdam, Henny Bos (henny.bos@uva.nl). Met vriendelijke groet,

Nina Zeevenhooven (n.a.zeevenhooven@student.uva.nl) Thea Peetsma (T.T.D.Peetsma@uva.nl)

37

T O E S T E M M I N G S V E R K L A R I N G

Dit formulier hoort bij de schriftelijke informatie die u heeft ontvangen over het onderzoek waar u aan deelneemt. Met ondertekening van dit formulier verklaart u dat u de deelnemersinformatie heeft gelezen en begrepen. Verder geeft u met de ondertekening te kennen dat u akkoord gaat met de gang van zaken zoals deze staat beschreven in de informatiebrochure.

Voor verdere informatie over het onderzoek, kunt u zich wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker, Nina Zeevenhooven. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek, Henny Bos (henny.bos@uva.nl).

Aldus in tweevoud getekend [DEELNEMER]

Ik ben 16 jaar of ouder.

Ik heb de informatie gelezen en begrepen.

Ik stem toe met deelname aan het onderzoek en gebruik van de daarmee verkregen gegevens. Ik behoud het recht om zonder opgaaf van reden deze instemming weer in te trekken.

Ik behoud het recht op ieder door mij gewenst moment te stoppen met het onderzoek.

... ...

naam deelnemer handtekening deelnemer

...

datum

[ONDERZOEKER]

Ik heb de deelnemer geïnformeerd over het onderzoek.

Ik ben bereid nog opkomende vragen over het onderzoek naar vermogen te beantwoorden. ... ...

naam onderzoeker handtekening onderzoeker

...

38 Bijlage 4: Interview leidraad

Introductie

Mijn naam is Nina Zeevenhooven en ben momenteel bezig met de Master

Onderwijswetenschappen. Het laatste onderdeel van deze master is het schrijven van een scriptie over een onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in hoe video’s door leraren worden ingezet om interesse in bètavakken te stimuleren bij hun leerlingen.

Dit interview zal worden getranscribeerd en vervolgens gecodeerd. Uw naam zal worden weggelaten om de anonimiteit te waarborgen. Is het goed als het gesprek wordt opgenomen? A. Voordat wij beginnen met onze vragen over uw algemene gebruik van video’s om interesse voor

bètavakken te wekken, zou ik u eerst willen vragen naar een voorbeeld waarvan u denk die video interesse in bètavakken stimuleert. Zou u een recente situatie kunnen beschrijven waar u een video in de les heeft gebruikt, waarvan u het idee heeft dat interesse in bètavakken kan worden gestimuleerd?

⮚ Beschrijven van video:

● Wat was het onderwerp van deze video? ● Hoe zou u deze video karakteriseren?

▪ Animatie of echt?

▪ Presentator (man/vrouw) (in beeld of niet)

▪ Hoe wordt de informatie in die video gegeven? audio, bewogen beeld, afbeelding of tekst?

● Hierbij een lijst van mogelijke typen video’s. Kijkend naar deze lijst, hoe zou u deze video typeren?

▪ Waarom?

⮚ Op welk moment in de les toonde u deze video? ⮚ Met welk doel heeft u deze video ingezet?

▪ Waarom heeft u gekozen voor deze video voor het behalen van dit doel? ⮚ Hierbij een lijst met mogelijke doelen, met welk doel heeft u deze video ingezet?

⮚ Wat waren de daadwerkelijke effecten van het tonen van de video? (Doel wel/niet behaald?) ▪ Hoe bent u nagegaan wat de daadwerkelijk effecten waren?

▪ Waardoor is het doel volgens u wel/niet behaald? Ziet u bijvoorbeeld ander gedrag (leerlingen waren rustiger, stelde vragen of vroegen om meer video’s)?

39 B. We hebben het net gehad over één specifieke video. Ik zou het nu graag willen hebben over uw gebruik van video’s in lessen in bètalessen.

● Maakt u gebruik van video’s waarbij u het idee heeft dat de interesse in bètavakken bij leerlingen gestimuleerd wordt?

⮚ NEE > Zijn er video’s die u gebruikt waarvan u vermoed dat de stimulatie van interesse in bètavakken bij leerlingen als neveneffect optreed? > ga naar ja.

▪ Wat belemmert u in het gebruik van video’s voor het stimuleren van interesse? ▪ Wat voor een video karakteristieken zou u belangrijk vinden voor het stimuleren van

interesse?

▪ Kijkend naar deze lijst: welk type video zou u gebruiken voor het stimuleren van interesse?

⮚ JA >

▪ Zijn deze video’s volgens u geschikt om interesse bij leerlingen op te wekken of zijn deze video’s geschikt voor leerlingen die al enige interesse hebben?

▪ Wat voor een video karakteristieken vindt u belangrijk voor het stimuleren van interesse?

▪ Kijkend naar deze lijst: welk type video gebruikt u/zou u gebruiken voor het stimuleren van interesse?

▪ Hoe gaat u na of het doel, het stimuleren van interesse, behaald is?

▪ Naast interesse stimuleren, zijn er nog andere effecten na het tonen van de video’s?

Achtergrondinformatie - Naam:

- Naam van de school:

- Aan welke leerjaren geeft u les:

- Op welk(e) niveau(s) geeft u les: havo/atheneum/gymnasium - Aantal jaren werkzaam als leraar:

- Wat is uw leeftijd:

40 Bijlage 5: Interviewvragen gebaseerd op literatuur

Tabel 9.

Interviewvragen gebaseerd op literatuur

Code Interviewvraag Gebaseerd op:

Doel Met welk doel heeft u deze video ingezet? + Maakt u gebruik van video’s waarvan u het idee heeft dat de interesse in bètavakken bij leerlingen gestimuleerd wordt?

Schwartz en Hartman (2007)

Type Hoe zou u deze video karakteriseren? + Wat voor een video karakteristieken vindt u belangrijk voor het stimuleren van interesse? + Welk type video zou u gebruiken voor het stimuleren van interesse?

McClusky (1947)

Effect Wat waren de daadwerkelijke effecten van het tonen van de video? + Maakt u gebruik van video’s waarvan u het idee heeft dat de interesse in bètavakken bij leerlingen gestimuleerd wordt?

Schwartz en Hartman (2007)

Fase Zijn deze video’s volgens u geschikt om interesse bij leerlingen op te wekken of zijn deze video’s geschikt voor leerlingen die al enige interesse hebben of beide?

Hidi & Renninger (2006)

Barrière Zijn er dingen die het moeilijk maken om video’s te gebruiken(/te vinden)?

41 Bijlage 6: Lijst met doelen & lijst met typen video’s

Lijst doelen (Schwartz & Hartman, 2007):

A. Zien 1. Vertrouwdheid Fenomenen toonbaar maken die normaal niet in een klaslokaal mogelijk zijn om te laten zien. Bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting

2. Onderscheidingsvermogen Details toonbaar maken die normaal niet in een klaslokaal mogelijk zijn om te laten zien of over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld slow motion of ingezoomd beeld

B. Betrokkenheid 3. Interesseren Leerling stimuleren om over een bepaald onderwerp te willen leren.

4. Contextualiseren Informatie zinvol en relevant maken voor leerlingen. Bijvoorbeeld door achtergrond informatie geven.

C. Doen 5. Attitude Gedrag aanleren door modelleren (vaak onopzettelijk)

6. Vaardigheden Opzettelijke inspanning en oefening stimuleren. Bijvoorbeeld een kookprogramma

D. Zeggen 7. Feiten Feitelijke kennis toe laten nemen

8. Verklaren Diepgaandere kennisstimulatie door het feit te verklaren. De hoe en waarom vraag over het feit beantwoorden.

Lijst typen video’s (McClusky, 1947)

Verhalend Het verhaal dat verteld wordt is amuserend. Kan zowel fictie/non-fictie, animatie/echt

Dramatisch Ook verhalend maar theatraal/emotioneel geladen

Discursief Onderwerp wordt logisch, systematisch en authentiek overgebracht. Gebruikt voor introduceren van een onderwerp, leveren van achtergrond informatie of het samenvatten van een onderwerp.

Opbouw van een essay, schoolboek of college

Bewijs Wetenschappelijke gegevens/analyses. Bijvoorbeeld het versneld afspelen van een groeiende plant

Feitelijk Informatie overbrengen op een encyclopedische manier. Verschil discursieve video = feitelijke video hoeft geen logische beredeneerlijn te hebben

Nadoen Gedrag/vaardigheid laten zien, wat de leerling kan imiteren

Problematisch Basisgegevens aanleveren om kritisch na te denken en het voeren van een discussie

Aansporend karakter, houding, morele en emotionele opwekken Ritmisch Artistieke en creatieve reacties opwekken

Therapeutisch Medische context/fenomenen laten zien Drill Oefening herhaaldelijk tonen en nadoen