• No results found

In 2020 zijn verdere stappen gezet om kwaliteit en kwantiteit van de huisvesting van de Accent schoolgebouwen te verbeteren. Doelstelling blijft hierbij het realiseren van gebouwen die het

onderwijskundige proces goed faciliteren, waarbij behoefte en capaciteit goed op elkaar zijn afgestemd en die verantwoord zijn te exploiteren.

Een steeds belangrijker onderdeel van de verbetering van de schoolgebouwen is het aspect verduurzaming en energiebesparing. Waar mogelijk wordt dit meegenomen in de verbeterplannen. Het onderhouden van onze schoolgebouwen is een continu proces waarin verbeteringen van de functionaliteit zoveel mogelijk worden gekoppeld aan gepland onderhoud vanuit het principe “Werk met werk maken!”

5.1 Nieuwbouw en verbouw

Met al onze vier gemeenten zijn wij in gesprek over nieuwbouw en verbouw/aanpassing van enkele van onze schoolgebouwen. Bij de gemeenten Aalten en Winterswijk merken wij dat deze gesprekken in 2020 mede door de effecten van corona en de financiële overschrijdingen op het sociaal domein stroever zijn verlopen. Hierdoor zijn de Integrale Huisvestings Plannen (IHP) in beide gemeenten nog niet vastgesteld.

In Oost Gelre en Oude IJsselstreek hebben de gesprekken wel geleid tot perspectief op vervangende nieuwbouw.

Aalten

Voor wat betreft het IHP ligt onze focus op de IKC-ontwikkeling in het dorp Aalten. Onze inzet hierbij is de realisatie van twee inclusieve IKC’s.

 realisatie IKC Triangel in 2021-2022 in combinatie met kinderopvangorganisatie Bambi en de speciale basisschool nieuwHessen.

 realisatie IKC rondom Uniek en Groen van Prinsterer op iets langere termijn in combinatie met kinderopvangorganisatie Bambi en de speciale basisschool nieuwHessen.

In 2020 is al voorgesorteerd op de toekomstige realisatie van IKC Triangel door vóór de zomervakantie het gebouw van Triangel Laag zodanig inpandig ingrijpend aan te passen opdat de noodzakelijke uitbreiding om te komen tot een IKC kan plaatsvinden. Deze uitbreiding is noodzakelijk om ook de leerlingen van Triangel Hoog in het gebouw van Triangel Laag te kunnen huisvesten. In september 2020 is Bambi reeds gestart met kinderopvang in Triangel-Laag.

In het IHP-traject heeft de gemeente Aalten informeel aangegeven dat de realisatie van IKC Triangel hoofdprioriteit blijft voor het IHP Aalten.

Het gemeentelijke standpunt over het realiseren van IKC Uniek en Groen is op dit moment niet duidelijk.

Wel is aangegeven dat de beoogde locatie van het braakliggende terrein van de voormalige Technische School hiervoor niet meer in beeld is en dat gezocht wordt naar een alternatieve locatie in het

voedingsgebied van het nieuw te realiseren IKC.

In 2020 heeft de gemeente medewerking verleend om twee ruimtes in de Aladnahal aan te passen om twee groepen leerlingen van de Groen van Prinsterer tijdelijk te huisvesten. Verder is afgesproken met de gemeente dat bij verdere groei van de Groen van Prinsterer opnieuw aanvullende capaciteit kan worden aangevraagd. Een aanvraag voor verdere uitbreiding van de capaciteit van de Groen per schooljaar 2021-2022 is inmiddels ingediend bij de gemeente Aalten.

In het kader van TWAO heeft de gemeente Aalten aan de PO en VO schoolbesturen budget beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van de schoolgebouwen. Voor Accent is dit bedrag vastgesteld op afgerond

€ 450.000. Het eerste project dat gefinancierd is uit dit budget betreft de zonnestroominstallatie van IKC De Bosmark. Voor de zomervakantie 2020 zijn 404 zonnepanelen geplaatst op de daken van IKC De Bosmark. De teruglevering van energie is voor de zomervakantie gestart en de eerste opbrengsten zijn overeenkomstig de verwachting.

Hiernaast hebben we in 2020 concrete plannen gemaakt om al onze Aaltense scholen te voorzien van zonnepanelen en om in de scholen de bestaande TL-verlichting te vervangen door ledverlichting. Een gedeelte hiervan is reeds in 2020 uitgevoerd.

Winterswijk

Ook in Winterswijk is na een vlotte start van het IHP-traject in 2019 het traject in 2020 helaas nog niet afgerond. Doelstelling van de gemeente Winterswijk is om gefaseerd via het 4-windstreken-model

verspreid over de kern Winterswijk een aantal IKC’s te realiseren. Een specifieke uitdaging binnen het IHP Winterswijk zijn de buurtschapsscholen waaronder de Emmaschool.

Binnen de totstandkoming van dit IHP is onze inzet tweeledig.

 De realisatie op korte termijn van een inclusief IKC met de Julianaschool. Als locatie voor dit IKC is het terrein van het voormalige Belastingkantoor Winterswijk in beeld. Door de

Rijksgebouwendienst is hierop de belemmering gelegd dat deze locatie pas beschikbaar komt vijf jaren nadat de wijziging van het bestemmingsplan, om het IKC hier te kunnen realiseren, is vastgesteld. De procedure tot wijziging van het bestemmingsplan is nog niet opgestart. Wij onderzoeken met de gemeente en de andere IKC-partners eventuele mogelijkheden om het IKC toch sneller te kunnen realiseren.

 Het renoveren van de Emmaschool. Door extern vooronderzoek voor het IHP is onafhankelijk en objectief vastgesteld dat van alle PO-scholen in de gemeente Winterswijk de Emmaschool de hoogste urgentie heeft om bouwkundig gerenoveerd te worden. De gemeente heeft toegezegd hieraan medewerking te verlenen. Wij zijn inmiddels in overleg met de gemeente om afspraken te maken over aard en omvang van deze levensduur verlengende ingreep in de Emmaschool.

Doelstelling is dat de gebouwelijke aanpassing zo mogelijk nog in 2021 wordt uitgevoerd.

 In 2020 is de overdracht van de gymzaal van de Emmaschool met enkele bijbehorende ruimtes naar de Stichting Marijke volledig afgerond. Door deze overdracht zijn ruimtebehoefte en capaciteit nagenoeg optimaal op elkaar afgestemd en wordt de exploitatie van de Emmaschool drastisch verbeterd.

Oost Gelre

Hoewel de gemeente Oost Gelre in 2020 onze aanvraag voor vervangende nieuwbouw van de Hoeksteen Groenlo heeft afgewezen, is de gemeente wel bereid de investering hiervoor op te nemen in de

meerjarenbegroting 2022 met als uitvoeringsjaar 2024. Doelstelling van Accent en de gemeente is om samen met een andere onderwijspartner en kinderopvang een IKC te realiseren nabij de huidige locatie van De Hoeksteen.

Oude IJsselstreek

De realisatie van het nieuwe IKC in Gendringen met de Hoeksteen Gendringen als één van de onderwijspartners is in 2020 in een stroomversnelling gekomen. Samen met de gemeente Oude IJsselstreek en de partners zijn de voorbereidingen opgepakt met als doelstelling om voor de

zomervakantie van 2021 duidelijkheid te hebben over het inhoudelijke concept, indeling en vormgeving van het IKC op de locatie van de huidige Christoffelschool in Gendringen.

De besprekingen liggen op schema om op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de realisatie van IKC Gendringen.

5.2 Meerjaren Onderhouds Plan (MOP)

De onderlegger voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud aan onze gebouwen is vastgelegd in het MOP. In 2020 is via de systematiek van het terughoudend onderhoud een scherpere scheiding gemaakt tussen het bouwkundige en het beleidsmatige MOP. Alle bouwtechnisch noodzakelijke werkzaamheden met een cyclus van groter dan één jaar zijn opgenomen in het bouwkundige MOP. Voorafgaand aan de jaarlijkse uitvoering van het in het MOP opgenomen onderhoud vindt aanvullend een beleidsmatige toets plaats van de noodzaak van de in het MOP opgenomen onderhoud in relatie tot de ingeschatte resterende levensduur van de gebouwen of levensvatbaarheid van de scholen. Concreet betekent dit dat in het MOP opgenomen onderhoud kan worden uitgesteld of afgesteld.

Door dit terughoudend onderhoud wordt mogelijke kapitaalvernietiging op termijn voorkomen.

Door de toegenomen werkdruk op de bouwmarkt blijft het een uitdaging om aannemers of installateurs te vinden die tijdig het wel noodzakelijke onderhoud kunnen en willen uitvoeren. Ook hierdoor is een aantal onderhoudsprojecten doorgeschoven naar 2021.

5.3 Medegebruik

Het medegebruik van de schoollocaties blijft voorzichtig toenemen. Dit betreft vooral buitenschoolse- en kinderopvang en schoolgerelateerd zorgaanbod in onze IKC’s.

Uitgangspunt van het medegebruik is dat dit in elk geval kostendekkend moet zijn.