• No results found

Persoonlijke kenmerken

Geslacht: Vrouw Leeftijd: 0 tot 25 jaar

Burgerlijke staat: Alleenstaand zonder kinderen (op korte termijn uitwonend) Opleidingsniveau: HBO

Functie: Overheidsdienst

Land van herkomst: Nederland Wijk: De Leeuwerik

Woningtype: 2 onder 1 kap woning

Geboren en getogen in Best: Geboren in het ziekenhuis, maar getogen in Best. Er kan

dus gesproken worden van een ‘echte’ Bestenaar.

Verhuisd: 1 keer, in de wijk de Leeuwerik. Binnenkort komt hier een tweede keer bij,

want ze gaat verhuizen naar de Koningin Julianaweg in Wilhelminadorp.

In welke groep starters (traditioneel of modern) zou je jezelf plaatsen?

De respondent voelt zich het meest aangetrokken tot de groep ‘traditionele’ starters, minder tot de ‘moderne’ starters.

Ze voelt zich zeer verbonden met Best. Het is voor haar de planning, om voorlopig in Best te blijven wonen. Wat de toekomst gaat brengen, is natuurlijk nog onbekend. Het kan best zo zijn, dat ze over tien jaar (of later) buiten Best wil gaan wonen.

Toekomst

Wilt/gaat u verhuizen?

De respondent geeft aan, op korte termijn te gaan verhuizen. Ze vertrekt naar de Koningin Julianaweg in Wilhelminadorp. Dit betreft een huurwoning. Het is een kleine woning, een studio, die ook als starterwoning aangeduid wordt.

Uit haar vriendenkring heeft ze begrepen, dat er aan de Koningin Julianaweg ook betaalbare woningen komen voor starters. Een vriend heeft een woning gekocht, terwijl hij maar drie dagen in de week werkt, en daarbij studeert.

Andere locaties die voor starters betaalbaar zijn, zijn niet voor handen in Best. De woningen in het Oranjehof zijn duur (te duur), en ook in Dijkstraten is niet de verwachting dat betaalbare woningen voor starters gebouwd gaan worden.

Betaalbare woningen zijn volgens de respondent de flats aan de Willem de Zijgerweg. Deze zijn echter niet erg in trek bij starters, omdat er veel allochtonen wonen, en de buurt (mede daardoor) een slechte naam heeft. Verder worden nog de locatie tegenover het nieuwe complex ‘De Schakel’ genoemd, en wellicht in Heivelden een paar ‘betaalbare’ woningen (in dit laatste geval gaat het om grondgebonden woningen).

Wonen er veel studenten op zichzelf in Best?

Er wonen wel jonge mensen in Best. Voor veel studenten zijn de woningen in Best echter te duur. De jonge mensen die op zichzelf in Best wonen, zijn daardoor vooral mensen die na hun studie een baan gevonden hebben, en een woning kunnen kopen.

Is het volgens u een goed idee om studentenwoningen in Best te bouwen?

Een aantal jaar geleden was er bij treinstation Best een complex, of verdieping waar studenten woonden. Dit is nu echter niet meer het geval. Er is wel vraag naar studentenwoningen, met name van mensen die niet in de stad willen wonen, maar het is een onrealistisch plan om die te bouwen. Er is geen geloof, dat die gerealiseerd gaan worden. De vraag hiernaar is echter ook niet echt groot. Het zou wel een mooi alternatief zijn voor mensen die in eindhoven studeren, en daar niet willen wonen.

Is het belangrijk om bij leeftijdsgenoten in de wijk te wonen?

Het is wel prettig als dat het geval is. Dit is echter niet noodzakelijk. Je wil als jonge starters ook niet in een bejaardenbuurt wonen. In de wijk de Leeuwerik bijvoorbeeld, is er veel vergrijzing aan de randen van de wijk. In de kern van de wijk wonen wel veel families met jonge kinderen. Hier staat ook een basisschool. In de Stoelenmatter (waar de respondent ook gewoond heeft) wonen veel jonge gezinnen. Deze locatie spreekt daardoor meer aan, dan de locatie waar ze nu woont; bij de Molenveste. Hier is de vergrijzing duidelijk zichtbaar. Dit trekt jonge mensen minder aan.

Is er weinig vraag naar grondgebonden starterswoningen in Best? Of zijn deze woningen veelal te duur voor starters?

De respondent geeft aan, dat er niet zozeer minder vraag is naar grondgebonden starterswoningen, maar dat deze woningen veelal te duur zijn voor starters, en niet veel te vinden in Best (zoals al eerder gemeld). Er zijn maar een paar locaties waar starters in Best een (voor hun) betaalbare woning kunnen vinden.

In het verslag ‘onderzoek naar startershulp op de woningmarkt, welke hulp is wel en niet toepasbaar in Best?’ is een van de bevindingen uit een steekproef, dat de meeste starters op loopafstand van het centrum willen wonen, naar niet in het centrum zelf. Bovendien kwam uit de enquête dat de oudere wijken in Best minder in trek zijn bij starters dan de nieuwe (recente nieuwbouwwijken). Onderschrijf je deze conclusies?

De respondent wijst erop, dat deze bevindingen voor iedereen gelden (behalve de senioren). Iedereen wil vlakbij een winkelcentrum wonen, maar niet de overlast ervan hebben.

De oudere wijken kampen meer met een imagoprobleem, maar Wilhelminadorp bijvoorbeeld wordt momenteel ‘opgepimpt’. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe complex aan de Koningin Julianaweg. Het verbeteren van deze wijk is ook noodzakelijk, omdat er over het algemeen wat minder draagkrachtige mensen wonen. Het aantrekken van nieuwe groepen (starters, wat rijkeren) is daarom een goede ontwikkeling voor deze wijk.

Ook is het de vraag, wat je precies met oudere wijken bedoeld. Zijn dit wijken waar veel ouderen wonen, of zijn dit juist wijken die voor een bepaalde datum gebouwd zijn? Volgens de respondent is Naastenbest bijvoorbeeld minder in trek bij starters dan Wilhelminadorp (voornamelijk door de nieuwbouwprojecten in Wilhelminadorp), terwijl Wilhelminadorp (morfologisch gezien) ouder is dan Naastenbest.

Wat zijn kenmerken van starters, of Bestse starters?

In de eerste plaats zijn deze mensen veeleisend. Dit geldt voor verschillende punten. Ze willen het liefst een grote woning, voor weinig geld. Maar ook willen ze op een goed bereikbare locatie wonen, en het liefst minder betalen dan voor een dergelijke locatie gebruikelijk is.

Verder zijn Bestse starters over het algemeen verbonden met Best, wanneer hun ouders ook al uit Best komen. Wanneer een van de ouders (of allebei) van buiten komt (bijvoorbeeld uit Eindhoven) dan zijn ze eerder geneigd om een woning elders te kopen. Ook zijn er starters die buiten de regio gestudeerd hebben (of nog studeren), en die ook eerder geneigd zijn om in een groter gebied een woning te zoeken. Dit geldt bijvoorbeeld voor vriendinnen van de respondent, die in Nijmegen en Rotterdam gestudeerd hebben, en in die omgeving zijn blijven hangen. Dit zijn voornamelijk hoger opgeleide starters.

Bijlage 3: Enquête

Enquête woonwensen en woonbehoeftes gemeente Best