• No results found

Gesprek Bewonersoverleg Wilhelminadorp Donderdag 2 augustus 2007 (14.00u-16.00u)

Antwoord op de vraagstelling

Bijlage 1: Chi-kwadraat-toetsen Chi-kwadraat op wijk nu:

2.1 Gesprek Bewonersoverleg Wilhelminadorp Donderdag 2 augustus 2007 (14.00u-16.00u)

J. Campertstraat 2R Best

Aanwezig: Susan Schuiling (voorzitter), Walter Leenders (penningmeester), Jan Schoenmakers (secretaris)

Stukje geschiedenis van de wijk

Wilheminadorp is gebouwd voor de arbeiders van de Bata-fabriek aan de zuidkant van het Wilhelminakanaal. Aan de randen staan wat duurdere woningen, ooit bedoeld voor de leidinggevenden in de fabriek, en de rest van de wijk bestaat voornamelijk uit arbeiderswoningen (veel rijtjeshuizen). Het werd een kerkdorp (met de kerk tegenover het Wilhelminaplein), waarbij veel straten een ‘knik’ hebben. Dit was gedaan, omdat alle straten richting de kerk van Best moesten wijzen.

De verscheidenheid in de bevolking is de laatste jaren toegenomen; van (vooral) arbeiders tot de jaren 60 en 70 naar veel nationaliteiten nu. Er zijn in de wijk veel Polen te vinden, en Turken en Marokkanen. De Turkse gemeenschap in Best is geconcentreerd in de wijken Naastenbest en Wilhelminadorp, veelal in flatgebouwen.

Wat zijn de problemen in de wijk?

De bewoners voelen zich een beetje achtergesteld bij het ‘oude Best’ (zoals zij het centrum noemen). Er zijn veel voorzieningen weggetrokken, zoals een tandarts en een dokter. De eerstelijns-zorg voorzieningen zaten eerst wel in Wilhelminadorp, maar nu niet meer. Veel mensen in de wijk vinden het jammer en vervelend dat ze voor deze voorzieningen nu naar Best-centrum, de wijk Heivelden of de stad Eindhoven moeten in het weekend.

De verlichting (straatlantaarns) vallen ’s avonds geregeld uit. Hier zou iets aan gedaan moeten worden. Ook staan veel brandgangen in de wijk vol met onkruid. Ook hier zou wat aan moeten gebeuren. De vraag hierbij is wie er nu precies verantwoordelijk voor is: de gemeente of de bewoners. Het is niet helemaal duidelijk of de brandgangen bij de woningen horen, of dat ze openbare grond zijn. In sommige brandgangen komt de gemeente ook daadwerkelijk schoonmaken (zoals putten leegmaken), maar in andere brandgangen staat het onkruid erg hoog.

Een ander opvallend gegeven in de wijk is de grote diversiteit van de uitbouwtjes in de wijk; de aanwezigen noemen het een ‘ratjetoe’.

Verder wordt nog gezegd, dat de gemeente beloofd had, om de elektriciteit van lampen (aan woningen) op openbaar terrein van bewoners, te vergoeden. Dit omdat verlichte straten en paden een veiligere situatie oplevert. Van een vergoeding hebben de bewoners echter niks meer gehoord, en nog nooit geld gehad. Dit heeft tot gevolg, dat veel mensen (vooral de armere mensen) ’s avonds geen licht meer aandoen, om stroom te sparen. Dit komt de veiligheid in de wijk niet ten goede.

Het groenonderhoud in de wijk is slecht. Alleen de doorgaande wegen worden goed onderhouden, maar de kleine plantsoenen in de wijken worden slecht onderhouden. Bij de pinautomaten op het Wilhelminaplein voelen veel mensen zich niet veilig, omdat een dader bij diefstal veel verschillende kanten op kan vluchten. Een andere locatie op het plein zou voor dit probleem een oplossing kunnen zijn.

Veel van de genoemde problemen hebben te maken met een ‘mentaliteitsprobleem’. Het bewonersoverleg heeft er moeite mee, om mensen actief te krijgen voor hun buurt. Dit geldt niet alleen voor de allochtonen in de wijk, maar ook voor de autochtonen. Veel geklaag is achteraf, maar er zou meer preventief gedacht moeten worden. Een voorbeeld is het verdwijnen van de weekmarkt naar het centrum van Best; nu dit besloten is wordt er veel geklaagd, maar de bewoners hadden eerder ervoor moeten zorgen, dat de weekmarkt niet weg zou gaan. Doordat zowel bewoners als een aantal marktkooplui niet blij is met deze ontwikkeling, is het geen slecht idee om de weekmarkt op een ander tijdstip toch te laten plaatsvinden op het Wilhelminaplein (bijvoorbeeld de uren na de markt in het centrum).

Genoemde oplossingen

Geen goedkope woningen meer bouwen, maar zorgen voor wat duurdere woningen, zodat er meer ‘rijkere’ mensen in de wijk komen wonen.

Om verrommeling in de wijk tegen te gaan, zou het een goed idee zijn, om eisen te stellen aan de schuttingen van huurwoningen. Nu staan er in een rij van tien woningen vaak ook tien verschillende schuttingen, met allemaal een verschillende hoogte en kleur. Dit kan bijvoorbeeld opgelost worden, wanneer de woningbouwcorporatie eisen stelt aan de afscheidingen voor een langere periode (bijvoorbeeld 30 jaar). Ook moet er bij aanbouwen meer gelet worden op de buurt, zodat er niet (zoals nu in de Meester C. Goselingstraat) vier verschillende dakkapellen naast elkaar staan.

Ook zouden de bewoners, zoals eerder gezegd, de weekmarkt in Wilhelminadorp willen houden.

Er zouden meer afvalbakken in de wijk moeten komen; die zijn er nu echt te weinig. Er staan alleen afvalbakken bij banken, en die zijn er erg weinig in de wijk.

Is Wilhelminadorp een echt dorp, of meer een deel van Best?

De mensen die al langer in Wilhelminadorp wonen, voelen zich op de eerste plaats inwoner van Wilhelminadorp. Dit betekent niet, dat ze zich geen Bestenaren voelen. Wel hebben ze het idee, dat ze vaak op de tweede plaats komen; eerst komt het centrum aan bod, later pas Wilhelminadorp. Wilhelminadorp voelt zich in wezen ‘achtergesteld’.

Toch zijn er mensen die in Heivelden wonen, en zich daar niet thuis voelen, en terug willen naar Wilhelminadorp.

Wilhelminadorp wordt als ‘knus’ en ‘’dorps’ omschreven.

Ingrepen gemeente: Project Koningin Julianaweg Oost

De betrokkenheid van het bewonersoverleg bij de bouw van twee hofjes aan de Koningin Julianaweg was zeer beperkt. De informatie die ze gekregen hadden was nogal summier, en niet voldoende (er stond bijvoorbeeld niet in hoeveel slaapkamers de woningen zouden krijgen). Daardoor waren er weinig geïnteresseerden uit Wilhelminadorp voor de woningen. Hierdoor werd de stem van het bewonersoverleg niet meer serieus genomen bij de verdere ontwikkeling. Er komen nu dan ook veel mensen van buiten de wijk te wonen.

Ook dit heeft er voor gezorgd, dat de betrokkenheid bij de wijk, en het geloof in de overheid afgenomen is.

2.2 Gesprek met Fons Pessers