• No results found

Huidige situatie Bereikbaarheid autoverkeer

In document 4-7-MER-bijlage-2.pdf PDF, 9.38 mb (pagina 110-114)

8. Verkeer en vervoer 103

8.3.1. Huidige situatie Bereikbaarheid autoverkeer

Ontsluitingsstructuur

De verkeersrelaties met het plangebied zijn in grofweg drie bestemmingen te verdelen. De belangrijkste verkeersrelatie vanuit het plangebied is met het hoofdwegennetwerk, de N7 en N46 die onderdeel uit-maken van de Ring Groningen en de A7 richting Duitsland. De tweede belangrijke verkeersrelatie is met het centrum van Groningen en alle voorzieningen daaromheen. De overige bestemmingen zoals de om-liggende kleinere kernen en voorzieningen vormen de derde, minder belangrijke, verkeersrelatie. Op basis hiervan is de relevante ontsluitingsstructuur waarop verkeerseffecten te verwachten zijn geïnven-tariseerd, zoals weergeven in figuur 8.1.

In de huidige situatie zijn de kavels ontsloten vanaf een interne wegenstructuur. De belangrijkste in-terne wegen zijn de Oude Merenweg, Meeroeverslaan, Woldmeerweg en Zuidboldersweg. De Oude Merenweg, Meeroeverslaan en Woldmeerweg zijn ingericht als erftoegangsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/u. De Zuidboldersweg is een gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/u. De vier wegen sluiten aan op de Hoofdweg. De Hoofdweg is ingericht als gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom. In afwijking op de Duur-zaam Veilig principes geldt op deze weg een maximumsnelheid van 60 km/u in plaats van 80 km/u. In noordwestelijke richting loopt de Hoofdweg over in de Driebondsweg. De Driebondsweg is eveneens een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 60 km/u. Gezien de ligging van beide wegen in en nabij stedelijk gebied is vanuit verkeersveiligheid en

leefbaarheidsoogpunt een hoge snelheid van 80 km/u op deze wegen onwenselijk. Het verkeer op het traject Hoofdweg – Driebondsweg heeft voorrang op het verkeer vanuit de zijwegen. De Driebondsweg sluit aan op de N46, de Ring Groningen. De Ring Groningen maakt onderdeel uit van het hoofdwegen-netwerk. In zuidwestelijke richting is de N7 te bereiken. De N7 vormt de zuidelijke Ring Groningen. Ver-derop is vanaf de N7 de A28 richting Assen te bereiken en loopt de A7 door naar de Afsluitdijk. In zuid-oostelijke richting gaat de A7 door richting Duitsland. In noordelijke richting op de Ring Groningen ligt de N46. Vanaf de N46 is het centrum van Groningen te bereiken.

Op de overgang Hoofdweg - Driebondsweg is het voorrangskruispunt met de Borgweg gelegen. De Borg-weg is een gebiedsontsluitingsBorg-weg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/u en sluit in noordelijke richting aan op de provinciale weg N360. De N360 is ingericht als gebiedsontslui-tingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/u en sluit in westelijke rich-ting aan op de N46, de Ring Groningen. In oostelijke richrich-ting is de weg voor het grootste deel buiten de bebouwde kom gelegen en geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. De N360 heeft een regionale functie en eindigt ter hoogte van Delfzijl.

Vanaf de Hoofdweg is in zuidelijke richting de kern Harkstede te bereiken. De hoofdweg loopt door de kern heen en is binnen de bebouwde kom als gebiedsontsluitingsweg ingericht met een maximumsnel-heid van 50 km/u. Vanaf de Hoofdweg zijn eveneens via het onderliggende wegennetwerk de kernen Engelbert en Middelbert te bereiken.

Verkeersafwikkeling

De verkeersafwikkeling is geanalyseerd op basis van de verkeerdruk op een werkdagetmaal en de intensiteit/capaciteit-verhouding (I/C-verhouding) tijdens de maatgevende ochtend- en avondspits. In onderstaand tabel zijn voor de meest relevante wegen de verkeersintensiteit op een werkdagetmaal weergegeven. De nummering van de wegvakken correspondeert met de nummering uit figuur 8.1. De verkeersgegevens zijn afkomstig uit de verkeersmodelplot die opgenomen is in bijlage 4 van het Bij-lagenrapport. De verkeerintensteiten omvatten het reguliere verkeerbeeld samen met het verkeer dat het plangebied genereert. Voor de huidige situatie (2017) is uitgegaan dat ca. 550 woningen in het plangebied gerealiseerd zijn.

410202.20160759 Rho adviseurs voor leefruimte

vestiging Leeuwarden

Tabel 8.2 Aantal motorvoertuigen per werkdagetmaal

In bijlage 4 van het Bijlagenrapport zijn verkeersmodelplots opgenomen die de I/C verhouding tijdens de maatgevende ochtend- en avondspits weergegeven. In deze plots geeft de kleur van de wegen de verzadigingsgraad aan:

 Grijs, licht groen en donker groen = geen afwikkelingsproblemen (I/C-verhouding < 0,70);  Geel = risico op incidentele filevorming (I/C-verhouding 0,70 – 0,80);

 Oranje = risico op structurele filevorming in de spits (I/C-verhouding 0,80 – 1,00);  Rood = volledige verzadiging, verkeer loopt structureel vast (I/C-verhouding > 1,00).

De Driebondsweg vormt de belangrijkste ontsluitingsweg voor het plangebied. In de huidige situatie maken 12.600 motorvoertuigen per etmaal (mvt/etm) gebruik van deze weg. Uit de verkeersmodelplots blijkt dat ter hoogte met het kruispunt Borgweg sprake is van risico op structurele filevorming in de ochtendspits. In de praktijk wordt de Driebondsweg door een deel van het verkeer als alternatief gebruikt voor de parallel gelegen N360 (sluiproute), wat de verhoogde verkeersdruk voor een deel verklaart. In de avondspits is op de Driebondsweg ter hoogte van de aansluiting op de N46 risico op structurele filevorming. Deze verhoogde verkeersdruk ontwikkelt zich vanuit het westelijk gelegen bedrijventerrein Driebond. Op de overige relevante wegen is geen sprake van een verhoogde verkeersdruk.

weg tussen mvt/werkdag etmaal

2017 1 N46 Kluiverboom N360 n.b. 2 N46 N360 Aansluiting Driebond 58.600 3 N46 Aansluiting Driebond Knooppunt Euvelgunne 52.500 4 N7 Afslag centrum Knooppunt Euvelgunne 59.900 5 N46 Knooppunt Euvelgunne Aansluiting Wester-broek 41.400

6 A7 Aansluiting Westerbroek Aansluiting Foxhol 49.500 7 N360 N46 Borgweg 11.300 8 Driebondsweg Borgweg N46 12.600 9 Olgerweg Ribeweg Engelberterweg 1.600 10 Middelberterweg Driebondsweg Engelberterweg 1.100 11 Engelberterweg Olgerweg Lintweg 1.700 12 Engelberterweg Woldjerspoorweg Oudeweg 1.100 13 Woldjerspoorweg Engelberterweg Hoofdweg 900 14 N360 Borgweg Dorpsweg 13.400 15 Borgweg Middelberterweg Noorddijkerweg 4.900 16 Borgsloot Borgweg Slochterdiep 2.900 17 Vossenburglaan Hoofdweg Slochterdiep 1.300 18 Borgweg Middelberterweg Hoofdweg 7.500 19 Hoofdweg Oude Merenweg Zuidboldersweg 4.700 20 Hoofdweg Zuidboldersweg Engelberterweg 5.000 21 Hoofdweg Engelberterweg Bieleveldslaan 4.800 22 Hoofdweg Herenlaan Rengerslaan 1.900 23 Meeroeverslaan Hoofdweg Oude Merenweg 2.000 24 Zuidboldersweg Oude Merenweg Hoofdweg 700

Robuustheid/ directheid routes

De ontsluiting van het plangebied vindt primair plaats via de Driebondsweg. Dit is een directe verbinding met het hoofdwegennetwerk. Bij calamiteiten op deze route biedt in noordelijke richting de Borgweg een alternatief. De Borgweg sluit via de N360 eveneens aan op het hoofdwegennetwerk. De Hoofdweg is in zuidelijke richting een alternatieve route. De A7 kan ter hoogte van aansluiting Foxhol bereikt worden. De I/C verkeersmodelplots laten zien dat nog ruime restcapaciteit op het wegennetwerk beschikbaar is.

Bereikbaarheid fietsverkeer

Rondom het plangebied zijn in de huidige situatie diverse fietsroutes aanwezig. Belangrijke (recreatieve) fietsroutes zijn in figuur 8.2 weergegeven. Hierin is onderscheid gemaakt tussen hoofdverbindingen en secundaire verbindingen. De hoofdverbindingen die parallel lopen aan wegen met een hogere

verkeersintensiteit, zoals de Hoofdweg, Driebondsweg, Borgweg en N360 zijn voorzien van vrijliggende fietspaden. Op het onderliggende wegennetwerk zijn geen vrijliggende fietspaden aanwezig. Op deze wegen is de verkeersintensiteit laag en is gezamenlijk gebruik van dezelfde rijbaan acceptabel. De Olgerweg, Engelberterweg en Borgsloot beschikken deels over een fietsvoorziening.

Het centrum van Groningen kan via verschillende fietsroutes bereikt worden. Via de route langs de Hoofdweg, Driebondsweg, de route langs de Hoofdweg, Borgweg en N360 en door de kern Engelbert via de Engelberterweg. In zuidoostelijke richting zijn fietsverbindingen met de kernen Harkstede en

Slochteren aanwezig.

Figuur 8.2 Fietsnetwerk (bron: gemeente Groningen)

In figuur 8.2 zijn eveneens de ontbrekende verbindingen in het fietsnetwerk weergegeven. De invulling van deze ontbrekende schakels komt terug in het planvoornemen.

410202.20160759 Rho adviseurs voor leefruimte

vestiging Leeuwarden

Verkeersveiligheid

De wegen rondom het plangebied voldoen hoofdzakelijk aan de ontwerprichtlijnen van Duurzaam Veilig. De gebiedsontsluitingswegen beschikken over het algemeen over een fietsvoorziening, in de vorm van een parallelweg met fietssuggestiestroken of een vrijliggend fietspad.

Met behulp van de softwareapplicatie ViaStat is onderzoek gedaan naar de objectieve verkeersveiligheid op de belangrijkste ontsluitingswegen vanaf Meerstad (figuur 8.3). Dit wil zeggen dat gekeken is naar beschikbare ongevallenstatistieken. Deze gegevens zijn aangeleverd door de gemeente Groningen en de gemeente Slochteren. Er is gekeken naar de ongevallen die plaats hebben gevonden over de periode 2010-2015. Hieruit blijkt dat verspreid op het omliggende wegennetwerk ongevallen hebben plaatsge-vonden, waarvan de meeste op het regionale wegennetwerk. Er zijn geen duidelijke ongevallenconcen-traties zichtbaar.

Figuur 8.3 Ongevallenconcentraties 2010 - 2015 (softwareapplicatie ViaStat)

Objectief gezien kan, op basis van de geregistreerde ongevallen, geconcludeerd worden dat geen sprake is van verkeersonveiligheid in de huidige situatie. Kanttekening hierbij is dat na 2008 sprake is geweest van een verslechterde ongevalregistratie door de politie. In werkelijkheid kan sprake zijn van een hoger aantal ongevallen. Hierover zijn echter geen gegevens beschikbaar.

8.3.2. Autonome ontwikkeling

In document 4-7-MER-bijlage-2.pdf PDF, 9.38 mb (pagina 110-114)