• No results found

50 hoofd medium type, een tweede medium type en een derde medium type In de

In document Our story (pagina 50-57)

toekomst kunnen hier meerdere typen aan toegekend worden. Bij de keuze van het medium type is rekening gehouden met; de dekking, het communicatievermogen en de beschikbaarheid. Met de dekking bedoelen we de doelgroep die door het media wordt bereikt. Met het communicatievermogen bedoelen we, hoe geschikt het medium is om de boodschap over te dragen. Aan de hand van beschikbaarheid hebben we gekeken of het medium kan worden ingeschakeld op het moment dat we de boodschap willen overbrengen.

Hoofd- medium type

Het hoofd medium- type dat wij adviseren zijn tijdschriften.

We hebben gekozen voor deze vorm van gedrukte media omdat de ‘successtory’s’ veel informatie bevatten en in de vorm van artikelen geschreven zullen worden.

Er is gekozen voor tijdschriften omdat binnen elke domein verschillende tijdschriften bestaan met een specifieke doelgroep. Daarnaast worden tijdschriften vaak doorgegeven in tegenstelling tot dagbladen, tijdschriften gaan ook langer mee. Tijdschriften hebben een continue beschikbaarheid, dit wil zeggen dat het medium op elk moment kan worden ingeschakeld.

Tweede- medium type

Het tweede medium- type dat wij adviseren is internet.

Het medium- type internet heeft een grote beschikbaarheid, het kan op elk willekeurig moment worden ingeschakeld. Internet heeft een groot bereik. Internet is een interactief medium er kan direct elektronisch worden doorgelinkt naar de openbare website van de OU. De kosten van internettoepassingen zijn laag.

Derde- medium type

Het derde medium- type is social media.

Social- media bieden sociale netwerken doormiddel van online platformen en weblogs voor gebruikers, met weinig of geen tussenkomst van een redactie. Via deze media hebben gebruikers en bezoekers de kans om verhalen, kennis en ervaringen te delen. Dit kan door zelf berichten te publiceren. Social media zijn erg geschikt voor story- telling, omdat er veel wordt gewerkt met persoonlijke verhalen. Daarnaast kunnen lezers reacties achter laten.

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

51

Waar zou een successtory geplaatst kunnen worden?

Binnen dit advies wordt de mediaselectie beknopt beschreven. We gaan niet diep in op communicatiemiddelen die kunnen worden toegespitst op het publiceren van ‘successtory’s’in de media.

Om echter wel een goed beeld te kunnen geven van hoe een dergelijke ‘successtory’ in de media geplaatst zou kunnen worden gaan we verder met een voorbeeld. We nemen hierbij het verhaal van Bart nogmaals als uitgangspunt. Het verhaal van Bart heeft betrekking op het domein; carrière. Er zou een artikel geplaatst kunnen worden in het tijdschrift, intermediair of de quote. Websites waar een dergelijk artikel geplaatst zou kunnen worden zijn; stepstone.nl of intermediair.nl. Ook kan gebruik gemaakt worden van social media, hierbij kan gedacht worden aan het posten van verhalen op forums .

Frequentie

Hoe vaak een bepaald medium ingeschakeld kan worden is afhankelijk van de aanleveringen van de successtory’s vanuit de faculteiten. We benadrukken daarom nog een keer dat het interne- communicatieadvies een belangrijke rol speelt. Deze stappen moeten eerst worden doorlopen, hoe minder aanleveringen vanuit de faculteiten, hoe minder publicaties in de media.

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

52

Terugblik:

In dit hoofdstuk zijn we verder gegaan met het externe advies. Binnen dit externe advies hebben wij de doelgroep beschreven waarmee de OU kan communiceren doormiddel van ‘successtory’s’. De communicatiedoelgroep is; ‘Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 25 en 45 jaar die naast de huidige invulling van hun leven (carrière, topsport, woonplaats en lichamelijke conditie) gemotiveerd zijn om meer uit het leven te willen halen door te studeren aan een universiteit die aansluit bij hun levensstijl’.

Deze centrale doelgroep is onder te verdelen in vier segmenten, dit zijn mensen die; fulltime werken & studeren, reizen & studeren, topsport doen & studeren en lichamelijk beperkt zijn & studeren.

Nadat de doelgroep is beschreven zijn er doelstellingen geformuleerd. De doelstellingen zijn onderscheiden op twee communicatie- effectdoelstellingen te noemen: merkenkennis en merkattitude. Hier is bewust voor gekozen omdat deze goed aansluiten bij het thema ‘successtory’s’. Met ‘successtory’s’ moet er bij de doelgroep bereikt worden dat ze kennis krijgen over de eigenschappen van de OU en dat hun houding ten opzichte van de OU positiever wordt. Ze moeten de voordelen van afstandonderwijs leren kennen.

Vervolgens hebben we een centrale boodschap geformuleerd. Omdat we te maken

hebben met lage voorkennis en betrokkenheid dient de boodschap eenvoudig en

aantrekkelijk te zijn. De boodschap is; “Ongeacht; leeftijd, woonplaats, huidige carrière

of vooropleiding biedt de Open Universiteit voor iedereen de mogelijkheid om succesvolle stappen te ondernemen in hun leven middels studie.”

Nadat de doelgroep, de doelstellingen en de boodschap geformuleerd zijn hebben we gekeken hoe deze ‘successtory’s’ in de media uitgezet kunnen worden. We adviseren hierin een aantal mediumtypen , te noemen; print, internet en social media. We houden dit laatste gedeelte van het advies beknopt en geven slechts een aantal voorbeelden van ‘successtory’s’ in de media.

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

53

6 Nawoord

De afstudeerstage binnen de OU was voor ons een belangrijk hoogtepunt aan het einde van de opleiding Communicatie aan de Fontys Hogeschool. Daarnaast is het een belangrijk vertrekpunt voor onze verdere carrière in het communicatievak. Binnen de OU hebben wij de kans gehad onze geleerde theorie in de praktijk toe te passen. We kunnen dan ook vaststellen dat we heel veel geleerd hebben. We hopen dat het advies binnen de OU een goede bijdrage zal leveren.

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

54

7 Literatuurlijst

Floor en Van Raaij| Marketingcommunicatiestrategie| Stenfer Kroese|5e druk 2006 Erik Reijnders| Interne communicatie voor de professional| Van Gorkum| 2e druk 2008 N.H.M van Dam, J.A Marcus| Organisatie en management| Wolters Noordhoff| 4e druk 2003

Berenschot Communicatie| Managementmodellen voor communicatie| Sdu Uitgevers| 3e druk 2006

Huib Koeleman| Interne communicatie als managementinstrument| Kluwer| 4e druk 2003

Betteke van Ruler| Strategisch management van communicatie| Kluwer|1e druk 1989 Suzanne Tesselaar en Annet Scheringa | Handboek storytelling| Boom| 2e druk 2009 NIDAP bedrijfsopleidingen &- Trainingen onderzoek| Identiteit en Imago onderzoek binnen OU| 2007-2008

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

55

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

56

Bijlage 1

Gesprekspuntenlijst Scriptie coördinatoren O pen Universiteit Interviewers: Gianelli Sprockel en Denise d’ Hondt

Geïnterviewde: Scriptie coördinator Inleiding- Voorstellen

Wij (Gianelli en Denise) zijn bezig met de uitvoering van een kwalitatief onderzoek, rondom het onderwerp ‘scripties’. We willen de huidige procedure rondom scripties in kaart brengen. De hoofdvraag binnen ons onderzoek luidt:

“Hoe kan de Open Universiteit middels scripties zijn positie als academische instelling verwerven en waarborgen?”

Het in de media treden met geschreven scripties en onderzoeken binnen de Open Universiteit kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Echter heeft de Open Universiteit geen helder beeld van de huidige situatie. Dit willen we aan de hand van diepte- interviews achterhalen.

Binnen de Open Universiteit gaan wij een aantal interviews houden met: - Afgestudeerde/ afstuderende OU studenten

- Scriptie coördinatoren per faculteit - Afdeling Diplomering en tentaminering - Afdeling informatie centrum

Inhoud en begeleiding;

Hoeveel studenten begeleid u op jaarbasis?

Hoe verloopt de procedure van afstuderen en scriptie schrijven, wanneer mag een student beginnen aan zijn of haar scriptie?

Hoe verloopt het contact tussen u en de student (is dit via mail, persoonlijke ontmoeting, telefonisch?)

Wat is de kwaliteit van de scripties geschreven aan de OU? Hoe is de motivatie van de studenten?

Wat zijn de onderlinge verschillen m.b.t. scripties per faculteit? Is er een eigen procedure.

Heeft afstandsonderwijs invloed op de kwaliteit van de scripties?

Worden scripties met hoge cijfers beloond? (doormiddel van prijzen binnen de OU)

Is er een database waar alles scripties/onderzoeken, geschreven binnen de OU bewaard worden?

Denise d’Hondt & Gianelli Sprockel | Fontys Hogeschool Communicatie

57

In document Our story (pagina 50-57)