• No results found

Hoeveel ouders hebben het S11-formulier NIET getekend? (aantal weergeven) 32 Waarom niet? (ouders zien geen belang in de doorverwijzing, ouders zijn bang voor

Stap 2-3 Als laatste zorgen externe factoren ervoor dat leerlingen uit zorgniveau 3 of 4 niet werden doorgestuurd naar de IB-er, ouders of zelfs de JGZ De externe

31. Hoeveel ouders hebben het S11-formulier NIET getekend? (aantal weergeven) 32 Waarom niet? (ouders zien geen belang in de doorverwijzing, ouders zijn bang voor

de gevolgen, ouders vinden de motoriek geen taak van school om zich mee te bemoeien, overige…).

Knelpunten

33. Waar liggen volgens u de grootste knelpunten in het zorgpad ‘motoriek’? (stap 1: het afnemen van de 4-Vaardighedenscan, stap 2: overleg met IB-er/groepsdocent, stap 3: overleg met de ouders, waarom liggen de knelpunten daar volgens u?

45

Overige informatie

34. Heeft u een MRT-opleiding (of soortgelijks) gevolgd? (ja-nee). 35. Hoeveel keer per week geeft u groep 3 les in de week?

36. Hoeveel minuten is dat in totaal?

Tot slot

37. Tot slot: is er nog iets wat u kwijt wilt ten behoeve van de verbetering van het zorgpad “motoriek”?

Dankwoord

Hartelijk dank voor het invullen van de vragenlijst! Voor eventuele vragen en/of opmerkingen over deze vragenlijst kunt u contact opnemen.

46

Bijlage 2: vragen interview

De vragen zijn een richtlijn en zijn niet in deze volgorde gesteld.

• Wat levert jullie het zorgpad op?

• Waarom verliep de afname van de scan wel of niet zoals gepland?

Testafname

• Hoe heeft u de kinderen die ziek/geblesseerd waren gescoord? Heeft u deze nog wel gescoord bijvoorbeeld op een ander moment? Wat voor type leerlingen waren dat (zwak, sterk, middenmoot)?

• Wat vinden jullie van de 4-Vaardighedenscan? Geschikt voor deze leeftijd? Toepasbaar binnen jouw onderwijs?

• Heeft u -naast de uitslag van de 4-Vaardighedenscan- ook andere factoren laten meewegen in de keuze bij het bespreken door groepsdocent en IB-er van de leerling? Zoals het wel of niet mee kunnen komen in de gymles of op het schoolplein,

overgewicht, concentratie of angst.

• Wat heb je uiteindelijk met de resultaten gedaan? Lukte dat een beetje in het leerlingvolgsysteem van Jump-in. Is dat heel omslachtig?

Bespreking IB-er

• Hebben er al gesprekken met de IB-er plaatsgevonden?

• Nee: Hoe is je relatie met de IB-er? Ben je met hem/haar bekend? • Zie je dit contact zitten?

• Ja: Met wie is het gesprek gevoerd (gymdocent, IB-er, en? (groepsleerkracht)). • Hoe is dit gesprek verlopen?

• Zijn alle leerlingen besproken? Waarom niet?

• Zijn er bij de bespreking van de leerlingen met de IB-er knelpunten ontstaan? • Is het belang van motoriek bekend bij alle betrokkenen?

47

Oudergesprekken

• Hebben de oudergesprekken al plaatsgevonden? • Nee: Waarom niet?

• Ja: Hoe ging het inplannen van de afspraken? • Wie heeft het gesprek gevoerd?

• Stonden ouders open voor de gegeven informatie?

• Hebben jullie genoeg handvaten om dit gesprek te kunnen voeren? • Snappen ouders het belang van motoriek?

• Wat was lastig/wat ging goed tijdens het gesprek?

• Waarom zijn ouders wel/niet akkoord gegaan met doorverwijzing?

Knelpunten

• Is het stappenplan duidelijk voor u?

• In welke mate ziet u het belang bij de ontwikkeling van het zorgpad ‘motoriek’? • Waar liggen volgens u de grootste knelpunten in het zorgpad ‘motoriek’?

• Waarom liggen de knelpunten daar volgens u?

Contact/netwerk

• Voelen jullie je als gymdocent betrokken bij de school?

• Krijgt u ondersteuning vanuit de eigen organisatie bij de uitvoering van taken in het zorgpad "motoriek"?

• Zo ja, in welke vorm krijgt u deze ondersteuning?

• Wat zijn volgens u de belangrijkste verbeterpunten binnen het zorgpad "motoriek"?

48

Niet-MAMBO:

Testafname

• Waarom zijn de metingen in eerste instantie niet gelukt?

• Hoe heb jij de test afgenomen? Vertel daarover en wie heb jij daarvoor ingeschakeld? • In hoeveel dagen/tijden heb jij de metingen afgenomen?

• Is het haalbaar dat jullie de test afgerond moeten hebben voor de herfstvakantie? • Waar loop je tegenaan tijdens het afnemen van de test?

MAMBO:

Testafname

Stel je bent geen MAMBO-school, is het zorgpad dan te organiseren in jouw school en zo ja,

49

Bijlage 3: interview MAMBO uitgewerkt

Het interview is afgenomen met twee vakleerkrachten bewegingsonderwijs, waarbij de leerlingen zijn gemeten door het MAMBO-cohort. De twee vakleerkrachten

bewegingsonderwijs zijn respondent 1en respondent 2.

Blauw = een aandachtspunt binnen het afgenomen onderzoek.

Oranje = een knelpunt binnen het zorgpad.

Groen = eigen oplossing voor een knelpunt/probleem.

Onderzoeker Welkom alle twee. Ik zal beginnen met mijzelf voor te stellen. Wat ik doe in het kader van de ontwikkeling van het zorgpad “motoriek”…

Respondent 1 Ja

Onderzoeker … is eigenlijk het (*onderbreking door twee andere docenten van school). In het kader van mijn afstudeertraject doe ik onderzoek..., ga ik onderzoek doen naar waar de knelpunten zitten binnen dit traject. En dat doe ik eigenlijk voornamelijk binnen de eerste drie stappen: de metingen zelf, het overleg met de IB-er en het gesprek met de ouders “hoe doe je dat nou?”. Eigenlijk ga ik op zoek naar waar loopt het nog niet zo lekker, waar lopen jullie tegenaan, waar lopen uiteindelijk de IB-ers tegenaan.

Respondent 1 Ja

Onderzoeker En zo doende proberen we alles in een hele grote ‘map’ te krijgen. De volgende keer als we het traject willen doorlopen, dat alles wel in één keer goed loopt.

Respondent 1 Ik snap het. Heb je wel twee voorbeelden, die…? Nouja, begin maar.

Respondent 2 Ja

Onderzoeker Haha, nee dat zal ik ook nog even uitleggen. Ik uhm… We zijn een enquête aan het maken. Die had eigenlijk al een week geleden eruit moeten gaan, maar het is een beetje misgelopen, omdat het programma niet functioneerde waarop we alles hadden ingevoerd. Uhm, aan de hand van die enquête wilde ik vragen stellen, hier in dit interview.

50 Onderzoeker Uhm, dat loopt nu een beetje andersom. We hadden een interview

gepland met niet-mambo scholen en wel mambo-scholen. Dus jullie wel mambo en dan de anderen niet-mambo om daar ook weer onderscheid in te maken. De niet-mambo heb ik gister verplaatst naar na de enquête, omdat ik dan toch zegmaar nu alvast weet van: joh we zijn dingen vergeten in de enquête en die kunnen we er nu nog aan toevoegen. En met niet-mambo zodat we na de enquête nog wel de nodige vragen aan hen kunnen stellen.

Respondent 1 Oké, ik snap hem. Onderzoeker Dus, zo doende. Respondent 1 Ja ik snap hem.

Onderzoeker Zo’n beetje in het kort. Uhm, als ik nu aan jullie vraag naar het zorgpad, waar denk je dan aan? Ben je dan positief, het loopt, of...?

Respondent 1 Ja, ik vind het een heel positief ding en ik denk respondent 2 ook. Respondent 2 Ja, het gaat bij mij ja, ja het gaat gewoon goed.

Onderzoeker Uhu

Respondent 2 Ik heb die gegevens aan de IB-ers laten zien.

Onderzoeker Ja

Respondent 2 Zo even goed besproken, ook de goeie en de minder goede en nummer 1,2,3 en 4, alles dus. En zij hebben alles bekeken. We hebben dit jaar geen zorgniveau 3 of 4, dus we hoeven niet naar de ouders. Dat hebben we vorig jaar wel gedaan. En die… dat ging vorig jaar ook gewoon goed. Dus ja, ik kan mezelf eigenlijk helemaal niks bedenken wat er niet goed aan was. Ja, feedback bij het gesprek met de ouders, ja… Daar was ik vorige keer niet bij toen, bij dat gesprek. De groepsleerkracht en de IB-er hebben dat toen gedaan.

Onderzoeker Ja, ik ga er zo even verder op in nog. Ook al is het vorig jaar geweest, blijft het interessant.

Respondent 2 Ja, wat vooral een verbetering is, is… nouja een verbetering… Goed, ik deed het eerst zelf. Maar goed ze hebben ze nu allemaal gedaan aan het begin van het jaar. Die gegevens kan je gelijk gebruiken en dat is wel heel handig. En anders was je zelf groepen drie aan het testen.

51

Onderzoeker Ja

Respondent 2 Nouja dat ging ook goed.

Respondent 1 Ja, het is nu gewoon zo dat je werk uit handen wordt genomen. Lekker hoor!

Respondent 2 Ja dat is wel lekker ja.

Onderzoeker Om daar meteen op in te gaan, ik moet even naar mijn volgende pagina. Respondent 1 Nou, dat gaat snel respondent 2!

Respondent 2 Ja

Onderzoeker Nee, daar moet ik later wel nog even op terugkomen. Maar omdat we het er nu toch over hebben wil ik graag deze vraag even stellen. Uhm, als jullie nou niet gemeten zouden worden door MAMBO. Zie je het dan voor je hoe je het zou plannen in je les?

Respondent 1 Ja, dat deden we in het verleden ook. In het verleden deden we gewoon uhmm… Ik samen met mijn collega Jeffrey. Ik een vak en hij een vak en de rest was zelfstandig werken. En dan konden we het zegmaar in een week qua uitvoering doen.

Onderzoeker Ja

Respondent 1 Maarja, dan moet je al die data nog gaan invoeren. En dan ben je

twee/drie weken verder om dat allemaal te doen. En het mooie voordeel is nu. Nu hoef ik in principe alleen nog maar zelf de kleutergroepen te doen, want dan heb je de gehele school in beeld. Jullie zijn groep 3 t/m 8 komen doen en ja kijk… Het is heel belangrijk dat je de testen op de goede manier uitvoert.

Onderzoeker Uhu,

Respondent 1 En heb ik nu gezien, door de ervaring die testers allemaal hebben, dat zij inmiddels allemaal wel weten hoe het werkt en ja weetje… het circuit… de kinderen zitten niet meer stil. Dus de testen worden echt goed

uitgevoerd door de kinderen. Maar ook omdat ze niet meer als etalagepoppen aan de kant zitten en bekeken worden. Ze hebben niet eens door dat ze een testje doen. Dat vind ik heel positief. Ik vond het echt een leuke les. Ik denk jij ook wel…

52 Respondent 1 Ik liep rond, ik liep een beetje koffie uit te delen aan jullie, af en toe een

snoepje. Ja weetje, die data, die is er.

Onderzoeker En hoe zou je het doen als je echt alleen was? Dus je zou hier geen collega voor hebben, want er zijn ook genoeg vakleerkrachten bewegingsonderwijs die dat niet hebben.

Respondent 1 Ja, dan zou ik één vak doen, lesvrij werken. Of in groepjes dat twee vakken echt zelfstandig aan de gang gaan. Maar dan moet je echt een maand inplannen, dan ben je echt wel lang bezig.

Onderzoeker En wat zou je in je hoofd hebben om te kunnen doen? Respondent 1 Qua vakken bedoel je? Inhoudelijk?

Onderzoeker Ja

Respondent 1 Ja, uhm weetje een spel. Om de beurt, balanceren, gewoon echt iets wat je in stroomvorm kan aanbieden. Noem maar op, dat soort dingen.

Respondent 2 Touwzwaaien.

Respondent 1 Touwzwaaien, ja uhm. Je kan een heel ja… iets in een stroomvorm. Onderzoeker Ja, je kan natuurlijk van alles verzinnen, maar kort en bondig? Respondent 1 Ja, je kan van alles doen. En dat is ook wel te doen, maar ja… je wilt

toch de resultaten snel hebben en als je het over meerdere dagen wilt verspreiden, de kans dat er dan weer iemand ziek is of hè uhh… dat er weer andere dingen/activiteiten gepland staan van de groepen.

Onderzoeker Uhuh.

Respondent 1 Je hebt gewoon één meetmoment net zoals de cito.

Onderzoeker Ja en hoe heb je dat dan gedaan? Ik kan mezelf zo voorstellen dat niet iedereen er was.

Respondent 1 De leerlingen die er niet zijn, die moet ik zelf nog even doen, maar dat is makkelijk omdat je… Dan vraag ik Jeffrey of ik maak er even zelf tijd voor vrij en dan heb ik een bal, een hoepel en noem maar op.

Onderzoeker Die doe je dan gewoon even later tijdens je les?

Respondent 1 Ja, die vul ik gewoon in. Want wij moeten het uiteindelijk ook in hart en ziel daarnaartoe vertalen.

Respondent 2 Dat hebben zijzelf gedaan hè!

53 Respondent 2 Dat heeft Ilse al gedaan.

Respondent 1 Nee respondent 2.

Respondent 2 Maar ik heb haar gebeld.

Respondent 1 Ja, maar daar zijn ze nog mee bezig. Respondent 2 Dan heeft ze tegen mij gelogen.

Respondent 1 Ohjee…

Respondent 2 Ik heb haar vorige week gesproken.

Onderzoeker Haha

Respondent 1 Nou waar het om gaat is dat de gemeente die heeft nu de gegevens wel, alleen het staat nog niet in hart en ziel. Jump-in.

Respondent 2 Oké.

Onderzoeker Wat ik heb begrepen is dat jullie krijgen de gegevens van MAMBO aangeleverd.

Respondent 2 Ja, die heb ik.

Onderzoeker En die gegevens moeten jullie zelfstandig invoeren in Jump-in. Respondent 2 Nou Ilse zei tegen mij dat zij dit zou doen.

Respondent 1 Nee, die automatisering, daar zijn ze nog mee bezig. Twee mensen die moeten dat nog doen. Het is er wel de gegevens, alleen het vertalen naar Jump-in…

Respondent 2 Ja

Respondent 1 Het is niet zoals de sportinterviews dat Fatiha alles gaat invoeren of laat invoeren.

Respondent 2 Zal ik nog even antwoord geven op die uhh..

Onderzoeker Ja, ik wilde eigenlijk nu vragen: hoe zou jij het doen?

Respondent 2 Ik uhh… ik deed het natuurlijk altijd alleen en ik had daar geen hulp bij. Ik heb altijd MRT-uren gehad. En ik gebruikte tot de herfstvakantie om die groepen te testen. In die uren. En nu heb ik een MRT groepje geformuleerd en een talentengroepje.

Onderzoeker Oh, dat is ook leuk ja!

Respondent 2 En tijdens de lessen uhh… Ja kijk, nu hebben ze het zo ingedeeld dat ze bij stilstaan, maken ze een hoek die helemaal afgeschermd is van alles.

54

Respondent 1 Top

Respondent 2 Ja, maar als je dat tijdens de lessen wilt doen, zoals jij dan deed, dan kan je dat nooit doen.

Onderzoeker Nee

Respondent 2 Dus het is dan… dus het heeft wel een invloed op de resultaten.

Respondent 1 Het is wel echt weer die etalage. Weetje, dat kinderen uhh… afgeleid raken of beken worden.

Respondent 2 Ja

Onderzoeker En respondent 2, zou jij dan iemand erbij kunnen halen bij wijze van, dat jij bezig bent met de test en dat iemand de les zou kunnen

verzorgen?

Respondent 2 Ik zou iemand erbij kunnen halen, maar bij mij is het niet nodig.

Onderzoeker In theorie

Respondent 2 Ik vind het ideaal om hen met zijn tweeën in een stille beweegruimte te hebben. Dat vind ik een ideale oplossing, maar goed, dat is in mijn geval. En uhh… ik vind het geval dat die MAMBO komt vind ik heel prettig, want dat neemt werk uit handen. Uhh… en het is ook zo dat er maar één tester is, want wij kijken natuurlijk ook weer verschillend.

Respondent 1 Ja, dat is heel belangrijk ja.

Respondent 2 Ja, het … dat scheelt ook. En uhh… wat wilde ik nog meer zeggen… ik heb geen idee haha. Nouja, ik wilde wel zeggen dat ik het tijdens de les wel moeilijk zou vinden.

Onderzoeker Ja

Respondent 1 Je bent/moet met verschillende dingen bezig zijn, omdat je de testresultaten echt goed wilt uitoefenen, maar toch hou je altijd een oogje in het zeil: wat gebeurt er daar? En dat leidt je af: oh was hij nou met zijn rechter of linkerbeen? Uhh… Begin maar met een been te hinkelen. Nou dan kijk jij of het links of rechts is, nu de andere been. Respondent 2 En dan weten we niet meer welk been, dat gebeurt vaak.

Respondent 1 Dat soort dingen.

Respondent 2 En in de tussentijd moet je ook nog bij touwzwaaien kijken, dat is echt niet makkelijk hoor.

55 Onderzoeker Heb je zelf daar een idee over?

Respondent 1 Nou, stagiaires. Weetje, je moet/als je nou 2 à 3 stagiaires hebt ALO, die kunnen uhh… dat zijn jongens/meiden met ervaring. Dan kun je gewoon wat rustiger daar zitten. En dan heb je gewoon de rust om dat eventueel te kunnen doen. Maar uhmm… anders wat respondent 2 zegt, dan moet je toch echt een aparte ruimte hebben, dan moet je daar uren voor gaan krijgen om dat goed te kunnen uitvoeren. Dat je kinderen per twee- of viertal uhh…

Respondent 2 Dan ben je vijftien minuten per kind

Respondent 1 Ja ja, dan ben je wel even bezig hoor. Dan ben je wel even bezig als we het zo doen zoals we het nu doen met alle kinderen vanaf groep 3. Respondent 2 Ja, je moet ongeveer vijftien minuten per kind rekenen voor vier

proeven.

Respondent 1 Ja, nouja goed hoeveel kinderen groep 3 tot en met 8. Respondent 2 Ja, ja, dat kost ook tijd.

Respondent 1 Ik ben blij met jullie haha!

Onderzoeker Nee, groot gelijk! Het is makkelijker natuurlijk, maar we zijn ook opzoek naar een manier van hoe je het in je eentje zou kunnen doen. Respondent 1 Ik zou de gymles kiezen. In de gymles en dan ervoor zorgen dat alles

meteen digitaal verwerkt kan worden en dat je niet meer de slag hoeft te maken van papier naar het weer invoeren in de computer. Dat werkt ook al een stuk beter. Weetje, dat je gewoon: hulp volgende.

Onderzoeker Eigenlijk wat wij (MAMBO) doen in de computer of in de tablet. Respondent 1 Ja, mijn voorkeur heeft echt een les vrij werken. Je zet zeven/acht

onderdelen neer. En dan haal je iedereen eruit. Dan is iedereen bezig. Ik heb dan twee/drie stagiaires rondlopen. Eigenlijk wat we nu ook boven hebben en dan één test of twee testen per keer, als je twee mensen hebt. Respondent 2 Uhm… maar goed, nu zeg je ook gelijk dat je stagiaires moet hebben

rondlopen. Als je gaat rondvragen binnen onze groep, dan zijn er een heleboel die geen stagiaire hebben.

Respondent 1 Nee

56 Onderzoeker Dat is al helemaal een luxe.

Respondent 2 Ik heb er toevallig nu uhh… vier, maar dat is uitzonderlijk.

Onderzoeker Ja

Respondent 1 Dat is wel uitzonderlijk ja.

Respondent 2 Ja

Onderzoeker En hoe schatten jullie je eigen kennis dan in met betrekking tot de 4- Vaardighedenscan?

Respondent 1 Nouja kijk, wij doen het al heel lang. In de tussentijd is ook de test een beetje veranderd. Het is aangepast op leeftijd. De inhoud van

bijvoorbeeld statisch evenwicht, ze moeten nu op blokken staan. Die dingen hebben we allemaal goed bijgehouden. Ik zie daar niet echt moeilijkheden in. Toen ik dat deed zat ik echt te denken van: hé wat moet ik nou scoren? Welke leeftijd begin je? Je begint altijd een jaar daaronder, kijken of ze dat niveau wel al halen. En dan pas ga je naar boven toe. En niet al van die leeftijd: nee, want misschien beheersen ze dat wat daaronder zit niet. Dan kan je ook wel eens niet… sommige kinderen met coördinatieproblemen die kunnen wel een wisselsprong maken, maar een klap erbij dat…

Onderzoeker Wordt paniek?

Respondent 1 Ja, of ze kunnen wel zegmaar voor/achter, maar niet de wisselsprong met een klap.

Respondent 2 Ja, Ilse heeft het laatst uitgelegd hè. Het staat ook omschreven op die site. Als je twee keer achter elkaar het niet haalt, dan haal je het niet, maar als je eentje niet haalt en de volgende weer wel, dan moet je doortesten.

Onderzoeker Maar jullie zijn daarover wel goed op de hoogte gehouden door het