• No results found

Kerkenraad

Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld

6. Hoe gaan we dit doel bereiken?

Het consistorieberaad zal deze punten uitwerken en komen tot voorstellen naar de kerkenraad.

Versie

Het diaconaat is een roeping voor het geheel van de gemeente. De diakenen gaan de gemeente hierin voor en geven hieraan leiding. Dit diaconaat krijgt gestalte in:

 het betrachten van onderling dienstbetoon;

 het verlenen van bijstand, verzorging of bescherming aan hen, die dat behoeven;

 het verrichten van bepaalde taken op diaconaal terrein;

 het verlenen van medewerking aan andere arbeid ten behoeve van het maatschappelijk welzijn;

 het bijeenbrengen van de, voor de uitoefening van het diaconaat in en buiten Nederland, benodigde gelden;

 het bewustzijn van de onderlinge verantwoordelijkheid m.b.t. het diaconaat van de gemeente te bevorderen;

 het met troostrijke woorden uit Gods Woord spreken tot de naasten in nood.

Bovenstaande met name naar hetgeen is opgetekend in Spreuken 14: 31: 'Wie een geringe onderdrukt, smaadt diens Maker, maar wie zich over een arme ontfermt, eer Hem' en Mattheüs 25: 40b: “Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van de geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan”.

Werkzaamheden

In onze gemeente wordt het diaconaat geleid en gecoördineerd door zes diakenen.

Meerdere vrijwilligers zijn hen behulpzaam bij de uitvoering van diaconale en mis-sionaire taken. De belangrijkste taak van de diaconie is de dienst der barmhartigheid voor de eigen kerkelijke en burgerlijke gemeente (bijv. daar waar mensen in finan-ciële nood verkeren), de samenleving in ons land en de hele wereld. Dit laatste met name in geval van noodhulp bij rampen of vluchtelingenhulp. Daarnaast ondersteunt de diaconie het plaatselijk, provinciaal en landelijk jeugd- en bejaardenwerk, gehan-dicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verslaafdenzorg, daklozen en overige instellingen, die zich inzetten voor de zwakste in onze samenleving. Het gaat hierbij met name om instellingen die vanuit een christelijke visie werken.

Periodiek is er overleg met de wijkouderlingen om in te zien of er gezinnen zijn die extra diaconale aandacht nodig hebben. De wijkouderling fungeert als ‘diaconale antenne’ tijdens de huisbezoeken.

De diakenen bezoeken inwonende nabestaande(n) na het overlijden van een ge-meentelid. Ook worden de kerkradioluisteraars bezocht, degene die een busje heb-ben 2 keer per jaar bij het ophalen van de busjes, degenen die geen busje hebheb-ben 1 keer per 2 jaar.

Ook worden er bezoeken gebracht en (morele en financiële) ondersteuning verleend aan hulp vragende en/of noodlijdende gemeenteleden en dorpsgenoten.

Diaconale hoofdtaken

De diaconale hoofdtaken (praktijktaken) zijn:

 De ambtelijke vertegenwoordiging in de kerkdiensten met de taken die daarbij horen, zoals het dienen aan de tafel bij het heilig avondmaal;

 Inzamelen van gelden en goederen, onder meer via de collecten in de eredien-sten;

 Bewaren, beheren en bestemmen van de ingezamelde gelden en goederen;

 Troostrijke woorden spreken vanuit de bijbel tot naasten in nood.

Versie 31 oktober 2020 Pagina 23 van 48

Kerkenraad

Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld

Door deze taken heen loopt als een rode draad het bewustmaken en toerusten van de gemeente van haar diaconale verantwoordelijkheid. Immers, de leden van de gemeente zijn de oren en ogen van de diakenen. De gemeenteleden wijzen hen op degenen die hulp behoeven. Daarom werkt de diaconie ook voortdurend aan de diaconale bewustwording van de gemeente.

Beheer vermogen

Vanuit het verleden bezit de diaconie een aanzienlijk eigen vermogen. In 2013 heeft de kerkenraad op voordracht van de diaconie besloten om dit vermogen op een ver-antwoorde wijze te verminderen, door jaarlijks een gereguleerd exploitatietekort te laten ontstaan. De reden hiervan is dat de diaconie van mening is dat ontvangen diaconaal geld waar mogelijk bestemd dient te worden voor armen en hulpbehoe-venden. Wel zullen er voldoende middelen behouden blijven om in acute noodsitua-ties te kunnen voorzien. In de komende beleidsperiode wordt dit beleid voortgezet.

Collectes en diaconaal project

Jaarlijks stelt de diaconie een collecterooster op. In de Veluwse kerkbode wordt de gemeente wekelijks in korte bijdragen geïnformeerd over de diaconale noden en de collectedoelen.

Ook kiest de diaconie jaarlijks een diaconaal project uit waarvoor één keer per maand gecollecteerd wordt. Gedurende het jaar wordt extra aandacht gevraagd voor dit doel via een nieuwsbrief en korte artikelen in de kerkbode.

Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB)

De diaconie participeert in de Stichting “Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB)”. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende diaconieën in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken.

De rode lijn van deze samenwerking is het bieden van hulp en ondersteuning aan degenen die het moeilijk hebben, hoofdzakelijk aan degene die niet zijn aangesloten bij een kerkelijke gemeente. In het NDB worden de krachten gebundeld.

Een van de activiteiten vanuit het NDB is HiP Nijkerk (Hulp in de praktijk). Als her-vormde gemeente participeren we in dit initiatief.

Tenslotte

De hoop is dat jongere en oudere gemeenteleden maar ook rand- en onkerkelijken geraakt mogen worden door het Evangelie. Als diaconie mogen we bidden voor de samenleving om ons heen en hulp bieden daar waar noden zijn. Wij vestigen de hoop op onze God dat Hij ons inzicht geeft bij het uitoefenen van onze taken en dat dit mag zijn tot opbouw van Gods Koninkrijk.

Versie 31 oktober 2020 Pagina 24 van 48

Kerkenraad

Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld

Hoofdstuk 8 – Apostolaat

Algemeen

Het woord apostolaat heeft twee betekenissen in zich:

1. Het feitelijke optreden van de eerste apostelen

2. Het actuele handelen van de kerk (gemeente, christen) die zich tot de wereld richt om daar het Evangelie te betuigen voor alle mensen en machten.

We richten onze aandacht hier op het tweede, het ‘actuele apostolaat’. Gezegd moet worden dat het historische apostolaat geldt als bron en norm van het actuele.

Apostolaat stamt van het Griekse woord apostello, dat staat voor gezondene, zende-ling of afgezant. We denken bij apostolaat aan Woordverkondiging in de ruimste zin van het woord en aan dienstbetoon. Het apostolaat onderscheiden we in evangeli-satie en zending.

Apostolaat is de voortzetting van wat met Jezus Christus begonnen is. Door Zijn verzoeningswerk mogen ook de volkeren delen in het verbond van God met Israël (Efeze 2 en Handelingen 10). De gemeente is geroepen om hiervan getuigenis af te leggen, zoals verwoord in Handelingen 1 : 8, waar staat: ‘U zult Mijn getuigen zijn’.

Een opdracht die ook een belofte is. Evangelisatie in onze gemeente wordt gecoördi-neerd vanuit de Evangelisatieraad en zending vanuit de Zendingscommissie.

De Evangelisatieraad en haar opdracht

Alle activiteiten met betrekking tot het Apostolaat vallen onder verantwoordelijk-heid van de kerkenraad, die daartoe een Evangelisatieraad heeft ingesteld. In deze raad hebben afgevaardigden zitting vanuit de Evangelisatiecommissie, Bezoekwerk anders begaafden, het Jongerenbezoekwerk, de Jeugdclub in Achterveld, de Vakantie Bijbel Week, twee leden van de kerkenraad en een predikant.

De kerkenraad draagt de Evangelisatieraad op:

1. Mogelijkheden te zoeken en te helpen toepassen om mensen te bereiken die óf vervreemd zijn van de kerk en van de bijbelse boodschap óf daar geheel vreemd aan zijn;

2. Het bestaande evangelisatiewerk in de onderscheiden werkgroepen te coördine-ren en degenen die daarin bezig zijn toe te rusten;

3. In overleg met de kerkenraad aanzetten geven tot nieuwe activiteiten, al naar gelang tijd en omstandigheden dat vergen;

4. De kerkenraad behulpzaam te zijn bij de bewustmaking en toerusting van de gemeente in haar roeping het Evangelie de directe omgeving in getuigenis en dienstbetoon bekend te maken;

5. Te werken conform de door de kerkenraad goedgekeurde uitgangspunten.

De verschillende werkgroepen binnen de Evangelisatieraad Evangelisatiecommissie

Deze commissie richt zich op de ‘zichtbaarheid’ van onze gemeente in het dorp Hoevelaken. Bijvoorbeeld door het huren van een kraam op koningsdag en de organisatie rondom de open monumentendag, omdat onze kerk dan ook open is.

Versie

In Achterveld is kinderclub ‘De Tamboerijn’ opgericht. De club wordt bezocht door kinderen van 4-12 jaar. Dit zijn kinderen van veelal randkerkelijke of buiten-kerkelijke ouders.

Vakantie Bijbel Week

Deze activiteit richt zich op de kinderen van de gemeente en heeft als doel om via hen in contact te komen met hun vrienden en vriendinnen die niet bij onze gemeente behoren. Het doel is om hen in contact te brengen met het Woord van God, zodat zij Jezus leren kennen als hun Heere en Zaligmaker.

Jongeren Bezoekwerk

Deze commissie richt zich vooral op het bezoeken van jongeren die niet van week tot week meeleven met onze gemeente. Jongeren bijvoorbeeld die niet of nauwelijks meer in de kerk komen, niet meer meeleven in club- of verenigingsverband. Door gesprekken aan te gaan tracht deze commissie contact te leggen en vervolgens met hen in gesprek te blijven, met het doel hen met het Woord van Christus te bereiken.

Bezoekwerk anders begaafden

Deze commissie bezoekt met enige regelmaat onze lichamelijk en of verstandelijk beperkte gemeenteleden die niet meer thuis wonen. Er wordt gekeken naar de behoeften en mogelijkheden van degene die bezocht worden.

Zendingscommissie

Naast de Evangelisatieraad en de bijbehorende werkgroepen is er in onze gemeente ook een Zendingscommissie. De zendingscommissie wil de kerkelijke gemeente hel-pen om de roeping tot zending levend te houden. Onze gemeente ontvangt van de GZB de steun, die nodig is om die roeping handen en voeten te geven. Onze gemeente is verbonden met andere gemeenten in binnen- en buitenland, die zich herkennen in het gereformeerd belijden. Het doel van de zendingscommissie is de gemeente te stimuleren haar roeping te vervullen in de zendingsopdracht en contacten te onder-houden met zendingsmedewerkers.

De zendingscommissie functioneert als ‘orgaan van bijstand’ voor de kerkenraad. De taken van de zendingscommissie. De belangrijke taken zijn dan ook:

 De zendingscommissie zal fungeren als centraal coördinatiepunt voor alle gemeentelijke initiatieven op missionair terrein (bijv. Charité, Malawi, etc.)

 Nieuwe zendingsinitiatieven worden eerst aangemeld bij de zendingscommissie en zullen worden beoordeeld en zo nodig begeleid. De kerkenraad accordeert de nieuwe initiatieven.

 De zendingscommissie coördineert de (planning van de) activiteiten (geldwer-vingsacties) die door de diverse comités worden georganiseerd en de contacten met de zendingswerkers.

 De zendingscommissie werkt de uitgangspunten verder uit in een beleidsplan. Dit beleidsplan zal ter goedkeuring aan de kerkenraad worden aangeboden.

Toekomst / Wat willen we gaan doen?

1. Een beslissende pijler voor het apostolaat is een voortdurend gebed om de Heilige Geest. Hierin kunnen we elkaar niet genoeg stimuleren. Zo zullen we geoefend worden om een volgeling te zijn van de werken van Jezus Christus.

2. Het apostolaat is geworteld in Jezus Christus. Wie zending en evangelisatie bedrijft heeft zich te verhouden tot het volk Israël waaruit Hij geboren is, het volk

Versie 31 oktober 2020 Pagina 26 van 48

Kerkenraad

Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld

door wie we de woorden van eeuwig leven hebben ontvangen. We willen kijken hoe we hier meer aandacht voor kunnen hebben.

3. Een belangrijke spits van het apostolaat is het dienstbetoon naar buiten. (Zie punt 4 in de opdracht van de Evangelisatieraad). Paulus laat in Romeinen 12 zien dat het dienstbetoon binnen de gemeente zelf daarbij een belangrijke rol speelt. Het is onze overtuiging, dat wanneer dit onderlinge dienstbetoon in de gemeente beter functioneert er ook meer ruimte zal komen om hierin iets te betekenen voor de wijde omgeving. De vraag is zeer relevant, hoe we als gemeente evange-lisatie kunnen verweven met het persoonlijk leven? We gaan via de bestaande structuren van het kerkenwerk in onze gemeente, in gesprek met de mensen hoe men de preek van de zondag, of de Bijbelstudies op de verenigingen concreet in praktijk kan brengen. (Praktijkgerichte Bijbelstudies). Het is belangrijk om dit thema daarom in de prediking regelmatig aan de orde te stellen. Ook kan samen met de diakenen nagedacht worden over een meer praktische invulling van dienstbetoon ‘naar buiten’ toe. Om deze praktische invulling te ‘borgen’ zou bij-voorbeeld onderzocht kunnen worden of z.g. wijkteams haalbaar zijn.

4. We gaan, of vanuit een bestaande structuur, of vanuit een nieuwe kring, mensen uitnodigen die niet zijn opgevoed met het christelijk geloof (of die er naar hun mening weinig van weten). Een kring waar zij basiskennis kunnen op doen van Gods Woord.

Versie

Hoofdstuk 9 – Catechese

Algemeen

Catechese is het ambtelijk onderwijs uit de Heilige Schrift en de belijdenis der kerk, dat aan jongeren en eventueel ouderen van de gemeente gegeven wordt, op grond van Gods genadeverbond.

In het woordje catechiseren ligt opgesloten, dat hier sprake is van onderwijs, dat onder ambtelijke verantwoordelijkheid gegeven wordt. Doel van het catechiseren is de noodzakelijke kennis over te dragen van de leer der zaligheid, waarbij de Bijbelse betekenis van het woordje 'kennis' niet uit het oog verloren mag worden. Daarbij is het van belang dat jongeren worden toegerust om als christenen te leven in deze wereld.

Catechese vindt in de gemeente plaats vanuit de waarde van de Heilige Doop. Dit onderwijs wil, onder beding van Gods zegen, jongeren leiden in de richting van de openbare belijdenis van het geloof en daarna naar de deelname aan het Heilig Avondmaal. Daartoe zal het komen, wanneer Gods Geest jongeren op Gods beloften doet antwoorden in geloof.

Wat willen we gaan doen?

Ook in de toekomst willen we graag dat er voor elk nieuw seizoen overleg plaats-vindt tussen predikanten (eventueel catecheet) en kerkenraad (eventueel delegatie) over de te behandelen stof tijdens de catechisaties.

Gezien de grootte van de gemeente, zou een groter aantal jongeren de catechisaties kunnen bezoeken. We willen bezien hoe we meer jongeren naar de catechisaties kunnen krijgen.

Relatie ouders-kinderen/jongeren

Er bestaan binnen de kerkenraad zorgen over de trouw in verschillende gezinnen met betrekking tot de huisgodsdienst, en over de inhoudelijkheid van de christelijke opvoeding, en de kerkgang van kinderen.

We willen graag ouders en verzorgers op grond van de Heilige Schrift toerusten en stimuleren hun verantwoordelijkheid in dezen ter hand te nemen.

Een brede rand van (randkerkelijke) jongeren bezoekt de catechisaties niet. Een aan-tal jongeren van meelevende ouders dreigt het kerkelijk erf te verlaten.

Wat doen we nu?

Voorbereidingen op de catechese Relatie kerk -school

Met dankbaarheid vermelden we dat er een goede band en onderlinge afstemming is tussen de kerk en het christelijk basisonderwijs.

Bijbels inhoudelijk is er een goede verwantschap tussen de bijbelvertellingen en de prediking. Op school worden psalmen aangeleerd die worden gezongen voor de ere-diensten.

Uitnodigingen catechese

Om verloop onder de deelnemers aan de catechese zoveel mogelijk te voorkomen, wordt er jaarlijks al veel aandacht besteed aan de uitnodigingen van de jongeren tussen 12 en 25 jaar. Aan jongeren die desondanks de catechisatielessen niet (meer) bezoeken, wordt waar mogelijk aandacht besteed in pastorale zin, door predikanten en ouderlingen.

Versie 31 oktober 2020 Pagina 28 van 48

Kerkenraad

Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld

Catechese

De catechisaties worden door de beide predikanten gegeven en indien nodig worden ze ondersteund door anderen.

Daarbij mag niet uit het oog worden verloren, dat de kerkenraad ook voor dit stukje werk verantwoordelijkheid draagt. Hierbij valt bijv. te denken aan de keuze van nieuwe catechisatieboeken, alsook een af en toe 'visiteren' van de catechisatielessen.

Tijdens de catechisatielessen wordt gebruik gemaakt van de Bijbel in de Herziene Statenvertaling en van de Psalmberijming 1773.

De catechisanten krijgen Bijbelkennis overgedragen waarbij het geleerde zal worden gekoppeld aan de praktijk van hun leven. Daarbij zal stil worden gestaan bij Bijbelse personen en Bijbelse kernwoorden, zodat de catechisanten de Bijbel leren lezen en begrijpen. Uiteraard zal er ruimschoots gebruik worden gemaakt van de gerefor-meerde belijdenisgeschriften en de manier waarop daarin het Bijbels onderwijs wordt vertolkt.

Bij de oudere catechisanten zullen de vragen rond het doen van openbare belijdenis van het geloof explicieter aan de orde worden gesteld.

Belijdeniscatechese

Bij deze catechisatie wordt eveneens de Heidelbergse Catechismus als leidraad gebruikt om op een persoonlijke manier de hoofdzaken van de geloofsleer te bespreken.

In de dienst waarin openbare belijdenis van het geloof wordt gedaan, worden de vragen gesteld vanuit het dienstboek van de Hervormde Kerk.

Hoe denken we ons doel te bereiken?

Relatie ouders -kinderen/jongeren

 Door in de prediking regelmatig aandacht te besteden aan de noodzaak van een werkelijk christelijke opvoeding van de gedoopte kinderen van de gemeente.

 Op huisbezoek wordt er navraag gedaan naar huisgodsdienst en opvoeding van kinderen en jongeren. De Heere Zelf vraagt en eist dat, maar wil daartoe al het nodige daarbij schenken. In afhankelijkheid van Hem mogen we vertrouwen op Zijn onmisbare hulp.

 Voorafgaand aan de catechese wordt er een bezinningsavond gehouden met de bedoeling de bewustwording van ouders in dezen te bevorderen.

 Ter ondersteuning van de catechese is er door de kerkenraad een catechesecommissie ingesteld. De commissie is samengesteld uit 2 predikanten, 1 ouderling, 1 jeugdouderling en 4 ouders, zijnde geen ambtsdragers.

Randkerkelijke jongeren

Bij de (schriftelijke) uitnodigingen dient bezien te worden in hoeverre we op een nog intensievere wijze aandacht aan de (niet al te trouwe) catechisanten kunnen beste-den. Uitbreiding van de pastorale zorg aan hen die ondanks de 'dringende' uitnodi-ging niet van zich laten horen.

Versie 31 oktober 2020 Pagina 29 van 48

Kerkenraad

Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld

Hoofdstuk 10 – Jeugdwerk

Bijbelse opdracht

In ons jeugdwerk geven we gehoor aan het vervullen van de Bijbelse opdracht om aan kinderen en jongeren door te vertellen wie God is en wat Hij gedaan heeft en wat Hij van ons vraagt (Zie hiervoor: Psalm 78: 4-6/ Deuteronomium 6: 5-7/ Jozua 4: 6-7).

Wie zijn de jongeren?

Gods Woord en de daarop gegronde belijdenis van de kerk tekenen ons de diepte van onze zondeval in de meest donkere kleuren (Zie hiervoor: Genesis 3/ Romeinen 1-3). Van daaruit klinkt de volle bevrijding van het lichtende evangelie dat de zaligheid alleen in Jezus Christus te vinden is (Zie hiervoor: Romeinen 5-8). Onze jongeren worden daarom geroepen om de zaligheid buiten zichzelf te zoeken!

In de toerusting van onze jeugd gaan we er van uit dat een mens altijd in vier relaties staat:

1. De relatie tot God (schepselmatig, een verzoende of onverzoende relatie);

2. De relatie tot zichzelf (zelfaanvaarding, ontdekken en gebruiken van je gaven);

3. De relatie tot de naaste (pastorale, diaconale en apostolaire houding);

4. De relatie tot de schepping (rentmeesterschap).

De relatie tot God staat bovenaan. Toch is het belangrijk dat aan alle relaties aandacht wordt geschonken, omdat dit het mens-zijn in het juiste licht zet en evenwicht brengt.

Waartoe dient het jeugdwerk?

De jongeren van de gemeente zijn kinderen van het verbond. Voor hen gelden de beloften van de Drie-enige God, zoals deze in de doop worden betekend en verze-geld. Uit kracht van het verbond zijn zij in Christus geheiligd en daarom lidmaten van de gemeente. Het verbond bestaat echter uit twee delen. De jongeren zullen door de werking van de Heilige Geest het verbond in hun leven moeten beantwoorden met geloof en bekering. Het jeugdwerk heeft tot taak om over te dragen wat dit verbond inhoudt, hoe je tot geloof komt en vanuit het geloof leeft.

De jongeren groeien op in een klimaat waarin het christelijke geloof geen vanzelf-sprekendheid is. Lange tijd werden onze steden en dorpen gestempeld door de chris-telijke cultuur. Die tijd ligt steeds meer achter ons. Het is daarom nodig dat onze

De jongeren groeien op in een klimaat waarin het christelijke geloof geen vanzelf-sprekendheid is. Lange tijd werden onze steden en dorpen gestempeld door de chris-telijke cultuur. Die tijd ligt steeds meer achter ons. Het is daarom nodig dat onze