• No results found

Het Expertisecentrum van Onderwijsgeschillen

Kwaliteit vereist voortdurende aandacht. Daarom heeft Onderwijsgeschillen een Expertisecentrum dat gericht is op de verbetering van de kwaliteit van (de werking van) de geschillenregeling in het onderwijs. De werkzaamheden van het Expertisecentrum hebben effect op de geschillenregeling in wet- en regelgeving en op de organisatie en werkwijze van de commissies.

De samenstelling van het Expertisecentrum van Onderwijsgeschillen

Het managementteam (MT) van het Expertisecentrum was in het verslagjaar samengesteld uit onafhankelijke externe deskundigen:

prof. mr. D. Mentink

drs. dr. E. Roede

Onderzoek, publicaties, maatschappelijk debat en advisering

De activiteiten van het Expertisecentrum bestrijken het gebied van wet- en regelgeving, maar ook de praktijk van de commissies van Onderwijsgeschillen: wat gaat goed, wat kan beter, wat moet nader onderzocht worden, wat komt daar als verbeteroptie uit, en wie moet dat doen en hoe dan.

Deze vragen leiden tot onderzoek, publicaties, advisering en het organiseren van het

maatschappelijk debat rond de geschilbeslechting via symposia, studiedagen en congressen.

2017/2018: onderzoek naar de medezeggenschapsketen in passend onderwijs De medezeggenschap rond passend onderwijs is ingewikkeld geregeld. Na kritische rapporten van de Onderwijsinspectie en de Rekenkamer in 2017 besloot het

Expertisecentrum Onderwijsgeschillen onderzoek te laten doen naar de knelpunten in wetgeving om te komen tot aanbevelingen voor oplossingen. De eerste bevindingen zijn getoetst tijdens een ronde tafelbijeenkomst, waarna het conceptrapport gepresenteerd werd tijdens een symposium, dat het Expertisecentrum Onderwijsgeschillen

organiseerde op 20 april 2018. De onderzoekers hebben het rapport

aangescherpt naar aanleiding van de uitkomsten van discussiegroepen tijdens het symposium.

De conclusies van het onderzoek, uitgevoerd onder leiding prof. mr. Pieter Huisman, zijn nu gebundeld in het rapport De medezeggenschapsketen in passend onderwijs: juridische knelpunten en oplossingen.

Downloaden

De medezeggenschapsketen in passend onderwijs; juridische knelpunten en oplossingen.

(pdf)

Minister Slob stuurde op 23 januari 2019 een brief naar de Tweede Kamer over verschillende toezeggingen over passend onderwijs. In deze brief reageert de minister onder meer op het onderzoeksrapport ‘De medezeggenschapsketen in passend onderwijs, juridische knelpunten en oplossingen’. Lees meer op de website van Onderwijsgeschillen en daar kunt u ook de Kamerbrief van 23 januari 2019 downloaden.

2018/2019 Arbeidsrechtelijke gevolgen van de Wet normalisering rechtspositie (Wnra) voor 21 personeel in het openbaar onderwijs.

Het Expertisecentrum van de Stichting Onderwijsgeschillen heeft een adviesgroep, bestaande uit deskundigen op het terrein van het onderwijs- en arbeidsrecht1, gevraagd een nadere analyse te maken van de arbeidsrechtelijke gevolgen van de Wnra voor personeel in het openbaar onderwijs.

Het advies richt zich specifiek op het primair en voortgezet onderwijs. In deze sectoren bestaat openbaar en bijzonder onderwijs en wordt de rechtspositie van het onderwijspersoneel naar huidig recht door zowel het ambtenarenrecht als het arbeidsrecht bepaald. Het advies wordt door de leden van de adviesgroep op persoonlijke titel, onafhankelijk en op basis van deskundigheid opgesteld.

Een belangrijk doel is om een praktisch handzaam advies uit te brengen voor cao-onderhandelaars dat eerst in concept besproken zal worden met het veld tijdens een ronde tafelbijeenkomst die plaatsvindt op 15 februari 2019.

2018/2019 Onderzoek naar de praktijk van de medezeggenschap in het middelbaar beroepsonderwijs.

Het Expertisecentrum heeft in 2018 opdracht gegeven tot het laten doen van een onderzoek naar de medezeggenschap in het mbo, regulering en rechtsbescherming. Dit onderzoek wordt

uitgevoerd door prof. dr. R. van Schoonhoven. Het doel is drieledig: inventariseren van het wettelijk kader, waar loopt men in de praktijk tegen aan bij bijv. geschilbeslechting en leven de gebleken aandachtspunten in de praktijk, doen van aanbevelingen voor instellingen om daar waar relevant tot verbeteringen van rechtsbescherming bij medezeggenschap in het mbo te komen.

Dit onderzoek mondt uit in een rapportage waarvan de presentatie medio 2019 plaatsvindt.

2017/2018 Onderzoek ‘Doet de geschillencommissie passend onderwijs ertoe?’

In 2017 is het onafhankelijke onderzoek verschenen en gepresenteerd naar het effect van de procedure en de adviezen van de GPO; ‘Doet de Geschillencommissie passend onderwijs ertoe?

De Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) heeft zich gebogen over de conclusies en aanbevelingen uit dit onderzoek en heeft het Expertisecentrum in oktober 2018 bericht op welke wijze zij de verbetersuggesties ter hand heeft genomen.

Downloaden:

 Doet de Geschillencommissie passend onderwijs ertoe? (pdf)

 De volledige reactie van de GPO op de verbetersuggesties uit het onderzoek (pdf)

1 mr. dr. L.C.J. Sprengers; mr. dr. F.H.J.G Brekelmans; mr. W. Lindeboom en mr. dr. E. van Vliet

10.1 Publicaties in de reeks van het Expertisecentrum Onderwijsgeschillen 22 In het verslagjaar zijn de volgende publicaties in de Reeks Expertisecentrum Onderwijsgeschillen verschenen op het gebied van medezeggenschap:

Handreiking aan de MR voor het voorstellen van alternatieven voor fusie of sluiting van een school (geactualiseerd januari 2018)

Welke procedure kan de medezeggenschapsraad volgen bij het voorstellen van een alternatief als het schoolbestuur voornemens is de school te sluiten of te laten fuseren met een andere school?

De medezeggenschapsketen in passend onderwijs: juridische knelpunten en oplossingen, september 2018

Daarnaast geeft het Expertisecentrum al enige jaren de volgende twee publicaties2 op het gebied van medezeggenschap uit:

Zakboek medezeggenschap Wms

Het Zakboek medezeggenschap WMS biedt op een toegankelijke manier aan iedereen in het onderwijs - van leerling tot schoolbestuur - informatie over de medezeggenschap op school. In februari 2018 is een nieuwe uitgave verschenen, voorzien van de wettekst geldend op 1 januari 2018.

De Wet medezeggenschap op scholen toegelicht

Het boek bevat een artikelsgewijze toelichting op de Wet medezeggenschap op scholen (Wms). Het boek is in oktober 2018 in zijn vierde uitgave volledig geactualiseerd

2 De publicaties kunt u bestellen via de websites van Onderwijsgeschillen en infowms.