• No results found

User stories

4. Programma van eisen

5.1 Het design proces

Alle user stories zijn uitgeschreven op kaarten (zie afbeelding 20). Elke story heeft een nummer gekregen. Daarna is er gekeken naar overeenkom- stigheden van de verschillende user stories. Hieruit zijn de volgende groepen ontstaan: • Nieuwe Taak • Kaart • Instructies • AGV informatie • Portofoon

• Safe zone informatie

Google Glass draait, zoals eerder besproken, om de context van de gebrui- ker. Er is daarom een overzicht gemaakt van de locaties waar een monteur komt wanneer hij storingsdienst op de Euromax terminal loopt. Deze locaties zijn: ‘de werkplaats’, ‘onderweg naar de storing’, ‘in het AGV-gebied’, en ‘uit het AGV-gebied’. Om een overzicht te krijgen, is er gekeken naar wanneer welke user stories relevant zijn. Dat is gedaan door een groot vel te verdelen in de vier verschillen locaties en daarop de nummers van de user stories in te delen (zie afbeelding 21). Hieruit is gekomen dat sommige user stories alleen relevant zijn voor korte perioden en andere over meerdere locaties belangrijk zijn voor de gebruiker.

5. Concept

41 5. Concept

Met dit overzicht is er een begin gemaakt om de verschillende schermen van de applicatie te gaan schetsen. Er is gekeken naar hoe de user stories kun- nen worden omgezet naar functionaliteiten van een Google Glass applicatie. Alle schetsen van de schermen zijn ook weer ingedeeld op een groot vel papier met daarop de vier verschillende locaties (zie afbeelding 22). Op de afbeelding zijn de schermen als gele post-its te zien.

Er zijn ook commando’s bedacht die de verschillende functionaliteiten van de Glass applicatie oproepen. Deze zijn in het oranje weergegeven. De com- mando’s volgen de besproken best practices die door Google zijn aange- geven. De roze post-its die op afbeelding te zien is, zijn de aantekeningen die bij de schermen zijn gemaakt.

Met Sketch 3 zijn de schetsen omgezet naar echte ontwerpen. Bij het ont- werp is rekening gehouden met de design regels en het standaard grid die door Google worden aangeraden. De iconen in het ontwerp zijn de stan- daard iconen die in Google Glass worden gebruikt. De schermen zijn uitge- print, uitgesneden en op tafel gelegd om zo een overzicht te hebben van de gehele applicatie en verbeteringen te kunnen doorvoeren.

Van de schermen is er een testbaar prototype gemaakt. Het resultaat is een interactieve applicatie die in de browser te bedienen is. Met het prototype is het mogelijk om alle Google Glass commando’s van de applicatie uit te voeren en de vervolg scenario’s te doorlopen. Daarnaast zijn ook alle noti- ficaties te activeren. De commando’s en notificaties zijn te zien in de linker

Glass wordt getoond, te zien. Daaronder zijn de mogelijke vervolg comman- dos te zien van de desbetreffende scenario’s.

Voor het prototype zijn de geluiden van Google Glass gebruikt en zijn de animaties zo nauwkeurig mogelijk nagebootst. Dit is gedaan om een zo real- istisch simulatie te maken van een Google Glass applicatie.

Het prototype is gebruikt om het concept te testen bij de gebruiker. Dit is gedaan door terug te gaan naar de Euromax terminal en daar de applicatie op een laptop uit te testen (zie afbeelding 23 en 24). Een monteur is door alle verschillende scenario’s gelopen. Bij elk scherm is er gevraagd of de mon- teur kon uitleggen wat hij precies zag, wat hij dacht dat de bedoeling was en of hij dat logisch vond. Verder is er gevraagd naar wat algemene verbeterin- gen zouden zijn, welke functionaliteiten hij nog zou toevoegen of juist welke hij weg zou laten. Deze feedback is verwerkt in het eindproduct.

43

Het concept is onderverdeeld in verschillende microinteractions. Deze kun- nen in de vorm zijn van een notificatie die worden getoond op Google Glass door middel van een commando waarmee een functionaliteit kan worden aangeroepen.

New Job

Type: Notificatie

Wanneer er een nieuwe storing door de front-office wordt doorgegeven aan de monteur dan krijgt hij een nieuwe melding op zijn Google Glass. Hierin staat een afbeelding uit TEAMS weergegeven met de lokatie van de AGV. Daarbij is is te zien wat het nummer van de AGV is, in welke module de AGV staat en wat voor een soort storing de AGV heeft. De monteur krijgt de optie om de taak te accepteren. Dit doet hij door het commando “Accept Job” te gebruiken. Wanneer hij dit doet krijgt hij een bevestiging en de suggestie om de status van de AGV te bekijken.

AGV status

Type: Commando

Commando: “Ok Glass, show status AGV”

De monteur kan de status van een AGV opvragen. Wanneer hij een nieuwe storing heeft geaccepteerd dan hoeft hij alleen het commando “show status AGV” te gebruiken. Wanneer hij de status van een andere AGV wilt zien, dan kan hij dit doen door het nummer van de AGV achter het commando te gebruiken. Bijvoorbeeld “show status AGV 23”.

De monteur kan de drie belangrijkste waardes bekijken in het status scherm. Ook kan hij zien of de AGV nog in gebruik is. Door te swipen, met het touch- screen aan de zijkant van de Google Glass kan de onderhoudsgeschiedenis van de AGV worden bekeken.

Safe zone request

Type: Commando

Commando: “Ok Glass, request safe zone”

Wanneer een monteur met zijn auto aan het einde van de servicelaan staat en het AGV-gebied op wil moet hij eerst een safe zone aanvragen. Dit doet hij met het commando ‘Request safe zone’. Er wordt via Glass gebeld met de controlekamer zodat de monteur kan melden dat hij een safe zone wil. Hierna wordt er de safe zone checklist getoond. Deze checklist laat de stap- pen zien die de monteur moet doorlopen voordat hij veilig het gebied in kan.

Nadat de eerste stap is doorlopen moet er gewacht worden op de bevestig- ing dat de safe zone daadwerkelijk is neergelegd in TEAMS door de con- trole kamer. Wanneer dit is gebeurd verschijnt er de tweede check van de checklist. Nu moet de monteur alleen nog zelf bevestigen dat de safe zone veilig is neergelegd. Hij krijgt een beeld van TEAMS te zien met daarin de betreffende safe zone en de AGV. Klopt dit niet, dan kan de monteur met het commando ‘No’ opnieuw de controlekamer opbellen en start de veiligheid- sprocedure opnieuw. Als het gebied goed is neergelegd dan wordt de laatste check van de checklist getoond en krijgt hij een bericht dat hij nu veilig het gebied in kan.

GERELATEERDE DOCUMENTEN