• No results found

Type woningen Agniesebuurt

Hoofdstuk 7 Fysieke kenmerken

7.1. Het Dakpark

7.1.1. Inrichting van het dak

Er is een verband te zien tussen het type bezoekers in het Dakpark en de fysieke inrichting van het park. In hoofdstuk 5 is terug te zien dat het de type bezoekers van het Dakpark met name families zijn en ook zijn er veel jonge kinderen in het park aanwezig. De fysieke inrichting draagt hier aan bij door de waterfonteinen in het park waar kinderen in kunnen spelen (zie Figuur 28). Dit is zichtbaar tijdens de observaties en ook door de interviews wordt het duidelijk dat families speciaal naar het Dakpark komen om te spelen met het water.

“Namira (37): Het leuke is wel met de kinderen dat ze hier water hebben. Dat vinden de kinderen wel leuk om mee te spelen.”

“ Ilse (40): Mijn vriendin die woont hier in de buurt en zei het is hier super leuk met de fonteintjes. Je kan hier wel goed een halve dag vertoeven. Vandaar dat wij vandaag hier heen zijn gekomen.”

Rondom de fonteinen zijn muurtjes om op te zitten en hier maken ouders vaak gebruik van. Het is ideaal om dichtbij het speelgebied van te kinderen te zitten om toezicht te houden. Een minpunt hierbij is wel dat er bijna geen schaduwplekken zijn in het Dakpark. Dit is lastig omdat de fonteinen juist bezocht worden met mooi weer. Schaduwplekken doormiddel van bomen zijn echter lastig te realiseren. Door interviews met de tuingroep blijkt dat het niet mogelijk is om

49

hogere bomen in het park te plaatsen doordat de ondergrond een dak is. Op Figuur 28 is zichtbaar dat er weinig bomen in het park zijn.

“Roelien (44): Ja, dus je gaat hier alleen naartoe als het heel warm is, dan is het lekker in het water, maar dan zit je dus wel in de brandende zon.”

“Fadoua (35): Met familie gaan we vaak wel eens picknicken hier. Maar het ligt er wel aan met wie we zijn. Als we met de kinderen zijn dan gaan we graag hier naartoe omdat ze dan kunnen spelen met het water, maar anders gaan we wel liever ergens anders naartoe. Ergens waar meer schaduw is.”

Een ander kenmerk van de inrichting van het Dakpark is dat deze is ingericht voor voetgangers. Met een uitzondering van enkele fietsers is er geen verkeer in het Dakpark. Dit draagt bij aan rust en overzicht op een plek. Ouders benoemen dit als pluspunt omdat ze hun kinderen vrij kunnen laten spelen zonder op het verkeer te hoeven letten. Aan de andere kant wordt wel opgemerkt dat de trappen en de randen van het dak extra in de gaten worden gehouden. De inrichting van het Dakpark draagt dus bij aan de type bezoekers die aanwezig zijn.

50 Figuur 29: Muurtjes worden gebruikt als zitplek

7.1.2. Zichtbaarheid

Er zijn meerdere toegangspunten die naar het Dakpark toe leiden. Er zijn verschillen in hoe zichtbaar deze zijn. Vanaf de meeste kanten is het Dakpark goed zichtbaar door de schuine helling richting het straatniveau. Dit is goed zichtbaar op Figuur 30 en Figuur 31. De helling zorgt ervoor dat het zichtbaar is dat er op het dak een park aanwezig is. De trap die zichtbaar is in Figuur 30 heeft daarnaast in het midden water dat naar beneden stroomt. Dit zorgt er voor dat er op warme dagen kinderen zichtbaar zijn die met het water spelen. Deze activiteit zorgt voor meer levendigheid en dit creëert nog meer zichtbaarheid vanaf straatniveau. De schuine helling zorgt daarnaast ook voor een betere toegankelijkheid omdat er naast de trappen ook paden zijn die schuin omhoog lopen. Dit maakt het park makkelijk te betreden met bijvoorbeeld een kinderwagen of een rollator. Een schuine helling is echter minder toegankelijk wanneer deze er voor zorgt dat men moet omlopen. Figuur 32 laat de helling zien vanaf de Noordelijke zijde van het Dakpark aan de kant van de winkels. De helling zorgt er hier voor dat mensen die vanaf de winkelstraat komen niet meteen gemakkelijk omhoog kunnen. Door het weggetrapte gras langs het gebouw is zichtbaar dat bezoekers van het park hier vaker omhoog lopen. Figuur 33 laat zien dat bezoekers zelfs met een kinderwagen de kortste route proberen te nemen. De schuine helling is dus minder toegankelijk als men moet omlopen.

51

Aan de kant van winkelboulevard is het Dakpark niet zichtbaar. Er is daar geen schuine helling die leidt naar het straatniveau en er is ook geen zichtbare toegang. Het toegangspunt dat aanwezig is aan de kant van de winkelboulevard is verder dan de meeste winkels. Dit zorgt er voor dat mensen die aan het winkelen zijn niet gemakkelijk ook even naar boven lopen om een bezoek aan het Dakpark te brengen. Dit blijkt ook uit de observaties waarbij slechts een klein deel van de bezoekers een kort bezoek brengt aan het park om rond te kijken. Uit de interviews blijkt ook dat niet iedereen die beneden winkelt op de hoogte is van het Dakpark. Meerdere bezoekers geven aan vaker beneden gewinkeld te hebben zonder van het Dakpark af te weten. Een mevrouw die in die buurt woont geeft aan dat ze pas van het Dakpark te weten kwam nadat ze een keer in het restaurant was geweest:

“Safia (30): Ja toen hier een wok restaurant was, toen ik daar een keer ging eten, toen wist ik pas dat hier ook een park zat. Maar als je hier beneden loopt dan merk je niet eens dat het park er is.”

Een vrouw uit Rotterdam die nu op bezoek is bij haar vriendin was wel op de hoogte van de winkels, maar het Dakpark was voor haar lastig te vinden. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat een park ook op een dak gebouwd kan worden.

“Ilse (40): Het wordt ook niet echt gepromoot ofzo. Nou moet ik zeggen toen ik hier heen reed, toen ik de borden las, toen zag ik het wel, nu ik ook weet dat het het Dakpark heet. Maar toch zag ik voor het eerst dat het wel aangegeven wordt. Terwijl ik het waarschijnlijk 30x gelezen heb, maar er nooit bij stil heb gestaan wat het was.”

“Gerda (40): Ik moest ook eerst echt uitleggen, ja het is dus op de winkels, haha.” “Ilse (40): ja haha, Zit het dicht bij jou dan? Waar dan? Ja op de winkels, hoe dan?”

Naast dat het niet duidelijk is dat er een park is, is het ook vanaf straatniveau niet zichtbaar wat er allemaal te doen is in het park..

‘Elif (27): Nu wel omdat ik er al vaker was geweest. Maar de eerste keer dat ik hier was kon ik het niet meteen goed vinden. Maar ik was met iemand mee die het wel kende, dus daarom wist

52 ik wel dat het hier zat. Maar als dat niet zo zou zijn, dan was het wel even zoeken geweest. Het wordt ook nergens duidelijk aangegeven.’

Figuur 30: Toegang vanaf de buurt.

53 Figuur 32: Toegang Dakpark vanaf Marconiplein. De helling creëert een omweg voor

winkelbezoekers (zie Figuur 33).

Figuur 33: Toegang Dakpark vanaf Marconiplein. Zelfs met kinderwagen wordt een kortere

54

7.1.3. Identiteit

De hoogte van het Dakpark geeft een uniek karakter aan het park. Ondanks dat het Dakpark niet boven de stad uittorent, is de ligging tussen de gebouwen en kan men verder kijken dan vanaf straatniveau. Vanaf het Dakpark zijn het havengebied, de Euromast en een deel van de Skyline van Rotterdam zichtbaar. De hoogte en het uitzicht vinden de bezoekers passen bij Rotterdam. Door het uitzicht zijn kenmerken van Rotterdam zichtbaar en dit draagt bij aan een eigen en Rotterdamse identiteit van het park. Verschillende bezoekers noemen op dat ondanks dat het Dakpark buiten het centrum ligt en grotendeels grenst aan een woonwijk het niet voelt alsof het park onderdeel is van de buurt. Dit zou verklaard kunnen worden door de hoogte, het park grenst daardoor letterlijk niet direct aan de buurt, maar ook door de meer Rotterdamse identiteit. De bezoekers geven aan dat het voor hen meer toegankelijk voelt om naar het Dakpark te komen. Als het meer een “buurt identiteit” had, dan was het voor hen minder prettig geweest om er te zijn. Door het Rotterdamse karakter voelt het alsof het ook van hen is.

“Pien (37): Ja en daar zie je ook nog wel de Skyline, dus ergens voelt het wel verbonden met Rotterdam, maar toch even los, even weg uit de stad, dit heeft ook te maken met de hoogte, als je laag zou zitten dan kijk je tegen die huizen aan en dan voel je alsof je er onderdeel van bent, en nu voel je alsof je er wat meer, ja je staat er wat meer boven. Het scheidt zich daarom ook. Het voelt niet alsof ik in die wijk zit. Want als je op straat niveau zit, dan zit je in de wijk, en dan voelt het ook al sneller als een stuk groen van de wijk, dan ben je daar meer op bezoek. Maar nu voelt het meer alsof het iets is van iedereen. Ik heb niet het gevoel alsof ik op bezoek ben in die wijk.”….. “dat vind ik wel leuk, dat je nog echt in de stad zit, een beetje dat rauwe randje van Rotterdam dat zie je ook nog wel. Dit hier achter dat is natuurlijk heel industrieel nog, die nieuwe Lee Towers, ja ik weet niet wat ik er van vind, maar dat zijn van die typische Rotterdamse dingen, dus ja, dat vind ik wel heel leuk, en de Euromast.”

“Roelien (44): Ja ik vind dat het door de hoogte wel een heel mooi plaatje zo is. Ja dat vind ik wel mooi dat het hoger is. Het heeft wel iets Rotterdams, een soort weidsheid, want als je in de stad loopt en je loopt laag, dan komt alles zo op je af, je bent echt een beetje opgesloten in de grote stad tussen de stenen. En hier, is het groen en lucht, dat is wel een verademing.”

55 “Trudy (65): Het heeft voor mij een echt Rotterdamse uitstraling. Het is functioneel. Het gras is om te spelen en op te zitten en de paden om te wandelen. Het is niet perse mooier gemaakt, maar het is waarvoor het is.”