• No results found

Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede

2 Herhaalde inbraak

2 . 1

Tabel 2 . 1

I n dit eerste hoofdstuk wordt ingegaan op d e herhaalde inbraak zelf. Er wordt gekeken naar de frequentie van herhalingen en de tijdsdu u r tussen twee herhalingen . Ook worden de kenmerken van herhaalde i nbraken vergeleken met die van enkelvoudige i nbra ken .

Herhaald slachtofferschap

Aantal i nbraken per i nbraakadres ( percentage vld ondervraagden) 80

70

c: 60

't:I Ol

!

60

E Ol

-g 40 0

Ol Ol

!! 30 c:

Ol !:!

8. 20 1 0 0

73

Ol_

eerste herhaling derde herhaling vijfde herhaling

geen herhaling tweede herhaling vierde herhaling zesde herhaling

Maar liefst 2 7 % van de ondervraagde inbraakslachtoffers bleek reeds (ooit) eerder met een inbraak te maken gehad te hebben. Meestal ging het om één eerdere inbraak, maar bij 8 % van de ondervraagden ging het om drie of meer eerdere voorvallen.

In de eerder genoemde analyse van politiecijfers bleek 1 0 % van de woningen waar ingebroken was, binnen de d rie onderzoeksjaren opnieuw het object van een i nbraak te zijn.

Pagina 4 Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede D S P - Amsterdam

Afbeelding 2 . 1 Tijd tussen opeenvolgende in braken (percentage van alle respondenten/

bewoners dat per kwartaal (opnieuw) slachtoffer is)

2 3 1 jaar 6 6 7 2 jaar 9 1 0 1 1 3 jaar 1 3 14 16 4 jaar 17 18 19 6 jaar 21 22

enquête

kwartalen tussen twee inbraken

politiegegevens ... inbraakrisico 1 995

Bij zes procent van de ondervraagden vond de vorige inbraak minder dan een kwartaal geleden plaats.

De zwarte stippellijn in de figuur geeft het gemiddeld inbraakpercentage per kwartaal in 1 99 5 weer. Gedurende drie jaar is de kans op herhaalde inbraak dus verhoogd . Vooral in het eerste jaar is de kans op herhaald

slachtofferschap hoog. Daarna ligt het inbraa kpercentage onder de ondervraagden lager dan het gemiddelde inbraakpercentage. Hier zijn verschillende verklaringen voor den kbaar: Het kan een schijneffect

betreffen ; mogelijk is het inbraakrisico dat in de afbeelding is afgebeeld te hoog, ook is het mogelijk dat een deel van de in braken die in een vorige woning werden gepleegd niet zijn genoemd door de respondenten . H et kan echter ook een werkelijk effect betreffen; mogelijk wordt het inbraakrisico drie jaar na een i n braak lager dan gemiddeld doordat de slachtoffers hun woning beter beveiligen.

De politiegegevens die voor het eerdere onderzoek zijn geanalyseerd , zijn ook naar de hier gebruikte .eenheid omgerekend, namelijk ( percentage van de geënquêteerden/bewoners dat in een kwartaal slachtoffer is) . Er waren gegevens beschikbaar van aangiften van woninginbraak van drie jaar ( 1 994 - 1 996) . Deze politiegegevens laten een vergelijkbare ontwikkeling van het slachtofferpercentage zien als de enquêtegegevens. In de politiecijfers is de daling van het slachtofferpercentage geleidelij ker en sneller . De beperkte onderzoeksperiode kan echter een verte kenend effect hebbe n op de politiecijfers.

I n de Nederland se literatuur over herhaald slachtofferschap komt ook naar voren dat er ma kkelijk een jaar of twee inbraken kan zitten (Kleemans:

1 996) . I n de analyse van Arends ( 1 997) van herhaald slachtofferschap van i n braa k i n Den Haag, is de tijdsduur tussen inbraken wel iets korter: 6 3 % van de herhaalde inbraken vindt binnen een jaar en 8 7 % binnen twee jaar plaats . Het in deze studie gevonden tijdsverloop komt wel overeen met het tijdsverloop dat Polvi ( 1 99 1 ) beschrijft: binnen een maand was in haar studie de kans op herhaling 1 2x zo groot, maar deze kans nam af tot m i nder dan 2x de verwachte kans na een periode van 6 maanden .

Pagina 5 Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede DSP - Amsterdam

Voor elke eerdere i n braak is gevraagd of ook aangifte van die inbraak is ged aan. Uit de antwoorden op deze vraag blijkt dat van 1 4 % van de eerdere inbraken geen aangifte is geda a n .

2 . 2 Tijd e n periode van inbraak

Afbeelding 2 . 2 Verdeling van inbraken over het jaar 1 998 (laatst gepleegde i nbraak -percentage van de slachtoffers)

'I U I U 'I V september plaatsgevonden. Dit komt niet overeen met de analyse van politie registraties die van Dijk van Soomeren en Partners over 1 995 uitvoerde. Ook i s er geen sprake van een statistisch sig nificant verschil tussen herhaalde en e nkelvoudige in braken te vinden.

In de onderstaande afbeelding worden de percentages van de i n braken naar type dag van de week weergegeven . Als referenti epunt is ook het

verwachte percentage van de i nbraken weergegeven als op alle dagen evenveel in braken zouden worden gepleeg d .

Type d a g in braak n a a r en kelvoudig en herhaald slachtoffer

doordeweekse dagen zaterdag zon/feestdag onbekend

herhaald slachtoffer

enkelvoudig slachtoffer

o verwacht

Pagina 6 Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede DSP - Amsterdam

Afbeelding 2 . 2

Tabel 2 . 3

O p doordeweekse dagen worden relatief minder herhaalde (en en kelvoudige) inbraken gepleegd dan verwacht. Herhaalde inbraken verschillen n iet van en kelvoudige in braken wat betreft de dagen dat ze

herhaald slachtoffer

enkelvoudig slachtoffer

Herhaalde inbraken worden ongeveer net zo vaak overdag als ' s avonds gepleeg d . De verschillen tussen herhaald en en kelvoudig slachtoffers zijn niet significant.

Verblijf bewoner(s) tijdens de i nbraak

herhaald enkelvoudig totaal slachtoffer slachtoffer

thuis 29 2 7

school/werk/dagelijkse uithuizige verplichtingen 1 8 1 3 boodschappen, iets of iemand wegbrengen 1 4 1 4 een dag/weekend weg logerenlwerkreislergens heen 1 4 1 0

theater/café/disco/feest/op bezoek 1 2 22

op vakantie 7 7

sport/cursus/wekelijkse activiteiten 2 4

anders 3 4

onbekend 4 3

Opvallend veel herhaalde i nbraken zijn gepleegd terwijl de bewoners zelf thuis ware n .

Enkelvoudige inbraken zijn significant vaker tijdens een avondje u it gepleegd dan herhaald i nbraken.

27

Pagina 7 Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede DSP -Amsterdam

Tabel 2 . 5 Inbraa k met diefstal naar type slachtoffer (percentage) herhaalde slachtoffers gelij k .

Afbeelding 2 . 3 Waarde gestolen goederen

herhaald slachtoffer

enkelvoudig slachtoffer

De gemiddelde waarde van de gestolen goederen per herhaalde inbraak is

/, meer dan vijfdu izend gulden e n bij een enkelvoudige i nbraak ruim twintigduizend . De door de respondenten genoemde bed ragen variëren echter sterk. Dit is ook de reden waarom het oge nschijnlijk grote verschil

herhaald slachtoffer

o

enkelvoudig slachtoffer

Pagina 8 Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede DSP - Amsterdam

De schade die een i n braak aan de woning veroorzaakt ligt bij een herhaalde i nbraak gemiddeld op zo ' n 250 gulden en bij een enkelvoudige inbraak iets l ager. Het verschil met de enkelvoudig slachtoffers is niet significant.

2.3 Conclusies

De meeste herhaalde in braken vinden plaats binnen een kwartaal na de vorige inbraa k . Tot d rie jaar voor een in braak hadden opvallend veel i nbraakslachtoffers te maken met eerdere inbraken.

De tijd van het jaar, de week of de dag waarop de herhaalde i nbraken zijn gepleegd, verschillen niet van die waarop de en kelvoudige i nbraken gepleegd zij n . Wel worden herhaalde inbraken in vergelijking tot

enkelvoudige i nbraken minder vaak gepleegd als bewoners een avondje uit zij n .

Pagina 9 Secundaire analyse herhaald slachtofferschap woninginbraak Enschede DSP - Amsterdam

3 Profiel herhaald slachtoffer - enkelvoudig

GERELATEERDE DOCUMENTEN