• No results found

hebben,dan moeten we immigratie beperken."

verzet komen en vanuit menselijk standpunt is dat ook begrijpelijk. Economische migranten, uitgepro- cedeerden en illegalen zijn nu een­ maal geen misdadigers, maar men­ sen als u en ik. Hun vertrek is echter noodzakelijk om ook op lange termijn bescherming te kun­ nen blijven bieden aan échte vluch­ telingen en er vo o r te kunnen zor­ gen dat w ie toegelaten wordt, de kans krijgt volwaardig deel van de samenleving te gaan uitmaken. D e linkse partijen pleiten voortdurend voor een generaal pardon, het als­ nog geven van een verblijfsvergun­ ning aan afgewezen asielzoekers die het land niet hebben verlaten. Dat zou zeer onverstandig zijn. H et sig­ naal dat er van uitgaat is, dat wie zich maar blijft verzetten tegen de beslissingen van de Nederlandse overheid, uiteindelijk toch zijn zin krijgt. Als er iets een aanzuigende werking heeft, dan is dit het wel.”

S tru isvo g e lp o litiek

D e immigratiepolitiek van de linkse partijen - of beter gezegd: het gebrek daaraan - is in zijn ogen dan ook struisvogelpolitiek. Als Nederland het immigratie- en inte­ gratieproces wil beheersen is het noodzakelijk krachtig en vastbera­ den op te treden. W ie hier niet mag zijn, m oet het land verlaten. W ie dat niet doet, w ordt opgeslo­ ten to t gedwongen uitzetting mogelijk is. “ Uitstel maakt de pijn alleen maar erger” , aldus Henk

Kamp. “ Uiteindelijk zullen de ande­ re partijen toch overstag moeten gaan, om te voorkomen dat de overgangsperiode nog langer gaat duren en nog moeilijker w ord t dan nu al is te voorzien. Iedereen in ons land heeft er belang bij dat de aandacht zo snel mogelijk w eer in de eerste plaats gericht kan w o r­ den op integratie van degenen die al toegelaten zijn. Nederland is reeds een multi-etnische samenle­ ving. O m te bereiken dat ons land ook een veilige en stabiele samen­ leving blijft, is het nodig dat nieuw­ komers snel aan de slag gaan en zo op eigen benen komen te staan. Tenslotte leidt alleen w erk to t inte­ gratie en geeft w erk hen de kans als volwaardige burgers in ons land het betere leven te leiden w aar­ voor ze uiteindelijk gekomen zijn.”

T e k s tJe ro e n Kuypers Fo to grafie:H ansvan Asch

"Problemen los je niet op meteen/tjakka/"

'Het rommelt in de wereld, in Europa en in Nederland'. Zo luidde het centrale thema van de toe­

spraak die Frits Bolkestein hield op 4 maart jl. tijdens een VVD-bijeenkomst te Noordwijk. Met

het oog op de verkiezingen plaatst Politiek! Bolkesteins beschouwingen over de Nederlandse

situatie nog eens voor het voetlicht. Over Zalm: "Hij verdient een geweldig compliment" Over

Kok: "De heer Kok is zwaar verantwoordelijk voor de opkomst van de Fortunisten" en Pim

Fortuyn is volgens Bolkestein 'de Emile Ratelband van de politiek'.

“ H et rommelt in Nederland, want er komen verkiezingen. Inzet bij de Kamerverkiezingen is allereerst acht jaar Paars. Pim Fortuyn - over wie zo meer - spreekt over de puinhopen van Paars. Die uitdruk­ king is belachelijk. D e gehele jaren tachtig en een deel van de jaren negentig hebben we gezucht onder een dubbele terreur: die van het schatkisttekort en de w erkeloos­ heid. Beide zaken zijn inmiddels opgelost. Minister Zalm, de langst zittende minister van Financiën sinds Napoleon, heeft er voor gezorgd dat we nu geen tekort maar een klein overschot hebben. Hij verdient daar een groot com ­ pliment voor. Samen hebben wij in de formatiegesprekken van 1994 en 1998 vo o r de Zalmnorm gevochten. Die is er gekomen en die moet blijven.”

“ D e werkeloosheid was een even groot probleem en die is nu ook verdwenen. Deels komt dat door het gunstige economische getij. Maar twee zaken hebben we zelf in de hand en die hebben krachtig geholpen: een lastenverlichting van miljarden en een bijstelling van de sociale zekerheid. De lastenverlich­ ting schiep financiële ruimte en de

bijstelling van de sociale zekerheid vergrootte de prikkels om te gaan werken. Als die tw ee zaken - het verdwijnen van het schatkisttekort en de werkeloosheid - puinhopen zijn, lust ik er wel pap van en u ook.”

B e lle tje trek k en

“ Natuurlijk zijn niet alle problemen opgelost, andere zaken zijn blijven liggen. D e wachtlijsten in de zorg zijn te lang, er rijden te veel treinen niet op tijd, de criminaliteit is te hoog, de uitstroom uit de W A O is te klein en de instroom van econo­ mische migranten is te groot. Iedereen w eet dat en een nieuw kabinet m oet die problemen kor­ daat te lijf gaan. Maar als Pim Fortuyn denkt dat hij die proble­ men een-twee-drie naar zijn hand kan zetten, vergist hij zich deerlijk. Ik begrijp de mensen die zeggen op Pim te zullen stemmen best. Hun ongeduld is groot en zij zijn die problemen zat. De peilingen m oe­ ten een signaal zijn voor de geves­ tigde partijen. Maar w at Pim doet, is belletje trekken. En als de mevrouw van drie hoog open doet en naar beneden roept: ‘W ie is daar?, dan hoort zij: ‘Sjors en de rebellenclub’. En die redden het

niet. In de verkiezingscampagne komt het leuk over, het klinkt ook aardig in het debat, maar is van weinig nut in de Kamer.”

Teg en w erking

“ Natuurlijk heeft Pim gedeeltelijk gelijk. Ik wil dat niet verhelen. Vooral het migratieprobleem is blij­ ven liggen. Keer op keer heeft Henk Kamp voorstellen gedaan, keer op keer hebben PvdA en D66 die voorstellen tegengehouden. Ik kan daar over meepraten. H oe vaak ben ik zelf niet gestoten op de onwil van de paarse collega’s om de problemen van de economische migratie effectief te lijf te gaan? O n d er de Antilliaanse jongeren in Nederland is de criminaliteit hoog. Iedereen w eet dat. Om streeks 1985 heeft Erica Terpstra een to e­ latingsregeling vo o r hen voorge­ steld. W e rd zij gesteund? Nee. Die instroom gaat gewoon door en de problemen worden navenant gro­ ter. O ve r 15 to t 20 jaar zal de absolute meerderheid van de bewoners in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en U trech t van buitenlandse afkomst zijn, met alle problemen van dien. De politici die dat hebben

toegelaten, de heer Kok voorop, dragen een zware verantw oord e­ lijkheid. Hun getalm en getreuzel, hun onbegrip en kortzichtigheid zijn mede verantwoordelijk voor de opkomst van Pim Fortuyn en de Fortunisten.”

“ D e meeste dingen die Fortyn zegt, bevatten een deel van de waarheid. Maar het is een illusie te denken dat je die problemen met een ‘tjakka’ kunt oplossen. Pim Fortuyn is de Emile Ratelband van de politiek. Hij brengt leven in de brouwerij, maar het bier zal blijken schraal te zijn.”

“ Tot slot; wij leven in een welva­ rend land. Die welvaart is ons niet in de schoot gevallen, we hebben er hard vo o r moeten werken. Als we die welvaart willen behouden, moeten we doorgaan er hard voor te werken. Aan vrijblijvendheid is geen behoefte. W ij moeten onze productiviteit koesteren. Daarom geen onbesuisde loonsverhogingen. Een loongolf zou rampzalig zijn. W ij moeten in rond Nederlands zeggen waar het op staat. Dan w o rd t na 15 mei Hans Dijkstal minister-pre- sident van Nederland. Dan w ordt de V V D de grootste partij.”

verslag

Hans Dijkstal sprak de aanwezigen indringend toe over belangrijke onderwerpen als de WAO, het asielbeleid en dezorg,

Drie lokale politici werden aan de tand gevoeld door presentator Kees Mijnten, v.l.n.r. Rob Metz, lijsttrekker in Apeldoorn, Angelique Jonker, lijsttrekker in Ede en Peter Boelens, lijsttrekker in Nijmegen.

Annem arieJorritsm a,Gerrit Zalm en Erica Terpstra gaven hun visieop het beleid van de afgelopen jaren en het beleid voor de toekomst.

3vracenaan...