• No results found

Haagse Wijk- en Woonzorg

In document Voor wat hoort wat? (pagina 165-168)

Instelling: Haagse Wijk- en WoonZorg is een wijkgerichte zorgorganisatie. Uitgangspunt bij de zorglening door HWW Zorg is dat de mantelzorger vanaf het moment dat de cliënt in het verzorgings- ver-pleeghuis komt of dat met de zorg- en dienstverlening wordt gestart de mantelzorger wordt betrokken bij de zorg- en dienstverlening van de cliënt. HWW Zorg opereert vanuit locaties verspreid over Den Haag: Ametisthorst, De Eshoeve, De Schildershoek, Houtwijk, Moerwijk, Op de Laan, Rivierenbuurt, Vrederust-West en Zorghuis dr. W. Drees.

Wie is de vrijwilliger: Mantelzorgers of familieleden van de cliënt, meestal zijn dit de kinderen van de cliënt of de partner.

Dienst voor dienst: In ruil voor de geboden zorg betrekt HWW Zorg mantelzorgers actief bij de zorg-verlening binnen verpleeg- en verzorgingshuizen. Bij HWW Zorg is de vraag naar actieve mantelzorgbe-trokkenheid (als tegenprestatie) alleen aan de orde binnen de verzorgings- en verpleeghuizen. De mantelzorger wordt dan alleen om doorgaande zorg/vrijwilligerswerk gevraagd dat verband houdt met degene waar hij of zij toch al voor zorgde thuis.

Hoe vastgelegd: Met behulp van een vragenlijst en checklist (zie hoofdstuk 22) worden de huidige en gewenste toekomstige zorgtaken met de mantelzorger geïnventariseerd. In de beschrijving van de zorg- en dienstverlening is een apart onderdeel ‘gesprek mantelzorger’: aan de hand van een Checklist (Gesprek Mantelzorger) inventariseert de eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV-er) welke zorg de mantelzorger verleent, welke mogelijkheden en beperkingen de mantelzorger heeft en welke wensen en behoeften. De afspraken over wat de mantelzorger gaat doen worden schriftelijk vastgelegd, dat wil zeggen aangekruist op het formulier. Ze zijn onderdeel van het zorgleefplan. Mantelzorger en instelling tekenen bij HWW geen contract met elkaar. Wel is er officieel sprake van een ‘evaluatiege-sprek mantelzorger’, idealiter eens in de drie maanden om de afspraken te evalueren en bij te stellen.

In de praktijk gebeurt er niet zoveel met het formulier of de evaluatiegesprekken.

Wie zijn de afnemers/gebruikers: Cliënten van HWW in verzorgings- en verpleeghuizen: Ouderen met lichamelijke of psychische aandoeningen.

Welk probleem moet het oplossen: Het doel van de instelling is om wederzijdse verwachtingen ten aanzien van zorgtaken van de mantelzorger en de daarbij gewenste ondersteuning duidelijk en bespreekbaar maken.

20.4 Signalementen wijk en buurtwerk Stichting Allijn

Instelling: Stichting Allijn in Vlissingen.

Wie is de vrijwilliger: Vrijwillige ondernemers. Bij Allijn is het publiek heel divers, ongeveer twee derde van de vrijwilligers leeft van een uitkering, anderen hebben een baan of goed verdienende partner.

Dienst voor dienst: Gebruik van het pand (een oud bakkerspand dat de woningbouw ooit wilde afbre-ken) zoals men geheel zelf wil in ruil voor het zelf beheren van het pand. Voorbeelden van initiatieven die worden georganiseerd: les geven in klaverjassen, een moedergroep, een eetgroep, rommelmarkt.

Hoe vastgelegd: Niet bekend.

Wie zijn de afnemers/gebruikers: Andere buurtbewoners.

Welk probleem moet het oplossen: Gebrek aan sociale cohesie, doorbreken van bureaucratie in het oude welzijn, op deze manier sneller aansluiten bij vraag en aanbod in de buurt.

20.5 Signalementen Maatschappelijke opvang

NOIZ

Instelling: NOIZ & ’t Groene Sticht, Tussenvoorziening. NoiZ staat voor: nachtopvang in zelfbeheer. De NoiZ (30 slaapplaatsen) wordt beheerd door voornamelijk mensen die zelf dakloos zijn geweest en dus begrijpen hoe het is om dakloos te zijn. Verder helpen gasten zelf met huishoudelijke taken om de NoiZ draaiende te houden. De NoiZ heeft enkele slaapzalen, warme douches en een grote huiskamer.

Er is een aparte slaapzaal voor vrouwen en voor paren. Ook is het mogelijk om warm te eten en kleren te wassen. De NOIZ beschikt ook over gastenkamers (12) binnen het grotere woonwerk project ’t Groene Sticht, waarin naast De Tussenvoorziening ook o.a. Emmaus participeert.

Het gastenverblijf ligt op het woonerf het Groene Sticht, in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Op dit terrein bevinden zich verschillende woningen, een Emmauswinkel, een buurtwerkplaats en een restaurant. Om te wonen in het gastenverblijf geldt een werkverplichting van minimaal 20 uur per week. Ook wordt er een actieve houding gevraagd binnen de verschillende activiteiten die ‘t Groene Sticht organiseert. Ook het gastenverblijf wordt beheerd door mensen die zelf ex-dakloos zijn en de bewoners verrichten er ook taken. Een woonbegeleider biedt lichte begeleiding.

Wie is de vrijwilliger: de gasten (dak- en thuislozen).

Dienst voor dienst: Bij de NoiZ kan men gastentaken verrichten: schoonmaken, koken of ontbijt verzorgen. Door het uitvoeren van deze taken kan men een nacht vergoed krijgen of een consumptie-kaart ontvangen. Voor het verrichten van gastentaken kan men zich ’s avonds melden bij de dienst-doende beheerder. Gasten kunnen ook beheerder worden. Bij verblijf in een gastenverblijf in ’t Groene Sticht geldt dat men een actieve houding moet hebben binnen de verschillende activiteiten die ‘t Groene Sticht organiseert. Het gastenverblijf wordt beheerd door mensen die zelf ex-dakloos zijn. De gasten verrichten ook taken bij het beheren van de voorziening.

Hoe vastgelegd: Als men werkzaamheden wil verrichten ontvangt men een gratis overnachting of via consumptiekaart. Woonafspraken/contracten.

Wie zijn de afnemers/gebruikers: De vrijwillig actieve gasten zelf en gasten die niet willen of kunnen meedraaien, de projecten als geheel.

Welk probleem moet het oplossen: Oorspronkelijk: gebrek aan inspraak en te groot stempel profes-sionals. (Vermeende) apathie onder dak- en thuislozen doorbreken, gebruik maken van capaciteiten van mensen.

In document Voor wat hoort wat? (pagina 165-168)