• No results found

In Figuur 8.1: schematisch overzicht werkzaamheden Spie is een schematisch overzicht te zien hoe het werk bij Spie wordt aangepakt. Dit is gemaakt in een PowerPoint bestand. Door op de onderstreepte woorden te drukken zal er duidelijkheid komen wat er per activiteit gedaan wordt. De omschrijving is in het vervolg van dit hoofdstuk terug te vinden.

Figuur 8.1: schematisch overzicht werkzaamheden Spie

Contract opstellen

Het contract dat Dow met Spie heeft, zorgt ervoor dat er voor de werkzaamheden geen contract moet worden opgesteld.

Specifieke gegevens kunnen op de werkopdracht worden vermeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de start en eind datum is.

In de afspraken tussen Dow en Spie zijn zes verschillende urgenties om aan te geven hoe snel de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Urgentie 1 is dat de opdracht heel snel moet gebeuren (starten binnen 2 werkdagen) en het loopt op naar urgentie 5 die het minste haast heeft.

Hiernaast is er ook nog een urgentie E. Dit is een spoed klus. Dit werk moet direct worden uitgevoerd. De urgentie wordt bepaald door Dow.

Dow is verplicht om een wois aan Spie te geven. Deze wois is een opdrachtomschrijving waarin een beknopte omschrijving te vinden over de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Op de woisen komt geen informatie te staan over de materialen die toegepast zijn in het systeem. Dow heeft hier wel beschikking over.

Plan opstellen

In Figuur 8.2: Plan opstellen is een schematische weergave welke acties er uitgevoerd worden voor het bedenken van een plan. Op deze manier is te zien wie wat doet en wanneer.

Figuur 8.2: Plan opstellen

Bij routine werk wordt vaak geen plan van aanpak gemaakt voor de specifieke werkzaamheden. E ligt wel degelijk een plan aan de hand van de orderbon. Hierin staat de opdracht, welke persoon wat moet doen en wanneer en daarbij wordt een kosten/prijzen overzicht gemaakt.

Voor grote projecten/werkzaamheden zal er een plan van aanpak worden gemaakt.

Ontwerp

Het ontwerp wordt door de opdrachtgever uitgevoerd. In dit geval is dat dus Dow en dit wordt dus gedaan voordat de opdracht bij Spie komt. Dow geeft aan wat de situatie is en wat het resultaat moet zijn. Omdat verschillende afdelingen en bedrijven aan 1 opdracht werken, wordt er een activiteitenlijst opgesteld door Dow met wie wat gaat doen.

Een voorbeeld voor de elmoshop (elektromotoren shop is een afdeling bij Spie) is het overzetten van een motor:

In Figuur 8.3: activiteitenlijst staat wat iedereen moet doen. Elk bedrijf krijgt zijn eigen nummer. Dit staat onder Serv en voor Spie is dat in dit geval 660.

Figuur 8.3: activiteitenlijst

Hieronder staat wat de elmoshop moest doen bij een opdracht van Dow.

Motor van type A Verwijderen.

Overzetten motor B naar de A en uitlijnen.

Elektrisch aansluiten en draairichting controleren A.

Het andere werk wordt uitgevoerd door andere bedrijven.

Calculaties

Calculeren bij Spie wordt aan de hand van unit rate gedaan. Dit houdt in dat er voor de verschillende werkzaamheden en materialen prijzen zijn opgesteld. Dit zijn vaste prijzen. De werkzaamheden en materialen zijn gekoppeld aan een code. De code is daarop weer gekoppeld aan de prijs. In standaard situaties wordt dit bijgehouden door de chef monteur.

Door het gebruik van de codes hoeft niet voor elk onderdeel een aparte prijs worden gemaakt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de prijs voor 18 tot 22kW driefase asynchrone motoren hetzelfde is en vallen dus onder dezelfde code.

Werkvoorbereiding

In Figuur 8.4: werkvoorbereiding is te zien welke acties er moeten uitgevoerd worden om het werk volgens het proces voor te bereiden. Zo zijn er voorbereidingen die langer van te voren kunnen worden gedaan. Dit zijn de acties boven de horizontale lijn. De acties onder deze lijn moeten worden gedaan net voor het werk uitgevoerd zal worden.

Figuur 8.4: werkvoorbereiding

Zorgen voor een veilige en verantwoordelijke werksituatie

Controleer of de werkzaamheden (indien mogelijk) elektrisch veilig zijn gesteld en controleer of de werkschakelaar is vergrendeld met een slot en dat er een rood label (hier op staat wie verantwoordelijk is+ rede werkzaamheden) aan gehangen is. Het veiligstellen, vergrendelen en ophangen van label wordt door Dow personeel uitgevoerd. Indien dit niet is gebeurd start dan niet met de werkzaamheden. Meldt het bij de persoon die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden en laat eerst alles in orde maken.

Doe een SWA (start werk analyse). Hiermee worden eventuele risico’s in kaart gebracht en mogelijk kunnen de risico’s worden aangepakt om het werk veilig te maken.

Dow heeft regels die op alle plants gelden daarnaast heeft iedere plant ook zijn eigen regels. Zorg ervoor dat de regels nageleefd worden om ongelukken te voorkomen.

Door de werkbon te laten tekenen geeft Dow toestemming om aan de werkzaamheden te mogen beginnen. Op deze manier weet Dow dat personeel van Spie bezig is aan de desbetreffende installatie en op deze manier geeft Dow aan dat de (veiligheids-) voorbereidingen door Dow zijn getroffen.

Detail planning

In Figuur 8.5: Detail planning is een onderdeel van het werk voorbereiden te zien. De chef monteur moet hier meer details geven aan de huidige planning. Dit document wordt overhandigd aan de onderhoudsmonteurs die vervolgens het werk kunnen gaan uitvoeren.

Figuur 8.5: Detail planning

Uitvoering

Zoals aangegeven kan het werk nu worden uitgevoerd. In Figuur 8.6: uitvoering is nog een deel werkvoorbereiding te zien, maar hoort ook bij de uitvoering. Na de werkzaamheden zullen er een aantal controles moeten worden uitgevoerd of het werk dat uitgevoerd is ook aan de omschrijving voldoet en werkt.

Figuur 8.6: uitvoering

Het controleren van de uitvoering wordt gedaan door Dow personeel. Het desbetreffende onderdeel wordt in werking gezet en Dow personeel controleert of die naar behoren werkt.

Een voorbeeld kan zijn een airfan installatie.

Hier is de motor vervangen.

Dan moet er gecontroleerd worden of de installatie werkt.

Ook moet er gekeken worden of de airfan de richting opdraait dat die moet draaien.

Daarnaast moet gekeken worden of het professioneel is uitgevoerd alles moet bijvoorbeeld goed aangedraaid zijn, zodat de motor niet nog los staat.

Controle

In Figuur 8.7: controleren werkzaamheden zijn de acties te zien die moeten worden uitgevoerd om het werk te controleren. Dit houdt in het uitlijn van de motor ten opzichte van de machine en het opstellen van een motor rapportage. Deze twee documenten zullen verwerkt worden in het werkpakket van Spie.

Figuur 8.7: controleren werkzaamheden

Uitlijnen wordt gedaan om de koppeling tussen motor en machine zo recht mogelijk te laten lopen.

Hiermee wordt de rotatie overdracht verbeterd. Het uitlijnen gebeurt met een apparaat zoals te zien is in Figuur 8.8: uitlijnen. Na het uitlijnen is er een uitlijnrapport. Dit dient als bewijs dat het uitlijnen is gebeurd en correct is uitgevoerd.

Figuur 8.8: uitlijnen

Documenteren

Het documenteren van de gegevens is belangrijk om te kunnen bewijzen dat het werk gedaan is en de klant te laten betalen. In Figuur 8.9: Documenteren is te zien wat gedaan moet worden tijdens deze fase.

Figuur 8.9: Documenteren

Nacalculatie

Tijdens de nacalculaties worden de kosten van het werk dat voltooid is, berekend. Hierbij wordt bekeken wat de werkelijke kosten zijn, naar de uren die in het werk hebben gezeten en inkopen die gedaan zijn voor de opdracht.

9 Werkproces verbetering

In dit hoofdstuk staat omschreven wat de verbetermogelijkheden zijn en met daarbij een mogelijke oplossing. Er zijn twee invalshoeken waaruit gekeken is om het werkproces te verbeteren. Eén invalshoek is het werkproces te verbeteren door het ontworpen controlsysteem. En het tweede invalshoek is het kritisch analyseren van het werkproces en bepalen waar verbetermogelijkheden zijn.