• No results found

Beschermende factoren:

6 Vergelijking van 2008 en 2011

7.12 Gouda Oost

De wijk Gouda Oost is in de steekproef maar door een select deel van de jongeren (74) aangemerkt als de wijk waarin zij wonen, dit omvat 4,3% van de steekproef. Van de jongeren bevinden zich er relatief veel in het speciaal onderwijs, de brugklas en op de havo. De wijk omvat relatief gezien de minste jon-geren met een Nederlandse achtergrond, slechts 46% van de jonjon-geren staat aangemerkt als Nederlands.

Bijna 37% van de jongeren heeft een Marokkaanse achtergrond. Een kwart van deze jongeren groeit op in een eenoudergezin, relatief weinig ouders hebben een hoog opleidingsniveau. Hierbij dient opge-merkt te worden dat van bijna 45% van de jongeren het opleidingsniveau van de ouders onbekend is. De arbeidssituatie van de ouders is niet de meest gunstige, bij bijna de helft van de jongeren werkt een of geen ouder (33,8% en 16,2%).

De jongeren uit Gouda Oost hebben erg wisselende percentages in verhouding tot het delde. Op het domein Geweld scoren de jongeren bij de items Vechten en Slaan boven het stadsgemid-delde, bij de andere twee items gelijk of lager dan het stadsgemiddelde. Ook bij het domein Jeugd-delinquentie zijn er zeer verschillende percentages. Alleen de items Vernieling en Politiecontacten zijn niet gelijk aan 0,0% maar juist bovengemiddeld hoog. Vrijwel alle items van Alcohol- en drugsgebruik en Roken zijn gelijk aan of lager dan het stadsgemiddelde. Het percentage jongeren dat Andere drugs heeft gebruikt ligt boven het stadsgemiddelde (1,4%). Opmerkelijk bij het domein Schoolverzuim is dat geen van de jongeren aan heeft gegeven te hebben gespijbeld, terwijl tegelijkertijd ruim 44% van de jon-geren wel de klas uit is gestuurd. Dit zijn de laagste en de hoogste percentages bij de twee items. Bij Problemen gerelateerd aan seksualiteit, valt op dat het aandeel jongeren dat seks heeft gehad met een onvaste partner redelijk hoog ligt (50%). Hier is het hoogste percentage te vinden van jongeren die hier-bij condooms hebben gebruikt (33,3%). Het laatste domein betreft Gevoelens van depressiviteit, hierhier-bij zijn de percentages bij alle items wat hoger dan het stadsgemiddelde.

Op vrijwel alle domeinen van Risico- en Beschermende factoren scoort Gouda Oost op een of meer-dere items afwijkend van het stadsgemiddelde. Wanneer we kijken naar de Risicofactoren, dan valt op dat op het domein van het gezin de Houding van ouders ten opzichte van alcohol en drugs minder negatief is (-0,27). Op het domein van kinderen en jongeren zijn de scores minder negatief bij de items Positieve houding ten aanzien van alcohol en drugs. Op het domein van de wijk zijn de scores sterker negatief op alle items, behalve bij het item Hoge mate van doorstroming. Bij de beschermende factoren is de score sterker positief bij het item Religie/Spiritualiteit (domein Kinderen en jongeren), en minder positief bij het item Beloningen voor positieve betrokkenheid in de Wijk.

De situatie van Gouda Oost kan wat betreft Probleemgedragingen, risico- en beschermende factoren vergeleken worden over de jaren 2008-2011. Uit een vergelijking van de verschillende Probleemgedrag-ingen wordt duidelijk dat beide vormen van Diefstal (Jeugddelinquentie) de enige probleemgedragProbleemgedrag-ingen zijn die significant afgenomen zijn. Bij de Risicofactoren zien we op de terreinen School, Kinderen en Jongeren en Wijk een of enkele significante veranderingen terug. Zo zijn Leerachterstanden afgenomen, en ook de mate waarin Positieve houdingen ten aanzien van drugsgebruik en Omgang met vrienden die

66

alcohol/drugs gebruiken, evenals Hoge mate van doorstroming in de Wijk. Bij de Beschermende factoren zien we slechts één significante verbetering. Binnen het domein Gezin is de Hechtingssterkte met het gezin toegenomen.

Conclusie

De jongeren uit Gouda die aan dit onderzoek meededen (12-18 jaar) worden gekenmerkt door een (kleine) oververtegenwoordiging van meisjes tegenover jongens. Het belangrijkste opleidingsniveau onder deze groep jongeren is het vwo. Meer dan driekwart van de jongeren uit Gouda heeft een Nederlandse achtergrond. Veruit de meeste jongeren groeien op in een tweeoudergezin (ruim zeventig procent). Van twee derde van de jongeren zijn de ouders hoog opgeleid.

In de verschillende Goudse wijken komen de diverse probleemgedragingen in wisselende mate voor.

De opmerkelijkste scores zijn terug te vinden onder Geweld (Vechten in Oost, Kort Haarlem en Plaswijck bijvoorbeeld), Jeugddelinquentie (Vernielen en Politiecontacten in Gouda Oost en Binnenstad) en Roken, Alcohol- en drugsgebruik (waaronder alcohol in de Binnenstad en Nieuwe Park en softdrugsgebruik in de Binnenstad en Nieuwe Park).

De risico- en beschermende factoren onder jongeren in de wijken zijn ook onderling vergeleken en afgezet tegenover het stadsgemiddelde. Op alle terreinen van risicofactoren zijn opmerkelijkheden te zien. Binnen het domein Gezin laten jongeren uit de Binnenstad en Nieuwe Park hoge scores zien op de risicofactor Problemen met Gezinsmanagement en jongeren uit Nieuwe Park op Gebrek aan binding met de school. Binnen het domein Kinderen en Jongeren laten jongeren uit Nieuwe Park hoge scores zien op Jeugdbende, Vroeg begin van alcohol- en drugsgebruik en Omgang met jongeren die antisociaal gedrag vertonen. Jongeren uit de Binnenstad scoren hoog op Omgang met vrienden die antisociaal gedrag ver-tonen. De meeste en de grootste afwijkingen komen voor binnen het domein Wijk: in Oost en

Achterwillens op Gebrek aan binding met de wijk, in Oost en Kort Akkeren op Gebrek aan organisatie in de wijk, in Nieuwe Park en de Binnenstad op Hoge doorstroming, in Oost en Kort Akkeren op Verkrijg-baarheid van wapens en drugs, evenals op Maatschappelijke normen die antisociaal gedrag bevorderen.

Op deze risicofactoren scoren deze wijken hoog (in dit geval negatief). Onder beschermende factoren vallen ook bepaalde uitkomsten op, zowel positief als negatief. In positieve zin valt de Binnenstad op binnen het domein Gezin (Mogelijkheden voor positieve betrokkenheid), en binnen het domein School valt Stolwijkersluis en Westergouwe positief op (Mogelijkheden voor positieve betrokkenheid) en in het domein Kinderen en Jongeren scoren jongeren in Oost hoog. Ook in negatieve zin valt een en ander op.

In Nieuwe Park scoren jongeren binnen het domein School negatief op Beloningen voor positieve betrok-kenheid. Binnen het domein Kinderen en Jongeren laten jongeren uit Stolwijkersluis en Westergouwe lage scores zien op Religie. Binnen het domein Wijk, ten slotte, zien we dat jongeren uit Nieuwe Park laag zitten op Mogelijkheden voor positieve betrokkenheid en jongeren uit Oost op Beloningen voor positieve betrokkenheid. De probleemgedragingen zijn in Gouda de afgelopen jaren (2008-2011) wat gedaald, ook in de wijken Goverwelle en Oost (CtC-wijken). Binnen de risicofactoren zijn er voor deze gebieden meer positieve dan negatieve ontwikkelingen te melden, ook al is het beeld niet helemaal eenduidig. Hetzelfde geldt voor de beschermende factoren.

VVerwey-Jonker Instituut

Literatuur

Arthur, M.W., Briney, J.S., Hawkins, J.D., Abbott, R.D., Brooke-Weiss, B.L., & Catalano, R.F. (2007).

Measuring risk and protection in communities using the communities that care youth survey. Evaluation and Program Planning, 30, 197-211.

Glaser, R.R., Van Horn, M.L., Arthur, M.W., Hawkins, J.D., & Catalano, R.F. (2005). Measurement prop-erties of the communities that care youth survey across demographic groups. Journal of Quantitative Criminology, 21(1), 73-102.

Hawkins, J.D. (1995). Preventing serious, violent and chronic juvenile offending: A review of selected strategies in childhood, adolescence and the community. In J.C. Howell, & B. Krisberg (Eds.), Serious, violent and chronic juvenile offenders: A sourcebook (pp. 61-141). Thousand Oaks: Sage.

Hawkins, J.D., & Catalano, R.F. (1992). Communities that care: Action for Drug Abuse Prevention. San Fransisco: Jossey-Bas Publishers.

Hawkins, J.D., Catalano, R.F., Arthur, M.W., Egam, E., Brown, E.C., Abbott, R.D., et al. (2008). Testing communities that care: The rationale, design and behavioral baseline equivalence of the community youth development study. Journal of Prevention Science, 9(3), 178-190.

Jonkman, H., Boers, R., Dijk, B. van., & Rietveld, M. (2006). Wijken gewogen. Gedrag van jongeren in kaart gebracht. Utrecht/Amsterdam: NIZW/SWP.

68

VVerwey-Jonker Instituut