• No results found

Goedkeuring afbakening kernwinkelgebieden Station en Dorp

Goedgekeurd.

Motivering Aanleiding

De gemeente Denderleeuw wil haar handelsapparaat nieuw leven inblazen. Dat wil ze doen door een flankerend beleid te voeren en ondersteunende maatregelen te treffen die zowel de horeca als de lokale handel in de verschillende centrumgebieden stimuleert.

In 2019 werd daarom aan Provincie Oost-Vlaanderen de opdracht gegeven om een

detailhandelsplan op te stellen met doelstellingen en acties. Een van de doelstellingen is het afbakenen van kernwinkelgebieden om vervolgens daaraan beleidsacties te kunnen verbinden waaronder financiële stimuli, eventuele heffingen op leegstand en allerhande promotionele acties (actiepunten 10 en 12).

Finaal wil de gemeente de lokale handel en horeca een ‘boost’ geven aangezien die een

belangrijke rol vervullen in de leefbaarheid van de Denderleeuwse kernen en in de attractiviteit om er te wonen en te werken (zie MJP). De gemeente erkent bovendien het feit dat zij een belangrijk actor is in het vorm geven van een algemeen kader waarin de lokale handel en horeca kunnen floreren.

Argumentatie

De afbakening van kernwinkelgebieden is een instrument binnen het Integraal Handelsvestigingsbeleid van de Vlaamse Overheid, dat als basis dient om het lokale

detailhandelsbeleid op af te stemmen. In de leidraad die VLAIO heeft ontwikkeld rond het IHB, wordt de afbakening uitvoerig besproken. In deze leidraad wordt een kernwinkelgebied als volgt gedefinieerd: ‘Een kernwinkelgebied is een gebied waarin kleinhandel en andere

publiekstrekkende functies elkaar positief beïnvloeden’.

Afhankelijk van de gemeente zijn er één of meerdere kernwinkelgebieden af te bakenen. Vaak vallen deze samen met de (historische) kernen van een gemeente eventueel aangevuld met een aantal secundaire handelsstraten. Het kernwinkelgebied vorm het kloppend hart van de kern en doet ook dienst als ontmoetingsplaats. Voor Denderleeuw wordt er gekeken naar

kernwinkelgebieden Dorp en Station.

De voordelen van een afbakening van kernwinkelgebieden is vanuit verschillende standpunten te bekijken. Daarom wordt een opsplitsing gemaakt per doelgroep:

 Voor de gemeente

o Dankzij de afbakening van kernwinkelgebieden kan de gemeente een gericht detailhandelsbeleid voeren en kunnen acties en middelen efficiënter worden ingezet.

o De afbakening biedt een duidelijk kader waarbinnen acties kunnen plaatsvinden en biedt een basis voor het nemen van beslissingen bv, het organiseren van evenementen en marketingacties, het toekennen van premies, aanleg van het openbaar domein…

o Via de afbakening krijgt de gemeente de mogelijkheid om een gedifferentieerd beleid te voeren op maat van de kernen.

 Voor de ondernemer

o De afbakening geeft duidelijkheid aan de ondernemer. Zo weet hij waar de gemeente ruimtelijk haar focus legt en wat er allemaal mogelijk is op het vlak van detailhandel.

o Een versterking van de kernwinkelgebieden zal bovendien leiden tot een grotere commerciële dichtheid en meer passanten/consumenten.

 Voor de bezoeker

o De afbakening van de kerngebieden geeft meer identiteit aan de kern (indien dit uiteraard gekoppeld wordt aan aspecten zoals belichting, bebloeming, bevlagging, inrichting van het openbaar domein…).

o Beleidsacties gekoppeld aan de afbakening hebben de bedoeling om de bestaande detailhandel te bestendigen en verder aan te vullen met al dan niet nieuw aanbod. Dit garandeert en versterkt de leefbaarheid van de kernen.

o Een afbakening laat toe om per kernwinkelgebied diverse criteria op te leggen, zodat een antwoord wordt geboden op de bezoekmotieven van inwoners en bezoekers van buitenaf.

Veel van het gemeentelijk beleid en de acties die eruit voortvloeien, zullen zich richten op de ondernemers die gelegen zijn in het kernwinkelgebied. Dit wil evenwel niet zeggen dat handels- en horecazaken die gevestigd zijn buiten de afbakening uit de boot vallen. Ook zij kunnen volop genieten van gemeentelijke acties, zij het soms onder andere voorwaarden. De afbakening is vooral een signaal van het bestuur van waar zij haar ‘geografische’ focust legt als het gaat om detailhandel en de vestiging van nieuwe zaken.

Uiteraard kunnen nieuwe zaken ook buiten de kernwinkelgebieden worden opgericht. Zolang de bestemmingsvoorschriften dat toelaten is dit mogelijk. Als lokale overheid kan het bestuur hier wel extra criteria aan verbinden zowel op het vlak van activiteit als schaalgrootte. Op die manier kan de gemeente haar locatiebeleid van handels- en horecazaken sturen. Sommige handelszaken zijn immers niet wenselijk binnen een bestaande winkelkern.

Een afbakening van de kernwinkelgebieden vormt de basis om het detailhandelsbeleid in de gemeente vorm te geven. Om niet enkel stimulerend te kunnen optreden maar ook gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken en om ongewenste ontwikkelingen van

detailhandelsactiviteiten te vermijden, wordt voorgesteld deze afbakening beleidsmatig vast te leggen.

De afbakening van de zones is als volgt:

Dorp:

 Middenstraat: van 2 tot en met 10 aan de even kant en 3 aan de oneven kant;

 Bouchtstraat: van 14 tot en met 28 aan de even kant en van 1 tot en met 9 aan de oneven kant;

 Geallieerdenstraat: van 4 tot en met 20 aan de even kant en van 9 tot en met 19 aan de oneven kant.

Lengte kernwinkelgebied: 530m (noord-zuid), en 180m (oost-west).

Station:

 A. Rodenbachstraat: 2;

 Spoorweglaan: van 2 tot en met 6 aan de even kant en van 1 tot en met 23 aan de oneven kant;

 Stationsplein: 2 aan de even kant en van 1 tot en met 21 aan de oneven kant;

 Stationsstraat: van 6 tot en met 42 aan de even kant en van 9 tot en met 77 aan de oneven kant.

Lengte kernwinkelgebied: 240m Link meerjarenplanning:

 BD103 ‘Naar een aantrekkelijke stationsomgeving als centrum van bedrijvigheid’

 SD3 ‘Zo is Denderleeuw’/BD301 ‘Wie onderneemt heeft onze steun/AP3011 ‘Een vertrouwde partner voor actieve ondernemers’/A30111 ‘Activiteiten van de lokale middenstand ondersteunen of mee organiseren’

 SD3 ‘Zo is Denderleeuw’ BD301 ‘Wie onderneemt heeft onze steun’/A30102 Nieuwe ondernemers aantrekken in onze gemeente door afbakening kleinhandelsgebieden en de invoering van een premiestelsel (inrichtings- en vestigingspremie).

Regelgeving Bevoegdheid

Decreet lokaal bestuur artikel 40 en 41 Juridische grond

Decreet betreffende het Integraal Handelsvestigingsbeleid (DIHB) van 15 juli 2016 en latere wijzigingen.

Financiële gevolgen nihil

Inspraak, advies en bijlagen

Nota Kernwinkelgebieden Denderleeuw

Stemming

Met eenparigheid van stemmen Besluit

Artikel 1:

De Gemeenteraad keurt de afbakeningen van kernwinkelgebieden Dorp en Station goed.

Artikel 2: Inwerkingtreding

De afbakening gaat in voege 1 maart 2021.

Artikel 3: Bekendmaking en melding aan toezichthoudende overheid

Dit besluit zal bekend gemaakt worden volgens de bepalingen van art. 285 en 286 van het decreet Lokaal bestuur.

De toezichthoudende overheid zal in kennis worden gesteld volgens de bepalingen van art. 330 van het decreet Lokaal bestuur.

15. Goedkeuring reglement tot vaststelling vestigings- en inrichtingspremie

Goedgekeurd.

Motivering

Aanleiding

Om het ondernemingsleven binnen onze gemeente te stimuleren en de slaagkansen van nieuwe ondernemers te verhogen wordt voorgesteld om aan startende ondernemers in Denderleeuw binnen kernwinkelgebied Dorp en Station een vestigingspremie toe te kennen. Bijkomend wordt voorgesteld om bestaande handelszaken te ondersteunen binnen kernwinkelgebieden Dorp en Station middels een inrichtingspremie.

Argumentatie

Een vestigingspremie bestaat uit een forfaitair bedrag t.w.v. € 10.000 dat aan startende of verhuizende ondernemingen in Denderleeuw wordt toegekend indien ze zich vestigen in kernwinkelgebied Dorp of kernwinkelgebied Station.

Een inrichtingspremie bestaat uit een éénmalige toelage max. 80% van de aantoonbare kosten met een max. van € 5.000 EUR voor de inrichting van een bestaande handelszaak in de

kernwinkelgebieden Dorp en Station.

Overzicht:

 SD3 ‘Zo is Denderleeuw’/BD301 ‘Wie onderneemt heeft onze steun /AP3010 ‘Een reikende hand voor startende ondernemers’/A30102 ‘Nieuwe ondernemers aantrekken in onze gemeente door afbakening kleinhandelsgebieden en de invoering van een premiestelsel (inrichtings- en vestigingspremie)’

 SD3 ‘Zo is Denderleeuw’/BD301 ‘Wie onderneemt heeft onze steun/AP3011 ‘Een vertrouwde partner voor actieve ondernemers’/A30111 ‘Activiteiten van de lokale middenstand ondersteunen of mee organiseren’

Regelgeving

Bevoegdheid

Decreet lokaal bestuur artikel 40 en 41 Juridische grond

Gemeenteraadsbesluit van 28 januari tot vaststelling afbakening kernwinkelgebieden;

Financiële gevolgen

Voor toekenning van een inrichtingspremie zijn kredieten voor een bedrag van 20.000 euro voorzien onder de actie A30102, budgetsleutel 6491000.

Voor de toekenning van een vestigingspremie zijn kredieten voor ene bedrag van 20.000 euro voorzien onder de actie A30102, budgetsleutel 6491000.

Stemming

Met eenparigheid van stemmen

Besluit

Artikel 1 Doelstelling

Het gemeentebestuur van Denderleeuw wil startende, verhuizende ondernemers naar Denderleeuw en gevestigde ondernemers ondersteunen met het doel hun slaagkansen te verhogen en de economische activiteit in Denderleeuw te stimuleren door ofwel een inrichtings- dan wel een vestigingspremie toe te kennen.

Artikel 2 Doelgroep 2.1: Vestigingspremie

De premie kan aangevraagd worden door een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die uitbater wordt dan wel eigenaar is van een nieuwe handelszaak in het kernwinkelgebied dorp en

stationsomgeving.

Komen niet in aanmerking voor de subsidie:

1. callshop, nachtwinkel, automatenshop, muurwinkel, goktent, sexshop, peepshow, dancing, lunapark, privé-club, telefonieactiviteiten en internet;

2. financiële of verzekeringsinstelling;

3. onderneming die voor exploitatie over een kleinhandelsvergunning dient te beschikken (opp. boven de 400 m²);

4. vzw’s;

5. frituur en pitazaak;

6. elke premie is uitgesloten indien het gaat om een verplaatsing van een handelszaak binnen het kernwinkelgebied met creatie van nieuwe leegstand in het verlaten handelspand.

2.2: Inrichtingspremie

De premie kan aangevraagd worden door een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die uitbater of eigenaar is van een bestaande handelszaak in het kernwinkelgebied dorp en stationsomgeving.

Komen niet in aanmerking voor de subsidie:

1. callshop, nachtwinkel, automatenshop, muurwinkel, goktent, sexshop, peepshow, dancing, lunapark, privé-club, telefonieactiviteiten en internet;

2. financiële of verzekeringsinstelling;

3. onderneming die voor exploitatie over een kleinhandelsvergunning dient te beschikken (opp. boven de 400 m²);

4. vzw’s;

5. elke premie is uitgesloten indien het gaat om een verplaatsing van een handelszaak binnen het kernwinkelgebied met creatie van nieuwe leegstand in het verlaten handelspand;

Artikel 3 Samenstelling premies

Deze worden toegekend door de gemeente Denderleeuw en worden samengesteld als volgt:

Vestigingspremie

Premie voor nieuwe of bijkomende vestigingen van handelszaken in de kernwinkelgebieden Dorp en Station, en zoals voldaan aan de voorwaarden in het reglement. Eenmalig te bekomen per vestiging t.w.v. 10.000 EUR.

Inrichtingspremie

Een inrichtingspremie bestaat uit een éénmalige toelage max. 80% van de aantoonbare kosten met een max. van € 5.000 EUR voor de inrichting van een bestaande handelszaak in de

kernwinkelgebieden Dorp en Station.

Artikel 4 Specifieke voorwaarden 4.1: Vestigingspremie

De premie kan aangevraagd worden op voorwaarde dat:

 het een nieuwe handelszaak betreft of een commerciële onderneming in het

kernwinkelgebied die na een overname opnieuw uitgebaat wordt of een handelszaak in het kernwinkelgebied die wegens economische groei genoodzaakt is uit te wijken naar een ander leegstand pand in het kernwinkelgebied met een minimum uitbreiding van 25% commerciële oppervlakte;

 de nieuwe handelszaak minstens 5 dagen per week geopend is;

 de handelszaak stedenbouwkundig conform is;

 voldaan is aan de wettelijke verplichtingen voor de uitoefening van een nieuwe handelszaak;

 de aanvrager er zich toe verbindt de handelszaak gedurende ten minste 3 achtereenvolgende jaren in stand te houden. De termijn van 3 jaar begint te lopen de dag na de toekenning van de subsidie door het College van Burgemeester en Schepenen.

De vestigingspremie en inrichtingspremie zijn niet cumuleerbaar.

4.2: Inrichtingspremie

De premie is van toepassing voor handelspanden:

 die als zodanig stedenbouwkundig conform zijn;

 dewelke minstens 5 dagen per week geopend zijn;

 die conform zijn met alle wettelijke verplichtingen voor de uitoefening van de handelszaak;

 waar momenteel een handelszaak is gevestigd.

Werken komen enkel in aanmerking voor subsidiëring voor zover:

 ze stedenbouwkundig conform zijn;

 indien nodig de noodzakelijke vergunningen van gelijk welke aard bekomen zijn;

 ze in overeenstemming zijn met andere reglementen en regelgeving die van toepassing zijn.

De aanvrager verbindt er zich toe de handelszaak gedurende ten minste 3 achtereenvolgende jaren in stand te houden. De termijn van 3 jaar begint te lopen de dag na de toekenning van de subsidie door het College van Burgemeester en Schepenen.

De inrichtingspremie en vestigingspremie zijn niet cumuleerbaar.

Artikel 5: Ontvankelijkheid van de aanvraag 5.1: Vestigingspremie

De aanvraag kan schriftelijk of digitaal ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen, t.a.v. Dienst Ondernemen, Administratief Centrum, A. De Cockstraat 1, 9470

Denderleeuw door middel van een aanvraagformulier. De aanvraag kan maximum 6 maanden na de opening van de nieuwe handelszaak ingediend worden.

Bij het aanvraagformulier zijn volgende documenten verplicht toe te voegen in bijlage:

 een kopie van inschrijving in de Kruispuntbank der Ondernemingen;

 een bewijs van inschrijving bij een sociale verzekeringskas voor een zelfstandig hoofdberoep;

 een kopie van de huurovereenkomst/notariële koopakte van het handelspand waarvoor de premie aangevraagd wordt;

 indien de uitbater niet de eigenaar is van de handelszaak, wordt een machtiging van de eigenaar gevoegd;

 bewijsstukken (facturen, contracten, …) tot staving van een investering in de nieuwe handelszaak of handelspand ten bedrage van:

a) minimum € 5.000 (exclusief BTW) voor elke nieuwe commerciële onderneming waarvoor een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) vereist is en die gelegen is op het gelijkvloers;

b) minimum € 2.500 (exclusief BTW) voor elke commerciële onderneming die na een overname opnieuw uitgebaat wordt en die gelegen is op het gelijkvloers;

 een ondernemings- of businessplan, bestaande uit een projectvoorstel, een commerciële nota en een financiële nota;

 een korte motivatie waaruit blijkt dat de handelszaak een positieve bijdrage zal leveren aan de uitstraling of attractiviteit van het kernwinkelgebied en duurzaam van aard is. De Dienst Lokale Economie zal hieromtrent gemotiveerd advies uitbrengen aan het College van Burgemeester en Schepenen;

 een attest waaruit blijkt dat er geen achterstal is bij BTW/belastingen/RSZ.

De premie kan slechts 1 maal per ondernemingsnummer aangevraagd en toegekend worden.

Indien het aanvraagformulier onvolledig of incorrect is ingevuld, behoudt de bevoegde ambtenaar en het College van Burgemeester en Schepenen zich alle rechten voor aangaande het

onontvankelijk verklaren van deze aanvraag.

5.2: Inrichtingspremie

De aanvraag moet schriftelijk ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen, t.a.v. Dienst Ondernemen, Administratief Centrum, A. De Cockstraat 1, 9470 Denderleeuw door middel van een aanvraagformulier. De aanvraag kan maximum 6 maanden na de gemaakte kosten voor de inrichting van de handelszaak worden ingediend.

Bij het aanvraagformulier zijn volgende documenten verplicht toe te voegen in bijlage:

 Een kopie van inschrijving in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO);

 Een bewijs van inschrijving bij een sociale verzekeringskas voor een zelfstandig hoofdberoep;

 Een kopie van de huurovereenkomst/notariële koopakte van het handelspand waarvoor de premie aangevraagd wordt;

 Indien de uitbater niet de eigenaar is van de handelszaak, wordt een machtiging van de eigenaar gevoegd;

 Bewijsstukken (zijnde facturen, contracten,…) tot staving van werken in de handelszaak of handelspand. De premie bestaat uit een éénmalige toelage van max. 80% van de

aantoonbare kosten met een max. van € 5.000.

 een korte motivatie waaruit blijkt dat de handelszaak een positieve bijdrage levert aan de uitstraling of attractiviteit van het kernwinkelgebied en duurzaam van aard is. De Dienst Lokale Economie zal hieromtrent gemotiveerd advies uitbrengen aan het College van Burgemeester en Schepenen;

 Een attest waaruit blijkt dat er geen achterstal is bij BTW/belastingen/RSZ.

De premie kan slechts 1 maal per ondernemingsnummer aangevraagd en toegekend worden.

Indien het aanvraagformulier onvolledig of incorrect is ingevuld, behoudt de bevoegde ambtenaar en het College van Burgemeester en Schepenen zich alle rechten voor aangaande het

onontvankelijk verklaren van deze aanvraag.

Artikel 6: Beoordeling aanvraagdossier en uitbetaling

6.1: Indien het totaalbedrag van het aantal aanvragen het totaal van het voorziene krediet overstijgt, zal het toekennen van de subsidies verlopen in functie van de datum van aanvraag tot uitputting van het totaal in het budget voorziene bedrag voor het betrokken dienstjaar.

Indien bij de behandeling van een aanvraag blijkt dat het resterende budget voor het betrokken dienstjaar onvoldoende is om de aanvraag integraal in te willigen, zal de aanvrager de

keuzemogelijkheid geboden worden om genoegen te nemen met toekenning van het resterende subsidiebudget dan wel volgend dienstjaar een nieuwe aanvraag in te dienen (er mee rekening houdend dat de bewijsstukken slechts 1 jaar oud mogen zijn). Hiertoe zal door de dienst lokale economie contact opgenomen worden met de aanvrager.

Bij uitputting van het voorziene bedrag kan de aanvrager een nieuwe aanvraag indienen in het daaropvolgende dienstjaar, er rekening mee houdende dat de ingediende bewijsstukken

maximaal 1 jaar oud mogen zijn. Hiertoe zal door de dienst lokale economie contact opgenomen worden met de aanvrager.

Voor het reglement geldt dat het College van Burgemeester en Schepenen op elk moment kan beslissen om af te wijken van het voorzien budget.

6.2: Het College van Burgemeester en Schepenen beslist op advies van de ambtenaar lokale economie om de aanvraag goed te keuren of te weigeren en neemt een beslissing binnen de 3 maanden na indiening van de aanvraag. Het gaat om een termijn van orde.

Het College van Burgemeester en Schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van een aanvraag. Indien de aanvrager hierbij zijn medewerking weigert, vervalt het recht op de premie.

Het College van Burgemeester en Schepenen oordeelt over alle betwistingen en discussies.

Met de toekenning van de vestigings- of inrichtingspremie wordt geen uitspraak gedaan of

goedkeuring gegeven op het vlak van milieu- of stedenbouwkundige omgevingsvergunningen en andere wettelijke verplichtingen van de vestiging.

6.3: Het College van Burgemeester en Schepenen zal de terugvordering van de premie(s) eisen, vermeerderd met de wettelijke intrest:

 indien deze toegekend en uitbetaald werd op basis van onjuiste gegevens of valse verklaringen afgelegd met het oog op het onrechtmatig genieten van de premie(s);

 indien de wettelijke verplichtingen of de verplichtingen uit dit reglement niet worden nageleefd.

6.4: De vestigings- of inrichtingspremie wordt na de beslissing tot het toekennen van de premie door het College van Burgemeester en Schepenen aan de aanvrager uitbetaald op het

rekeningnummer van de aanvrager, vermeld op het aanvraagformulier.

6.5: Voor betwistingen in verband met dit reglement is de rechtbank van eerste aanleg van Dendermonde bevoegd.

Artikel 7: Temporeel toepassingsgebied

Ondernemingen die van start zijn gegaan voor de inwerkingtreding van dit subsidiereglement, komen in aanmerking voor inrichtingspremie maar niet voor een vestigingspremie.

Artikel 8: Inwerkingtreding

Dit reglement gaat in voege vanaf 1 mei 2022 en is geldend voor alle aanvragen vanaf die datum.

Artikel 9: Bekendmaking en melding aan toezichthoudende overheid

Dit besluit zal bekend gemaakt worden volgens de bepalingen van art. 285 en 286 van het decreet Lokaal bestuur (publicatie lijst, besluit en inhoud op webtoepassing).

De toezichthoudende overheid zal in kennis worden gesteld volgens de bepalingen van art. 330 van het decreet Lokaal bestuur.

ONDERWIJS

16. Bekrachtiging beslissing schepencollege van 21 december 2021:

Principiële goedkeuring herstructurering gemeentelijke basisonderwijs

"afschaffing vestigingsplaats Iddergem (Leliestraat)" - oprichting van een nieuwe gemeentelijke basisschool Iddergem (Programmatie) - vaststellen capaciteitsbepaling - vanaf het schooljaar 2022-2023

Goedgekeurd.

Motivering Aanleiding

Bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 21 december 2021 werd principieel akkoord gegaan met de herstructurering en de programmatie van het gemeentelijke basisonderwijs en dit vanaf het schooljaar 2022-2023. Concreet werd het volgende beslist:

 Goedkeuring afschaffen van de vestigingsplaats Leliestraat 1 te 9472 Iddergem (=

herstructurering);

 Goedkeuring wijziging naam en adres “gemeentelijke basisschool” met vestiging Welleplein 3 te 9473 Welle naar “Gemeentelijke basisschool Welle” met als adres Welleplein 1 te 9473 Welle;

 Goedkeuring oprichten van een nieuwe gemeentelijke basisschool Iddergem “De toverlelie”

(=programmatie) met als adres Leliestraat 1 te 9472 Iddergem;

 Goedkeuring integrale overname capaciteitsbepaling voor beide scholen zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 25 november 2021;

 Goedkeuring om het diensthoofd Onderwijs te mandateren om het dossier herstructurering en programmatie in te dienen bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgoDi).

Deze beslissing dient nog bekrachtigd te worden door de gemeenteraad.

Argumentatie

De gemeentelijke basisschool met instellingsnummer 23499 bestaat momenteel uit 2 vestigingsplaatsen:

 Welleplein 3 te 9473 Welle: 94 kleuters + 200 leerlingen = 294 leerlingen (01.02.2021)

 Leliestraat 1 te 9472 Iddergem: 98 kleuters + 187 leerlingen = 285 leerlingen (01.02.2021) Binnen de scholengemeenschap Vlaamse Ardennen werden de 2 vestigingen van de stedelijke basisschool Zottegem administratief gesplitst in 2 aparte scholen en dit met ingang van 1 september 2019.

De 4 vestigingen van de gemeentelijke basisschool Herzele werden met ingang van 1 september 2020 administratief gesplitst in 2 aparte scholen met respectievelijk 1 en 3 vestigingen.

De 4 vestigingen van de gemeentelijke basisschool Herzele werden met ingang van 1 september 2020 administratief gesplitst in 2 aparte scholen met respectievelijk 1 en 3 vestigingen.