• No results found

bijvoorbeeld beekdalen en uiterwaarden, langgerekt zijn, waardoor de berekening ervan veel overlap geeft met de agrarische omgeving).

ƒ Grote wateroppervlakken als meren zijn vermeden. Een eventueel stikstofprobleem daar heeft immers meer te maken met aanvoer via water. Een uitzondering is gemaakt voor die waterrijke gebieden waar ook een groot landoppervlak bij hoort, zoals De Wieden en de Oostelijke Vechtplassen.

ƒ Ook is meegewogen hoe groot het stikstofprobleem is in relatie tot de verdrogingsproblematiek. Zo is nagegaan of er via verdrogingsbestrijding goede herstelperspectieven lijken te zijn. Voor twijfelgevallen gaf dit de doorslag om het gebied al dan niet mee te nemen.

ƒ Omdat er aanwijzingen zijn dat de berekende depositie in de duinen wordt onderschat, zijn de duingebieden vanwege hun grote belang in het Natura 2000-netwerk wel meegenomen, dit op basis van dezelfde criteria die hiervoor zijn genoemd.

ƒ Ten slotte is de Veluwe weggelaten, omdat dit gebied qua oppervlak dermate dominant is dat dit het gemiddelde volledig zou domineren.

Om de effectiviteit en doelmatigheid van generieke maat- regelen op de stikstofdepositie te beoordelen, is in deze verkenning gekeken naar een selectie van 48 Natura 2000-gebieden. Hierbij gaat om het gemiddelde voor deze Natura 2000-gebieden en niet om de individuele gebieden. De geselecteerde Natura 2000-gebieden zijn weergegeven in figuur B1.1 en tabel B1.1. In dit rapport worden deze 48 gese- lecteerde Natura 2000-gebieden aangeduid als stikstofbelaste Natura 2000-gebieden.

Om tot deze selectie te komen, zijn diverse criteria gehanteerd:

ƒ Er moet in ieder geval sprake zijn van een stikstof- probleem, met andere woorden: het kritische depositie- niveau moet worden overschreden (met uitzondering van duingebieden, zie onder).

ƒ De gridcellen (vakken van 1x1 vierkante kilometer) moeten niet te veel overlap met de omgeving vertonen, omdat dan agrarische emissies kunstmatig in het natuurgebied worden geplaatst en ook het verschil in terreinruwheid de berekening kan verstoren. Daarvoor is gekeken naar de combinatie van het oppervlak en de vorm van de gebieden (sommige gebieden zijn compact, terwijl andere,

Bijlage 1

Geselecteerde Natura 2000-gebieden

Lijst met geselecteerde Natura 2000-gebieden Tabel B1.1

Alde Feanen Bargerveen Borkeld Brabantse Wal Brunssummerheide

Buurserzand & Haaksbergerveen Deurnsche Peel & Mariapeel Drentsche Aa-gebied

Drents-Friese Wold & Leggelderveld Duinen Ameland

Duinen en Lage Land Texel Duinen Schiermonnikoog Duinen Terschelling Duinen Vlieland Dwingelderveld Eilandspolder Engbertsdijksvenen Fochteloërveen Gelderse Poort Groote Peel Havelte-Oost

Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske Kampina & Oisterwijkse Vennen

Kennemerland-Zuid Kop van Schouwen Korenburgerveen

Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen Maasduinen

Mantingerzand Meijendel & Berkheide Meinweg

Naardermeer

Nieuwkoopse Plassen & De Haeck Noordhollands Duinreservaat Olde Maten & Veerslootslanden Oostelijke Vechtplassen Polder Westzaan

Rottige Meenthe & Brandemeer Sallandse Heuvelrug

Schoorlse Duinen

Springendal & Dal van de Mosbeek Strabrechtse Heide & Beuven Van Oordt’s Mersken

Vecht- en Beneden-Reggegebied Weerribben

Weerter- en Budelerbergen & Ringselven Wieden

Verkenning van aanvullende maatregelen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof

76

Natura 2000-gebieden, 2008

Niet-geselecteerde gebieden Geselecteerde stikstofbelaste gebieden

Beknopte omschrijving van ammoniakmaatregelen en gebruikte uitgangspunten 77

al. 2008). Het gebruik van mestinjectie in de verschillende onderscheiden mestgebieden in DRAM varieert in het referen- tiescenario van Silvis et al. (2009) van ongeveer 30 procent tot bijna 70 procent.

De mestaanwendingskosten op bouwland volgens boven- genoemde technieken worden in dit onderzoek geschat op 2,7 euro per kubieke meter mest voor onderwerken in één werkgang, 2,8 euro per kubieke meter voor het gebruik van sleepvoet en 2,9 euro per kubieke meter voor het gebruik van de bouwlandinjecteur. De toename van de kosten per kubieke meter is dus maximaal 0,2 euro per kubieke meter als moet worden overgestapt van het onderwerken in één werkgang naar het gebruik van de mestinjecteur. Ook wordt er voor een deel al gebruikgemaakt van sleepvoeten, wat qua kosten van aanwending van de mest niet veel verschilt met de kosten van een mestinjecteur. In het 2020-scenario (Silvis et al. 2009) wordt ongeveer 280 miljoen kilogram stikstof uit dierlijke mest aangewend in de landbouw. Daarvan wordt in het 2020-referentiescenario (Silvis et al. 2009) tussen de 50 en de 60 miljoen kilogram stikstof aangewend op bouwland. Kosteneffectiviteit: 0,30 euro per kilogram ammoniak. Reductiepotentieel: 6 kiloton ammoniak.

M3 Certificeren gebruik van de zodenbemester op grasland

Bij slordig gebruik van de zodenbemester op grasland vervluchtigt 19 procent van de TAN in de mest. Bij metingen in de jaren negentig was dit slechts 11,5 procent (Huijsmans et al. 2008). Certificeren en controleren dragen ertoe bij dat er (weer) zorgvuldig wordt uitgereden.

De meerkosten van het zorgvuldig aanwenden van mest bedragen 0,90 euro per kubieke meter mest; de kosten nemen toe van 2,6 tot 3,5 euro per kubieke meter mest. In het 2020 scenario van Silvis et al. (2009) verschilt het gebruik van de zodenbemester per mestgebied van ongeveer 17 procent tot 92 procent per mestgebied. De effecten op productie en inkomen in de landbouw zullen in mestgebieden Hieronder volgt een beknopte beschrijving van aanvul-

lende maatregelen gericht op ammoniak. Daarnaast zijn de uitgangspunten beschreven die gebruikt zijn voor de berekeningen met het landbouweconomisch model DRAM ter bepaling van de effecten van twee maatregelenpakketten (mestaanwendingsmaatregelen en stalmaatregelen) (zie hoofdstuk 6). De potentieelinschattingen (vermeden emissie) zijn ten opzichte van de referentieraming (ECN & PBL 2010). Kosten van maatregelen zijn in euro, prijspeil 2008.

Mestaanwendingsmaatregelen

M1 Toepassen sleepvoet alleen na 18:00 uur

Deze optie schrijft voor dat bij gebruik van een sleepvoet- machine, mest alleen nog na 18:00 ’s avonds mag worden uitgereden. ’s Avonds zijn de instraling van de zon, de tempe- ratuur en de windsnelheid gemiddeld lager dan overdag, waardoor er minder ammoniak uit mest vervluchtigt. Het Expert Panel on Managing Agricultural Nitrogen noemt als bewezen techniek de optie spread in evenings (CLRTAP 2010). Volgens dit panel bedraagt de bewezen emissiereductie 25 procent ten opzichte van aanwending overdag, maar de exacte hoogte van de reductie moet per lidstaat door proeven vastgesteld worden. In deze optie is uitgegaan van 25 procent reductie. Er zijn geen werkelijke kosten aan de optie verbonden.

Kosteneffectiviteit: 0 euro per kilogram ammoniak. Reductiepotentieel: 2 kiloton ammoniak.

M2 Mestinjectie op bouwland

In de referentieraming wordt uitgegaan van drie technieken om mest aan te wenden op bouwland, namelijk mestinjectie, sleepvoeten en onderwerken in één werkgang. Deze maat- regel verbiedt de laatstgenoemde techniek. Op bouwland resteert dan alleen de toepassing van machines die de mest direct in de grond werken. Injectie is een effectieve methode; de vervluchtiging bedraagt slechts 10 procent (Huijsmans et

Bijlage 2

Beknopte omschrijving van