• No results found

4 A: Bepaling algemene kenmerken van constructie en belasting

4.3 Geometrie van de dijk

De geometrie van de dijk kan ingevoerd worden met taludhellingen (boven- en ondergrens van elk segment, en de segmentbreedte als het segment horizontaal is), of met coördinaten. In beide gevallen worden de ingevoerde gegevens gecontroleerd. Dit is mogelijk omdat er meer gegevens gevraagd worden dan er strikt genomen noodzakelijk zijn. De belangrijkste controle is de aansluiting van de segmenten op elkaar. De bovengrens van het ene segment, moet dezelfde coördinaten of niveau hebben, als de ondergrens van het opvolgende segment.

1208045-009-HYE-0008, 1 juli 2014, definitief

Documentatie Steentoets2014 15 van 134

Daarnaast wordt voor bermen ook gecontroleerd of de ingevoerde onder- en bovengrens kloppen met de segmentbreedte en taludhelling.

Als invoer met de taludhellingen is gekozen in het werkblad ‘Algemeen’, worden achtereenvolgens de volgende controles uitgevoerd tijdens het berekenen van het toetsresultaat:

• Controle of alle taludhellingen zijn ingevoerd. Zo niet, dan volgt de foutmelding: “Taludhelling ontbreekt of onjuist”.

• Onder- en bovengrens worden met taludhelling omgerekend naar niveau van linker en rechter segmentgrens. Er volgt een foutmelding als de taludhelling ontbreekt.

• Ontbrekende waarden van niveau van linker en rechter segmentgrens worden aangevuld indien mogelijk. Lukt dat niet, dan volgt een foutmelding: “Coordinaten ontbreken”.

• Voor versie 2008 geldt:

- Als het meest zeewaartse segment een taludhelling heeft met tan < 1/9, dan volgt een foutmelding: “Meest zeewaartse segment moet buitentalud zijn met tan() > 1/9”.

• Voor versie > 2010 geldt:

- Als meest zeewaartse segment een taludhelling heeft met tan < 1/9 en niet op het voorland aansluit (voorland ligt meer dan 20 cm lager), dan volgt een foutmelding: “Meest zeewaartse segment moet buitentalud zijn met tan() > 1/9 of gelijk/lager dan voorland liggen”.

- Als de helling van het meest zeewaartse segment flauw is, maar op het voorland aansluit, dan wordt het voorland bij de berekening van de fictieve taludhelling verdisconteerd.

• Als van zee naar land een negatieve taludhelling gevolgd wordt door een positieve taludhelling, volgt een foutmelding: “Kuil in profiel”.

• Als tan > 1 dan foutmelding: “Talud is te steil”.

• Als tan > 0,5 dan volgt een waarschuwing: “Controleer de stabiliteit van de teen. • Als tan = 0 en onder- en bovengrens zijn ongelijk, dan volgt een foutmelding als het

verschil groter is dan 0,05 m: Niveau onder- en bovengrens ongelijk, terwijl tan()=0. Als het verschil kleiner is dan 0,05 m, dan worden onder- en bovengrens aan elkaar gelijkgemaakt.

• Als bovengrens van ene segment meer dan 5 cm afwijkt van ondergrens van het volgende segment, dan volgt een foutmelding: “Profieldelen sluiten niet op elkaar aan”. Als het verschil kleiner is, dan worden ze gelijk aan elkaar gemaakt.

• Als tan = 0 en onder- en bovengrens zijn ongelijk door voorgaande reparaties, dan volgt een foutmelding als het verschil groter is dan 0,05 m: “Niveau onder- en bovengrens ongelijk, terwijl tan()=0”. Als het verschil kleiner is dan 0,05 m, dan worden onder- en bovengrens aan elkaar gelijkgemaakt.

• Als tan = 0 en de segmentbreedte ontbreekt, dan volgt een foutmelding: “Segmentbreedte ontbreekt”.

• Als segmentbreedte  Abs( Zo – Zb )/ tan) > 0.05, dan volgt een foutmelding: Segmentbreedte klopt niet met coordinaten. Als het verschil kleiner is dan 5 cm, dan wordt de segmentbreedte kloppend gemaakt.

• Als de segmentbreedte = 0, dan volgt een foutmelding: “Segmentbreedte is nul”.

• Als tan > 0 dan wordt het niveau van de ondergrens gelijk genomen aan de linker grens, en het niveau van de bovengrens gelijk aan de rechter grens. Als tan < 0 gaat dit andersom.

1208045-009-HYE-0008, 1 juli 2014, definitief

Figuur 4.1 Verdeling van dwarsprofiel in bekledingsegmenten

Als invoer met coördinaten is gekozen, worden achtereenvolgens de volgende controles uitgevoerd:

• ontbrekende waarden van linker en rechter segmentgrens worden aangevuld indien mogelijk. Lukt dat niet, dan volgt een foutmelding: “Coordinaten ontbreken”.

• Als de rechter coördinaten van ene segment meer dan 5 cm afwijken van de linker coördinaten van het volgende segment, dan volgt een foutmelding: “Profieldelen sluiten niet op elkaar aan”. Als het verschil kleiner is, dan worden ze gelijk aan elkaar gemaakt. • Als de segmentbreedte = 0, dan volgt een foutmelding: “Segmentbreedte is nul”.

• Op basis van de aangepaste coördinaten wordt de taludhelling bepaald:

tan

(

)

r l r l

Z

Z

abs Y

Y

(4.1)

• Als tan > 1 dan foutmelding: “Talud is te steil”.

• Als tan > 0,5 dan volgt een waarschuwing: “Controleer de stabiliteit van de teen”. • Er wordt gecontroleerd of de Y-coördinaten monotoon stijgend of monotoon dalend zijn.

Zoniet, dan volgt een foutmelding: “Segmenten niet op volgorde”.

• Als van zee naar land een negatieve taludhelling gevolgd wordt door een positieve taludhelling, volgt een foutmelding: “Kuil in profiel”.

• Als meest zeewaartse segment een taludhelling heeft met tan < 1/9, dan volgt een foutmelding: “Meest zeewaartse segment moet buitentalud zijn met tan() > 1/9”.

• Als de y-as van land naar zee loopt, worden alle y-coördinaten met 1 vermenigvuldigd. Als er op één regel van een dwarsprofiel een foutmelding ontstaat, dan zijn de andere regels mogelijk ook niet goed omdat een aantal aspecten van de toetsing afhankelijk zijn van het gehele dwarsprofiel. Daarom wordt in kolom A het hele dwarsprofiel voorzien van een roze kleur, terwijl wellicht slechts in één regel een foutmelding staat. Het is essentieel dat alle foutmeldingen in een dwarsprofiel verholpen worden, omdat anders de resultaten niet te vertrouwen zijn. niveau voorland Voorland, helling en niveau alleen invoeren in 1ste regel van dwarsprofiel (bv. regel 8) 1ste bekledingssegment, invoeren in 1ste regel van dwarsprofiel (bv. regel 8) 2de bekledings- segment, invoeren in 2de regel van dwarsprofiel (bv. regel 9) 3de bekledings- segment, invoeren in 3de regel van dwarsprofiel (bv. regel 10) Y Z (t.o.v. NAP) 4de bekledings- segment, invoeren in 4de regel van dwarsprofiel (bv. regel 11) Niveau bovengrens 1ste bekledings-

segment en niveau ondergrens 2de bekledingssegment

Niveau bovengrens 2de bekledings- segment en niveau ondergrens 3de bekledingssegment

1208045-009-HYE-0008, 1 juli 2014, definitief

Documentatie Steentoets2014 17 van 134

Ook als er geswitched wordt van taludhelling-invoer naar coördinaten-invoer, worden een aantal controles uitgevoerd:

• Als de bovengrens niet aansluit op de ondergrens van het volgende segment, dan wordt bij een fout van minder dan 5 cm de bovengrens aangepast en wordt er een comment toegevoegd aan de cellen van de coördinaten: Aangepast, want segmenten sloten niet aan.

• Als tan = 0 maar de onder- en bovengrens hebben een verschillende hoogte, dan wordt bij een fout van minder dan 5 cm de ondergrens aangepast, en wordt er een comment toegevoegd aan de cellen van de coördinaten: Aangepast, want onder- en bovengrens niet gelijk en tana=0.

• Als er geen y-coördinaat beschikbaar is van de linker grens van het meest zeewaartse segment, dan wordt hiervoor nul aangehouden, anders de beschikbare waarde.

Ook als er geswitched wordt van coördinaten-invoer naar taludhelling-invoer, worden geen controles uitgevoerd.

De oorspronkelijke ingevoerde gegevens (of dat nu taludhellingen of coördinaten waren) worden bewaard en opnieuw weergegeven als terug-geswitched wordt naar de andere wijze van invoeren van het dwarsprofiel. Als na het switchen de getallen veranderd worden, wordt alles weer geupdate.