• No results found

10 GENEESKUNDIGE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

Kosten- code- nummer

Kostencodenummer omschrijving

Voor alle kosten geldt dat u alleen die kosten verantwoordt die vallen onder de prestaties Zvw én conform het in paragraaf 5.1 beschreven kostenbegrip.

Bij de verantwoording in de kwartaal- en jaarstaten houdt u op geen enkele wijze rekening met de opbrengstverrekening.

Kosten van eerstelijnspsychologische zorg 660

- Prestaties volgens het Besluit zorgverzekering.

NB: Een verzekerde heeft recht op 8 zittingen per kalenderjaar. Met ingang van 2012 heeft een verzekerde recht op 5 zittingen.

Kosten van DBC’s GGZ met verblijf (al dan niet met behandeling) 661

- Prestaties volgens het Besluit zorgverzekering.

NB: Als er sprake is geweest van verblijf dan verantwoordt u de kosten bij code 661. Het onderscheid tussen DBC’s met verblijf en DBC’s zonder verblijf (code 662) is mogelijk op basis van de DBC declaratiecode. Als er sprake is (geweest) van verblijf dan moeten de kosten van de DBC (voor verblijf en eventueel behandeling) bij code 661 verantwoord worden Als een cliënt vóór opname of na ontslag ambulant wordt behandeld én als dit binnen één en dezelfde DBC (met verblijf) wordt gedeclareerd, dan verantwoordt u de kosten van die DBC bij code 661. Echter, als de betreffende DBC na 365 dagen wordt afgesloten, maar de cliënt wordt nog ambulant doorbehandeld en er wordt een nieuwe DBC (zonder verblijf) geopend, dan verantwoordt u de kosten van die nieuwe DBC (zonder verblijf) bij code 662.

Kosten van DBC’s GGZ zonder verblijf 662

- Prestaties volgens het Besluit zorgverzekering. Met ingang van 2009 verantwoordt u hier ook de kosten van diagnostiek en behandeling Dyslexie.

NB: Bij code 662 is er géén sprake van verblijf. Zie verder de toelichting bij code 661. Kosten van persoonsgebonden budgetten GGZ

663

- Prestaties volgens het Besluit zorgverzekering.

NB: Het betreft de totale kosten van persoonsgebonden budgetten in het kader van eerstelijns psychologische zorg, de overgangsregeling en specialistische GGZ vanaf 1 januari 2008. De overgangsregeling vervalt met ingang van 2009. Met ingang van 2010 is code 663 geheel vervallen.

Kosten van overige producten GGZ 664

- Prestaties volgens het Besluit zorgverzekering.

NB: Alleen de medicijnkosten methadon en de kosten van geïndiceerde preventie voor hoog risicogroepen vallen onder de prestaties Zvw.

22-03-12

12 KRAAMZORG

Kosten- code- nummer Kostencodenummer omschrijving

Voor alle kosten geldt dat u alleen die kosten verantwoordt die vallen onder de prestaties Zvw én conform het in paragraaf 5.1 beschreven kostenbegrip.

Kosten van kraamzorg 680

- Kosten van kraamzorg ten huize van de verzekerde onder verantwoordelijkheid van een kraamcentrum en kosten van kraamzorg in een kraaminrichting of in een ziekenhuis zonder opnemingsindicatie.

5. Definities

13 OVERIGE KOSTEN

Kosten- code- nummer Kostencodenummer omschrijving

Voor alle kosten geldt dat u alleen die kosten verantwoordt die vallen onder de prestaties Zvw én conform het in paragraaf 5.1 beschreven kostenbegrip. De prestaties binnen projecten in het kader van de hierna genoemde beleidsregels moeten overeenstemmen met de prestaties waarop de Zvw recht geeft.

Voor de beleidsregel ‘Prestatiebekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen’ geldt dat u alleen de vergoedingscomponent voor zorg die valt onder de te verzekeren prestaties op grond van de Zvw verantwoordt.

Kosten van Overige Kosten 700

- Kosten van prestaties (voor zover het verzekerde zorg Zvw betreft) op basis van de

beleidsregels van de NZa 'Geïntegreerde eerstelijnszorg en innovatie' (geldig van 1 januari tot 1 augustus 2007), ‘Beleidsregel innovatie ten behoeve van nieuwe zorgproducten' NZa (geldig van 1 augustus 2007 tot 1 juli 2008) en ‘Innovatie ten behoeve van nieuwe

zorgprestaties’ (naam is gewijzigd vanaf 1 juli 2008). Zorgverleners kunnen alleen prestaties in rekening brengen op basis van een door de NZa vastgesteld tarief of prestatiebeschrijving; - Kosten van prestaties (voor zover het verzekerde zorg Zvw betreft) op basis van de

'Beleidsregel samenwerking ten behoeve van geïntegreerde eerstelijnszorgproducten' van de NZa (geldig vanaf 1 augustus 2007). Zorgverleners kunnen alleen prestaties in rekening brengen op basis van een door de NZa vastgesteld tarief of prestatiebeschrijving; - Kosten van prestaties (voor zover het verzekerde zorg Zvw betreft) op basis van de

beleidsregel van de NZa ‘Prestatiebekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen’. Voor Diabetes Mellitus en Cardiovasculair Risicomanagement m.i.v 1 januari 2010, voor COPD met ingang van 1 juli 2010.

- Kosten van het programma Stoppen met roken op basis van de beleidsregel Stoppen met Roken van de NZa. Vanaf 2012 is dit geen verzekerde zorg meer.

- Kosten van gedragsondersteuning bij stoppen met roken, volgens beleidsregel CU-7057, vanaf 2012.

- Kosten dieetadvisering in het kader van ketenzorg. Vanaf 2012 is dieetadvisering geen te verzekeren prestatie meer. Alleen binnen de multidisciplinaire zorgverlening bij de chronische aandoening Diabetes mellitus, Cardiovasculair Risicomanagement en COPD is dietadvisering een verzekerde prestatie. Als deze kosten als losse prestatie gedeclareerd worden, moeten deze hier verantwoord worden.

22-03-12

15 GRENSOVERSCHRIJDENDE ZORG

Kosten- code- nummer Kostencodenummer omschrijving

Kosten van grensoverschrijdende zorg 720

Bij deze rubriek verantwoordt u alleen de kosten van prestaties Zvw die zijn gemaakt in het buitenland in de hierna beschreven situaties. De in Nederland gemaakte kosten van prestaties Zvw van de hierna genoemde verzekerden verantwoordt u bij de rubrieken 01 tot en met 12 en 16 en niet bij rubriek 15.

In de beschrijving is onderscheid aangebracht naar vergoeding met toepassing van verordening of verdrag inzake sociale zekerheid en naar vergoeding op basis van de polis Zvw.

- Toepassing verordening of verdrag inzake sociale zekerheid: dit betreft kosten gemaakt in het buitenland op basis van afspraken tussen Nederland en het betreffende land, die zijn vastgelegd in verordeningen of verdragen. Vergoeding vindt in dat geval plaats op basis van het in het betreffende land geldende pakket. Dit kunnen kosten betreffen in alle EU/EER landen en de overige verdragslanden waar Nederland een verdrag mee heeft. Een lijst van de EU/EER en overige verdragslanden kunt u vinden op de website van het CVZ onder informatie voor consumenten/Verzekering en zorg buitenland/Zorg op vakantie. Op de website treft u ook informatie aan over welke landen in welke (hierna genoemde) situatie van toepassing zijn. Verantwoording van de in het buitenland gemaakte kosten die via het CVZ lopen, vindt uitsluitend plaats op basis van een opgave die u jaarlijks van het CVZ ontvangt. Daarin zijn de door het CVZ uit het buitenland ontvangen 125 formulieren verwerkt nadat ze zijn geverifieerd door de zorgverzekeraar. De volgende toepassingen van verordening of verdrag worden onderscheiden (de kosten in het kader van de derde toepassing zijn geen onderdeel van de opgave van het CVZ):

1. Behandeling in het buitenland van Zvw verzekerden die wonen in Nederland met toepassing van artikel 22, EG verordening nr 883/2004 of overeenkomstige verdragsbepaling. De verzekerde heeft toestemming voor een behandeling in het buitenland en ontvangt van de verzekeraar een 112 formulier. Verantwoording vindt uitsluitend plaats op basis van een opgave die u jaarlijks van het CVZ ontvangt.

2. Kosten gemaakt bij tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld voor vakantie, maximaal één jaar) in het buitenland van Zvw verzekerden die wonen in Nederland. Als de verzekerde gebruik maakt van de Europese verzekeringskaart dan wel een 111 formulier, dan vindt verantwoording uitsluitend plaats op basis van een opgave die u jaarlijks van het CVZ ontvangt.

3. Kosten gemaakt bij tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld voor vakantie, maximaal één jaar) in het buitenland van Zvw verzekerden die wonen in Nederland. Als de verzekerde geen gebruik maakt van de Europese verzekeringskaart dan wel een 111 formulier, kan toch vergoeding op grond van verordening of verdrag plaatsvinden (de zogenoemde tariferingen). Dit kan alleen bij landen waarmee een tariferingsovereenkomst is afgesloten. In dit geval vindt de verantwoording plaats op basis van de bij de

zorgverzekeraar in rekening gebrachte kosten (kosten via verzekeraar en niet via CVZ). 4. Kosten gemaakt in het buitenland van Zvw verzekerden die wonen in het buitenland.

Verantwoording vindt uitsluitend plaats op basis van een opgave die u jaarlijks van het CVZ ontvangt.

5. Definities