• No results found

3. BELEIDSKADER

3.3 Gemeentelijk beleid

Het gemeentelijk beleid is vervat in het bestemmingsplan ‘Buitengebied’, vastgesteld op 30 september 2013. In deze paragraaf zullen achtereenvolgens de beoogde ontwikkelingen aan de Teerlingstraat 20 en de Liesbosweg 380 worden getoetst aan het gemeentelijke beleid.

Teerlingstraat 20

Het plangebied aan de Teerlingstraat 20 te Etten-Leur heeft in het vigerende bestemmingsplan

‘Buitengebied’, vastgesteld op 30 september 2013 de volgende (dubbel)bestemmingen en aanduidingen:

• Enkelbestemming ‘Agrarisch’

• Dubbelbestemming ‘Leiding’

• Dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie 4’

• Aanduiding ‘Bouwvlak’

• Functieaanduiding ‘glastuinbouw’

• Functieaanduiding ‘specifieke vorm van leiding – gas’

• Gebiedsaanduiding ‘zoekgebied glastuinbouw doorgroeigebied’

16

Wijzigingsplan ‘Buitengebied, Liesbosweg 380 & Teerlingstraat 20’

Conform artikel 3.6.5 van het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ bestaat de mogelijkheid een bouwvlak voor een glastuinbouwbedrijf te vergroten, zodat alle voorzieningen ten behoeve van huisvesting binnen het bouwvlak kunnen worden gesitueerd.

Artikel 3.6.5 Wijzigen ten behoeve van vergroting bouwvlak glastuinbouwbedrijf

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit bestemmingsplan te wijzigen ten behoeve van de vergroting van het bouwvlak van een glastuinbouwbedrijf ter plaatse van de aanduiding

‘glastuinbouw’, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

a. Vergroting van het bouwvlak ten behoeve van kassen is niet toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'maximum oppervlakte (m2)'.

Deze aanduiding is ter plaatse van het plangebied niet opgenomen en dus niet van toepassing.

b. Vergroting van het bouwvlak is toegestaan tot een maximum van 3,5 ha, waarvan maximaal 3 ha kassen.

De vergroting van het bouwvlak leidt tot een nieuw bouwvlak van circa 2,7 ha. De oppervlakte aan kassen verandert niet en blijft in de beoogde situatie gelijk.

c. In uitzondering op het bepaalde in lid a geldt dat ter plaatse van de aanduiding ‘zoekgebied glastuinbouw doorgroeigebied’, ‘zoekgebied glastuinbouw vestigingsgebied 1’ en ‘zoekgebied glastuinbouw vestigingsgebied 2’ vergroting van het bouwvlak is toegestaan tot een maximum van 9 ha, waarvan maximaal 8 ha kassen.

De vergroting van het bouwvlak leidt tot een nieuw bouwvlak van circa 2,7 ha. De oppervlakte aan kassen verandert niet en blijft in de beoogde situatie gelijk.

d. De vergroting dient noodzakelijk te zijn voor een doelmatige agrarische bedrijfsvoering en / of -ontwikkeling van het agrarisch bedrijf. Vooraf dient hieromtrent advies ingewonnen te worden bij een ter zake deskundige.

Er is door de gemeente Etten-Leur advies ingewonnen bij de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen (AAB). De Adviescommissie heeft bij brief van 18 december 2020 een positief advies uitgebracht: De gehanteerde inschatting van de arbeidsbehoefte, zoals door de initiatiefnemer naar voren is gebracht, is op reële grondslagen gebaseerd. In die zin kan de inschatting van de toekomstige arbeidsbehoefte van de bedrijfsvoering worden gevolgd. De inschakeling van tijdelijke arbeidskrachten op het bedrijf komt voort uit de aard van de agrarische bedrijfsvoering. Samenvattend is de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen van oordeel dat, op basis van de arbeidsbehoefte van het bedrijf als geheel en rekening houdend met enige bedrijfsontwikkeling in de nabije toekomst, de tijdelijke huisvesting van het gevraagde aantal medewerkers noodzakelijk is voor een doelmatige bedrijfsvoering vanuit het Afbeelding 9: Uitsnede verbeelding vigerend bestemmingsplan, plangebied Teerlingstraat 20

17

Wijzigingsplan ‘Buitengebied, Liesbosweg 380 & Teerlingstraat 20’

oogpunt van de opvang van de tijdelijk grote arbeidsbehoefte van het bedrijf. Om deze uitbreiding van de huisvestingscapaciteit te kunnen verwezenlijken is de vergroting van de bouwvlakken aan de Teerlingstraat 20 en aan de Liesbosweg 380 noodzakelijk.

e. De vergroting dient plaats te vinden aansluitend aan het bestaande bouwvlak.

De vergroting sluit direct aan op de oostzijde van het bestaande bouwvlak.

f. De wijziging dient milieuhygiënisch inpasbaar te zijn.

Dit wordt in hoofdstuk 4 van deze toelichting nader omschreven.

g. Vergroting van het bouwvlak is niet toegestaan indien dit leidt tot een toename van de stikstofemissie vanuit de betreffende inrichting, tenzij sprake is van:

1. een bestaand gebruik zoals bedoeld in de Natuurbeschermingswet;

2. bestaande activiteiten die stikstofemissie veroorzaken en vergund zijn;

3. bestaande activiteiten waarvoor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet is verleend;

4. een vereveningseffect

Dit wordt in paragraaf 4.3 van deze toelichting nader beschreven.

h. Er dient te worden voorzien in een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een door burgemeester en wethouders goedgekeurd beplantingsplan tot realisatie, beheer en instandhouding van de landschappelijke inpassing. Deze inspanning telt mee voor de invulling van het bepaalde onder i. Indien door de vergroting een bouwvlak ontstaat met de mogelijkheid voor meer dan 5 ha kassen, dient bovendien anderszins te worden voldaan aan het gestelde onder i.

Er is sprake van een categorie 2-ontwikkeling waarbij volstaan kan worden met een goede landschappelijke inpassing. Door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap is een landschappelijke inpassing opgesteld welke is bijgevoegd in bijlage 3 horende bij deze toelichting. Op de verbeelding van voorliggend wijzigingsplan worden de gronden waar de landschappelijke inpassing is voorzien, bestemd als ‘Groen-Houtsingel’. Hiervoor wordt de wijzigingsbevoegdheid van artikel 38.1 van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ toegepast.

Tevens is in de planregels een voorwaardelijke verplichting opgenomen ten aanzien van de landschappelijke inpassing.

i. De wijziging gaat gepaard met een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap of cultuurhistorie of van de extensieve recreatieve mogelijkheden van het plangebied van dit bestemmingsplan.

Dit lid is voorliggend geval niet van toepassing.

j. De verwezenlijking, het behoud en het beheer van (het zoekgebied voor) een ecologische verbindingszone, ter plaatse van de aanduiding ‘zoekgebied ecologische verbindingszone’ en / of een zoekgebied voor behoud en herstel van watersystemen ter plaatse van de aanduiding

‘zoekgebied behoud en herstel watersystemen’, worden niet belemmerd of aangetast.

Ter plaatse van het plangebied is deze aanduiding niet van toepassing.

Liesbosweg 380

Het plangebied aan de Liesbosweg 380 heeft in het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’, vastgesteld op 30 september 2013 de volgende (dubbel)bestemmingen en aanduiding:

• Enkelbestemming ‘Agrarisch’

• Dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie 4’

• Aanduiding ‘Bouwvlak’

• Gebiedsaanduiding ‘zone langs doorgaande weg’

18

Wijzigingsplan ‘Buitengebied, Liesbosweg 380 & Teerlingstraat 20’

Conform artikel 3.6.2 van het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ bestaat de mogelijkheid om een bouwvlak voor een grondgebonden agrarisch bedrijf te vergroten tot maximaal 2 hectare.

Artikel 3.6.2 Wijzigen ten behoeve van vergroting bouwvlak van een grondgebonden en

niet-grondgebonden agrarisch bedrijf, niet zijnde een niet-grondgebonden veehouderij, intensieve veehouderij of glastuinbouwbedrijf en van een paardenhouderij

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit bestemmingsplan te wijzigen ten behoeve van de vergroting van het bouwvlak van een grondgebonden en niet- grondgebonden agrarisch bedrijf, niet zijnde een grondgebonden veehouderij, intensieve veehouderij of glastuinbouwbedrijf en van een paardenhouderij, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

a. Vergroting van het bouwvlak is toegestaan tot een maximum van 2 ha voor een grondgebonden agrarisch bedrijf niet zijnde een grondgebonden veehouderij en tot een maximum van 1,5 ha voor een niet-grondgebonden agrarisch bedrijf, niet zijnde een intensieve veehouderij of glastuinbouwbedrijf.

De vergroting van het bouwvlak zal in de beoogde situatie leiden tot een nieuwe bouwvlak van maximaal 2 ha ten behoeve van het grondgebonden agrarische bedrijf.

b. Voor een paardenhouderij ter plaatse van de aanduiding ‘paardenhouderij’ geldt dat vergroting van het bouwvlak is toegestaan tot een maximum van 1,5 ha.

Niet van toepassing.

c. De vergroting dient noodzakelijk te zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering en/of -ontwikkeling van het agrarisch bedrijf dan wel de paardenhouderij. Vooraf dient hieromtrent advies ingewonnen te worden bij een ter zake deskundige.

Er is door de gemeente Etten-Leur advies ingewonnen bij de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen (AAB). Het advies is positief: De gehanteerde inschatting van de arbeidsbehoefte, zoals door de initiatiefnemer naar voren is gebracht, is op reële grondslagen gebaseerd. In die zin kan de inschatting van de toekomstige arbeidsbehoefte van de bedrijfsvoering worden gevolgd. De inschakeling van tijdelijke arbeidskrachten op het bedrijf komt voort uit de aard van de agrarische bedrijfsvoering. Samenvattend is de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen van oordeel dat, op basis van de arbeidsbehoefte van het bedrijf als geheel en rekening houdend met enige bedrijfsontwikkeling in de nabije toekomst, de tijdelijke huisvesting van het gevraagde aantal medewerkers noodzakelijk is voor een doelmatige bedrijfsvoering vanuit het oogpunt van de opvang van de tijdelijk grote arbeidsbehoefte van het bedrijf. Om deze uitbreiding van de Afbeelding 10: Uitsnede verbeelding vigerend bestemmingsplan, plangebied Liesbosweg 380

19

Wijzigingsplan ‘Buitengebied, Liesbosweg 380 & Teerlingstraat 20’

huisvestingscapaciteit te kunnen verwezenlijken is de vergroting van de bouwvlakken aan de Teerlingstraat 20 en aan de Liesbosweg 380 noodzakelijk.

d. De vergroting dient plaats te vinden aansluitend aan het bestaande bouwvlak.

De vergroting van het bouwvlak vindt in zuidelijke richting plaats, direct aansluitend aan het reeds bestaande bouwvlak aan de Liesbosweg 380.

e. De wijziging dient milieuhygiënisch inpasbaar te zijn.

Dit wordt in hoofdstuk 4 van deze toelichting nader omschreven.

f. Vergroting van het bouwvlak van een paardenhouderij is niet toegestaan indien dit leidt tot een toename van de stikstofemissie vanuit de betreffende inrichting, tenzij sprake is van:

1. een bestaand gebruik zoals bedoeld in de Natuurbeschermingswet;

2. bestaande activiteiten die stikstofemissie veroorzaken en vergund zijn;

3. bestaande activiteiten waarvoor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet is verleend;

4. een vereveningseffect.

Er is geen sprake van de aanwezigheid van een paardenhouderij ter plaatse van het plangebied.

g. De wijziging gaat gepaard met een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap of cultuurhistorie of van de extensieve recreatieve mogelijkheden van het plangebied van dit bestemmingsplan.

Er is sprake van een categorie 3- ontwikkeling op basis van het regionaal afsprakenkader met betrekking tot kwaliteitsverbetering van het landschap. Er is een berekening voor kwaliteitsverbetering van het landschap gemaakt. Deze berekening is als bijlage 12 bij deze toelichting gevoegd. Op de verbeelding van voorliggend wijzigingsplan worden de gronden waar de landschappelijke inpassing is voorzien, bestemd als ‘Groen-Houtsingel’. Hiervoor wordt de wijzigingsbevoegdheid van artikel 38.1 van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ toegepast. Tevens is in de planregels een voorwaardelijke verplichting opgenomen ten aanzien van de landschappelijke inpassing.

h. De verwezenlijking, het behoud en het beheer van (het zoekgebied voor) een ecologische verbindingszone, ter plaatse van de aanduiding ‘zoekgebied ecologische verbindingszone’ en / of een zoekgebied voor behoud en herstel van watersystemen ter plaatse van de aanduiding

‘zoekgebied behoud en herstel watersystemen’, worden niet belemmerd of aangetast.

Ter plaatse van het plangebied is deze aanduiding niet van toepassing.

Artikel 38.1 Wijzigen naar ‘Bos’, ‘Groen’, ‘Groen-Houtsingel’, ‘Natuur’ en ‘Water’

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in het kader van natuur- en landschapsbeleid dit bestemmingsplan te wijzigen in die zin dat de bestemmingen ‘Agrarisch’ en / of ‘Agrarisch met waarden’ worden gewijzigd in de bestemming ‘Bos’, ‘Groen’, ‘Groen-Houtsingel’, ‘Natuur’ en / of

‘Water’ ten behoeve van behoud en / of ontwikkeling van bos, ecologische verbindingszones, landschapselementen, natuur en / of water, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

a. De wijziging leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

De gronden voor de landschappelijke inpassing krijgen de passende bestemming ‘Groen-Houtsingel’. Deze wijziging leidt er niet toe dat degebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen onevenredig worden aangetast. Het bestaande gebruik van die percelen kan onverminderd worden voortgezet.

b. De wijziging vindt pas plaats nadat de aankoop/overdracht in voldoende mate verzekerd is of al heeft plaatsgevonden of de realisatie anderszins verzekerd is.

Initiatiefnemer is eigenaar van het totale plangebied. De realisering, het onderhoud en de instandhouding van de landschappelijke inpassing wordt publiekrechtelijk geborgd door in de planregels een voorwaardelijke verplichting op te nemen. Daarnaast is met initiatiefnemer een anterieure overeenkomst gesloten met afspraken over de realisering, het onderhoud en de instandhouding van de landschappelijke inpassing.

Conclusie gemeentelijk beleid

Op basis van een toets aan de wijzigingsbevoegdheden conform artikel 3.6.2, artikel 3.6.5 en artikel 38.1 uit het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’, vastgesteld op 30 september 2013, wordt

20

Wijzigingsplan ‘Buitengebied, Liesbosweg 380 & Teerlingstraat 20’

geconcludeerd dat de beoogde ontwikkeling in hoofdzaak passend is binnen de beleidsuitgangspunten van de gemeente Etten-Leur. Tevens zal door de landschappelijke inpassing, zoals opgesteld door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap, sprake zijn van een goede inpassing en verbetering van de omgevingskwaliteit ter plaatse.

21

Wijzigingsplan ‘Buitengebied, Liesbosweg 380 & Teerlingstraat 20’