• No results found

Bijlage 4 Beschrijving per project

14. Gemeente Woerden

Gesproken met: Dhr. F. Wagenmakers, 17 november 1998

Gegevens

Oppervlak gebied: 69,3 km²

Aantal inwoners: 37000 verdeeld over Woerden, Kamerik, Kanis en Zegveld Inhoudelijke evaluatie

1. Categorisering betreft:

Alle gemeentelijke wegen binnen en buiten de bebouwde kom

De rijksweg (A12) en de provinciale wegen zijn buiten beschouwing gebleven. 2. Gebruikte informatie en adviezen

In samenwerking met een adviesbureau is een verkeersveiligheidsplan opgesteld en zijn de wegen gecategoriseerd.

Bij de start van de planvorming was publicatie 116 van het CROW, het handboek, nog niet verschenen. Het is daardoor ook niet gebruikt.

3. Gebruik stappenplan en wensbeelden

Voor zover bekend is er geen gebruik gemaakt van een stappenplan zoals in het handboek aangegeven,

en zijn er geen wensbeelden voor de verschillende verkeerssoorten opgesteld. 4. Gebruik randvoorwaarden en uitgangspunten

Bij de indeling van de wegen is op de eerste plaats gelet op de huidige vormgeving en het gebruik van de bestaande wegen, met name de verkeersintensiteiten. Grenswaarden van 3000 en 5000 mvt/etmaal zijn gehanteerd voor de categorieën III en IIB (zie verder).

Ook de aanwezigheid van een openbaar vervoer verbinding is meegewogen, hetgeen aanleiding geweest kan zijn een weg in de categorie IIB in te delen in plaats van III.

Verder is gelet op bestaande fietsvoorzieningen en het gebruik daarvan. Ritduurcriteria zijn zo goed als zeker niet gehanteerd.

De toekomstige ontwikkelingen zoals uitbreidingen en nieuwe wijken, zijn in de plannen betrokken. Financiële overwegingen zijn niet van invloed geweest op de keuze van de wegcategorieën. 5. Problemen met doorgaand verkeer

Met name in het centrumgebied van Woerden vormt het doorgaande verkeer een probleem. Daar hoopt men een belangrijke verbetering te bereiken door inrichting als 30 km/uur-gebied.

Op enkele andere plaatsen komt ook ongewenst doorgaand verkeer voor, maar daar is het probleem van beperkte omvang. Buiten de bebouwde kom is het geen probleem.

6. Hulpverleningsdiensten en openbaar vervoer

De lijnvoering van het openbaar vervoer is van invloed geweest op de indeling van de betreffende wegen.

De bereikbaarheid voor hulpdiensten als gevolg van de categoriseringsmaatregelen heeft geen rol gespeeld.

7. Problematiek gemengde functies

Er komen GOW’s met erftoegangsfunctie voor maar dat probleem wordt door de gemeente als onoplosbaar beschouwd. Men heeft ook niet de indruk dat uitritten een probleem vormen voor het

8. Indeling en maten

Buiten de bebouwde kom onderscheidt men de volgende categorieën: - I = de stroomweg (autosnelweg), 120 km/uur, in beheer bij het rijk; - II = de gebiedsontsluitingsweg, 80 km/uur, in beheer bij de provincie; - III = de erftoegangsweg, 60 km/uur.

Oorspronkelijk was er een categorie IIB met een maximum snelheid van 60 km/uur, maar deze heeft men in een later stadium bij categorie III gevoegd.

Enkele weggedeelten buiten de kom zijn ingericht als 30 km/uur-gebied. Binnen de bebouwde kom kent men de indeling in de volgende categorieën: - I = hoofdader, overwegen 50 km/uur; een klein deel op 70 km/uur; - II = gebiedsontsluitingsweg; snelheid 50 km/uur;

- III = alle overige wegen, in te richten als 30 km/uur-gebied. Daarnaast komen er enkele solitaire fietspaden voor.

Oorspronkelijk koos men ook nog voor een categorie IIB, onder meer in samenhang met het gebruik door het openbaar vervoer. Later heeft men deze wegen ingedeeld bij categorie III.

De lengten van de wegcategorieën binnen en buiten de bebouwde kom zijn niet bekend. Ook de grootte van verblijfsgebieden kon niet worden opgegeven.

9. Uitvoering wegen Buiten de bebouwde kom:

Categorie II betreft enkelbaans wegen met 2 rijstroken, 7 à 8 m breed. Sommige van deze wegen hebben geen fietsvoorziening en verder komen aanliggende fietspaden en fietsstroken voor. Er zijn geen plannen om deze situatie te gaan wijzigen.

Categorie III betreft enkelbaans wegen tot een breedte van circa 5 m, soms voorzien van uitwijkplaatsen.

Deze wegen hebben in het algemeen geen fietsvoorzieningen. Binnen de bebouwde kom:

Categorie I, de hoofdader, heeft geen fietsverkeer en daarom ok geen fietsvoorzieningen. Categorie II is enkelbaans, en is voorzien van aanliggende of vrijliggende fietspaden. Categorie III is enkelbaans en heeft meestal geen fietsvoorzieningen.

Voor de snelheidsbeheersing in 30 km/uur-gebieden wordt een veelheid aan maatregelen getroffen: drempels, plateau’s, asverschuivingen, ‘druppels’, wisselend links en rechts parkeren en

wegversmallingen.

De 50 km/uur-wegen wil men zoveel mogelijk obstakelvrij houden; eventueel worden asverschuivingen toegepast.

10. Uitvoering kruispunten Buiten de bebouwde kom:

Kruispunten tussen GOW’s onderling is een zaak voor de provincie.

De aansluitingen van ETW’s op GOW’s worden meestal uitgevoerd als voorrangskruising. Er zijn ook enkele uitritconstructies toegepast. Rotondes en VRI’s komen hier niet voor.

De kruisingen tussen ETW’s onderling zijn gelijkwaardig. Binnen de bebouwde kom:

Tussen GOW’s onderling wordt een rotonde of een VRI toegepast.

De aansluitingen tussen ETW en GOW zullen in principe alle als uitritconstructie uitgevoerd gaan worden.

De kruisingen tussen ETW’s onderling zijn gelijkwaardig; enkele bestaande voorrangskruisingen zullen daarom worden opgeheven.

Proces-evaluatie

Uitvoering en stand van zaken

Het planvormingsproces is vermoedelijk in 1996 gestart en in 1997 vastgesteld. men is inmiddels bezig met de uitvoeringsfase waarbij op de eerste plaats de typische knelpunten worden aangepakt. Door de komst van het Startprogramma Duurzaam Veilig is de herinrichting van verblijfsgebieden in een stroomversnelling geraakt. Circa 1/3 deel van de potentiële gebieden is nu ingericht.

Een evaluatie is niet in de plannen opgenomen maar men heeft wel het voornemen iets in die richting te doen door te informeren bij bewoners via wijkplatforms.

Afstemming

Voor de afstemming met andere wegbeheerders is tot nu toe contact geweest met de provincie. Contacten met andere wegbeheerders moeten nog aan de orde komen.

Overleg en inspraak

Overleg is gevoerd met het betrokken adviesbureau, de politie, diverse gemeentelijke diensten. Bedrijven en middenstand is gelegenheid voor inspraak geboden.

Ook is er inspraak geweest door de bevolking en belangengroeperingen, zoals de enfb en VVN. Bij de gebiedsgewijze inrichting zullen de bewoners nog betrokken worden.

Ervaringen met de planvorming

Hierover is weinig bekend; zie ‘opmerking’. Ervaring met maatregelen

Met name bij de herinrichting zijn de ervaringen positief; er zijn tot nu toe geen negatieve reacties geweest.

Opmerking

De heer Wagenmakers werkt sinds begin 1998 bij de gemeente Woerden en daardoor is hij niet volledig op de hoogte van achtergronden en overwegingen die in de periode daarvoor hebben gespeeld.