• No results found

Gemeente Bergen (Limburg)

Bijlage 4 Beschrijving per project

10. Gemeente Bergen (Limburg)

Gesproken met: Dhr. P. Cillissen, 5 november 1998

Gegevens

Oppervlak gebied: 109,4 km²

Aantal inwoners: 13.350, verdeeld over 9 kernen (7 dorpen); gemeentebestuur in Nieuw Bergen Inhoudelijke evaluatie

1. Categorisering betreft:

Alle wegen buiten de bebouwde kom, in totaal 141 km waaronder 3,5 km provinciale weg. Alle wegen binnen de bebouwde kom, in totaal 51 km.

2. Gebruikte informatie en adviezen

Er is gebruik gemaakt van de adviezen van een adviesbureau dat bij het opstellen van een nieuw gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan een voorzet heeft gegeven voor de categorisering.

Publicatie 116 van het CROW, het handboek, is niet gebruikt. Het was bij de start van de planvorming juist verschenen maar bij de gemeente (nog) niet bekend.

3. Gebruik stappenplan en wensbeelden

Er is geen gebruik gemaakt van een stappenplan zoals in het handboek aangegeven, en er zijn geen wensbeelden voor de verschillende verkeerssoorten opgesteld. 4. Gebruik randvoorwaarden en uitgangspunten

Er is gekozen voor een pragmatische aanpak, waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met de bestaande wegenstructuur en de daarop voorkomende verkeersintensiteiten. Ook de

verplaatsingspatronen zijn in beeld gebracht.

Verder heeft men gekozen voor aansluiting op de keuze van de provincie die de provinciale wegen binnen het gebied als GOW had bestempeld. Dat zijn ook de wegen waarop het openbaar

(bus)vervoer wordt afgewikkeld.

Er is rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen zoals de uitbreiding van nationale parken. Er worden binnen de gemeente geen grote bouwactiviteiten verwacht, zodat daarmee weinig rekening gehouden hoefde te worden.

Ritduurcriteria zijn bij de categorisering niet toegepast, ook niet voor hulpverleningsdiensten. Financiële overwegingen hebben bij het opstellen van het GVVP en de indeling van de wegen geen rol gespeeld. Dat wordt wel verwacht bij de feitelijke realisering.

5. Problemen met doorgaand verkeer

Deze problemen doen zich alleen voor in het industriegebied van Nieuw Bergen. Men wil daarvoor maatregelen treffen, desnoods in de vorm van afsluiting van bepaalde wegen.

6. Hulpverleningsdiensten en openbaar vervoer

De wegen waarop het openbaar vervoer zich afwikkelt zijn aangewezen als GOW, zodat er in dat opzicht geen problemen worden verwacht.

Verder is er geen aandacht besteed aan de bereikbaarheid voor hulpdiensten als gevolg van de categoriseringsmaatregelen. Maar men verwacht in dat opzicht ook geen problemen.

7. Problematiek gemengde functies

Op de GOW’s buiten maar ook binnen de bebouwde kom komen uitritten voor. Gelet op de verkeersintensiteiten, maximaal 8000 auto’s per etmaal, verwacht men ook geen ernstige

concrete plannen. Wel probeert men op een bepaalde wegen buiten de bebouwde kom het aantal toegangen (‘vergunningen’) te verminderen.

8. Indeling en maten

Buiten de bebouwde kom onderscheidt men drie categorieën:

Een kort stukje stroomweg van circa 2 km (autosnelweg) waarop 120 km/uur geldt. Dit weggedeelte is verder niet bij de categorisering betrokken.

Circa 3,5 km GOW, onderdeel van het provinciale wegennet, waarop 80 km/uur van toepassing is. De resterende 137,5 km weg wordt erftoegangsweg; maar circa 15 km daarvan heeft toch wel een verkeersfunctie, hoewel de verkeersintensiteit op deze weggedeelten niet boven de 5000 mvt/etmaal uitkomt. Op deze wegen wordt een maximum snelheid van 60 km/uur van toepassing.

De grootte van de te onderscheiden verblijfsgebieden buiten de bebouwde kom is niet bekend. Binnen de bebouwde kom:

Ongeveer 0,5 km GOW met maximum snelheid van 50 km/uur in Nieuw Bergen.

Deze kern heeft daardoor 2 gebieden; alle andere 8 kernen vormen elk één verblijfsgebied. De grootte van deze gebieden varieert van circa 15 ha tot maximaal 90 à 100 ha. Deze gebieden zijn bedoeld voor een snelheid van 30 km/uur.

9. Uitvoering wegen

De GOW’s buiten de bebouwde kom (provinciale wegen) zijn enkelbaans en nu voor meer dan 95% uitgevoerd met fietsvoorzieningen. Te zijner tijd worden die wellicht vervangen door bredere paden voor tweerichting verkeer aan één zijde. Ook de 15 km ETW die een verkeersfunctie hebben wil men van een vrijliggend fietspad voorzien.

De GOW’s binnen de bebouwde kom zijn enkelbaans wegen met fietsvoorzieningen. Voor de beheersing van de snelheid in de 30 km/uur-gebieden wil men plateau’s, drempels, versmallingen en asverspringingen toepassen.

Eventuele snelheidsmaatregelen op de 50 km/uur-wegen zijn een zaak van de provincie. 10. Uitvoering kruispunten

Zowel binnen als buiten de bebouwde kom wil men de kruispunten tussen GOW’s, nu uitgevoerd als VRI, te zijner tijd vervangen door een rotonde.

Kruispunten tussen ETW en GOW in principe uit te voeren als voorrangskruising. De GOW’s binnen de bebouwde kom zijn uitgevoerd als voorrangsweg en dat zal niet worden gewijzigd.

Kruispunten tussen ETW’s binnen de kom zullen als gelijkwaardige kruising worden uitgevoerd. Bestaande voorrangskruisingen gaan verdwijnen.

De uitvoering van kruispunten tussen ETW’s buiten de kom is nog niet aan de orde geweest. Bij de uitvoering van een herinrichtingsplan wil men alle overgangen van ETW naar GOW vervangen door uitritconstructies.

Proces-evaluatie

Uitvoering en stand van zaken

De planvorming is medio 1997 gestart, in het kader van het opstellen van een nieuw Gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan. De categorisering werd voorbereid door het adviesbureau en daarna in overleg met de gemeente vastgesteld. De planvorming heeft ruim een jaar in beslag genomen. Er is enige vertraging ontstaan omdat middelen voor maatregelen vrijgemaakt moesten worden.

In december 1998 zou het plan door de gemeenteraad vastgesteld worden.

Uitvoering van de maatregelen komt niet eerder dan in 1999 aan de orde. De subsidieregeling in het kader van het Startprogramma Duurzaam Veilig zal voor een versnelling van de uitvoering zorgen. Er is niet voorzien in een formele evaluatie van de maatregelen maar tijdens de uitvoering zal ‘de vinger aan de pols worden gehouden’.

Afstemming

Door de min of meer natuurlijke begrenzing van de gemeente, waaronder de rivier de Maas, is afstemming met naburige wegbeheerders nauwelijks aan de orde. Met de gemeente Gennep is overleg gevoerd over een fietspad.

Overleg en inspraak

Bij de planvorming is er overleg geweest met de provincie en, zoals hiervoor gemeld, met de

gemeente Gennep. Voor de begeleiding van het project was er een werkgroep waarin de gemeente, de politie, de plaatselijke afdeling van VVN, het ROV Limburg en het adviesbureau zitting hadden. Een inspraakprocedure voor de bevolking, aangeduid als de ‘dorpsronde’, is uitgevoerd als een enquête die de inwoners de mogelijkheid bood verkeersonveilige situaties onder de aandacht te brengen. Deze inspraakronde vroeg ongeveer twee maanden.

Ervaringen met de planvorming

Men is tevreden over de wijze waarop de plannen tot stand zijn gekomen. Opmerkingen

De subsidieregeling in het kader van het Startprogramma Duurzaam Veilig wordt zeer gewaardeerd omdat daardoor een belangrijke versnelling van de uitvoering van de maatregelen wordt bereikt.