• No results found

Geluid

In document GEMEENTE WOERDEN (pagina 23-26)

3. PLANBESCHRIJVING

3.6 Geluid

Kader

Binnen het plangebied Eiland IV West worden maximaal 60 grondgebonden en 10 drijvende woningen mogelijk gemaakt. Woningen zijn volgens de Wet geluidhinder (Wgh) geluidsgevoelige functies. Indien geluidsgevoelige bestemmingen worden gerealiseerd binnen de geluidszones van wegen en spoor-wegen dient onderzoek uitgevoerd te worden naar de geluidsbelasting vanwege deze (spoor) wegen.

Bij het berekenen van de geluidbelasting wordt de Lden-waarde in dB gehanteerd. De Lden-waarde is het gemiddelde van de volgende drie waarden:

 het geluidniveau in de dagperiode (tussen 7.00 en 19.00 uur);

 het geluidniveau in de avondperiode (tussen 19.00 en 23.00 uur) + 5 dB;

 het geluidniveau in de nachtperiode (tussen 23.00 en 07.00 uur) + 10 dB.

Railverkeerslawaai

Binnen de zone van een spoorweg dient akoestisch onderzoek plaats te vinden naar de geluidbelasting op de binnen de zone gelegen woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen.

De berekende geluidbelasting dient getoetst te worden aan de grenswaarden van het Besluit geluidhinder.

Voor railverkeerslawaai geldt een voorkeursgrenswaarde van 55 dB Lden. Indien de (voor-keurs)grenswaarde wordt overschreden, dient beoordeeld te worden of maatregelen ter beperking van het geluid mogelijk zijn en/of er een hogere grenswaarde moet worden vastgesteld door het college van Bur-gemeester en Wethouders.

Onderzoek

Bestemmingsplan “Waterrijk Woerden” bevindt zich grotendeels binnen de geluidszone van het spoortra-ject 581 Gouda-Woerden-Utrecht. De zonebreedte bedraagt voor dit traspoortra-ject 700 meter.

Uit akoestisch onderzoek (bijlage 4) uitgevoerd door DGMR met kenmerk V 2011.0191.07.R001 van 8 mei 2012 blijkt dat de geluidsbelasting vanwege railverkeerslawaai binnen het plangebied “Waterrijk Woerden” maximaal 46 dB bedraagt, zodat de voorkeursgrenswaarde voor railverkeerslawaai van 55 dB nergens wordt overschreden. Het onderhavige uitwerking- /wijzigingsplan “Waterrijk Woerden/ Eiland IV, West inclusief drijvend wonen” ligt overigens op meer dan 700 meter van de spoorweg, en daarmee net buiten de geluidszone van het spoortraject Gouda-Woerden-Utrecht. Geconcludeerd kan worden dat rail-verkeerslawaai geen belemmering vormt voor het plangebied Eiland IV.

Wegverkeerslawaai

De Wet geluidhinder bepaalt dat wegen zijn voorzien van een geluidzone, waarbinnen de geluidsbelasting dient te worden getoetst. Uitzondering hierop zijn de 30 km/uur-wegen en de woonerven. De breedte van de geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en van binnen- of buitenstedelijke ligging. Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen die gele-gen zijn binnen de wettelijke geluidszones van wegele-gen geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Op basis van jurisprudentie dient in het kader van een goede ruimtelijke ordening ook bij 30 km/uur-wegen de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting te worden onderbouwd.

Onderzoek

Het uitwerkings- /wijzigingsplan is niet gelegen binnen de geluidszones van wegen. Akoestisch onderzoek is ingevolge de Wgh dan ook niet verplicht. Wegen die mogelijk invloed kunnen hebben op het plangebied zijn de rijksweg A12, de Steinhagenseweg en de 30 km/uur wegen in en in de nabijheid van het plange-bied.

Geluidsbelasting vanwege de Steinhagenseweg

Het uitwerkings- /wijzigingsplan bevindt zich op tenminste 470 meter afstand van de Steinhagenseweg, en daarmee buiten de wettelijke geluidszone (van 200 meter) van deze weg. Uit het akoestisch onderzoek dat ten behoeve van het bestemmingsplan “Waterrijk Woerden” is uitgevoerd, blijkt dat de geluidsbelas-ting vanwege de Steinhagenseweg ter plaatse van de nieuw te realiseren woningen ruimschoots voldoet aan de voorkeursgrenswaarde.

Geluidsbelasting vanwege 30 km/uur- wegen

In het uitwerkings-/wijzigingsplan zijn de volgende 30 km/uur-wegen aanwezig: het Lomondmeer, het Gardameer, het Comomeer, het Meer van Lugano en tenslotte het Veluwemeer. Van deze wegen zal alleen van het Veluwemeer, vanwege de relatief gezien wat hogere verkeersintensiteit, enige akoestisch relevante bijdrage aan de geluidsbelasting worden verwacht. Daarom dient bij de aanvraag van een om-gevingsvergunning voor de te realiseren woningen, voor wat betreft de karakteristieke geluidwering van de gevel, rekening te worden gehouden met de geluidsbelasting van deze 30 km/uur weg.

Geluidsbelasting vanwege de rijksweg A12

De afstand van de rijksweg A12 tot aan de rand van Eiland IV bedraagt circa 800 meter. De nieuw te rea-liseren woningen van het plan liggen daarmee buiten de wettelijke geluidszone van de rijksweg A12 die zich 600 meter aan weerszijden van de weg uitstrekt.

Ondanks het feit dat wettelijk gezien niet getoetst behoeft te worden aan de Wet geluidhinder, is toch on-derzoek gedaan naar de geluidsbelasting vanwege de rijksweg. Op basis van brongegevens afkomstig uit het geluidregister van Rijkswaterstaat is berekend dat de optredende geluidsbelasting aan de rand van plangebied Eiland IV 56 dB Lden zal bedragen. Bij de aanvraag voor de omgevings-vergunning wordt ge-adviseerd om voor de bepaling van de karakteristieke geluidwering van de gevel van de woningen met deze geluidsbelasting rekening te houden. Geconcludeerd kan worden dat op grond van de Wet geluid-hinder geen maatregelen bij de bouw (geluidisolerende maatregelen) kunnen worden geëist, maar gezien de geluidsbelasting die vanwege de rijksweg A12 bij (water)woningen aan de rand van Eiland IV optreedt, worden deze wel geadviseerd.

Afbeelding: geluidsbelasting vanwege de rijksweg A12 op de zuidelijke rand van Eiland IV

Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat railverkeerslawaai geen belemmering vormt voor het plangebied Eiland IV. Uit het akoestisch onderzoek dat ten behoeve van het bestemmingsplan “Waterrijk Woerden” is uitge-voerd, blijkt dat de geluidsbelasting vanwege de Steinhagenseweg ter plaatse van de nieuw te realiseren woningen ruimschoots voldoet aan de voorkeursgrenswaarde.

Langs de nieuwe woningen in het uitwerkingsplan zijn 30 km/uur-wegen gelegen. Van deze wegen zal alleen van het Veluwemeer, vanwege de relatief gezien wat hogere verkeersintensiteit, enige akoestisch relevante bijdrage aan de geluidsbelasting worden verwacht. Daarom dient bij de aanvraag van een om-gevingsvergunning voor de te realiseren woningen, voor wat betreft de karakteristieke geluidwering van de gevel, rekening te worden gehouden met de geluidsbelasting van deze 30 km/uur weg.

De afstand van de rijksweg A12 tot aan de rand van Eiland IV bedraagt circa 800 meter. Geconcludeerd kan worden dat op grond van de Wet geluidhinder geen maatregelen bij de bouw (geluidisolerende maat-regelen) kunnen worden geëist, maar gezien de geluidsbelasting die vanwege de rijksweg A12 bij (wa-ter)woningen aan de rand van Eiland IV optreedt, worden deze wel geadviseerd.

In document GEMEENTE WOERDEN (pagina 23-26)