• No results found

gegevens die zeker kloppen

In document CaribischeGebied,H.4en5 (pagina 46-48)

import export Dominicaanse Republiek

Bron 16: gegevens die zeker kloppen

Het vinden van de juiste informatie over een gebied is soms best lastig. Je kan veel informatie vinden op het internet, maar de ene bron kan tegenstrijdig zijn met de andere bron. Niemand die dat controleert of die dat aanpast. Je kan dus moeilijk bepalen of de informatie die je hier vind betrouwbaar is.

De atlas is een onmisbare bron om een geografisch beeld van een gebied te bepalen. Dat komt omdat de inhoud door een grote groep specialisten is samengesteld. maar vooral is deze inhoud gecontroleerd op de juistheid van de gegevens. Je mag er dus van uit gaan dat deze informatie betrouwbaar is.

5.4 Toerisme en het geografisch beeld

Wat is een geografisch beeld?

Om een goed en volledig beeld van een gebied te krijgen moet je een geografisch beeld maken. Dit is een beeld van een gebied dat klopt met de werkelijkheid. Hierbij krijg je objectieve informatie. Dat betekent dat het over feiten gaat. Dit in tegenstelling tot subjectieve informatie, waarbij het vooral over meningen gaat.

Bij het maken van een geografisch beeld bekijk je de volgende kenmerken:

* Liggingskenmerken:

1 Hierbij kan je kijken naar de absolute ligging. Dit is de ligging op het graadnet

2 Ook kan je kijken naar relatieve ligging. Wat is het continent, wie zijn de buurlanden, aan welke zeeën of oceanen ligt dit gebied? En ook kijk je naar de bereikbaarheid van het gebied.

* Gebiedskenmerken:

1 de fysische kenmerken zoals reliëf, klimaat, flora en fauna en de bodem 2 de inrichtingskenmerken zoals infrastructuur, bestemming (wonen, werken, landbouw of recreatie), maar als het om toerisme gaat let je ook op de aanwezigheid van hotels, winkels, uitgaansgelegenheden en musea.

* Bevolkingskenmerken:

2 economische kenmerken zoals werkgelegenheid, belangrijke bedrijfstakken, welvaart/welzijn en toerisme. Wat voor werk wordt er gecreëerd met het toerisme?

3 ecologische kenmerken zoals de problemen tussen economie en natuur en tussen grondgebruik en natuur. Ook wordt er gekeken wat hier aan wordt gedaan

4 culturele kenmerken zoals godsdienst, talen, minderheden, normen en waarden (en het verval hiervan als gevolg van het toerisme), traditie

5 politieke kenmerken zoals de bestuursvorm, de (in)stabiliteit in het land, de belangrijkste partijen * Relationele kenmerken oftewel de interne en externe relaties:

1 de relatie van dit gebied tot een ander gebied met betrekking tot de handel

2 de relatie m.b.t. het toerisme 3 de relatie m.b.t. migratie (emigratie en immigratie)

4 de relatie m.b.t. de politieke vrienden en allianties in de regio

Hoe maak je een geografisch beeld?

Een geografisch beeld maak je in een aantal stappen.

Stap 1. Stel vast welke vraag je wilt gaan beantwoorden en zoek met behulp van de atlas op waar een

Stap 3. Bedenk hoe je aan die informatie kunt komen. Bronnen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld: atlas, boeken, internet. Op foto’s, kaarten en/of een plattegrond kan je zien hoe de inrichting van een gebied is. Stap 4. Schrijf de relevante informatie op en zoek verbanden en samenhang tussen de verschillende kenmerken. Stap 5: Beantwoord daarmee je vraag.

Hoe kun je toeristische beelden beoordelen?

Als je toeristische informatie over een gebied bekijkt, moet je dus er achter zien te komen of die informatie ook klopt. Een deel ervan is objectief, maar een ander deel misschien ook wel subjectief. Om de informatie te beoordelen ga je als volgt te werk:

1 maak een samenvatting uit de folders of reisgidsen. Let op de 4 kenmerken van een geografisch beeld.

2 Maak een volledig geografisch beeld van het gebied

3 Vergelijk de samenvatting met jouw eigen geografisch beeld 4 Analyseer de overeenkomsten

1 demografische kenmerken zoals

geboorte/sterfte en

levensverwachting

gebied ligt. Stap 2. Bedenk over welke kenmerken (zie boven) je nadere informatie nodig hebt.

en verschillen en trek je conclusies over objectiviteit, subjectiviteit en manipulatie.

Jamaica

Jamaica ligt in het noordelijk gedeelte van het Caraïbisch gebied. Het is het grootste Engelstalige Caribische eiland. De totale lengte van oost naar west is 234 km. Van noord naar zuid varieert de lengte van 35 tot 82 km. De buurlanden zijn Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek. De hoofdstad van Jamaica is Kingston. De hele noordkust is groen met een rijke variatie aan vegetatie. Er zijn zowel gebieden met veeteelt als regio’s met dichte begroeiing. Naast een

tropische vegetatie zijn er ook loofbossen. De plantages liggen landinwaarts. De kust is laag en onbeschermd en vlakke delen worden afgewisseld door

heuvelachtige en soms bergachtige delen met een maximale hoogte van 2.300 m. Opvallend is het grote aantal rivieren dat uitmondt in de Caribische Zee.

Jamaica heeft ca. 2,7 miljoen inwoners, waarvan 95% van Afrikaanse afkomst is. In 1494 ontdekte Christopher Columbus dit groene eiland. In de 18e eeuw was suikerproductie de belangrijkste bron van inkomsten. Slaven werden vanuit Afrika naar Jamaica verscheept om daar op de suikerplantages te werken. De

Jamaicaanse bevolking is doorgaans vriendelijk en gemoedelijk en probeert snel contact te leggen. Helaas zijn er nog steeds grote verschillen tussen arm en rijk. De officiële taal is Engels. De voertaal van de lokale bevolking is het Patois, een mengtaal die afgeleid is van het Engels en enkele talen afkomstig uit West-Afrika.

Het eiland heeft een tropisch klimaat, gekenmerkt door een afwisseling van natte en droge periodes. De maanden juli tot en met september zijn de warmste

maanden met gemiddelde dagtemperaturen van ongeveer 28 graden Celsius. In de koelste maanden, december tot en met april, is de dagtemperatuur nog altijd circa 26 graden Celsius.

De munteenheid is de Jamaicaanse dollar (JMD). De waarde van 100 Jamaicaanse dollar is ca. € 1,12 (juni 2007). Deze dollar mag niet in- of uitgevoerd worden. Jamaica kent geen zomertijd. In de winter is het 6 uur en in de zomer 7 uur vroeger dan in Nederland.

Bron 17 Jamaica

Let op: internet is een gemakkelijk medium om te gebruiken. Maar iedereen kan eigen informatie op het internet plaatsen. Dus ook informatie die

misschien niet klopt. Hoe weet je wat wel en wat niet waar is??

In document CaribischeGebied,H.4en5 (pagina 46-48)

GERELATEERDE DOCUMENTEN