• No results found

Gefaseerd aanbod aan werkplekken

In document BELEIDSKADER DUURZAME BEDRIJVIGHEID (pagina 20-23)

2.1.1 BIJKOMENDE BEDRIJVENTERREINEN

TE REALISEREN AANBOD OP KORTE TERMIJN

De bedrijventerreinen tussen het Albertkanaal en E313 zijn voorbehouden aan grootschalige economische activiteiten met minstens een regionaal bereik. De band met het Albertkanaal is manifest aanwezig. De bestaande bedrijventerreinen worden uitgebreid met twee nieuw te ontwikkelen terreinen:

- het (meer regionaal gericht) bedrijventerrein Liessel, aansluitend op de bestaande bedrijvenzones aan E313 waar een bijkomend aanbod van 35 ha bruto (24 ha netto) wordt gecreëerd

- het (meer lokaal gericht) bedrijventerrein Hezeschrans, aansluitend op de bestaande bedrijvenzone aan Lammerdries waar een bijkomend aanbod van 12 ha bruto (7 ha netto) wordt gecreëerd en waar voornamelijk kleinere bedrijven terecht kunnen (maximale perceelsoppervlakte van 5.000 m²).

Voor beide gebieden hebben de Vlaamse overheid en de stad de noodzakelijke herbestemmingen van agrarisch gebied naar bedrijvenzone reeds doorgevoerd en wordt de realisatie van de bedrijventerreinen voorbereid. Dit aanbod wordt bijgevolg op korte termijn gerealiseerd.

Figuur 13 realisatie windmolens op te ontwikkelen bedrijventerrein Liessel in 2014 (bron: storm.be)

Langs Westelijke Ring tussen Antwerpseweg en de spoorlijn Antwerpen - Mol bouwt de stad in samenspraak met Thomas More, KU Leuven, IOK en Hikempen een innovatiecampus uit waar hoogtechnologische bedrijvigheid een plaats krijgt.

Deze campus (18 ha bruto en 12 ha netto) zal ruimte bieden aan hoogtechnologische en innovatieve bedrijfsvormen. Er kan worden geprofiteerd van de ligging nabij de belangrijkste onderwijscluster waar een schat aan kennis en ervaring aanwezig is.

21

Figuur 14 technologiecampus Thomas More en KU Leuven aan Kleinhoefstraat (bron: kuleuven.be)

TE REALISEREN AANBOD OP MIDDELLANGE TERMIJN

Naast bovengenoemd aanbod dat op relatief korte termijn op de markt kan komen, wenst de stad een bijkomende bedrij-venzone te realiseren in het gebied tussen het innovatiepark en Antwerpseweg (ongeveer 22 ha bruto). Dit gebied maakt integraal deel uit van de verdere ontwikkeling van de omgeving van de scholencampus tot een hoogwaardig wetenschaps-park. De zone waar het bedrijventerrein Ossenbruul moet komen maakt momenteel deel uit van een indringende open ruimte vinger die langs zuidwestelijke zijde tussen Poiel en Antwerpseweg over Westelijke Ring het stedelijk gebied in-dringt. Belangrijk is dan ook dat bij de opmaak van de plannen voor de bedrijvenzone aandacht wordt geschonken aan een bescherming van deze indringende open ruimte vinger in de vorm van een groene en blauwe dooradering van het bedrijventerrein.

Omwille van het feit dat hier nog een planningsinitiatief moet starten, zal dit aanbod slechts op middellange termijn op de markt kunnen worden gebracht.

TE REALISEREN AANBOD OP LANGE TERMIJN

Via het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Kievermont is een deel van het vroeger militair domein herbestemd tot ‘zone voor stedelijke ontwikkeling’ waarbinnen lokale bedrijvigheid mogelijk is. In de stedenbouwkundige voorschriften is gesteld dat dit gebied slechts kan worden ontwikkeld indien:

- een nieuwe wegverbinding tussen N118 en N19G/R14 rond Geel is aangelegd

- de verlenging van de ring rond Retie (doortrekking Pijlstraat/Veldenstraat tot op N118) is aangelegd.

Omdat de ontsluitingsvoorwaarden niet op korte termijn kunnen worden gerealiseerd en deze het onderwerp zullen uit-maken van een nieuw onderzoekstraject, is de realisatie van dit bedrijventerrein niet haalbaar op kortere termijn. Het ontwikkelen van het bedrijventerrein is slechts aan de orde op lange termijn.

Indien ondertussen een andere locatie zich aandient die ruimtelijk beter aansluit bij het bebouwd weefsel, dan wenst de stad deze mogelijkheid open te houden. Zij zal dan een planningsinitiatief nemen om een gelijkwaardige oppervlakte aan bedrijventerrein te realiseren op een ruimtelijk meer verantwoorde plaats en de bedrijvenzone die in het provinciaal

22

ruimtelijk uitvoeringsplan Kievermont is aangeduid, te herbestemmen naar een functie die beter past binnen de ontwik-kelingsperspectieven van de open ruimte.

Figuur 15 loodsen militair domein (bron: Hans Claesen)

2.1.2 TE SCHRAPPEN BEDRIJVENTERREINEN

Naast het voorzien van een bijkomend aanbod aan werkplekken is het de wens van de stad om bedrijventerreinen die midden in een open ruimte zijn gelegen of terreinen die een negatieve beeldwaarde uitstralen, een andere bestemming te geven. Het gaat om volgende terreinen.

- De ambachtelijke zone tussen het Kempisch kanaal, Vaartstraat en Turnhoutseweg in de dorpskern van Ten Aard geeft een weinig aantrekkelijk beeld. Het gebouw van de Bloemmolens fungeert als baken voor het dorp, maar de bedrijfsgebouwen die in het dorpscentrum zijn gelegen, staan leeg of worden slechts voor laagwaardige industriële of handelsactiviteiten gebruikt. De stad wil een deel van deze ambachtelijke zone herbestemmen tot een gemengde projectzone waar verschillende functies en activiteiten op schaal van het dorp kunnen worden ondergebracht (meng-vormen van woningen voor verschillende doelgroepen, horeca, zorgvoorzieningen, niet-hinderlijke watergebonden bedrijfsactiviteiten enz.).

- De zone aan Bruggenhoofdweg naast het Albertkanaal werd in het gewestplan aangeduid als bedrijventerrein maar werd nooit zo ontwikkeld. Gelet op de problematische ontsluiting en de ligging in de open ruimte zal deze zone worden herbestemd conform het huidig landbouwgebruik.

- Op de bedrijvenzone aan Brandemolenstraat naast het Albertkanaal is momenteel een betoncentrale actief die deels gebruik maakt van vervoer over het water. Gelet op de ligging in de open ruimte en de problematische ontsluiting van de zone, zal een nabestemming worden opgenomen voor dit terrein indien het huidig bedrijf zou stoppen. Een verdere ontwikkeling naar reguliere vormen van bedrijvigheid is hier niet gewenst.

- De bedrijvenzone aan Neerstraat te Zammel dringt vrij diep in de open ruimte in. Een verdere ontwikkeling van deze zone is niet gewenst en zou de open ruimte te zeer versnipperen en de woonkwaliteit van de omgeving in het gedrang brengen. Vandaar dat dit gebied in de open ruimte is opgenomen. Een herbestemming van deze zone is bijgevolg aangewezen.

- Het bos dat deel uitmaakt van het bedrijventerrein aan Janssen Pharmaceuticalaan en gelegen is nabij de dorpskern van Stelen, vormt een onderdeel van de open ruimte. Een herbestemming is aangewezen.

23

In document BELEIDSKADER DUURZAME BEDRIJVIGHEID (pagina 20-23)