• No results found

Gedetaileerd prototype

Binnen dit prototype is hetzelfde framewerk als basis genomen, wel met aangepaste maatvoeringen vanwege de klein uitvallende motor afmetingen. Vervolgens is ook hierbij van binnen naar buiten toe gewerkt, dus is eerst de binnenplating met lip & groove ontwikkeld.

Deze zijn gevormd door middel van twee 5mm dikke foamplaten. Deze zijn vervolgens door middel van blauw en aluminiumkleurig karton visueel passend gemaakt met het digitale ontwerp.

Vervolgens zijn deze door middel van vier bouten direct verbonden aan het framewerk.

Hierbij is direct gekeken naar een stuk accessibility. Het gat onder de bodemplaat bedraagd namelijk 280mm. De vraag was of dit groot genoeg zou zijn om de nodige reparaties te kunnen doen. Na het prototypen hiervan werdt snel duidelijk dat dit inderdaad groot genoeg is.

Hier is vervolgens ook de R-as aan bevestigd met de benodigde motor en koppeling. Tijdens het prototypen startten namelijk ook de tests op voor de mechanische componenten.

Door deze tests werdt ook snel duidelijk dat de L-vormige drager te veel kon bewegen in de horizontale richting. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid verdwenen zijn met de nieuw ontworpen drager, zoals te zien in het nieuwe ontwerp.

Daarbij viel ook direct op dat de R-as veel langer was dan de afstand die deze daadwerkelijk nodig heeft om de beweging te maken. Deze hoeft namelijk maar te reiken tot het

middelpunt van het meetobject. Na gesprek met een proto-engineer is er besloten deze op een later moment in te korten. Deze verkorte R-as is meegenomen in het digitale design.

Vervolgens is ook de sensor bevestigd aan de R-as. Aangezien de lineaire actuator voor de Z-verplaatsing vertraging heeft opgelopen wordt de sensor op een vaste hoogte bevestigd. Zo kunnen er nog steeds tests gedaan worden, zodat de sensor goed afgesteld is zodra de actuator

Afb. 35 Binnenplaat, eigen afbeelding

Afb. 36 Testopstelling R-as, eigen afbeelding

Vervolgens is het framewerk afgedekt met de witte behuizing. Deze is gemaakt van 5mm dikke foamplaat en bestaat uit drie verschillende delen. Dit is zodat de behuizing gemakkelijk te verwijderen is wanneer de theta-rotatie en mechatronische componenten geplaatst moeten gaan worden.

Bij deze behuizing lag ook de vraag of deze niet te leeg zou ogen. Alzeker vanwege het grote formaat van het systeem is dit een vraagstuk dat nog open lag. Naar eigen mening bevat het ontwerp zo geen onnodig lege vlakken, al mist het ontwerp wel een logo.

Vervolgens is er door middel van 2,5mm dikke

acrylplaten een doorzichtige kap opgebouwd. Hiermee kon niet alleen getest worden hoe groot deze uit zou vallen, maar ook of deze praktisch in gebruik zou zijn wanneer het meetobject eventueel verwisseld zou moeten worden. Daarbij lag er ook een vraag betreffende reflectie.

Dit zijn zaken die besproken zijn met één van de klanten.

Hierover later meer.

Vervolgens is er de kap rondom de R-as ontwikkeld. Deze dient nu als afscherming van de L-vormige drager, maar is in het uiteindelijke ontwerp de vervanging hiervan. Vanwege het feit dat de R-as in dit stadium nog niet ingekort is, is ook deze kap groter dan in het uiteindelijke ontwerp.

Hiermee is het ontwerp volledig als prototype gerealiseerd.

Door deze op een verhoogde kar te plaatsen ontstaat er een goed gevoel van hoe deze demonstrator uiteindelijk echt ervaren zal gaan worden. Daarnaast is op dit moment ook de R-as werkend. Hiermee is de eerste beweging dus al

gerealiseerd.

Wat direct opvalt is dat het gehele product nogal groot is. Bij nader onderzoek werd duidelijk dat deze nog wel wat compacter kan, alzeker als er andere motoren gekozen worden. De huidige motoren zijn namelijk veel sterker dan nodig.

Afb. 38 Behuizing en kap, eigen afbeelding

Afb. 33 Compleet prototype, eigen afbeelding

1.5.3. Validatie

Nadat het prototype compleet was is deze samen met één van de klanten volledig doorgenomen. Hierbij is gekeken naar de afmetingen van het product, het gebruik van de kap, de uitstraling en het gebruik van de demonstrator. Hieruit zijn een aantal opmerkingen ontstaan waarmee bevestiging gegeven wordt dat het product voldoet aan de verwachtingen van de klant. Natuurlijk zijn hier ook een klein aantal op- en aanmerkingen uit ontstaan. Deze worden hieronder benoemd en meegenomen in de aanbevelingen.

• Het product past visueel goed binnen de verwachting van de klant. Voornamelijk was de klant erg tevreden over de grote inkijkhoek die de demonstrator biedt.

• De klant is tevreden dat veel van de techniek verborgen zit binnen de behuizing. “Dit wekt bij de klant de vraag op hoe deze demonstrator werkt, juist omdat ze het niet kunnen zien“.

• De klant vroeg zich wel af of het nog toegevoegde waarde zou hebben verlichting toe te voegen binnen de bekapping van de R-as. De klant is van mening dat deze verlichting, reflecterend op het meetobject, een extra stimulans kan zijn voor een beursbezoeker om naar het product te kunnen kijken.

• De klant stoorde zich niet aan het formaat van de demonstrator, echter het lijkt hem ook beter het product kleiner te maken waar dat mogleijk is.

• Ook is de vraag aan de klant gesteld of volgens hem het product voldoet aan de funtie die het moet vervullen: aandacht trekken en gesprekken uitlokken. Mede door eerder genoemde punten is de klant van mening dat de demosntrator deze taak juist kan vervullen.

Op basis hiervan kan gesteld worden dat het product zal gaan voldoen aan de verwachtingen van de klant.

1.5.4. Kostprijs

Aangezien het totaalbudget 10.000 euro bedraagt is er besloten deze voor Mechanica en Industrial Design ongeveer 50/50 te verdelen. Dit betekend dat er vanuit ID een budget ligt van 5000 euro. De nog te maken kosten zijn gebaseerd op prijsberekeningen van de desbetreffende firma. Deze zijn te vinden in bijlage 6 van het bijlagenboek. Om een inschatting te maken van de gemaakte en nog te maken kosten zijn deze hieronder opgesomd:

Gemaakte kosten:

• BSB-profielsysteem (incl. bevestigingsmaterialen)

Nog te maken kosten:

Zoals door de rapportage heen besproken zijn er een aantal dingen die op dit moment nog open liggen. Dit zijn zaken waarvoor bewust is gekozen binnen deze stageperiode niet verder uit te werken. Echter, deze zijn nog steeds van belang voordat het eindproduct klaar is.

Sokkel

Vanwege de afwijkende maatvoering moet er een passende zuil geproduceerd worden. Eventuele voorstellen daarvoor zijn in hoofdstuk 1.4.4. van deze rapportage besproken. De vraag of deze zuil gemaakt moet worden is ook afhankelijk van het feit of het systeem nog compacter zou kunnen worden.

Maatvoering

Kijkend naar het prototype werd duidelijk dat het systeem nog wel compacter zou kunnen. Dit aangezien er in het ontwerp extra ruimte genomen was voor de motoren van de mechanische componenten. Deze bleken achteraf kleiner uit te vallen dan verwacht. Daarnaast heeft de medestudent, na verdere berekeningen en testen, bevonden dat de huidige motoren ook ruimwaarts te sterk zijn voor de kracht en snelheid die het systeem van ze vraagt. Door het vervangen van deze motoren voor kleinere, zwakkere motoren kan het systeem nogmaal gecompactiseerd worden. Hierdoor past deze wellicht ook wel op een standaard sokkel van DEMCON.

Vervoer

In het Programma van Eisen is vastgesteld dat de demonstrator te vervoeren moet kunnen zijn in een personenauto. Met de huidige afmetingen van 670x470x470 voldoet het product in principe aan deze eis.

Echter, de vraag is wat het huidige gewicht van de demonstrator zal gaan worden wanneer het eindmodel klaar is. Ook hierbij speelt eventuele compactisering van het systeem een grote rol.

Daarnaast is ook de veiligheid voor het systeem een vraagstuk. Kan de demonstrator zo achterin de auto geplaatst worden? Of zal deze verpakt moeten worden in bijvoorbeeld een flight case? Dit is een vraagstuk dat later uitgewerkt zal moeten worden.

AANBEVELINGEN 1.6

BRONVERMELDING