• No results found

Behuizing en Kap

Nu de detaillering van de interne componenten behandeld zijn is het belangrijk te kijken naar hoe deze omsloten worden. In de conceptfase is besloten gebruik te maken van een behuizing met een doorzichtige kap aan de voorzijde van het product. Deze combinatie is besloten om de volgende redenen:

• Deze combinatie zorgt ervoor dat de beweging van het systeem duidelijk, maar ook op een veilige manier te bezichtigen is op de beursvloer. Daarbij kunnen de componenten die liever niet getoond worden mooi verborgen worden binnen de behuizing.

• De behuizing en kap geven het product een volledige uitstraling in plaats van een

testopstelling. Hiermee toont DEMCON aan de klant dat ze een system supplier zijn, en de klant kunnen ondersteunen binnen de gehele ontwikkeling.

Allereerst is het van belang te onderzoeken welke vorm de behuizing aan gaat nemen. Dit gaat hand in hand met de aansluiting tussen de behuizing en de doorzichtige kap, maar ook met het plaatwerk dat de mechanische componenten van de binnenzijde afschermd. Hierbij is ook gekeken naar de productie van deze onderdelen, in samenwerking met leveranciers.

Vorm & Aansluiting

Het originele concept maakte sterk gebruik van het lijnwerk dat te vinden is in de originele Nanomefos. een echte kenner zou hierin dus de vormtaal kunnen herkennen. Omdat er besloten is dat deze demonstrator in principe volledig los mag staan van het originele product is het van belang andere opties goed te bekijken.

Aangezien de zichtbaarheid van de beweging een kernwaarde binnen het project is, zit de vorm deze zichtbaarheid op dit moment in de weg. De schuinstaande wanden dekken namelijk onnodig het zicht af en hebben daarnaast geen toegevoegde waarde.

Daarom is er vervolgens gekozen deze lijnen recht te trekken.

Dit biedt een grotere zichtbaarheid van het systeem. Hierdoor komt deze iets beter uit de verf als een demonstrator.

Het grootste nadeel van deze vormtaal is voornamelijk het feit dat het er blokkerig uit gaat zien. Het mist daardoor de dynamische vormtaal van het vorige concept en de Nanomefos zelf.

Na aanpassingen in de maatvoering is er nogmaals

gereflecteerd op de schuine wanden. Deze waren nu immer een stuk korter, en blokkeerde hierdoor een stuk minder van het zicht.

Zoals te zien bracht deze visueel weer een meer interessante vorm. Echter, aangezien de zijwanden zo kort zijn, is het lastig

Om de kap en behuizing te verbinden was het idee om gebruik te maken van een Lip & Groove systeem die rondom de gehele aansluiting doorloopt. Hiermee staat de kap namelijk altijd goed in positie. Daarmee kan deze lijn, doormiddel van een blauwe kleur, ook als mooi detail gelden binnen het ontwerp.

Hierbij ontstond het nadeel dat deze rand tamelijk fragiel zou kunnen zijn, aangezien het steunvlak van de kap dan maar 3mm zou bedragen. Dus hoewel het concept erachter zeker interessant was, zou het in de praktijk lastig uitvoerbaar zijn.

Op dit moment ontstond er ook een gesprek met een firma die het uiteindelijke product wellicht zou kunnen maken: 3D Systems. Deze partij maakt voor diverse klanten hoogwaardige prototypes, vaak nog strakker en mooier dan het product dat uiteindelijk in serieproductie van de band af komt. Dit klonk als de perfecte partij voor een one-off product zoals deze demonstrator. Voornamelijk aangezien zij met een kloppend 3D-bestand zelf gaan zorgen dat deze qua passingen mooi samenkomt met het gewenste resultaat, zonder dat DEMCON hier zelf vele uren in moet investeren.

Dit bood de kans om het product naar eigen wil te kunnen vormen, zonder veel tijd te verliezen over de uiteindelijke productie hiervan. Waar dit bij een serieproduct natuurlijk zeer relevant is ,is dit minder van belang bij een one-off product. Alzeker wanneer een firma als 3D Systems voor een bepaald bedrag deze technische taken over kan nemen.

Er is omwille van deze redenen besloten terug te stappen naar het rechte ontwerp. Door middel van een aantal aanpassingen zou deze namelijk zeer goed kunnen werken, zonder dat deze te blokkerig aanvoelt.

Daarnaast is het Lip&Groove principe genomen en omgezet tot een systeem waarbij niet alleen de kap een groter steunvlak heeft, maar ook de aansluiting met de binnenplaat zo verwerkt kon worden dat deze steviger aandoet, als een soort sokkel voor het roterende meetobject.

Afb. 28 Eerste versie Lip & Groove, eigen afbeelding

Hiernaast staat een afbeelding van de nieuwe opbouw van deze Lip&Groove. Hierbij valt de aluminiium binnenplaat als het ware binnen de blauwe rand van de behuizing. Deze kunnen daardoor ook direct verbonden worden met het BSB-profielsysteem.

De buitenrand van de Lip&Groove heeft een dikte van 6mm, wat betekend dat de doorzichtige kap tweemaal zo veel steunvlak heeft als voorheen. Daarnaast valt de kap als het ware om de rand heen, waardoor deze alsnog stabiel een plaats aanneemt op de behuizing.

Accessibility

Zowel tijdens installatie van het systeem als voor reparatie is het van belang dat de mechanische en mechatronische componenten gemakkelijk bereikbaar zijn. In eerste instantie was het plan een uitneembare bodemplaat te ontwikkelen. Echter, dit betekent dat voor elke reparatie de demonstrator op zijn kant gelegd moet worden. Dat moet waar mogelijk voorkomen worden.

Snel werdt duidelijk dat, aangezien de R-as aan de achterzijde bevestigd is, er via de achterzijde ook toegang moest zijn tot het systeem. Daarnaast kan dit achterpaneel ook dienen om toegang te krijgen tot andere componenten, waaronder bijvoorbeeld de voeding.

Echter, via de achterzijde is het lastig om ook toegang te krijgen tot de theta-rotatie. Vandaar dat ervoor gekozen is om het gat onder de rotatieschijf significant te vergroten. De rotatieschijf zit namelijk via vier

Afb. 30 Nieuwe Lip & Groove, eigen afbeelding

Afb. 31 Achterpaneel, eigen afbeelding

Afb. 32 Gat binnenplaat, eigen afbeelding

1.4.6. Bodemplaat

Aan de onderzijde bevindt zich een bodemplaat. Deze is blauw gekleurd voor een strakke detaillering van het product. Deze bodemplaat is opgedeeld in twee onderdelen. Aan het achterste paneel zitten de mechatronische componenten, waaronder de aansturing en voeding, bevestigd. Door deze los te halen kunnen componenten gemakkelijk uitgewisseld of verplaatst worden. Het voorste paneel is uitneembaar om extra toegankelijkheid te bieden voor onderhoud en/of vervanging van de theta-motor.

Onderaan de bodemplaat zijn ook vier rubberen voetjes bevestigd.

Deze bieden stabiliteit, voorkomen trillingen naar de sokkel toe en zorgen dat het product wat van het grondoppervlak af staan. Dit geeft het product een betere look.

1.4.7. Veiligheid

Wanneer de demonstrator op de beursvloer staat moet deze veilig bediend dienen te worden. Daarnaast is het van belang dat beursbezoekers niet klem kunnen komen te zitten tussen de bewegende onderdelen.

Dit is één van de toegevoegde waardes van de kap. Echter, om in kaart te brengen wat de veiligheidseisen zijn is er contact gezocht met de afdeling Quality binnen DEMCON Best.

Kap

De eisen voor eventuele extra beveiliging voor de kap zijn afhankelijk van de kracht die het mechanisch systeem op een persoon zet wanneer iemand zijn hand ertussen steekt. Daarbij speelt de tijd waarin de persoon wordt blootgesteld aan deze kracht een rol. De regel is als volgt:

“Gaan we uit van een tijdelijke druk (alinea 3) blijft het systeem met gemak binnen de gestelde eisen, aangezien de kracht niet de 250N overschrijdt en het systeem ruim binnen de 0,75s weer een afstand van de hand zal hebben (dit zal namelijk eerder rond de 100ms liggen).“

Aangezien het systeem in theorie snel genoeg reageert (binnen 100ms) mag de kracht niet hoger zijn dan 250N. Het systeem zal een kracht van 160-170N gaan zetten, wat betekent dat het voldoet aan de gestelde eis.

Het behalen van deze eis betekent dat er geen extra beveiliging nodig is waarbij men een gereedschap moet gebruiken om de kap los te halen. Wel stelde Quality dat het simpelweg plaatsen van de kap niet voldoende is. Dit vanwege het feit dat beursbezoekers of gebruikers deze wel eens per ongeluk om zouden kunnen stoten. Het advies was gebruik te maken van een interlock systeem. Dan zet het systeem zichzelf namelijk direct uit wanneer de kap verwijderd wordt.

Sensor

Uit de gebruikte infraroodsensor komt een rode sterke lichtbundel. Tijdens prototyping ontstond de vraag hoe veilig deze is wanneer iemand er via de reflectie van het meetobject inkijkt. Dit is dan ook onderzocht.

Afb. 33 Bodemplaat, eigen afbeelding

1.4.6. Materiaalkeuze

De materialen kunnen een grote impact hebben op hoe een product ervaren wordt. Daarbij is het van belang een duidelijk beeld te hebben waarom er voor een bepaalde look & feel gekozen wordt. Binnen dit project zijn er een aantal kernwaarden van belang:

• Het is en blijft een technisch product. Vandaar dat vooral de binnenzijde ook aantoont dat de techniek datgene is wat belangrijk is binnen dit product.

• Zoals ook lichtelijk aangegeven in het vorige punt is het van belang de aandacht te plaatsen naar de daadwerkelijke beweging van het systeem. Dit betekent dat het zicht van de

beursbezoeker geconvergeerd zal moeten gaan worden naar deze beweging.

• Het product zal de kwaliteit van een verkoopbaar product moeten uitstralen, om zo to ondersteunen dat DEMCON een system supplier is.

• Het product heeft een echte DEMCON-kleurstelling. Hiermee maakt het zich los als een kleine versie van de Nanomefos, en kan het zich plaatsen als een opzichzelfstaande demonstrator.

Materialen:

Om een splitsing te maken tussen binnen- en buitenzijde zijn er voor beide andere materialen gekozen. De buitenzijde bestaat uit mat, wit kunststof. Deze maakt de look erg clean en strak, iets dat veel terug te vinden is in DEMCON-producten. Daarnaast is er voor een matte afwerking gekozen om niet te veel aandacht op te nemen. Hierdoor komt de binnenzijde veel sterker uit.

De binnenzijde bestaat voor een groot deel uit aluminium met een matte afwerking.

Hiermee wordt aangetoond dat er techniek plaatsvindt binnen in het systeem. Daarbij levert dit een lichtelijk industriële look op. De matte afwerking is gekozen zodat het spiegelende meetoppervlak zich mooi losmaakt van dit aluminium. Dat is namelijk waar de beweging daadwerkelijk plaatsvindt.

Het blauwe lijnwerk is de verbindende factor tussen de buiten- en binnenzijde. Deze geeft als het ware een kader aan waarbinnen de bezoeker extra zijn of haar aandacht moet gaan vestigen. Daarnaast is deze in de blauwe kleur van DEMCON gekleurd, om de bezoeker mee te geven dat deze demonstrator volledig zelf ontwikkeld is. Daarnaast dient dit ook meteen als detaillering aan het ontwerp.

Een CAD-design is erg passend om een product te detailleren, maar om een volledig beeld te ontwikkelen van hoe het er in de praktijk uit gaat zien biedt een prototype veel mogelijkheden. Zo kunnen eventuele fouten snel gevonden en opgelost worden. Daarbij bied dit de mogelijkheid om samen met de klant te bekijken of het product aan de gestelde eisen voldoet.